Hangi ortamda olursanız olun, insanların tek konuştuğu, seçimler ve kim kaç vekil çıkarır. İster cenazede, ister iftarda, isterseniz dost meclislerinde olun sohbetin ana başlığı siyaset ve seçimler.
Aslında bu baskın seçimde ana başlık Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Başka bir ifade ile bize özgü “Başkanlık Sistemi” ne geçiş. O yüzdendir ki, ana tema da Erdoğan gitsin mi, kalsın mı seçimiydi gündem. Aynı zamanda sayısı 600’e çıkarılan Milletcvekilliği seçimleri önceden ikinci plana düşmüştü, ama Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesi ve ardından aday adayları ortaya çıkınca işler biraz değişti, özellikle kararsız seçmen hangi seçimde kimi tercih edeceğimni düşünmeye başladı. Bu belki de Cumhurbaşkanlığı için kararını erken vermesinden de kaynaklandı.
Bir de ittifaklar, daha doğrusu karşılıklı cepheler belli oldu. Güreş meydanındaki, ya da savaş alanındaki gibi. Bir yanda Millet, diğer yanda Cumhur ittifakları. Ayrık otu gibi kalanlar da var tabi. Cumhurbaşkanı adayı da olmasına karşın HDP ve VATAN, sadece Milletvekilliği seçimine katılan HÜDA-Par dışarıda kaldılar.
Asıl yarışma Millet ve Cumhur ittifakları arasında geçeceği için; kim ne kadar vekil çıkrarır sorusuna bu açıdan bakmak gerekiyor önce. Çünkü Cumhur İttifakında MHP’nin, Millet İttifakında ise İYİ Parti ile Saadet Partisi’nin seçim barajı diye bir korkuları kalmadı. O halde grup olarak her iki cenah yüzde kaç oy alabilire bakmak gerekiyor.
Kasım 2015’de kim ne kadar oy almış
En son seçimler kasım 2015’de gerçekleşti. Bu seçimde AKP 581.345 (Yüzde 41,72) oyla 7 milletvekili çıkardı.
CHP 457.784 (Yüzde 32,85) oyla 5 milletvekili ve
MHP 241.237 (Yüzde 17,31) oy alarak 2 vekil çıkardı. Bu seçimde HDP 82.101 oyla oyların yüzde 5,89’nu tüm diğer partiler de yüzde 2,23 oyda kaldılar.
**
Şimdi iki husus var, birincisi yeni kurulan İYİ Parti bu ikili mücadelede hangi partiden ne oy alabilir. Bunu yorumlamak partiden partiye değişiyor. Bir defa CHP’den alacağı oy, Millet İttifakı birlikteliği nedeniyle oldukça düştü. CHP’nin İYİ Parti,’nin grup kurması için (belki ihtiyaç kalmamıştı) Demokrasi adına verdiği 15 milletvekili bu iki parti arasında bir oy alışverişini gündemden çıkardı gibi.
İYİ Parti’nin tabanlarının örtüşmesi nedeniyle MHP’den önemli bir oy alacağı aşikar. Siyasetle uğraşanların görüşlerine göre bu Türkiye genelinde yüzde 50 civarında olacak. Antalya ölçeğinde bakarsak MHP’nin son seçimde aldığı oy oranını ikiye bölersek yüzde 8,66 yapar. İYİ Parti, hanesine DP’nin 0.19’unu eklersek yüzde 8,85 yapar. Daha sonra Ak parti ve CHP’den alacağı oyları tahmin edebilirsek, ki bu da hazırladıkları listeyle doğru orantılı olacaktır. Örneğin Hasan Subaşı’nın 2. sıradan aday gösterilmesi bu listeyi sürükleyecek bir nitelik kazandırmıştır. Bir de bunun üzerine kararsızların ve tüm siyasi partilere tepkileri eklersek Millet İttifakının milletvekili sayısı itibariyle, Cumhur ittifakının önüne çıkacağı gerçeği ile karşılaşıyoruz.
Bu durumda benim tahminim Cumhur ittifakının 7, Millet İttifakının 8 , bir de HDP’nin Liste başına koydu Alevi lideri nedeniyle vekil çıkaracağı yönündedir. Tabii ki seçimlere daha 22 gün var. Büyük siyasetçi Demirel’in söylediği gibi “siyasette 24 saatin büyük önemi vardır” her şey değişebilir, zaten bizim ki de görüp duyduklarımızı rakama yansıttığımız bir tahmindir.
Ancak aynı veya benzer sonuçların Cumhurbaşkanlığı seçiminde de gerçekleşecdeğini söylemek doğru değil. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok sürpriz ve farklı sonuçlar doğuracak. Son zamanlarda CHP adayı Muharrem İnce’nin ortaya koyduğu performansı gözardı edemeyiz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekliye iki bayramda vereceği ikramiye oy oranını artıracaktır. Kadınlarımızın oyları büyük ölçüde kadın aday Meral Akşener’e gidecektir. Bir de Cumhurbaşkanı seçimini siyasi parti bakışı ile değerlendirmemek gerekir.