ANTALYANIN KAHYASI

Halkın istedikleri!

Gün geçmiyor ki sokakta karşılaştığımız insanlar gördükleri aksaklıkları bize anlatmasınlar. Gazeteciye sorun çözücü gözü ile bakmasınlar.

Aslında şahsen bu durum beni gururlandırıyor. Vatandaşın sıkıntılarını gündeme getirerek, çözüm konusunda yardımcı olmak ayrı bir haz veriyor.

Kimi otobüslerin mahallesine zamanında gelmemesinden, kimi sokağında ruhsatsız çalıştırılan ve çevre kirliliği ve gürültüsü yaratan işyerinden,  kimi sokak lambalarının yanmamasından yakınıyor. Bir kurtarıcı gibi görüyorlar bizi.

Aslında hepsinin amacı çağdaş bir yaşama kavuşmaktır. İnsanca yaşamaktır.

Tedavi için gittiği hastanede azarlanmadan, itilip-kakılmadan, bir film için 6 ay sonraya gün verilmeden, ‘daha iyi doktora muayene olursan, şu kadar para ödemen lazım’ sözünü duymadan tedavi olabilmek ister benim halkım…

Devletim o’na verdiği, herkese eşit eğitim hakkını tartışmasız kullanmak ister. Çocuğunu istediği okula kaydettirebilmek, bir öğrenci velisi olarak salt bağış yapamadığı için kendisine hademe muamelesi yapılmamasını, çocuğunun ezilmemesini ister benim halkım…  

Otobüse, ya da dolmuşa bindiği zaman şoför tarafından azarlanmamak, yaya geçidini kullanırken, araçların tacizine uğramamak ister,

Çarşıda-pazarda, hatta esnafın kendisini kandırmamasını, sahte ya da çakma ürünlerle kazıklanmamayı ister,

Yasaların ve Mahkemelerin tüketici olarak kendisine verdiği hakları sonuna kadar kullanmak, bu kararlara rağmen bankaların kendisinden kredi kartı aidatı adı altında para almasına gönlü razı olmaz;

Elektriğinin kesintisiz yanmasını, sokağında çirkin görüntü oluşturan çöplerinin zamanında alınmasını, sadece seçimden-seçime hatırlanmamak,  birey olarak kendisine değer verilmesini ister;

Aslında çok şey istemez benim halkım. Her zaman kendisine verilenle yetinir, tamahkar değildir. Garibandır. Devlet ‘’Baba’ dır o’nun için ve babaya saygısızlık etmez. İstediği tek şey birey olarak hatırlatmak ve babadan sevgi görmektir.

 

***

Bütün bunlar Antalya’nın yeni Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın görevinin 6. ayında gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısı anımsattık bize. Üstelik şu sözleri ile beni umutlandırdı:

“İnsan odaklı, çözüm odaklı, her vatandaşa eşit kamu hizmeti vermek bizim birinci görevimiz. Bunun gayreti içindeyiz, olacağız, vatandaşımızın emrindeyiz”

Vali Altıparmak, henüz Antalya’da yeni olması, kenti ve insanları tanımaya yönelik çalışmalarını tamamladıktan sonra kenti meselelerine kesin çözümler üretilmesine öncülük edecektir. Kimsenin etkisinde kalmadan, her vatandaşa eşit ve tarafsız, sonunda çözüm olacak çok iyi hizmetler verecektir. Sizlerin sesi-kulağı ve temsilcisi olarak Vali Altıparmak’ın kısa süre sonra bir orkestra şefi gibi kenti yöneteceğine inanıyorum… 

***

Üniversiteye nasıl gidersiniz?

Geçenlerde ANSAN’da otururken, Hüseyin Çimrin ve bir grup arkadaş Akdeniz Üniversitesi’ndeki bir fotoğraf sergisinin açılışına gitmek istedik. 5 ya da 6 kişi olduğumuz için taksi yerine toplu taşıma araçlarından birini tercih etmek istedik. Bilenlerin tavsiyesi ile ANSAN’dan Muratpaşa Camiine kadar yürüdükten sonra Melli İş Merkezi arkasındaki durakta otobüs ya da dolmuş beklemeye başladık. Şoförlere sorduk, durakta bekleyenlere danıştık üniversiteye giden 3 otobüs numarası verdiler. Tabi onların numara vermeleri yetmiyor. Tam 55 dakika bekledik ve diğer numaralar 2-3 kez gelmesine rağmen bizimkilerden eser yok. Bu arada serginin açılış saati geçti ve biz de daha fazla beklemeden sergiye gitmekten vazgeçtik.

