Siyasi Partiler Yasası’nın 14. ve 36. Maddeleri uyarınca İYİ Parti’nin 24 Haziran 2018’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimlerine katılması mümkün görünmüyor. Çünkü ittifak partileri seçim tarihini belirlerken, bunu göz önüne alarak bir tespit yaptılar.
Bu tespitin siyaseten etik olup olmadığına bakmak bir yana gelin isterseniz, yazının başında sözünü ettiğim Yasa Hükümlerine bir bakalım.
Siyasi Partiler Yasası’nın 14. Maddesi aynen şöyle diyor:
“Siyasi Partilerin en büyük organı Büyük Kongredir. Büyük kongre seçilmiş üyelerle, tabii üyelerden oluşur. Seçilmiş üyeler; parti tüzüğünde gösterilen şekilde ve sayıda il kongrelerince seçilen delegelerdir”
Aynı Yasa’nın 36. Maddesi de şöyle diyor;
“Siyasi partilerin seçime katılması
Madde 36- Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden, en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’nde grubu bulunması şarttır”
Şimdi bu iki maddede önemli olan hususlara bir bakalım:
İYİ Parti’nin büyük kongresini ne zaman, kimlerle yapıldı? Yasal süre ne zaman doluyor?
Büyük Kongre İyi Parti’ye göre 10 Aralık’ta yapıldı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu bu kongrenin delegelerle değil, kurucularla yapılan kongre olduğunu öne sürerek İYİ Parti’nin seçilme katılma başvurusunu kabul etmeyince 1 Nisan’da Büyük Kongre yeniden toplandı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun isteği doğrultusunda 1 Nisan’da yapılan bu kongreye göre 6 aylık süre de Eylül ayı sonunda dolacağı için İYİ Parti 2019’un Mart ayında yapılacak yerel seçimlere rahatlıkla katılabilecekti. 2019 Kasım’ında yapılacak Genel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım ise haydi haydi. Ancak bu iki madde işletilirse ki işletilmek zorunda İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için bir Torba Yasa ile bu maddelerdeki sürelerin değiştirilmesi gerekiyor.
**
Şimdi ise 2 ay sonraya, 24 Haziran’a alınan erken seçim tarihi bu hesapları altüst etti. Aslında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve ekibi ittifak Yasası’nın ardından seçimlerin erkene alınma ihtimalini biliyordu. 6 aylık yasadaki süreden önceye alınacağından da emindiler ve bu nedenle bir B planı da hazırladılar. Seçime katılma hakkı olan Demokrat Parti ile bu konuda bir ön anlaşma bile yaptılar. O güvence ile de diğer partilerden gelebilecek ittifak isteklerini de kibarca, hiçbir parti ile seçime girmeyeceklerini belirterek reddettiler.
**
Peki İYİ Parti şimdi ne yapacak?
- Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak Meral Akşener 100 bin vatandaş imzası ile aday olacak
- Meral Akşener DP’den aday gösterilecek
- İYİ Parti Milletvekili seçimlerinde de DP ile birlikte hareket edecek,
- İYİ Parti; Parlamentodaki mevcut Milletvekili sayısını, transferler ve bağımsızlarla takviye edip 20 Milletvekili ile grup kurarak seçime katılabilecek.
**
Hangi Partiler seçime girebiliyor?
İttifak Yasası hala yürürlükte olduğuna göre, partiler arasında hala ittifak söz konusu olabilir. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği seçime katılabilecek partiler listesinde; Ak Parti, Büyük Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi, CHP, Demokrat Parti (DP) HDP, MHP, Saadet Partisi (SP) ve Vatan Partisi (VP) bulunuyor.
**
Bu arada ittifak partileri yani Ak Parti ve MHP’nin İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılmaması konusuna bakışı şüphesiz olumsuz. Hele MHP, Akşener’in kendi tabanı üzerinden yükselmesini hiç istemiyor. O yüzdendir ki, 24 Haziran tarihi özel olarak seçildi.
Ancak; Erdoğan’ın bir zamanlar yasaklı olduğu için giremediği seçimin ardından, elde ettikleri başarılı sonuca saygı duyan Deniz Baykal’ın yardımı ile nasıl sonradan milletvekili olup Başbakanlık koltuğuna oturduğunu unutmamalı. Aynı mağduriyeti Meral Akşener’e yaşatırsa, karşısına daha da güçlenecek bir rakip çıkaracaktır.