Batılı çağdaş ülkelerde böyle usulsüz uygulamalar var mıdır bilemiyorum ama, bizde Devlet ile ilişkin işlerde usulsüz işin olmadığından eminim.
Bu yazacaklarım belki Fettah Tamince’yi veya bazı kişileri üzecektir, ama yazmazsam da gazetecilik görevimi yapmamış olacağımdan ben üzüleceğim. O yüzden yazmalıyım:
Fettah Tamince’yi gençlik yıllarından beri tanırım, dişiyle tırnağı ile bu yerlere geldiği için her zaman takdir etmişimdir. Uluslararası arenada yüzümüzü ağartan bir işadamı olmuştur. Kurduğu Antalya Üniversitesi’nin sahibi Gaye Vakfı nedeniyle yaşadığı sıkıntılı süreçte hiç kimse karşısında olmamıştır.
Kendisine “Nedir bu hırsın?” diye sormadan edemiyorum. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta dış ülkelerde otellerin var, yeni oteller yaparak, yeni mülkler edinerek, nereye kadar? Sadece son 10-15 yıla bakıyorum;
- Önce kafandan bir türlü çıkaramadığın Disneyland projesini gerçekleştirmek için Lara’nın kumulu ile ünlü Kent Parkı’nı almak istedin, bölge doğal sit alanı olduğu için alamadın,
- Aynı proje için böylesi büyük bir alan bulamadığın için, Belek’de üniversite ile bağlantılı araziye Disneyland benzeri yatırıma girdin,
- Shereton’un tahsisini devraldın, Mardan’ı kiraladın, Üniversiteye tahsis edilen Uygulama otelini işletiyorsun,
- Tamamı SİT alanı Adrasan koyuna 5 yıldızlı projeni de mahkeme iptal etti,
Allah daha çok versin, ama bu dünyanın ölümlü olduğunu da unutma…
**
Orman Bakanlığı salt sana verebilmek için Tekirova’nın Kleopatra Koy’u ile ilgili geçmişte yapılanları okuyunca adeta küçük dilimi yuttum.
Bu tezgahları kimin kurduğunu o kadar merak ediyorum ki; tam bir zeka örneği çünkü;
Bakın sevgili okurlarım bu güzelim koyun başına gelenlere:
- Kleopatra Koyu'nun 109 dekarlık kısmı, Ocak 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "A Tipi Mesire Yeri’" ilan edildi. Ardından ise bir ihale şartnamesi hazırlanarak 29 yıllığına 3 milyon 800 bin lira bedelle turizmci bir işadamına kiraya verildi. Koyu kiralayan iş adamı, buraya ‘İslami turizm’ çerçevesinde faaliyet gösterecek 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyordu. Ancak mesire yerleriyle ilgili yönetmelik yalnızca 30 tane kır evi yapılmasına izin verince yapılacak işletmenin ödenen kira bedelini bile karşılamaya yetmeyeceğini anlayan işadamı sözleşme aşamasında ödediği teminat bedelini yakarak bu işten vazgeçti.
Mesire Yeriyle Olmadı, Tabiat Parkı Verelim
- Bunun üzerine arayışa giren yatırımcı, yeniden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yolunu tuttu. Çok geçmeden beklenen formül bulundu ve Kleopatra Koyu, 2016’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yönetim planı, imar planı ve projesi bile hazırlanmadan alelacele tabiat parkına dönüştürüldü. Planlama ilkelerine aykırı biçimde yangından mal kaçırırcasına ilan edilen ve "Tekirova Tabiat Parkı" adıyla kamuoyuna duyurulan alanın yeni statüsüyle birlikte daha rahat yapılaşmanın yolu açılırken yüz ölçümü de 11 dekar artırılarak 120 dekara çıkarıldı.
- Yaklaşık bir yıl sonra koy bu kez 100 bin lira muhammen bedelle yeniden ihaleye çıkarıldı. Mesire yeri olarak 3 milyon 800 bin lira gibi bir bedelle kiralanan koyun, yaklaşık 38 kat daha düşük bir bedelle kiraya verileceğini öğrenen F.Ç. adında bir iş adamı beklenmedik bir şekilde ihaleye katıldı ve 20 Haziran 2017’de Ankara’da yapılan ihaleyi 120 bin lira bedelle kazandı. Ancak ihale bir süre sonra ‘rekabet şartları oluşmadığı’ gerekçesiyle Bakanlık tarafından iptal edildi. ‘Adrese teslim’ özellikler gösteren bir şartnameyle yapılan ihalenin, doğru adrese gitmediği için iptal edildiği öne sürülürken, söz konusu ihale şartnamesinde isteklilerden yüksek teminat bedeli ve 5 yıldızlı otel ya da tatil köyü ile ‘A Tipi Mesire Yeri’ işletmiş olma zorunluluğu talep edilmesi dikkat çekti.
- Türkiye seçim tartışmalarına kilitlenmişken 30 Mayıs günü Tekirova Tabiat Parkı bir kez daha ihaleye çıkarıldı. Bu kez 120.800 lira muhammen bedelle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleye, Sembol İnşaat ve Turizm şirketi ile Teknik Katı Atık adındaki firmaların katıldı. 505 bin lira bedelle inşaat süresi dâhil 29 yıllığına tahsisi yapılan koyla ilgili ihaleyi, Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince’nin şirketi olan Sembol İnşaat firmasının kazandığı öne sürüldü
Bunun başka bir adı var mı bilemiyorum, bu yüzden ben ilk aklıma gelen adı koydum: “Kılıfına uydurmak” Bu olsa gerek…