Yaşlı kadına eziyet eden, alay edip hor gören, suratına para atan, edepsizliğin sınırlarını bir üst düzeye taşıyan Özel Bayındır Hastanesinin personelinin yaptıkları yanlarına kalmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özel Bayındır Hastanesinin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı (https://www.sabah.com.tr/gundem/2022/10/05/son-dakika-bakan-koca-duyurdu- ozel-hastenin-faaliyetleri-durduruldu).
Bu nefis bir haberdir. Benzer edepsizlikleri yapanları veya yapmayı düşünenleri hizaya getirecek ilk adımdır. Bunun devamı olarak yaşlılara şiddet, ihmal ve suiistimal eylemlerine karşı etkin önlemler alınmalı, kamuoyunda farkındalık yaratılmalıdır. Bunun yanı sıra, yaşlı hizmetinde çalışan personelin eğitimi masaya yatırılmalıdır. Bu kişilerin eğitiminden sorumlu kurumlarımız, personel eğitiminde hangi hataların bu edepsizliklere yol açabileceği sorusuna yeni cevaplar aramalıdır. Eğitimde, bilimde, toplumda etik ve ahlak söylemleri yetmez; bunları uygulamada bir hata varsa, düzeltmek gerekir.
Yaşanılan son olay bardağı taşıran damladır! Hem hastanın üzerinden tıkır tıkır mangırları cebe indireceksin, hem de sana teslim edilen, koruman ve kollaman gereken yaşlı hastayla edepsizce uğraşacaksın. Videoyu izleyiniz, sözde sağlık personeli, kadınlı erkekli, zavallı yaşlı kadına fiziki ve psişik şiddet uyguluyor, görün. Görün ki, böyle şeylerin anne ve babamıza, büyükanne ve büyükbabamıza, hatta kendimize de yapılabileceğini düşünün. Bugün özel hastanede ortaya çıkan bu olayın resmi hastanede ortaya çıkmayacağı diye bir şey yoktur. Özel veya resmi hiç fark etmez, mesele kurumsal değil insanidir. Personel yetiştirmek kolaydır, zor olan insan yetiştirmektir. Cezalar sert olmalı, ama eğitimdeki hatalar, noksanlıklar da giderilmelidir.
Bu olay hiç ortaya çıkmayabilirdi. Her şeyin yolunda gittiğine inanabilirdik. Ancak inanmak yerine denetim daha iyi bir yoldur. Denetim sadece kurumun denetimi değildir. Personel de denetlenmelidir. Bunu kurumun, bu olayda Özel Bayındır Hastanesinin yapacağını umut etmek yerine ciddi bir denetim sisteminin hazırlanıp hemen yürürlüğe konulması daha uygundur. Örnek olsun diye Alzheimer hastaları için hazırladığımız gündüz bakım merkezlerine Sağlık Bakanımızı davet ediyorum. Personeli, hastaları ve aileleri ortak hedef olarak tanımladığımız “Alzheimer Hastasının Bakımı” konusunda nasıl birlikte çalışmaya yönlendirdiğimizi bizzat yerinde görmesini tavsiye ediyorum.
Gerontoloji eğitiminde etik ve ahlak meselelerini nasıl ele aldığımızı, Gerontolog eğitimine bunları nasıl entegre ettiğimizi, öğrencilerimize bunları nasıl aktardığımızı ve aşıladığımızı görmek isterse, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya bunları anlatmaya her zaman hazırım.
Gerontologların sağlık kurumlarında istihdam edilmediğini, ama buna karşın videoda görüldüğü gibi böyle edepsizlere sağlık hizmeti alanında istihdam kapısının sonuna kadar açık olmasına ne Gerontolog ne de insan olarak hiçbir anlam veremiyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da elbette aynı fikirdedir, ama Sayın Bakanımıza bir kere daha sesleniyorum: Gelin şu Gerontolog istihdamı meselesini artık çözelim. Yaşlılarımızı, yaşlılığı bilen uzmanlara teslim edelim.