Bugünün yaşlıları hakkında yapılan gözlemler, gelecekteki yaşlanma modeli hakkında çok az şey söylüyor. Yaşlı insanların durumu ve esenliği son yıllarda pek çok açıdan iyileşmiştir. Aynı yaştaki kadın ve erkekler her alanda çok büyük farklılıklar gösteriyor ve tipik bir emekli veya yaşlı yok.
İnsanın yaşlanması büyük ölçüde şekillenebilir ve yaşlılar ve çok yaşlılar için kullanılmayan önemli fırsatlar vardır. Yaşlılıkla ilgili olumsuz ve yanlış imajlar, yaşlıların yaşam durumunu ve hayata karşı tutumunu olumsuz etkiler, yaşlıların toplumumuzda daha düşük bir statüye sahip olmasına katkıda bulunur.
Yaşlılıkta belirginleşen aktiflik, yaşlıların toplum, ekonomi ve siyasette etkilerini ortaya koydukları çeşitli alanlara yansır. Yeni yaşlı nesillerin artan aktivitelerinden dolayı yaşlanma kavramı son zamanlarda literatürde ve kamuoyunda geniş bir şekilde tartışılmaktadır. Yaşlanmanın olumlu gelişme şansı ilk kez 1980'li yıllarda Amerikalı bilim insanları Rowe ve Kahn tarafından sosyolojik bilimsel bakış açısıyla incelenmiştir. Rowe ve Kahn, günümüzde yaygın olarak kullanılan "başarılı yaşlanma" terimini ortaya atmıştır.
Gerontolojide ve kamuoyunda yaşa uygun ürünlerin potansiyelinin yüksek olduğu tartışmalarında defalarca vurgulanırken, Türkiye’de şirketlerde demografik değişim farkındalığını ele alan hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bunun için 2023’te “Türk Şirketlerinde Demografik Farkındalık” konusunu inceleyeceğim bir araştırma projesinin planlama aşamasının sonlarına yaklaştım.
Yine devletten ve üniversiteden maddi bir destek görmeden yapacağıma inandığım araştırmaya, Gönüllü Sponsorlar aramıyorum dersem, doğruyu söylememiş olurum (