Son genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya çıkan, ancak yerel seçimlere bir türlü adapte edilemeyen ittifak konusu Antalya gündeminin ilk sırasına oturdu.
Hem Ak Parti, hem CHP’nin yaptırdığı Antalya anketlerinde Büyükşehir’i tek başlarına kazanmalarının zorluğu ortaya çıkınca, yeniden ittifaka sarılmak zorunda kaldılar.
Peki ittifak denen işbirlikleri Antalya’da seçim sonuçlarını nasıl etkileyecek?
Geçen Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel seçimlerini baz alırsak Millet İttifakının oyları Cumhur ittifakını geçiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP-İYİ Parti ve Saadet’in oluşturduğu Millet İttifakının oyları yüzde 52,9 olurken Cumhur İttifakının tek adayı Erdoğan yüzde 42,8 oy aldı. Diğer yandan Milletvekilliği seçimlerinde ise Millet İttifakı oyların yüzde 47, Cumhur ittifakı ise yüzde 45,1’de kaldı.
Bu sonuçlar da gösteriyor ki, hem CHP, hem de Ak Parti işi riske sokmamak adına biri MHP, diğeri İYİ Parti ile ittifak yapmak zorunda.
***
İttifak görüşmeleri başladı, nasıl sona erer bilinmez ama, bizim bugüne kadar ortaya çıkan gelişmeler doğrultusunda, konuyu şöyle yorumlayarak özetleyebiliriz:
- CHP’de mevcut Büyükşehir aday adaylarının yapılan anketlerde seçimi kazanabilecek potaya henüz giremedikleri, bu nedenle de ittifak ortağı İYİ Parti Milletvekili, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı ile ilgili anket çalışması başlattıkları konuşuluyor. Özellikle Ankara kulislerinde siyaset kurmayları Hasan Subaşı’nın çatı adayı olarak çıkabileceği ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. CHP Manavgat ve Kemer adaylarını açıkladı. Bundan sonrakiler, ittifak görüşmelerinin sonuna bırakıldı. Ancak Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Büyükşehir’e aday gösterilmemesi halinde dönmeyeceğini açıklaması nedeniyle bu ilçeye Semih Esen ve Sevgi Doğan’ın adları öne çıkıyor. Muratpaşa’da ise genel merkezin vereceği her türlü karara saygılı olduğunu açıklayan Ümit Uysal’ın Büyükşehir’e aday olmaması halinde yerinde kalması bekleniyor.
- Ak Parti’de Menderes Türel’in adaylığına kesin gözü ile bakılıyor. Türel, ilçeler konusunda İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’la birlikte Ankara’ya gitti. Ancak CHP’nin güçlü olduğu Muratpaşa, Manavgat ve Konyaaltı ilçelerinde gösterilecek adaylar konusunda Erdoğan’ın temayül ve anket sonuçlarını beklediği söyleniyor. Muratpaşa’da Ak Parti’nin aday gösterebileceği CHP eski Milletvekili Devrim Kök ile ilgili anket devam ederken, Konyaaltı’nda Büyükşehir için; “Ben aday adayı değil, aday olurum”, “Genel Başkan 15 Ekim’de benim adımı açıklayacak” ve “Büyükşehir’e aday olmazsam Konyaaltı’na geri dönmem” şeklindeki sözleri nedeniyle CHP’li Muhittin Böcek bekleniyor. Hasan Subaşı formülü gerçekleşirse, Böcek’i Ak Parti Konyaaltı adayı olarak görebiliriz. Muratpaşa için partili olarak Cemal Öner alternatifi tazeliğini koruyor, Can Kasaboğlu’nun da adı geçiyor. Kepez’de ise Hakan Tütüncü için “devam” kararı kesin…
- Büyükşehir’in alınması konusunda, her iki parti için de özellikle ilçe Belediye başkan adayları çok önemli. Manavgat, Muratpaşa, Kepez gibi büyük ilçeler Büyükşehir sonucunu direkt etkileyecek. İşte burada da adaylar ön plana çıkıyor. İttifak sonucu CHP’nin İYİ Parti’ye, Ak parti’nin de MHP’ye vereceği ilçelerle ilgili formüller geliştiriliyor. Belki de bazı ilçelerde başkan hangi partiden olacaksa, başkanla aynı yetkileri haiz Başkan yardımcısı, ya da eşbaşkanlık sistemi getirilebilecek.
Sonuç ne olursa olsun yerel seçimler çok büyük sürprizlere gebe. Bekleyip göreceğiz…