Geçen dönemlerde milletin vekilleri ile millet arasında iyi ya da kötü diyaloglar vardı. Hafızasına son derece güvendiğimiz rahmetli 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel Anadolu’da hangi ile, hangi ilçeye ya da köye giderse gitsin, orada mutlaka adı soyadı ile bildiği, babasını, amcasını tanıdığı kişiler vardı. Meydana çıktığında ilk onları sorardı halka; ‘’Hüsmen ağa burda mı?’’ diye sorar ya kalabalığın içinden biri çıkar, ya da Hüsmen Ağanın vefat ettiğini söylerdi birileri. O zaman Demirel, Hüsmen Ağanın oğlu Murat’ı sorardı… Gittiği her seçim bölgesinde köyleri sıra ile tek tek sayardı… Bu melekesinin DSİ Genel Müdürlüğü döneminde ülkeyi karış-karış dolaşmasında kaynaklandığı söylenirdi.
Bir de bizim Çarıklı vardı. Çarıklı lakaplı 5 dönem Antalya Milletvekilliği yapan Gazipaşalı İhsan Ataöv, Demirel’in Antalya Şubesi gibiydi. 1961’den başlayarak 5 dönem Adalet Partisi (AP) Milletvekilliği yapan, gezmediği, görmediği köy ya da mezra kalmadığından çarık eskittiği için Çarıklı adını vermişlerdi.
Her ikisini de rahmetle anarken eskilerden bir esprili örnek de; vekiller halkın içinde olur, isteklerini, sorunlarını dinler ve konuyu meclise taşırlardı. Halkı dinleyen ama o zamanların pahalı sigaraları kutulu Yenice ya da Gelincik sigara paketlerinin üzerine not alan vekiller de vardı, sigara bitince de notla beraber paketi çöpe atarlardı.
Yeni Çarıklı Tuncay Ercenk
Bunları niye anlattım, bir sorun hele. Anlattım çünkü eskiden bir bir isimleri ile tanıdığımız bu dönemde, gazeteciler bile Antalya’nın şimdiki 17 milletvekilinin ismini bile sayamıyor. Vekillerimizi göremiyoruz bile… Göremiyoruz da, bir eski vekilimiz var. 2002 yılında yapılan erken genel seçimde CHP’nin 22. Dönem milletvekili seçilen Tuncay Ercenk’den söz etmek istiyorum. Daha sonraki dönemlerde de aday adayı ya da aday oldu ama Ercenk’i geçmişteki İhsan Ataöv’e benzetiyorum. Daha doğrusu yeni Çarıklı, Ercenk oldu diye düşünüyorum. Gazeteci olarak katıldığımız hangi siyasi toplantı varsa Tuncay Ercenk’i de orada görüyoruz. Cenazeler, mevlütler, taziye evleri, düğünler, nikah merasimleri, asker uğurlamaları gibi aklınıza gelebilen insanları yoğun biraraya geldiği her törende kendisini hazır ve nazır görüyorsunuz. Tuncay Ercenk, sabah Doğu ilçesi Alanya’da ise, akşam saatlerinde batıdaki son ilçemiz Kaş’da görebiliyorsunuz. Şahsen ben kendisine her gördüğüm yerde ‘’Pes vekilim, bütün bu ziyaretlere nasıl vakit buluyorsunuz?’’ demekten kendimi alamıyorum. Şüphesiz CHP içinde bu tür kişilerin ortaya çıkması yönetimleri rahatsız edeceği için pek görev de vermezler. Ancak son seçimde kendisini Konyaaltı seçim kurulu başkanı olarak görev yaptığını gördük. Tuncay Ercenk’i; vekillerimizin, daha doğrusu siyasetçilerimizin çoğunun adeta halktan kaçtıklarını görünce her zaman olduğu gibi kutluyorum…
***
Vekillerimizden açılmışken, Ak Parti’nin icadı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin başından beri 600 kişilik parlamentoda muhalefet partisi vekillerinin bugüne kadar verdikleri Kanun Teklifi, ya da soru önergelerinin gündeme bile alınmadığını söylemeden geçemeyeceğim. Peki bu durumda vekiller ne iş yapıyor diye akıllara bir soru geliyor. Komisyonlarda da aynı durum söz konusu. Cumhur ittifakı TBMM’de çoğunluğa sahip olduğu için muhalefet partilerini ve vekillerini yok hükmünde sayıyorlar. Gerçekten de yoklar…
Allah rızası için biriniz çıksın da 'ben yok sayıldığım parlamentoda ne işim var?' diye istifa edin... Çünkü size vekalet veren kişiler yanıyoır
Neden erken seçim kararı alınmaz?
Ülkenin içinde bulunduğu, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşadığımız en büyük krizde bıçak kemiğe dayandı. Halk açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. Tasarruf yapmayan merkezi yönetim hem tasarrufu hem sabrı hem vergiyi perişan halktan, işçiden, memurdan ve emekliden istiyor. Devletin özerk olması gereken hiçbir kurumu özerk değil. Bunun en güzel örneğini TUİK denen sahte kurum ortaya koyuyor. Piyasada enflasyon yüzde yüzün üzerindeyken sahte rakamlarla enflasyonu küçük göstererek halkın aklı ile oynuyorlar. 2 bin lirayı aşan doktor muayenesini 34 lira, asgari 15 bin lira olan kira giderini 6 bin lira gösteriyor. Bu kurumun mahkeme kararı ile kapatılması belki enflasyonu daha çabuk düşürmemize yarar.
Milli İrade bu hükümeti istemediğini 31 mart seçimlerinde sandığa yansıttı. Peki ne bekliyor ana muhalefet partisi CHP ve diğerleri? Bunlar maalesef parlamentodaki mevcut vekillerin, şu anda 94 bin lira olan emekli maaşına hak kazanmaları için yasal sürenin tamamlanmasını bekliyorlar. Bu nedenle ana muhalefet partisi genel başkanı seçim için 2025 yılının sonbaharını işaret ediyor. Ancak şunu bilmeliler ki, bu milletin sabrı kalmadı artık… Verecekleri bir can kaldı… Sizin vicdanınız kaldı mı acaba?...