Akaydın'ın Projeleri ve Büyüyen Antalya

Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın davetlisi olarak 2,5 yıl zarfında hayata geçirdiği veya geçirme evresinde olduğu projeleri dolaştık. Bu basın turunun organizesini yol boyunca konuşacağız, o tur esnasında yaptığımız gibi. Ancak öncelikli olarak ben bu projeleri kısaca, satırbaşlarıyla anlatmak istiyorum sizlere.

IŞIKLARIN AYDINLANAN  YÜZÜ 

Sabahın neredeyse ilk ışıklarıyla Büyükşehir Belediyesi'nin önünden başlayan gezide ilk durağımız, "Antalya'yı Cadde Cadde Güzelleştiriyoruz" projesi kapsamında yapımı geçen yıl tamamlanan Işıklar Caddesiydi. O bildik Işıklar Caddesi'nin hüzünlü yüzüne harika bir makyaj yapan ilgililer bu bölgenin yetersiz hareketliliğine adeta yeni bir sayfa açmışlar. Başkan Akaydın, Işıklar Caddesi'ni Avrupai bir görünüme kavuşturduklarını, yeni düzenlemeyle engelli bireyleri ve yaşlıları da düşünerek caddeyi güzelleştirdiklerini, heykelleri, havuzları, aydınlatması ve peyzajıyla Işıklar Caddesi'nin 1.7 milyon TL maliyet ile Türkiye'ye örnek bir cadde haline geldiğini bizlere anlatırken adeta gözlerinin içi gülüyordu. Kış mevsimi dolayısıyla bu bölgedeki esnafın sekteye uğramış olabileceğini, ancak bu mevsimde bu bölgeye işlerlik kazandırma yönünde ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade etti.

ASFALT ARTIK AĞLAMIYOR

Antalya'nın engebeli yolları, tepe takla bu yollardan giden araçların halleri ve neredeyse 2 yıl öncesine kadar bu yolların araçlara verdiği zararı kimse inkar edemezdi. Bugünkü tabloyu hem yerinde gördük, hem de bu konuda bilgilendik. Başkan Akaydın'ın Antalya'daki yol güzergahlarına verdiği emek, harcadığı zaman ve yatırımlarına şahit olduk. Başkan Mustafa Akaydın'ın bu konudaki basını bilgilendirdiği bölümler gerçekten herkesi tatmin etti ve özellikle yollar konusunda tatminkar açıklamaları hep birlikte alkışladık. İşte Akaydın'ın yol atılımları; "Antalya'nın merkezine ve doğusuna doğalgaz sağlayacak orta basınç hattının son 650 metrelik bölümünün imalatı için trafiğe kapatılan Burhanettin Onat Caddesi'nin altyapı çalışmalarını tamamladık. Caddenin doğu şeridinde yapılan çalışma sonrasında caddeyi sıcak asfalt ile kapladık. Caddenin maliyeti 243 bin 500 TL'dir. Büyükşehir Belediyesi, asfaltlama çalışmalarında 2011 yılında rekor kırdı. Bu yıl 300 bin ton sıcak asfalt döküldü. Yeni yollar açıyoruz, Antalya'nın caddelerini sıcak asfalt ile kaplıyoruz. 2012 yılında asfaltlama çalışmalarımız sürecektir" diyerek yeni proje müjdeleri de verdi.

ANTALYA'NIN YÜZ AKI; DÜDEN PARK

Oturduğum yere yakın oluşu nedeniyle Düden Park'ı hem yapım aşamasında, hem de şu anki durumuyla epeydir gözlemliyorum. Bu bölgenin adeta yüz akı olan Düden Park Projesini hayata geçirenleri kutlamak istiyorum. Başkan Akaydın'ın bu konuda basın mensuplarına hem bilgi verip, hem de rehberlik etmesi oldukça hoştu. Düden Park'a yeniden hayat  verdiklerini, Düden'in denize dökülen kısmının doğu ve batısında yer alan 105 bin metrekarelik alanı yeniden düzenlendiklerini ve yeni bir yaşam alanı oluşturduklarını söyleyen Akaydın; . Sahil kısmındaki köprüyü trafiğe kapatıp, yayalaştırdık. Peyzaj ve rekreasyon ağırlıklı, doğal yapıya uyumlu bir park yarattık. Projenin maliyeti 1,75 milyon TL'dir. Antalya'ya önemli bir park kazandırdık. Düden Park önemli bir odak noktası olacaktır" derken adeta bu bölgeye uygulanacak yeni projelerin müjdesini de veriyor gibiydi.

