Akıllı Telefonlar, Bizi Bağımlı Hale Getirmek İçin Binlerce Mühendis Ruh Bilimci Görev Aldılar.
New York Timesin Teknoloji muhabiri çocuklarının İPad’i beğenip beğenmediklerini sorunca Steve Jobs “evde çocuklarımızın teknolojiye erişimini kısıtlıyoruz. Onlar bu telefonu hiç kullanmadılar” diye cevap verir. Aynı durum Microsoft’un kurucusu Bill Gates çocukları içinde geçerlidir.
Hazza yönelik davranışların manipüle edilmesi beyinin “Hack”lenmesidir.
Akıllı cep telefonları, her akla düşünce dopamin salgılanması ve saatlerce elinden bırakmayacak şekilde tasarlandı. İnsanların bağımlı olmasına göre oluşturulan algoritma “bedava” olan sayfalarda alınıp satılanlar, o bağımlı kullanıcıların kendisiydi!
Amerika merkezli 1857’den beri yayınlana kültür dergisi The Atlantik’te Psikolog Jean Twenge “Akıllı Telefonlar Bir Neslin Yok Olmasına mı Sebep Oldu?” başlıklı makalesinde birçok farklı kültürden gençlerin sosyal, meslek, okul yaşamlarında gözlemlenen renkliliğin özellikle akıllı telefonların ilk satışa sunulduğu 2007’den itibaren bu ürünü kullanan farklı ülke gençlerin yaşamlarının dramatik değişimlere neden olmasıdır. Bu telefonlarının gençlerin hayatına girdikten sonra onların daha çok depresyona girdikleri, yalnız geçirdikleri sürelerinin ve intihar oranının artmasıdır.
Kapınıza biri sizden devlet adına, tüm kimlik bilgileriniz, telefon numaranız, e-posta adresiniz, eğitim durumunuz, ilişki durumunuz, aktiviteleriniz, siyasi görüşünüz, arkadaşlarınız, sağlık durumunuz, aile fotoğraflarınız, en yakın çevreniz dostlarınız kısaca sizin favori her şeyinizi istese verir misiniz? Çoğunluk “hayır” diyecektir. Ancak sosyal medyada tüm bu bilgileri rahatlıkla paylaşmaktayız!
Facebook eski ürün yöneticisi Antonia Martinez kitabı “kaos maymunları” (chaaos monkeys) belirttiği gibi Facebook kullanıcılarının hangi siteleri ziyaret ettiği, kullandığı uygulamalar, çevrim dışı hayatıyla ilgili birçok bilgiye ulaşılmış oluyor. Buna sizin para hareketleriniz ve kredi kartı harcamalarınız dahildir.
Mikro Dalga Fırın, AVM ve Cep Telefon Ortak Yönü, Elektromanyetik Radyasyon
Bilinmesi gereken birinci konu manyetik alan, iletkenlerde elektrik akımına neden olur. Elektrik akımı ise geçtiği iletkenin ısısını arttırır. Manyetik alana maruz kalan su ısınır.
İnsan bedeninin %70 i sudur. Su bir iletken maddedir. Manyetik alana maruz kalan organlarımız ısınır. Uzun süreli maruz kalma ısınmanın artmasına neden olur. Ve kanser dahil birçok hastalıklara davetiye çıkartır.
İkinci konu ise manyetik alan iletken maddelerde elektrik akımına neden olurken elektrik akımı da etrafında manyetik alan oluşturur. Bu nedenle güçlü elektrik akımlarının olduğu enerji nakil hatları etrafında daha güçlü manyetik alan oluşur. Baz istasyonlarının etrafında oluşan manyetik alanın ise çevredeki insan bedeninde elektrik akımı oluşturur.
Alışveriş merkezlerinde kullanılan çok güçlü elektrik akımlarının geçtiği kablolar ne kadar duvar içlerinde de olsa etrafta manyetik alan etkisi oluşturur. Kullanılan floresan lambalar ayrıca manyetik alan oluştururlar.
Cep telefonlarımız baz istasyonlarından gelen güçlü manyetik dalgaları sese çevirirken algıladığı sesleri de elektromanyetik dalgalara çevirerek baz istasyonuna gönderir. Cep telefonuna maruz kalan kulağımız ve beynimiz tıpkı mikrodalga fırına maruz kalmış gibi ısınır. Uzun süreli cep telefonu konuşmalarında beynimizin ısısı artarken kulak çınlaması, unutkanlık, depresyon ve beyin kanser riski oluşturur.
