EĞİTİMCİ GÖZÜYLE

Laik Demokratik Cumhuriyet Ve İslam Dini

30 Ekim 1918'de çöküşün bitişin belgesi Mondros’u imzalayanlara cevap olarak tam beş yıl sonrasından özellikle bir gün öncesi 29 Ekim 1923'de ilan edilerek saltanatın iradesi ile imzalanan Mondros yok sayılmıştır.

Mondros, ihanetin ve teslimiyetin belgesidir.
Milletin iradesi ile ilan edilen cumhuriyet ise, dili tarihi kimliği yüzlerce yıl baskılanmış ve “etrak-ı biidrak” (geri zekalı Türkler) denilerek aşağılanmış ve Anadolu’dan Balkanlara göçe zorlanmış insanlarımızın yeniden diline, tarihine kimliğine kavuştuğu rejimdir.

Cumhuriyetle birlikte Türk milleti saltanat ve halifelik kaydı ve şartını yok ederek egemenliğin tek sahibi olmuştur.
Atatürk’ün ifadesi ile “Egemenlik ve saltanat hiç kimseye tarafından hiç kimseye bilim icabıdır diye görüşmeyle münakaşayla verilmez. Egemenlik ve saltanat kuvvetle kudretle ve zorla alınır.”

Cumhuriyet demek, milli egemenlik demektir, laiklik demektir ve demokrasi demektir. Bu kavramlar bütünün birbirini tanımlayan, olmaz ise olmaz parçalarıdır.

En kritik günlerde kerhen de olsa “egemenlik milletindir” diyenlerin diğer taraftan laiklik ve cumhuriyet karşıtı duruş sergilemeleri tezatlığı tarif eder.

97 yıl önce ilan edilmiş cumhuriyetimizin gerçek yaşı 1923-1945 arası sadece 22 yıldır.

1945 sonrasında ülkemizde özellikle ABD ve küreselcilerin etkisiyle son 75 yıldır devam eden karşı devrim sürecini görmezden gelemeyiz.

Altını çizeceğimiz konu, Atatürk Cumhuriyeti’nin 22 yılda başardıklarıdır. Aydınlanma devrimleri ile aklın bilimin rehber edildiği o Türk Rönesans'ı (yeniden doğuş) bugün yine bizim için rehberdir, motivasyon kaynağıdır.

Topraklarının bir bölümü Avrupa’da yer alan Osmanlı imparatorluğunu Avrupa’da esen cumhuriyet rüzgarlarından etkilenmemesi mümkün müdür?

Cumhuriyet kavramından ilk bahseden Namık Kemal ve Tevfik Fikret eserlerini okuyarak yetişen Mustafa Kemal, aynı zamanda Avrupa'da yayınlanmış cumhuriyetin evrensel tanımlarını içeren kitapları incelemesi sayesinde cumhuriyetin fikri altyapısını oluşturur.

Nitekim Atatürk’ün en çok benimsediği “Fikri Hür, Vicdanı Hür ve İrfanı Hür Nesiller” cümlesi Tevfik Fikret’e aittir. Atatürk cumhuriyet kavramından ilk defa 1905’te bahseder.

Soru: Yörük Türkmen kültürü ve birçok farklı etnik inanç kökeninden birlikte yaşama kültürünü geliştirip yüceltmiş sevgi, hoşgörü, yardımlaşma ve danışmanın dayanışmanın sembolü olmuş Anadolu halkı ile cumhuriyet rejimi konusunda neler söyleyebiliriz?

Yörük Türkmen gelenekleri bugün tanımladığımız cumhuriyet değerleri ile tam bir uyum içindedir. Kadını yücelten öz kültürümüz, birden çok kadınla evlenebilmeyi hiçbir zaman kabul etmemiştir. Çanakkale’de, Mili Mücadelede en çok emeği geçen kadınlarımızın, en gelişmiş ülkelerden bile çok önce hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak sahnede yerini almasının temeli binlerce yıllık özgün kültürümüz ile ilgilidir.

Bu anlamda Cumhuriyetin ilanı Türk tarihindeki en büyük devrimdir.

Atatürk’ün “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” kitabında, “Türk milleti en eski tarihinde meşhur kurultaylarıyla devlet başkanlarını seçmeleriyle demokrasi düşüncesine ne kadar bağlı olduklarını göstermişlerdir.” der.

Atatürk 1923'te kurduğu cumhuriyeti “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir” diye tanımlar.

