İyi bildiğimi zannettiğim ve faydasına inandığım bazı şeyleri gerçekleştiremediğim zaman gerçekten çok üzülüyorum. John Steinbeck’ in “Viva Zapata” adlı kitabı bu duyguyu çok iyi anlatır (Bu kitabın filimi Marlon Brando tarafından da çevrilmişti). Zapata Meksika’ da ihtilal yapar ve iç harbi kazanır. Ama tüm yetkiler kendisinde olmasına rağmen, söz verdiği ve yapmak istediği hiçbir şeyi gerçekleştiremez.
Tabii bizim yapmak istediğimiz şeyler; Zapata’nın ki gibi değil, çok ufak şeyler. Bu da insanı daha çok kahrediyor. Örnek vermek gerekirse, amacım ATSO, ASAT, Belediye binaları gibi yeni ve güzel yapılara tablolar asmaktı. Yıllarca uğraşmama, yöneticileri dostlarım olmasına rağmen; hediye ettiğim bir iki resim dışında, bunu başaramadım. Geçenlerde, Bir başkanın “Ercan abi sen bizi hapisse mi attırmak istiyorsun?” ikazından! Sonra ben de bu sevdamdan vazgeçtim. Başka bir örnek, Okullarda kötü akustiğin hem eğitim hem de sağlık yönünden bir baş belası olduğu malum. Ses emici plakalarla; çok ucuza, bu durumu düzeltmek mümkün olabiliyor. Projelerini benim çizdiğim iki okulda bu plakaları; o zamanki yöneticilerin yardımıyla, denedik çok başarılı olduğunu gördük. ANSİAD yönetiminin girişimi ile özellikle Abdullah Başkanın ve Dr. Tülin hanımın katkılarıyla eski bir okula da uyguladık yine çok başarılı olduğunu gördük. Başka bir ülkede olsa bu sistem en kısa zamanda tüm okullarda uygulanırdı. Bizde ise unutuldu gitti. Allahtan, Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan iki meslektaşım; büyük bir sorumluluk göstererek, Antalya’da tüm yeni okullarda bu plakaları ihale programına koymuşlar.
Bir de iyi örnek vermek istiyorum. Bu yıl; Milli Eğitim Müdürlüğünün büyük desteği ile, yürüttüğümüz ufak bir projemiz var. Toplumda sanatın çok önemli olduğunu biliriz de uygulamada pek bir şey yapmayız. Maalesef ilkokullarda; olması gerekirken, sanatla özellikle müzikle ilgili bir faaliyet yok. Bu konuda Prof. Abdullah Uz başkanlığındaki Antalya Filarmoni Derneğinin çok başarılı projelere imza attığını söylemek isterim. Geçen yıl bir ilkokulda koro kurmayı başardık. Pandemi olayı koro çalışmalarını engelledi. Bu yıl ise dernek tarafından; “Sanat ilkokulda başlar” sloganıyla, beş sanat videosu (müzik, opera ve bale, resim, heykel ve mimari) hazırlanarak ilkokul öğrencilerine sunuldu. Şu anda dört video sekiz okulda gösteriliyor. Geri dönüşlerden çocukların çok memnun olduklarını anlıyoruz. Bu da bizi sevindiriyor. Amacımız önce Antalya sonra tüm ülke ilkokullarında, bu videolarla sanat farkındalığının yaratılması.
Başarılı olmak ancak halkın bunu talep etmesi, konuyu gündemde tutması ile mümkün. Yoksa her şey gibi bu da unutulup gidiyor. Eğer sizler de çocuklarınıza, torunlarınıza okullarında bu videoların izletilmesini istiyorsanız, bunu bir şekilde talep ediniz.
Gösterimdeki dört videonun linklerini sizlere izlemeniz için gönderiyorum. Bir tıklamanız yeterli……..
Lütfen linkleri tıklayarak videoları izleyin
https://www.youtube.com/watch?v=FP3knZMz8QI
https://www.youtube.com/watch?v=szuO--AsQNo
https://drive.google.com/file/d/1qgcWIeJbcgwzoqB5VY-FsFKojdd6TaAh/view
https://drive.google.com/file/d/1fek4vjP1fpf-wcrd4Dz9ABthEmCuJ9Jb/view