Cep telefonunu sigara gibi düşünürsek her sigara tiryakisi mutlaka kanser olmaz ama kanser vakalarında en büyük pay sigara tiryakilerine aittir. Yapılan çok yönlü araştırmalar ve dünya sağlık örgütünün raporları manyetik alanın neden olduğu hastalıkları tam olarak tespit etmiştir.
Mikro dalga fırın içerisine konulan yiyecek ve içecekler fırın içerisinde oluşan elektromanyetik alanın etkiyle pişerler. Yani manyetik alan etkisiyle yiyeceklerin içlerinde barınan su moleküllerinin kinetik enerjisi artması ile sıcaklığı artar.
Gerek baz istasyonları, gerekse yüksek gerilim hatları civarında oturanlarda manyetik alana uzun süreli maruz kalmadan dolayı kısa ve uzun vadeli hastalıklarda anlamlı artış kaydedilmiştir. Evimizdeki tüm elektrikli araçlar etraflarında akım şiddetine göre az veya çok etkili manyetik alan oluştururlar. Saç kurutma makinesi, TV, cep telefonu, mikro dalga fırın en yüksek etkiye sahip araçlardır.
Sigara içildiğinden dolayı alınan nikotin ve birçok zehri vücut temizleme etkisizleştirme çabasına girerken aynı şekilde bedenimiz maruz kaldığı elektromanyetik radyasyonu temizler. Ancak her iki halde vücut yorulur, yıpranır ve savunma sistemleri zayıflarken ruhsal ve bedensel hastalıklara karşı dayanıklılığı azalır.
Manyetik Alanın Sağlığımıza Olan Kısa Vadede Olumsuz Etkileri
Stres, görüş alanın daralması, kulak bölgesinde ısınma, kalp pilinin bozulma riski, kulak çınlaması, yorgunluk hissi, konsantrasyon bozulması, baş ağrıları, işitmede geçici aksaklılar, sersemleme olarak sıralanabilir.
Manyetik Alanın Sağlığımıza Uzun Vadede Olumsuz Etkileri
Genetik yapının bozulması, beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü, beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri, kan beyin bariyerinin zedelenmesi, kalp rahatsızlıkları, hafıza zayıflaması, kalıcı işitme bozuklukları, embriyo gelişiminin zarar görmesi, düşük riskinin artması, kan hücrelerinin bozulması
Cep Telefonunun Güvenli Kullanımı
*Konuşurken cep telefonunun kulaktan 1cm uzaklaştırılması etkiyi %10 azalttığı tespit edilmiş. 1 metre uzaktaki cep telefonunun elektromanyetik dalga etkisi %50 daha düşüktür
*Yürürken cep kullanmak manyetik alanın etkisini artıracağı için kullanırken hareketsiz kalmaya çalışın
*Araç kullanırken dikkat % 35 azalması ,kapalı ortam olması tehlikenin ve zararın artmasına neden olur.
*Aranma ve arama anınızda radyasyon miktarı maksimum düzeydedir. Aradığınız anda cep telefonunu kulağınıza götürmeden uzakta tutarak karşı tarafın açtığını oluşan işaretten takip edin ve açtıktan 1-2 sn sonra görüşün
*Cep telefonu ile konuşurken sık sık kulağınızı değiştirin
*Kapalı ve dar alanlarda özellikle otomobil ve asansörlerde görüşmeyin.
*Yüksek hızlı araç trenle giderken telefon baz istasyonunu yakalamak için daha çok dalga yayacağı için hareketli iken cepten konuşmayın.
*Cep telefonunun zor çektiği yerlerde görüşme gerçekleşmesi için baz istasyonlarından daha şiddetli elektromanyetik radyasyon gönderilir.
*Tıpkı sigara pasif içicileri gibi cep telefonunun yanında bulunanlarda zarar görür. Çocuklar, yaşlılar ve hamileler radyasyondan en fazla zarar gören risk gruplarıdır
*Cep telefonunuzu mümkünse çantanızda taşıyın ya da en dış cebinizde taşıyın. Kalp, beyin, cinsel organ manyetik radyasyona en hassas bölgelerdir
*Cep telefonları petrol istasyonlarında özellikle akaryakıt dolum anında kullanmayınız.
*Kısa, net ve özet konuşun, mümkünse mesaj ile halledin.
*Hamile iseniz elinizden geldiğince cep telefonlarınızı kapalı tutun.
*Daha çok kulaklık kullanmaya çalışın ancak etkisi azalsa da radyasyonun kulaklık üzerinden de beyne ulaşabildiği tespit edildi.
