Ülke ve millet olarak, daha önceki seçimlerden farklı, yeni bir Hükümet sisteminin oylandığı çok önemli bir seçimi geride bıraktık. Bunu yaparken parlamenter sistemden de ayrıldık. Yeni sistemimizin adı: Başkanlık ya da yarı başkanlık sistemi…
Yüksek Seçim Kurulu kesin seçim sonuçlarını 5 Temmuz’da açıklama kararı aldı. Yasaya göre, kesin seçim sonuçları açıklandıktan sonra 3 işgünü sonra, yani 8 veya 9 Temmuz’da Parlamento toplanacak, mazbatasını alacak Cumhurbaşkanı ile milletvekilleri yemin edecek.
Tekrar hayırlı olsun.
Bundan sonra yapılacak olan seçim sürecinde yaşanan kırgınlıkların, gerginliklerin ve tartışmaların bir an önce unutularak kutuplaşmadan uzak, ortak payda Türkiye için aynı zeminde buluşulması ve sorumluluk alınmasıdır.
Erdoğan’ın en büyük rakibi Muharrem İnce, basının karşısına geçti ve seçim sonuçlarını kabullendiğini belirterek bu konuda ilk adımı da atmış oldu. Artık hangi taraf olursa olsun; sıra; küfürden, hakaretlerden ve meydan okumalardan uzak bir siyaset anlayışına geldi.
Çünkü asıl iş bundan sonra başlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; sayısı 24’den 16’ya indirileceğini seçim öncesinden açıkladığı Bakanları belirleyecek. Ki bu bakanlar parlamento dışından olacak. Ardından sayısını kendisinin belirleyeceği Cumhurbaşkanı yardımcılarını atayacak ve yeni sistem programı da uygulanmaya başlanacak.
Çözüm bekleyen sorunlar ve acil işler var. Örneğin ekonomi… Dövizin ve borsanın seçim sonuçlarına ilk tepkisi biraz olumsuz oldu gibi.
MÜSİAd Ankara Başkanı İlhan Erdal, ekonominin sıkıntılarını çok iyi dile getirmiş, diyor ki;
“Yeni dönemde üretimin, istihdamın ve ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması; ekonomik, sosyal ve hukuki alanda reformların ivedilikle hayata geçirilmesi; teşviklerin ve desteklerin daha erişebilir olması ve yeni sistemin getireceği değişikliklerin bir an önce tüm kurumlarda ve yapılarda tamamlanması gerekmektedir.
Bizler de STK olmanın yanında üreticiler, sanayiciler ve iş adamları olarak bu süreçte yatırımlarımızı ve istihdamı artırmaya, sektörlerin gelişimine katkı sağlamaya ve ülkemiz için her alanda görev üstlenmeye devam edeceğiz. Belirsizlikleri geride bıraktığımız bu seçimden sonra zaman, artık ekonomik reformlara ve mega projelere daha iyi odaklanarak hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ilerleme zamanıdır”
Olay budur…
Milletmezin sandıkta verdiği mesaj da bu yöndedir. Milli İrade; birlik-beraberlik, sorunların çözümünde ortak akıl ve kavgasız bir siyaset ve devlet yönetimi ve de siyasetçi istiyor.