“Sağlık gibi dost, hastalık gibi düşman olmaz.” demiş atalarımız. O nedenle önce sağlık diyoruz. Çok iyi bildiğiniz gibi, o yoksa başka hiçbir şeyin önemi yoktur çünkü. Onun için bu tür iletilere yer vereceğim bu kez.
İlk iletimiz Ziraat Yüksek Müh. akademisyen dostum Abdullah Tavmen’den… Kekikle ilgili çok önemli bir uyarı… Onu okuyalım önce:
“Sevgili Dostum;
Kekik harika bir bitki ama önemli bir dezavantajı var. Tansiyonu etkiliyor; yani yükseltiyor.
Ben tansiyon hastasıyım. Kekiğin bu özelliğini bilmiyordum. Faydalıdır diye pazardan kekik suyu alıp kullanmaya başladım. İlaçlarla normal seyreden tansiyonum birden fırladı. Bu âni yükselişi hiçbir şeye yoramadım. Sıcaklardandır diye düşünüyordum. Belki de ilaçlar etkisini kaybetmiştir diyordum.
Bir gün bir arkadaşla konuşurken, faydalıdır diye kekik suyu içtiğimi söyledim. O da “İyi yararlıdır ama tansiyonu yükseltir.” deyince sorunumun kaynağı belli oldu. Hemen bıraktım kekik suyu içmeyi. Bir hafta sonra dengeye kavuştu tansiyonum.
Diyeceğim o ki, dikkatli kullanmak gerekiyor; bu tür bitkileri.”
* * *
Çok teşekkür ederim, değerli dostuma. Yaşayıp deneyerek öğrendiği bu önemli bilgiyi hiç gecikmeden bizimle paylaştığı için. Hepimizin her şeyi bilmesi mümkün değil. Birbirimizden öğrendiğimiz çok şeyler olduğu gibi, öğreneceğimiz daha nice niceleri var.
Öğretmen Nurten Bozdemir’i dinleyelim şimdi de:
“Sevgili Öğretmenim;
Kekikle ilgili yazılarınızı okuyoruz haftalardır. Bizler gibi doğanın içinde yaşayanlar biliyor da bilmeyenler de sizin sayenizde öğrenmiş oldular. Çocukluğumuz doğal bitki çaylarını içerek geçti.
Babam bahçemizde çiçek kekiği ve adaçayı yetiştirirdi. İhtiyacımızı oradan karşılardık. Şimdi bazı rahatsızlıklara ve ilaçlara karşı yan etkisi olduğu için kullanılmıyor.
Yorum yapıp deneyimlerini paylaşan arkadaşlara da teşekkür ederim. Emeğinize sağlık!..”
Sevgili kardeşim bu iletisinin altına “KARANFİLİN ŞAŞIRTICI FAYDALARI” adlı bir liste de eklemiş. Onu da okuyalım:
“Sabah kalktığınızda bir karanfil çiğneyin. Tadı biraz serttir ama etkisi sabırla gelir. Çok değil bir hafta sonra farkı hissedersiniz: Nefesiniz taze, zihniniz açık, vücudunuz hafif… Ve ayrıca:
*Güçlü bir hafıza
*Demir gibi bir kalp
*Balgamsız rahat nefes
*Ağrısız eklemler
*Mikroplardan arınmış mide
*Sağlam karaciğer ve böbrekler…”
* * *
Bilgiyi, hele hele deneyim sonucu öğrenilmiş gerçek bir bilgiyi paylaşmaktan daha güzel ne vardır? Nurten öğretmenimize de sevgilerimle gönülden teşekkürlerimi iletiyorum.
Ve bir başka eğitimci kardeşimiz Emine Dönüş Özatar… O ne yazmış bakalım:
“Kekik ilk çağlardan bu yana insanların deneyerek öğrendiği çok yararlı bir bitki. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve antioksidan yani vücuttaki zararlı molekülleri etkisiz hale getiren güçlü bir doğal ilaç…
Yalnızca bu kadar değil kekiğin yararları: Sindirimi düzenler, solunum yolu rahatsızlıklarını iyileştirir. Güçlü antiseptik yani mikrop öldürücü özelliği sayesinde iltihaplarla savaşır. Kekik aynı zamanda kan basıncını da düzenlemeye yardımcı olup kalp sağlığını destekler.
İçeriğindeki bileşenler sayesinde cilt problemlerine karşı da etkilidir. Özellikle akne ve mantar enfeksiyonlarında yararlıdır. Ayrıca hafızayı güçlendirir ve stresi azaltır.
Kuru kekik, kokusunu daha da yoğunlaştırır. Bu nedenle uzun süre pişen yahni gibi et yemeklerinde tercih edilir. Taze kekiğin daha hafif ve narin bir kokusu vardır. O nedenle genellikle salatalarda ve pişmenin son aşamasında yemeklere lezzet katmak için kullanılır.”
* * *
Buradan da anlaşılıyor ki kekik her evde ve her mutfakta bulunmalı mutlaka!
Emine Dönüş kardeşim geçen hafta da katkı sağlamıştı söyleşimize. Sağ olsun, var olsun!
Diyebilirsiniz ki şimdi, “Doktor da değil paylaşımlarını okuduğumuz arkadaşlar, eczacı da…Doktorlar, eczacılar ve bilim insanları ne diyorlar bu konuda?”
Bu soruyu ben de sorduğum için kendime, küçük bir araştırma yaptım. Cep telefonumdan “Facebook”a girip sordum. Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun sağlıkla ilgili soruları yanıtlayan birçok vidyosu var. Bunlardan biri de kekikle ilgili. Uzun uzun, güzel güzel anlatmış hocamız. Ben birkaç cümlesini not ettim yalnızca. İşte onlar:
“Çok önemli bir bitki kekik. Çok fonksiyonel… Pek çok özelliği ve yararı var. Astıma da iyi gelir, mide bulantısı ve hazımsızlığa da… Hıçkırığı önler. İştah açar. Hele hele diş etlerinin çekilmesinde en etkili ilaçtır. Dişlerinizi sabah, öğle, akşam kekik suyu ile on beş gün fırçalayın; farkı hemen göreceksiniz.” deyip daha neler neler anlatıyor; sizin de duymanızı isterim. Hem sesli hem görüntülü…
Erinmeyin lütfen.
Sağlığınız için bu kadarcık bir zahmete katlanıverin canım!