Ancak toplu ulaşımdaki bu aksaklığı öylesine geçiştirmemek bizim görevimiz. 30 Binin üzerinde öğrencinin bulunduğu Akdeniz Üniversitesine otobüs ve dolmuşla bu kadar geç ulaşılıyorsa, bu öğrencilerin ne yaptıklarını, sabahları okullarına nasıl gittiklerini gerçekten merak ediyorum. Merak ettiğim bir başka konu da binlerce hasta ve yakınının üniversite kampüsü içindeki hastaneye nasıl ulaşabildikleri?...

Bu olay bir gerçeği daha ortaya çıkarıyor. Tramvayın güzergahının yanlışlığını… Bu güzergahın halkı bir yerlere taşımak için değil, 300 milyon dolar harcayarak süs gibi şehirde dolaşması için yapıldığı gerçeği ortaya çıkıyor.

Gel hocam, şayet mümkünse rayları belli yerlerde söküp halkın günlük yaşamında zorunlu olarak gittiği yerlerin birine, örneğin üniversiteye ulaşıma bağlayalım…

 

TUİ’ye teşekkür

 

Avrupa’nın en büyük Tur operatörü TUİ’nin davetlisi olarak geçen hafta İstanbul’a gittik. Tamamına yakını Antalya bölgesinden olmak üzere 21 otel TUİ müşterilerinin oyları ile en iyi 100 otel arasına girdi ve ödül kazandı. Ayrıca Almanya’dan gelen 132 gazeteci ve yazara İstanbul tanıtıldı. TUİ’nin 2011 yılı katalogları İstanbul’da görücüye çıktı.

TUİ Avrupa CEO’su Dr. Volker Böttcher, her fırsatta Türkiye’ye ve özellikle de Antalya’ya verdiği önemi anlattı.  Bu sezon Antalya’ya 2,5 milyon turist getiren TUİ, 2011’de Türkiye’de 15 yeni otel açacak. TUİ’nin kış rezarvasyonları daha şimdiden yüzde 15 arttı. Her şey Dahil sistemi yöredeki esnafın ve kentlerin yararlanabilecekleri bir konsepte dönüştürmek istiyor TUİ… Bu konuda da çalışmaları var. Turizmde yüzümüzü güldüren TUİ’ye teşekkürler.

 

Yayın Tarihi
15.11.2010
Bu makale 3803 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Tramvayi kötülemiyoruz, anlasilan Antalya´da oturuyoruz ama nerelerde bu hattin yürüdügünü ve hayati (tafigi) felc ettiginden bir haberiz..bu gün metro modern sehircilik ve tasimaciliktir bunu binen, gören ve yasiyan bilir... hele hava alani,Üniversite gibi yerelere kolay ulasim ivediliktir bu gün Avrupada tramvay ve Metro bir integredir.. bazi kesimlere metro olarak ulasilir, bazi yerlere yer üstü tramvay hatiyla.. siz her kesime metro ile ulasamazsiniz bu da mümkün degil dir.Metro ulasimi kalicidir zaman ve zeminiyle ulasimda degisken degildir bilakis istikrarlidir, rahattir, ulasimda kaosu yasatmaz.

Sedat Tuac, Almanya 23.11.2010

Arkadaslar elestirmeyip de napalim adam 5 yıl boyunca Ali Kıran baskesen gibi ustumuzde.... Belki genel secimlerde milletvekili adayı olurda kurtuluruz ins... Benim bildigim hocamız Turel'ın kapattıgı ara yolları bir guzel acti ustune tramvayı uni kadar goturmedi birde sanki nispet yaparcasına ısletmesinde bircok problemi cozmedi .... Oyle bir izlenim yarattiki tramvay bastan sona hatalıydı... Kendisi ucunda tutup duzelti.Ben de halkım kerizim yuttum... Bırakın arkadaslar Tramvay bu ya... Tum medeni ulkelerde olan bir sistem. Bunu niye kabul etmiyorsunuz anlamak mümkün degil. Turel'i karalamak istiyorsanız baska icraatlerini karalayin cunku bu karalama teknikleri ortaçağ karanlığındaki engiziyon'un Dünya düz demesiyle aynı kafada bir yapıdır. Son olarak Ataturk Ankara'nın modern bir kent olması icin cok ugrasmıs. Simdiki gibi o zamanda geri kafalılar Ataturk'e demisler ki sen bu caddeye ucak mı ındereceksin ki bu kadar buyuk yaptırıyorsun diye elestirmisler.Benzer bir elestiri de aynen kopyalanıp Menderes'e yapılmıs.İste bizim geri kalmamazın sebebi budur arkadaslar... Bilmem anlatabildim mi...

Kerem Durmus 21.11.2010

sayın namık ertan bey, acaba ulaşım uzmanı ya da şehrin hareket trafiği bilgilerine eksiksiz sahip olan bir bilim adamı mısınız ki böyle net ifadeler kullanmışsınız? muhtemelen lara veya konyaaltında oturan, altında arabası olan birisiniz. o yüzden "varoş" dediğiniz semtlerde yaşayan yüzbinlerin halini bilmezsiniz. erdem adlı yorumcuya aynen katılıyorum, hattın yeri ve araç seçimi doğrudur. zaten 2. ve 3. etaplarda dediğiniz doğu-batı ekseninde çalışmalar tamamlanarak lara ve konyaaltı bölgesi de kapsam içine alınacaktı. ama sözde sosyal demokrat koca profesör başkanımız hıncından ve hırsından hala eski başkanın işlerini kötülemekten iş yapamayacak hale geldi ne yazık ki. bir de sözde uzmanlar ordusu var ki etrafında, evlere şenlik. ah ki ne ah.

elnur vatan 20.11.2010

sn kahya, tramvay güzergahı eleştirinize tam destek veriyorum. amerika, almanya vs bir cok ülke gezdim. kural şöyle; hangi yöne yoğunluk varsa, trafiğinde çözümü olması nediyle raylı sistem ulaşımı ; zaman tasarrufu ve dakikolacağı düşüncesiyle yapılır.aynı zamanda araç trafiğini minimize eder. durum böyleyken .antalyada oy kaygısıyla varoşlara hizmet götürüyoruz diye yanlış bir proje uygulandı .ayrıca ne kadar gerkliyse billemedim ama illede kalekapısı dönerciler virajından hangi akla hizmet geçirildi.önce tramvay dönemiyor teknik olarak sıkıntı var .ayrıca üniversitesine tramvay ya da metro olmayan hiçbir uygar dünya şehri de görmedim,(antalya hariç.).otogar ve havalanı gibi zorunlu toplu taşıma noktalrına dakik ulaşım garantisi sağlanması gerekirken.kepezden- meydana, içinde 3-5 kişiyle süs tramwayını görmeyenler gitsinde görsünler. bütçesi kısıtlı arabası olmayan üniversite öğrencileride ulaşım sorunu ve zamanında dersine yetişemeyeceği için meltem veya ünvrste civarında ev tutmak vede konuçlanmak zorunda . dolayısıyla kiralar yüksek ve öğrenci mağdur. ayrıca tıp fakültesi hastanesinde otopark sıkıntıs son safhada,görmeyenler yine gidip görsün.akıllı gazetecileri ve yöneticileri çözüme davet etmek gerktiğini ifade ediyor saygılarımı iletiyorum.

namık ertan 19.11.2010

işim gereği çok ülke gezdim yıllardır. ayrıca gördüğümü analiz edebilecek bir zekaya da sahip olduğumu düşünüyorum. ve diyorum ki, tramvay yanlış falan değil. israrla tekrar ediyorum, ne araç tipi, ne de güzergahı yanlıştır. yanlış olan hocamızın eski yönetimin icraatlarını vatandaşa kötü olarak hatırlatmak için tramvay hattında seyahat eden lastik tekerlekli araçlara müdahale etmemesidir. antalyada metro falan olmaz, bu tip hayaller ancak kulaktan dolma bilgilerle beslenerek klavye başında yazıya dökülür o kadar. hoca siyasi hırs adına kaynakların nasıl heba edileceği konusunda tez olacak işler yapıyor, biz de buralarda hislerimizi dökerek sözde rahatlıyoruz, olan antalya ya oluyor.

erdem arsunan 19.11.2010

Ufuksuz tahlil ve eleştiride üzerimize yok! Akdeniz Üniversitesini halkla buluşturmak ve hayatın içinde yaşayan bir üniversite yaratmaktan bahsederiz. Yollar da medeniyetle bağlantının ta kendisi değil midir? Bir de üniversitenin hastane trafiğinin ne kadar yoğun olduğunun farkında değilsiniz! Erdoğan bey ve arkadaşları bir sergi için üniversiteye ulaşamıyorlarsa bu bir sorundur. Hastası veya kendi için üniversite hastanesine ulaşım sorunu yaşayan bir Antalyalının da yaşayacağı sıkıntı bir sorundur. Tramvay yanlış, hoca da yanlış yapıyor, bizler de fena halde hatalı seçim yaptık.. Tamam anladık! Çözüm önerisi olan varsa söylesin! Yoksa herkes eleştirmeyi seviyor!

husamettinoguz 19.11.2010

Eger bugün Antalya´da Metroya start verilirse trafik düzenlemesinde samimiyet var derim... trafikte cözüm planli, projeli sehirlesmeden gecer.. tramvayin güzargahlarinda trajik-komik durumlarini malesef Antalyalilar yasiyor..sorunlar cözülmüyor aksine problemleri getiriyor en basidi bugün Kundu tarafina gidin, bir önceki yönetimin sahil yolunun bir takim siyasi ve sahsi menfatler yüzünden sekteye ugradigini görürsünüz malesef bu düzensizlikler zincirleme kaza gibi hatalariyla bu gün, icinden cikilmaz problemleri getiriyor.mühim olan tramvay degil bilakis tramvayin problemlsiz güzergahindan gecip gidilecek yere varabilmesi saygilarimla

Sedat Tuac,Almanya 19.11.2010

SAYIN KAHYA TRAMVAY OLAYINI BU KADAR ABARTMANIN NE ANLAMI VAR ANLAMAK MÜMKÜN DEGİL SECİM ONCESİ HOCA'NIN ULASIM MASTER'INA NE OLDU TRAFİGİ COZEBİLDİ Mİ BU MASTER PLANI HALEN TRAMVAY DİYORSUNUZ OYSA VATANDAS BU HOCADAN KAN AGLIYOR YETER ARTIK ATATURKCUYUZ DEYIP BIZLERI KANDIRAMAZSANIZ ONCE BELEDIYENIN VERDIGI SOZLER TUTULSUN CHPLİLER COK SİKAYETCİYSE TRAMVAYI SOKSUNLERDE BIZDE GORELIM BIRDE TRAMVAY O SIZIN GIDEMEDIGINIZ UNIVERSITEYE DE GIDECEK DI...

Antalyalı 15.11.2010

Sayın Kahya, Üniversiteye tarif ettiğiniz noktadan geçen otobüs ve minibüslerin zamanında gelmemesini nasıl olup da tramvay güzergah yanlışlığına bağladığınızı anlayamadım. Antalya akdeniz üniversitesinden oluşmuyor sadece, o tramvay güzergahı üzerinde 6 akdeniz üniversitesi kadar nüfus var. Eğer sayın hocamız ve pek değerli(!) ulaşım danışmanları ordusu hat yapılandırmasını gözden geçirip tramvaya pararlel işleyen hatları organize etmez ise daha çok konuşulur bu konu. Mesela tramvaya paralel giden hatlardaki dolmuş ve otobüsler üniversite hattına kaydırılsaydı, 55 dakika beklemezdiniz. Bence tramvay hattı yanlış değil, ama belediyenin ulaşıma bakışı bir facia. Başkan sanki özellikle tramvay hattının yapısını ıslah etmiyor ki sürekli tramvay yanlış yatırımdır sözü gündemde olsun! iyi bayramlar diliyorum

erdem arsunan 15.11.2010

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!