ÇOCUKLARIN DİŞİ AĞRIMAYACAK

Gezinin bir sonraki durağı  ise Habibler Mahallesi'nde hizmet veren Çocuk Ağız Diş Sağlığı Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkeziydi. Başkan Akaydın, Temmuz ayında hayata geçen merkezde 5 ayda 17 bin işlemin yapıldığını, 5-14 yaş arasındaki çocuklara hizmet verildiğini ve vatandaşlardan bu merkez için çok övgü aldıklarını kaydetti. Başkan Mustafa Akaydın, yarının geleceği çocuklar için açılan merkezin yatırım maliyetinin ise 1 milyon TL olduğunu açıkladı.

KEPEZ'E VERİLEN DEĞER

Başkan Akaydın'ın Kepez'e verdiği öneme şahit olmak da gerçekten keyifliydi. Bu bölgeye kısa zamanda yerinde projelerle destek verdiklerini, Sütçüler Caddesi'nde yağmursuyu ve kaldırım çalışması yapıldığını. Turistlerin yoğun olarak kullandığı Düden Şelalesi'ne ulaşımı sağlayan Sütçüler Caddesi'ni kente yakışır şekilde yeniden düzenlediklerini,. yer üstündeki yağmursuyu kanalları, yerin altına alınırken caddeyi, yeniden asfaltlayıp, kaldırım ve orta refüj yaptıklarını söyledi. Akaydın bu bölgeye 1,6 milyon TL yol ödeneği ayrıldığını, yaşanan sel görüntülerinin tamamen olmasa da ortadan kalktığını, bu bölgenin cazibesini arttırdıklarını, Sakarya Bulvarı'nı asfaltladıklarını. Ve bu  projenin  maliyetinin 1 milyon TL'olduğunu söyledi.

KENTE YAKIŞAN BİR ANIT

Gezimizin sonraki durağı Kepez bölgesinin üst tarafları idi. Fatih ve Kepezaltı mahallerini birbirine ve raylı sistem hattına bağlayan Fatih Üstgeçidi'ni gösteren Akaydın, üstgeçidin yelken görünümlü ve modern mimarisiyle kentin girişine görsel bir güzellik kattığını, Üstgeçidin 2 ucunda ve raylı sistem hattıyla buluşan ortasında olmak üzere 3 adet engelli asansörü ve 6 adet yürüyen merdiven bulunduğunu, LED sistemiyle aydınlatıldığını ve Antalya'nın girişine çok yakıştığını söyledi.  Çallı Kavşağı'nda yapılan Ulusal Birlik Anıtı hakkında da, "Kaideye göre ebadı küçük olduğu gerekçesiyle vatandaşlardan yoğun eleştiri alan Atatürk anıtı yerine Antalya'ya yakışan görkemli bir Ulusal Birlik Anıtı yapıldı. Anıt, Türk tarihi ve Kuva-i Milliye Destanı ile günümüz modern Türkiye'sini temsil ediyor" dedi.

MUTLU YÜZLER VE GENÇLİK EĞİTİM MERKEZİ

Yatırım turunda basın mensuplarıyla birlikte Akdeniz Sanayi Sitesi'nde 96 yatak kapasiteli Çıraklık Gençlik Eğitim Merkezi'ni de gezdik Başkan Mustafa Akaydın ile birlikte, "Bu merkezde tamirci çırakların barınmasının yanı sıra kahvaltı ve akşam yemeği gibi ihtiyaçları ücretsiz karşılanıyor. Bilgisayar eğitimi alan gençlere yönelik çeşitli kurslar açılarak, mesleki yönden gelişmelerine katkı sağlanıyor. Gençlere yönelik bir başka yatırımımız ise Gülveren Mahallesi Hürriyet Caddesi üzerindeki 300 öğrenci kapasiteli Gençlik Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisi'dir. 1 Haziran'da temeli atılan tesisin inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Proje'nin maliyeti 6,41 milyon TL'dir" diye konuştu.