*Cep telefonu yerine televizyonu televizyondan seyredin, radyoyu radyodan dinleyin.
*Cep Telefonunu daha ergonomik kullanmak için başınızı eğmek yerine telefonunuzu kaldırın. Başın eğilmesi boyna binen yükü arttırmasından dolayı her yıl daha fazla insan çeşitli boyun rahatsızlıkları yaşamaktadır. Telefon ekranına bakarken başınızı eğmeye neden olmayacak şekilde çene hizasında tutun.
*Bilgisayar, telsiz telefon, cep telefonu, mikrodalga fırın, saç kurutma makinası gibi gündelik hayatın vazgeçilmez teknolojik aletlerini mümkünse uzun süreler kullanmamalıyız.
* Ev ve daire alırken yüksek gerilim hatlarının nerelerden geçtiğine dikkat edip bu hatlara en az 500 metre uzaklık olmasına dikkat etmeliyiz. Baz istasyonlarının bulunduğu noktaların tam karşısında veya hemen yanlarındaki yerleri tercih etmemeliyiz.
* Bilgisayar kullanırken, hem x-ışınlarından hem de elektromanyetik radyasyondan korunmak için ekrandan en az bir kol boyu uzaklıkta olmalıyız.
* Elektrikli tıraş makinesi veya saç kurutma makinesi gibi aletlerin, çok kısa süreli kullanılmalarına karşın, yaydıkları elektromanyetik radyasyon yüksektir. Bu nedenle elektrikli tıraş makinesini mümkünse şarjlı kullanmalıyız. Saç kurutma makinesini uzun süreli kullanmak yerine aralıklarla kullanmalıyız. Ayrıca uyku düzenimizin bozulmaması için saç kurutma makinesini yatmadan önce kullanmamalıyız.
* Dinlendirici bir uyku için yatak odasında cep telefonu, televizyon ve bilgisayar bulundurmamalıyız. Özellikle yatarken bu cihazları tamamen kapatmalıyız.
* Açma-kapama düğmelerinden tam olarak kapatılan aletler elektromanyetik alan yaymaz, ancak fişleri takılı olduğu sürece elektrik alanı oluşturmaya devam edebilirler. Bu nedenle elektrikli cihazlarımızı ya açma kapama düğmesinden kapatmalı ya da fişini çekmeliyiz.
* Geleneksel ampullerin alanları düşüktür; ancak floresan gibi lambalar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Floresan lambalar, en çok elektromanyetik radyasyon yayan aletler listesinde ön sıralarda yer almaktadır. Halojen ve floresan gibi ekonomik lambaları kullanmamaya özen göstermeliyiz.
* Telefonla konuşurken başparmağımızı cep telefonuyla kulağımızın arasına koyarak telefonumuzun kulağımıza yapışmasına engel olmalıyız
Cep Telefonu Bağımlılık Testi
1-Uyumaya gittiğimde cep telefonum ulaşabileceğim bir yerde durur
2-Cep telefonumu her zaman yanımda taşırım
3-Cep telefonumu sık sık kontrol ederim
4-Cep telefonumu aşırı kullandığım için rutin işlerime zaman ayıramam
5-Kendimi kötü hissettiğimde cep telefonumu kullanmak bana iyi gelir.
6-Başkalarıyla sohbet ederken veya yemek yemekte birlikteyken bile cep telefonumu sık sık kontrol ederim.
7-Cep telefonumu kullanamadığım zaman kendimi kötü hissederim.
Not: Bu yedi sorunun en az beşine sahip olanların telefon bağımlısıdır.
Bağımlılıktan Kurtulma Önerileri
1-Telefonunuzu kullandığınız saatleri ve mekanları kısıtlayın.
2-Sosyal medya uygulamasını ya kapatın ya dondurun.
3-Telefonu kendinizden uzak yerlere bırakın.
4-Geceleri internetinizi otomatik kapanmaya ayarlayın.
6-Cep telefonu yerine televizyonu televizyondan izleyin; radyoyu radyodan dinleyin.
7-İnsanların en büyük ihtiyacı gerçek sosyalleşmektir. Sanal ortam bir tuzaktır!
8-Kullanım süresini kontrol edin, not alın.
9-Hayatınız gerçek olsun, hobiler edinin, temiz havada yürüyüş yapın, sanatla ilgilenin.
10- Bir psikoterapistten de yardım alabilirsin.
Hakkı Güleç
Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı