Uygulanan bir iş iyi ise onu yapmaya, çoğaltmaya çalışmak, kötü ise yapmamaya gayret göstermek akıllılığın bir gereksinimidir. Neticesinin kötü olduğunu bildiğimiz bir şeyi yapmaya devam etmeye akıllılık diyebilir miyiz? Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum.
Türkiye’de kime sorsanız eğitimin çok önemli olduğunu söyler. Bunun ilk adımının da; bir mimar olarak, okul inşaatlarından geçtiğini söylemek isterim. Sınıflarında derslerin anlaşılmadığı, koridorlarındaki ve sınıflardaki gürültünün çocukları serseme çevirdiği, öğretmenleri fizyolojik ve psikolojik hastalıklara duçar olduğu bir okul binasında eğitim iyi olabilir mi? Çözümü ise çok basit: Akustik plakalar kullanarak gürültüyü önlemek. Bunu Antalya’da projesini çizdiğim iki okulda uygulamak şansını elde ettim (2017). Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan iki “akıllı” mimar, aradaki farkı gördü ve yeni yapılan okullarda akustik plakaları kullanmaya başladılar. Diğer bir sorun ise Türkiye’de binlerce daha; eskiden yapılmış, “gürültülü” okul olması. Bunun için de bir örnek olması için; ANSİAD’ ın yardımıyla, eski bir okulda (Melahat Faraçlar okulu) bu plakaları uyguladık. Bir öğretmenin, Ercan Bey “evvelden hep baş ağrısı ile eve gidiyordum şimdi bu ağrım kalmadı” demesini hiç unutamıyorum. Teneffüslerde müdür odasında, gürültüden konuşmayı anlamak mümkün olmuyordu, o da ortadan kalktı. Yöneticileri akıllı olan bir ülkede sizce ne olurdu? Bütün okullarda bu plakaları kullanırdı değil mi? Hiç de öğle olmadı, hep “eski tas eski hamam” devam ediyor. Geçen gün Ankara Gölbaşın ’da bir ilkokuldan bir öğretmen; birisinin önerisi üzerine, bana telefon ederek akustik sorununu nasıl çözdüğümüzü sordu. Hem üzüldüm hem de çok sevindim. Bütün bildiklerimi anlattım ve dokümanları gönderdim. Şimdi uygulama için para arıyorlarmış.
Diyanet İşlerinin yaptığı gereksiz harcamaları düşününce (Yüz metre yüksekliğinde dört minaresi olan, Ordu İslam araştırma merkezi haberini her halde okumuşsunuzdur) ne durumda olduğumuz daha iyi anlaşılıyor.
Not: Akustik plakalar benim icadım değil. Bütün dünya bunları senelerdir kullanıyor. Bunun farkında olmamak da başak bir akılsızlık.