KENDİ FİDANIMIZI YETİŞTİRİYORUZ

Otobüsün sonraki güzergâhı Hurma'da kurulan Fidan Üretim Merkeziydi. hakkında da otobüsten bilgi verdi. Başkan Akaydın, "Daha önce hizmet alımı yöntemiyle temin edilen çiçek ve bitkiler artık Büyükşehir'in kendi serasında yetiştiriliyor. 3 bin metrekaresi sera olmak üzere toplam 6 bin metrekarelik üretim alanında ağaç, çiçek ve çalı gurubu bitkileri yetiştirerek, yıllık yüzde 70'e varan tasarruf sağlanıyor. Kenti güzelleştirme çalışmaları daha az maliyetle gerçekleştiriliyor" dedi.

HURMA BÖLGESİNİN CİĞERLERİ TEMİZLENDİ

Hurma İleri Atıksu Arıtma Tesisi'ni basın mensuplarıyla birlikte gezen Başkan Akaydın, Antalya tarihinin en büyük yatırımı buraya gerçekleştirdiklerini. 83 milyon TL'lik bir yatırım ile Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü tarafından ‘Hurma Atıksu Arıtma Tesisi Genişletilme Projesi'nin tamamlandığını söyledi. Tesisin 500 bin eş değer nüfus kapasitesinden 1 milyon 400 bine çıktığını, sulama suyu kalitesinde arıtılmış su elde edilen tesiste,  kötü kokular kapalı hacimlerde toplanarak kimyasal arıtmadan geçirildikten sonra havaya salınıp, böylece bölgedeki koku sorununun da ortadan kalkmış olduğunu, tesis içinde yer alan kojenerasyon ünitesinde biyogazdan elektrik ve ısı üretileceğini, arıtma tesisisin hem elektrik hem de yakıt ihtiyacının karşılandığını, işletme giderlerinin de büyük oranda azaldığını belirtti.

DEV PROJELER HAYATA GEÇİYOR

Gezimizin son bölümünde Sarısu'ydu istikametimiz. Bu bölgeyi tüm engellere karşın çekim merkezi haline getirdik ve piknik yapmaya uygun 1 hektarlık günübirlik kullanım alanı belirlendi. Bu alanda 250 aile aynı anda piknik yapabilecek diyen Akaydın daha sonra Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda yap-işlet-devret modeliyle temeli atılan Dev Akvaryum Projesi hakkında da bilgi verdi. Akaydın, basın mensuplarına vizyon projeler arasında yer alan "Güneşkent Antalya" projesi kapsamında Antalyaspor Kavşağı'nda hayata geçen Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'ni de tanıttı.  Daha sonra Kaleiçi'ndeki Yat Limanı'nda uygulanacak proje ile ilgili de bilgi verirken, "Yat Limanı'nı yıpranmış halinden kurtarıp, kente yakışır bir turizm merkezi haline getireceğiz. Yat  Limanı'nın tarihsel dokusunu koruyup deniz yüzeyine yüzer ahşap yürüyüş yolları yapacağız. Bölgeye bir adet panoramik asansör yapacağız. Yat Limanı projesi'nin yatırım maliyeti 2,5 milyon TL'dir. Kaleiçi ve Yat Limanı'nın cazibesini arttırmak için burada Antalya Oyuncak Müzesi açtık. Antalya Oyuncak Müzesi çocukların yeni eğlence merkezi oldu. Müzede 1860'lı yıllardan günümüze uzanan 3 bin oyuncak bulunuyor.  Müze İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük oyuncak müzesi olma özelliğini taşıyor "şeklinde konuştu.

ŞEHİR MERKEZİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

Üzerimizdeki tatlı yorgunluğa karşın bu projeleri tek tek dolaştık Başkan Akaydın ile birlikte. Şehir merkezindeki yenilenmeler, proje kapsamındaki çalışmalar ve özellikle birçok bölgenin altyapı çalışmaları hakkındaki açıklamalar karşısında diyecek söz bulamadık. Akaydın 2.5 yıllık görev süresinde hayata geçirdikleri birçok proje olduğunu, Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi, Kazım Özalp Caddesi Güzelleştirme Projesi, Akdeniz Sanayi Sitesi girişi Peyzaj düzenlemesi, Kepez -Santral mahalleleri planlaması, Karaalioğlu Park'ı Kent Müzesi, alt yapı çalışmaları, Asfalt Plenti Tesisi, temalı müzeler ve kütüphaneler, Çıplaklı'da hizmet veren Özel Büyükşehir Özel Engelli Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili de bilgiler veren Başkan Akaydın, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 
 
Sevgi, saygı ve mutlulukla.

Yayın Tarihi
22.12.2011
Bu makale 11801 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!