İlk ihalesi işletmecinin yetersizliği nedeniyle iptal edilen Tünektepe Projesinin diğer iki ihalesine de katılım olmadığı için Tünektepe elimizde kaldı.
Benimki sadece bir öneri…
30 yıla yakın bir mazisi olan Belediye Şirketi ANTEPE bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attı. Başta inşaat sektörü olmak üzere yerel anlamda Büyükşehir Belediyesi’nin ASAT’dan sonra en büyük şirketi konumuna geldi. Geçmişe dönüp hatırlayanlarınız olacaktır:
Hasan Subaşı döneminde Antalya Belediyesi’nin iki büyük yatırımı Otogar ve Toptancı Hal İnşaatları devam ederken ihalenin yüklenicisi firmalar istedikleri zammı alamayınca işi bırakmışlardı. Bu tepki ANTEPE’yi doğurdu. ANTEPE ilk kez o dönemde Türkiye’nin saygın inşaat şirketlerinden Tepe Grubu ortaklığı ile kurulmuş ve bu iki yatırımı da tamamlamıştı... Çok güzel işler yaptılar. Örneğin o dönemde Katlı Otopark, Cam Piramit, Kültür Merkezi inşaatları da Antepe tarafından yapılmıştı.
Sonraki dönemlerde ve özellikle Türel döneminde ANTEPE Şirketi, Türkiye’de çalıştırılamayan belediye şirketlerine iyi bir örnek teşkil etmiştir.
Tünektepe’de yapılacak projeye gelince;
Bu projenin iki önemli yanı var. Birincisi Antalya’nın simgesi olabilecek; içinde Antalya’nın tarihini, tarımını, portakalını, muzunu, denizini, mavisini anlatacak bir yapıt kentin her yerinden görülecek, İkincisi; turizm için oteli ve bu görsel yapısı ile de bir cazibe merkezi olacak. Daha önce yapılan teleferikle birlikte değerlendirdiğimizde Tünektepe bu haliyle ziyaret merkezine dönecektir.
Bu şimdi belki hayal ama, Paris’in Eyfel Kulesi de bir Expo Projesi kapsamında yapılmış o dönemde Fransızlar “Demir Yığını” benzetmesi ile Eyfel Kulesi’ne karşı çıkmışlardı. Sonucunda bugün Eyfel Kulesi’nden Fransa’nın sağladığı gelir bizim Türkiye çapında turizmden sağladığımız gelirden fazla.
Ayrıca Tünektepe Projesini Antepe’nin üstlenmesi ile Tünektepe Teleferik işletmesi de Belediyenin elinde bir gelir kaynağı olarak kalacaktır. Sarısu Plajında yükleniciye verilecek plaj alanı da cabası…
İşletme işine gelince;
Belediyenin bu konuda bir çok şirketi var. Bunların işletmecilik konusunda yetersizliği düşünülüyorsa, yeni işletme şirketi kurulabilir ya da bu alanda başarılı bir işletme veya işletmecilere pazarlık usulü verilebilir.
Büyük hayallerle işadamlarımız tarafından kurulan Rakı üretiminde başarı sağlayamayan GüçbirliğiHolding’i de bu işin içine sokabiliriz.
Benimki sadece öneri…