Bir süredir ülkemizde yaşanan gelişmeler üzerine yazılar yazıyorum. Fakat doğrusu, insan bir noktadan sonra aynı tartışmaları tekrarlamaktan yoruluyor. Bugün sizlerle siyaset yerine, son zamanlarda beni heyecanlandıran başka bir uğraşımdan söz etmek istiyorum: Mobilya tasarımlarımdan.
“Bu yaşta buna ne gerek vardı?” diye soranlar olabilir. Sebeplerimi kısaca anlatayım:
- Yatak, masa, koltuk ve iskemle gibi büyük mobilyaları taşımak hem zor hem de pahalı.
- İnternet üzerinden alışveriş çok yaygınlaştı. Ancak büyük mobilyaların siparişi ve nakliyesi hâlâ önemli bir sorun.
- Ekonomik nedenlerle insanlar artık daha küçük evlerde yaşamayı tercih ediyor. Özellikle öğrenciler, bekârlar ve yeni evliler için pratik çözümler önem kazanıyor.
Bütün bunlar beni sökülüp takılabilen, montajı kolay, sağlam ve ekonomik mobilyalar tasarlamaya yöneltti.
Sistemde 10 mm kalınlığında marin kontrplak kullanıyorum. Ahşabı bezir yağı ve vernikle koruyarak dış mekânda da kullanılabilecek hale getiriyorum. Yan plakalar, içlerinden 8 mm saplama geçirilen 25 mm çapında alüminyum borularla birbirine bağlanıyor. Saplamalar ve somunlar sayesinde elemanlar sıkıştırılarak sağlamlık sağlanıyor. Tıpkı öngerilmeli betonlarda olduğu gibi, sıkıştırma mukavemeti artırıyor.
Oturma ve sırt plakaları yan elemanlara geçme sistemiyle bağlanıyor. Böylece sistemde çivi, vida veya yapıştırıcı kullanmaya ihtiyaç kalmıyor. Bütün parçalar ölçekli üretileceği için kullanıcıya sadece somunları sıkmak kalıyor. Gerektiğinde sökülüp tekrar kurulabilmesi de önemli bir avantaj.
Kısacası; hafif, sağlam, ekonomik ve taşınabilir mobilyalar üretmeye çalışıyorum. Belki de ilerleyen yaşlarda insanın en büyük mutluluğu, eleştirmekten çok üretmeye devam edebilmesidir.
Bugünlerde politikadan biraz uzaklaşıp ahşapla, boruyla ve tasarımla uğraşmak bana daha huzurlu geliyor. Çünkü insanın yaşı ne olursa olsun, yeni şeyler üretmekten vazgeçmemesi gerekiyor.
Memleket meseleleri bitmedi ama ben şimdilik onları biraz dinlenmeye bıraktım. Çünkü bazen bir iskemlenin dört ayağı, siyasetin kırk ayağından daha sağlam olabiliyor.
Şimdi sizlere ilk örneklerimi sunuyorum...
1. Koltuk
2. Katlanır iskemle
3. Kolçaklı iskemle
4. Raflar( istenilen boyutlarda yapılabilir)
5. Masa (4-8 kişilik)
6. İki kişilik kanepe ve yatak
7. Sistem detayı