24 Haziran’da iki büyük seçim var.
Yeni sisteme göre ülkeyi tek başına yönetecek Cumhurbaşkanı’nı, bakan olamayacak ama Yasa yapacak milletvekillerini, başka bir deyimle ülke yönetiminde bizi temsil edecek vekilleri seçeceğiz.
Ne kadar önemli.
Dün 24 Haziran seçimlerine katılacak kamu görevlileri ile siyaset kurumunda meclis üyesi, il veya ilçe başkanı gibi yönetim görevlerinde bulunanlar için istifanın son günüydü.
16 vekil çıkaracak Antalya’da sadece iki siyasetçi istifa etti: Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe ve CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Meclis üyesi meslektaşımız Songül Başkaya… Kamu görevlisi yok… Bir süre önce MHP’den İYİ Parti ile ilişkileri nedeniyle ihraç edilen Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe açıkça söylüyor:
- Liderim istedi ben de tereddütsüz istifa ettim
Siyasette kurtulamadığımız biat meselesi bu…
Diğer illere baktım, öyle eskisi gibi yoğun biçimde istifa zincirinin halkalarını oluşturan kamu görevlileri yok.
İşte Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, SGK Başkanı Selim Bağlı, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan… Soldan say 5, sağdan say 10 kişi…
Hepsi de bir partiden söz almış gibi…
Arkasından istifa eden kamu görevlilerine bir bakarsanız, iktidar partisi tarafından bazı görevlere yerleştirilmiş partili kişiler… Yani Devletin değil, partinin emrindeki Devlet memurları…
İstifa zincirinin üçüncü halkasında çok ilginçtir gene siyasetçiler var. Belediye Başkanları, tamamı da Ak Parti’li… Bunlar 2004 yılından beri yani 15 yıldır belediye başkanı. Ak Parti’nin tüzüğüne göre 3. Dönemi tamamladıkları için tekrar aday olamayacaklar. Her ne kadar, Ak Parti sözcüsü Mahir Ünal, 3 dönem kuralı ile ilgili son kararın MKYK’ya bırakıldığını açıklasa da, bu beyefendiler işi garantiye almak için istifalarını verip, “bir de vekilliği deneyelim, ya da vekillikten emekli olalım” diyorlar.
Hangi Belediye başkanları bunlar?
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir…
Bunlar da istifa edenler arasına girdiler.
Ne menem bir hırstır bu, “bu işi kimse benim yaptığım kadar iyi yapamaz” sendromu, nasıl bir egodur … Anlamak için kendinizi onların yerine koyun bakalım, kendinizi milletvekili hissedebilecek misiniz?
**
Yeni Anayasa ile 18 yaşını doldurmuş gençlere seçme seçilme hakkını verdik.
Onlar neredeler?
Söyleyeyim, onlar henüz ya okuyor, ya da üniversiteyi bitirmiş iş arıyor. İş bulabilmek için Partilerin Gençlik Kollarına girmeye çalışıyorlar. Henüz işleri yok ki aday olsunlar.
Adaylık deyip geçmeyin. 2 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında değişen milletvekilliğine ilk adımı atabilmek için aidat yatırmak zorundasın. İşsiz bir genç kız ya da erkek nereden bulacak 10 bini. Ana-babadan, eşten- dosttan “Vekil olursam, çok para kazanacağım” diye ödünç para alabilir, o zaman da en ucuzu 2.500 lira ile MHP oradan aday adayı olabilir. İşin içinde listeye girememek de var.
**
Sade vatandaşı düşünüyorum. Yüksek maaşına ve eskilerde kalan forsuna rağmen vekil olmak istemiyor. Çünkü her gün mecliste onların kavgasını seyretmekten, birbirlerine küfürlerini duymaktan bıktılar. Küçük çocuklara onlar ekranlara geldiğinde, izletmemek için televizyonlarını kapatıyorlar.
Niye aday olsunlar?
Şu Partilerin haline bir bakın, adaylık sırası için birbirlerini yiyorlar, dışarıdan adam kabul ederler mi?
Milletvekili eskiden olduğu gibi saygın ve itibarlı bir iş değil. Sokakta dolaşsın kimse tanımaz. Çünkü seçilip Ankara’ya kapağı attıktan sonra kolay kolay yeni bir seçim olmadan geri dönmüyorlar.
Neden aday olsunlar?
Milletvekili olmadan önce yine siyasette görevli olanlar vekil seçiliyor genelde. Hatta daha ileri gidip yolsuzluk yapanı, seçim kaybedeni, kaybettirenleri vekil yapıyorlar onların böyle bir başarısızlıkları yok ki!::
Neden aday olsunlar?
Velhasıl bu partiler bu kafayla giderse kendilerinden başka aday bulamayacaklar…