24 Haziran seçim sonuçlarına göre Erdoğan yüzde 52.43 oy alarak tek başına ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. Peki; “Ak Parti tek başına iktidar oldu mu?” Sorusunun cevabı herhalde “Hayır” olmalı…
600 Milletvekilinden oluşan parlamentoda salt çoğunluk dediğimiz; yarıdan bir fazlası 301 yapar. Ak Parti 295 Milletvekilliği kazandığına göre, çoğunluğu sağlayabilmesi için bir ortağa ihtiyacı var. Aslında seçime ittifak yaparak girdiği MHP’nin kazandığı 49 milletvekili ile birlikte toplam vekil sayısı 344 eder, bu da yeterli çoğunluktur.
Önceki parlamenter sistem olsa AKP’nin yanına bir ortak bularak koalisyon yapması gerekirdi. Hükümeti de ortağı olacak siyasi parti ile birlikte kurmalıydı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan aslında, önceki günkü Bahçeli görüşmesinde bunu yaptı. Ancak Bahçeli: “Ben baraj sorunumu ittifakla çözdüm, vekil sayımı artırdım, şimdi benim sana değil, senin bana ihtiyacın var. Bu sorunların altından kalkacaksın senin günahına ortak olmam” dercesine yeni kurulacak kabineye bakan veremeyeceğini belirterek, bir bakıma ittifakı da sona erdirdi. Üstelik MHP vekillerinin emek sarf etmeden bakan olmasının da doğru ve etik olmayacağını söyledi.
Ayıkla pirincin taşını!..
**
Seçim gününden beri MHP’nin İYİ Parti’ye rağmen oylarını nasıl artırdığını merak eder olmuştum. Çünkü MHP’nin içinden çıkan İYİ Parti’nin oyları ile birleşirse MHP’nin oyları neredeyse iki misline çıktı. 11,10+9.96= 21,06 … MHP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde (yüzde 11,9) yakın (11,10) oy oranını elde etti.
Seçim sonuçlarına bir kez daha baktım:
MHP, milletvekili sayılarını Ankara’da 4’ten 5’e, Gaziantep’te 1’den 2’ye, Hatay’da 1’den 2’ye, Kayseri’de 1’den 2’ye, Konya’da 1’den 2’ye yükseltirken, 1 Kasım’da milletvekili çıkaramadığı Düzce, Eskişehir, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Ordu, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Yozgat ve Aksaray’da ise birer milletvekili kazandı. Partinin Adana’da milletvekili sayısı 3’ten 2’ye, Antalya’da 2’den 1’e, Mersin’de 2’den 1’e, Osmaniye’de 2’den 1’e düşmesine karşın, 9 milletvekili daha fazla çıkardı.
Peki nasıl oldu bu? Bir örnek vermek gerekirse; MHP’nin Şanlıurfa gibi bir ilden vekil çıkarması ilginç… Çünkü 1 Kasım 2015 seçimleri ile bir mukayese yaparsak, MHP 1 Kasım’da yüzde 2,75 oy aldığı Şanlıurfa’da oy oranını 24 haziran’da yüzde 9,28’e çıkarmış. Pes doğrusu, ne oldu da MHP Şanlıurfa’da bu kadar büyüdü… Ki 1 Kasım sonucu AK Parti 9, HDP 3 vekil çıkarmıştı. Üstelik partneri AK Parti’de oylarını yüzde 46’dan 52,67’ye çıkarmasına rağmen… AKP 8, HDP: 4, MHP ve CHP 1 vekillik aldı.
**
Bu pirinç daha çok su kaldırır…
Şimdi ister misiniz Cumhurbaşkanı Erdoğan; MHP dışındaki CHP, İYİ Parti ve SP’ne bakanlık başta olmak üzere teklifler görürsün…
Yoksa iktidar partisinin parlamentoda işi zor gibi görünüyor…