Gerontologların sağlık alanına entegrasyonu, örneğin kamu hastanelerinde çalışmaya başlamalarıyla birlikte, yaşlı hastaların ihtiyaçlarına henüz pek bilinmeyen veya dikkate alınmayan “Gerontolojik Bakış” da aslında entegre edilmiş oldu. Özellikle intermedikal sağlık sorunlarından mustarip yaşlılarda, bunun gerekliliği daha iyi görülebilir. Bu nedenle, bugün biraz bu konu üzerinde durmak istiyorum.
İntermedikal hastalıklara sahip olan yaşlı hastalar, genellikle bütünsel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu, sadece fiziksel sağlık durumlarını değil, aynı zamanda ruhsal, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını da içerir. Bütünsel bakım, hastanın genel sağlığını iyileştirmeye odaklanır ve sadece belirli bir hastalığı değil, tüm yaşam kalitesini etkileyen faktörleri ele alır. Bu açıdan bakıldığında, Gerontologlara da bu alanda önemli roller ve görevler düşmektedir.
İntermedikal hastalıklar genellikle bir dizi ilaç gerektirir. Bu ilaçların düzenli ve doğru şekilde yönetilmesi önemlidir veya sağlıklı bir diyet, vücudun hastalıklarla başa çıkmasına yardımcı olabilir veya fiziksel aktivite, genel sağlığı artırabilir ve birçok hastalığın yönetimine katkıda bulunabilir. Hekimlerin yaşlı hastaları takip etmesi zor, hatta imkânsızdır: Gerontologlar, bu görevleri üstlenebilir ve hekimlerin işini de kolaylaştırabilir. En önemlisi ise, tedavide ya da tedavisi imkânsız olan hastalık sürecinin yavaşlatılmasında, Gerontologlar önemli katkı sağlayabilirler.
Hastaların duygusal ihtiyaçlarına yönelik destek de sağlanmalıdır. Fakat hangi hekimin buna ayıracak zamanı var? Bu, danışmanlık veya destek grupları gibi hizmetleri içerebilir. Gerontologlar, bu görevleri rahatlıkla üstlenebilir ve böylece yaşlı hastaların sosyal bağlantılarını sürdürmelerini de teşvik edebilirler. Gerontologlar, yaşlıların aile üyeleri ve arkadaşları ile iletişim kurmalarına da yardımcı olabilirler.
Hareket kısıtlamalarını azaltmak ve fonksiyonel bağımsızlığı artırmak için fiziksel terapi uygulanabilir. Bu terapilere yaşlıların yalnız gitmeleri genellikle zordur, ama aile üyelerinin de sıklıkla buna ayıracak zamanı kıttır. Bu yaşlı hastaların günlük yaşamlarına geri dönmesine yardımcı olacak özel rehabilitasyon programlarına katılımları Gerontologların yardımıyla düzenlenebilir.
Düşmeleri önlemek için evde gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Gerekirse, evde bakım hizmetleri sağlanarak, hastaların konforları artırılabilir. Bu konularda yaşlılar ve aileleri genellikle ne yapacaklarını bilememektedir. Gerontologlar, yaşlıları ve aileleri bu konuda bilgilendirebilir ve yönlendirebilir.
Bütünsel bakım, hastanın yaşam kalitesini artırmaya ve yaşamın her yönünü kapsamaya odaklandığı için, intermedikal hastalıklara sahip yaşlı hastalar için önemli bir yaklaşımdır. Bu bakım modeli, hastanın sadece semptomlarına değil, aynı zamanda genel yaşam deneyimine odaklanarak, daha etkili sonuçlar elde etmeyi amaçlar.
Akut hastalıklar, özellikle enfeksiyonlar veya başka türdeki akut sağlık sorunları, demans belirtilerini geçici olarak maskeleyebilir veya kötüleştirebilir. Demans, bilişsel yeteneklerde sürekli bir azalmaya neden olur. Ancak akut hastalıklar, özellikle ateş, enfeksiyon veya dehidratasyon gibi durumlar, demans belirtilerini artırabilir veya geçici olarak karmaşık hale getirebilir.
Bu durum, yaşlı bireylerde daha sık görülebilir. Örneğin, bir enfeksiyon sonucu ateşin yükselmesi, demansa sahip bir kişinin bilişsel yeteneklerini geçici olarak daha da kötüleştirebilir. Bu tür durumlar, demansın doğru teşhisi ve yönetimi açısından zorluklar yaratabilir.
Bu nedenle, bir kişide demans belirtileri fark edildiğinde, sağlık uzmanları genellikle kapsamlı bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirme, demansın temel nedenini belirlemeye yönelik çeşitli testleri içerir. Ancak, akut bir hastalık varsa, bu değerlendirmeyi karmaşıklaştırabilir ve doğru tanıyı geciktirebilir.
Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, sağlık profesyonelleri genellikle, hasta geçici olarak kötüleştiğinde veya belirtiler değiştiğinde, dikkatli bir şekilde değerlendirme yaparlar. Aynı zamanda, demansın arkasındaki temel nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi başlatmak için çaba sarf ederler. Bu nedenle, demans belirtileri gösteren bir kişide değişiklikler fark edildiğinde veya akut bir hastalık belirtileri ortaya çıktığında, hemen bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmek önemlidir. Böyle buyuruyor Gerontoloji; bizden söylemesi...