Isparta İslam köyden sıradan köylü çocuğu Süleyman Demirel'in, Afyonkarahisar’ın bir ilçesinde doğmuş yoksul köylü bir ailenin çocuğu olan Ahmet Necdet Sezer'in gibi imkansızlıklar içinde olanların cumhurbaşkanı olabilmesi, başbakan olabilmesi cumhuriyetimizin sağladığı imkanlar sayesindedir.

Cumhuriyet tarihi boyunca memleketin en ücra köşelerinden, köylerden, mezralardan fakir fukara çocukları cumhuriyetin eşitlikçi yönü sayesinde bilim adamları, sanatçılar, siyasetçiler, iş adamları, sanayiciler, akademisyenler, öğretmenler, bürokratlar ve her alanda dünyada ödül olabilmişlerdir. Özellikle bulundukları makam mevkileri cumhuriyetin olanakları sayesinde elde edenlerin cumhuriyete çok borçları vardır.

Atatürk, Cumhuriyet'imize ilişkin, “Cumhuriyet en faziletli rejimdir” cümlesi ile Saltanatın korku kültürü yerine demokratik cumhuriyet değerler kültürünü yüceltir.

Değerler kültürünü benimsenmesi ile adaletin, liyakatin, dürüstlüğün yüceltildiği Cumhuriyet rejiminde yetişen idealist ve çalışkan nesiller, onun deyimi ile “aklı hür vicdanı hür, irfanı hür ve bilimi rehber edinmiş nesillerdir.”

Türk Mucizesi Nedir?

1923 şartlarında ortalama yaşam 45 yıl, bebek ölümleri %50 civarındadır. 13.5 milyon hasta, yaşlı, sakat ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan, yokluklar içinde ve cahil 15.yy şartlarında yaşayan bir nüfus!

Genç nüfusunun çoğunluğunu savaşlarda kaybettiğinden ekilemeyen topraklar, açlık çeken insanlar, yanıp yıkılmış, harap olmuş bir ülkeyi anlamaya çalışarak cumhuriyeti yorumlamalıyız

Her şey bir tarafa, Milli Mücadele'yi gerçekleştiren kadrolar 22 yılda Türk aydınlanması yeniden doğuş (Rönesans) devrimleri ve sanayileşme hamleleri ile tüm dünyanın “Türk Mucizesi” ile adlandırdığı hamleler yaparlar.

Ekonomik alanda 1923-1945 arasında onca olumsuzluklara ve dünya ekonomik krizlerine rağmen TC tarihinin en yüksek kalkınma hızına ulaşılır.

İçinde bulunduğumuz süreçte cumhuriyet devrimlerini çok iyi incelersek yeniden doğuşu ve Türk Mucizesini Yeniden gerçekleştirebiliriz.

Bugün yaşanılan ekonomik sorunların aşılması mümkündür!

1923'te batılı ülkelerin ortalama kişi başına geliri 6000 dolar, Türkiye'nin aynı standartlara göre düzeltilmiş geliri ise 700 dolardı.

Osmanlı'dan devralınan borçlar 145 milyon Osmanlı altın lirası tutarındaydı. Bu da o dönemin milli gelirinin yaklaşık yüzde 65'i ediyor. Bugüne kıyaslarsak 750 milyar dolar civarında olan milli gelirimizin % 65'i 488 milyar dolardır. Yani 2020 itibari ile ödemekte zorlandığımız borç tutarı kadardır.

Osmanlı'dan devralınan borçların bir bölümü 1942 yılında yürürlüğe sokulan varlık vergisiyle ödenmiştir.

Bonoya bağlı borçlar 1989'a kadar ödenmeye devam etmiş ve son ödeme o tarihte yapılarak Osmanlı borçları dosyası tümüyle tasfiye edilmiştir. (Bkz: Mafi eğilmez "Osmanlıdan devraldığımız borçlar"

Osmanlı Neden Yıkıldı?

İlk dış borcu 1854'te alan Osmanlı 1875’te moratoryum ilan eder ve 1881 de iflas ettiğinden maliyesine el konulur. Aslında bu tarihte fiilen yıkılmış olan Osmanlı devleti, işgalciler tarafından bölüşülemediğinden ancak 1.Emperyalist paylaşım savaşı sonu 38 yıl sonra 1918 Mondros ile fişi çekilir ve tarihten silinir.

 Osmanlının yıkılışının en temel nedeni aydınlanma ve sanayileşme devrimlerini ıskalaması, kapitülasyonlarla sömürgeleşmesi ve şatafatlı yaşamlar için tefeci faizi ile borçlanılmasıdır.

Nitekim Tarih, ders alınmadığı zaman tekerrür eder!

Cumhuriyetin İlk Yılları ve Türk Mucizesi

1923 koşullarında onca borca ve 15.yy koşullarında yaşayan, hiçbir geliri olmayan, tüm tesislerinin, bankalarının, demir yollarının yabancı şirketlerin elinde olduğu bir ülkeden bahsediyoruz.

Ancak her şeye rağmen 1923-1938 arasında TC tarihinin en yüksek kalkınma hızına ulaşacaksın, fabrikalar, limanlar, bankalar, sigorta şirketleri kuracaksın, 4000 km'lik demir yollarını satın alarak, 10 yılda 3000 km daha demir yolu yapacaksın, denizaltını imal edecek, ürettiğin uçakları ihraç edeceksin. Cumhuriyet devrimlerini yapacaksın.

Her şeye Rağmen Türk Mucizesi Yeniden Yaratılabilir.

Tek yolu tıpkı 23 Nisan 1920'lerdeki gibi, egemenliğin sözde değil özde millete devredilmesi, milli iradenin mecliste, yargıda ve yürütmede temsil edilmesi ile mümkündür.

Demokratik ve laik cumhuriyetin kurulması ile mümkündür. Tüm sorunların tek çözüm yeri, temsilde adaletin önemsendiği demokratik bir meclistir.

Kaldı ki ülkemizin gerek insan kaynaklarının gelişmişliği, her alanda kazanılmış tecrübesi ve potansiyeli 1923'lerin Türkiye’si ile asla kıyaslanamayacak ölçüde ileridedir.
         İslam Dini ve Laik Cumhuriyet

Laik Demokratik Cumhuriyet ile İslam dini arasında var olan uyumu nasıl açıklayabiliriz?

İslam inancını doğru anlatan tek kaynak, Kur’an-ı Kerimdir.
Allah Rızası için yapılması istenilen ibadetlerin takdiri sadece Allah’a aittir. Hiçbir kişi, bu ibadetler konusunda bir diğer insanı sorgulama yetkisine sahip değildir.

Kur’an-ı Kerim’in çoğunlukla ve önemle adalet, emniyet, liyakat, maslahat ve meşveretten bahseder. Ve bu kriterler aynı zamanda demokratik ve laik cumhuriyetin kriterleridir.

“Oku” diye başlayan “bilenle bilmeyen hiçbir olur mu?” diyen ve yüzden fazla yerde “düşünün” diyen rehber kitap Kur’an-ı Kerim akla, bilime, öğrenmeye ve liyakate önem vermiştir.

Yüce Allah dahi yarattığı kullarının iradelerine, akıllarına ve vicdanlarına hiçbir ipotek koymamışken ve bu durumu, Isra suresi 13. Ayetinde “Biz Her İnsanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık” ve Bakara 256 da “dinde zorlama yoktur…” Kafirun Suresi 6. Ayet “Sizin dininiz size benim dinim bana” vb diyen Ayetler bize bir gerçeği açıklar.

Ve Hz. Muhammed’in başkanlığında farklı inanç grup liderleriyle imzalanan 622 Medine sözleşmesi dönemsel koşullar içinde özü itibariyle laik ve demokratik bir sözleşmedir.

Bugün Tablo Nedir?

Laik rejim sayesinde var olan, birbirlerini şirke girmekle suçlayan ve “laiklik dinsizliktir” diyen, talebelerinin ve müritlerinin iradelerine ipotek koyan, siyasal İslamcı, orta çağcı cemaat liderleri, tarikat şeyhleri bugün dünyevileşmiş, ticarileşmiş ve siyasileşmiş ve çoğunluğu kripto yapılar haline gelmiştir

Yani Allah kuluna şah damarından daha yakın olduğu halde onların iradesine ipotek koymazken, kendinden menkul orta çağcı siyasal İslamcı şeyhler, müritlerinin iradelerine ipotek koymuş ve teslim almışlardır.

Ve son sözümüz

Küreselcilerle kol kola ilerleyen, geri bıraktıran yoksullaştıran, fakirliği yücelten ve milleti sadakaya muhtaç bırakanlar için en büyük kabus liyakatin, adaletin, maslahatın, meşveretin ve emniyetin yüceltildiği, bilimin ve aklın rehber alındığı, aydınlatırken karanlıklara son veren laik demokratik cumhuriyet rejimidir.

Yayın Tarihi
29.10.2022
Bu makale 674 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!