Bilinen en güvenli ulaşım yolu, havayolları olarak açıklanıyor? İstatistiklere göre, en az kaza havayollarında yaşanmakta. Ama yaşandığı zaman da?
Perşembe günü gündeme düşen uçak kazası haberiyle hepimiz kedere gömüldük? Atlas Havayolları?na ait bir uçak, İstanbul-Isparta seferinde, inişe geçtiği sırada düştü ve maalesef kurtulan olmadı? Sevdiklerine kavuşmaya, işinin başına geçmeye ya da her ne sebeple Isparta?ya gitmekteyse, ona ulaşmaya dakikalar kala, ölümle karşılaştı tam 57 kişi? Haberi aldığımda elbette ki çok üzüldüm ve düşünmeye başladım. O sırada uçakta neler oldu? 57 kişi, neler düşündü? O anda ne hisseder ki insan?
Seyahat etmeyi çok seven biri olarak, kaç kez uçağa bindiğimi ve binerken ne düşüncelerde olduğumu gözden geçirdim şöyle bir? İnsan hiç aklına getirmez ki? Getirirse zaten gidemez ki? Uçak bu, düşerse kurtulma şansın yok ki? Şimdi kazanın sebepleri araştırılıyor. Uzmanlar, açık bir cep telefonunun bile kokpitteki göstergeleri etkilemiş olabileceğini söylüyor? Ya da pilotun fazla özgüvene sahip olmasının? Ya da Isparta havalimanının yeterli donanıma sahip olmamasının? Havalimanının konumunun? Pilotun ufak bir ihmalinin? Liste uzadıkça uzuyor ve birçok sebep sıralanabiliyor? Ama gerçek sebebe ulaşabilmenin epey uzun vakit alabileceğinin altı çiziliyor.
Sebep eğer herhangi bir ihmal ise, ne bileyim, havayolları uçağın bakımını filan zamanında yaptırmamışlar da son dakikada bir arıza olmuş ise ya da önemsenmeyen küçücük bir ayrıntı bile var ise, yazık, çok yazık? İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı diye düşünüyorum?
Önümüzde bir kurban bayramı var ve çoğu kişi şimdiden uçak biletlerini aldı bile. Şimdi herkesin içinde dile getirse de, getirmese de bir korku var? Bu korku aslında güvensizlikten kaynaklanıyor. Eğer ihmal varsa, güvensizlik had safhaya ulaşacak ve birçok havayolu şirketi de zor durumda kalacak?
Sonuç ne olacak bilemiyoruz ama asıl olan 57 kişinin geride bıraktıklarına olacak? Yürekler yanıyor, yanmaya devam edecek. Ateş düştüğü yeri yakıyor, ileride daha da kavuracak?
Bir zaman sonra hafızalar zayıflayacak, acı bugünkü keskinliğini kaybedecek belki ama en azından bir ders alınması gerekir diye düşünüyorum?
En azından, havayolları işin ciddiyetini bir kez daha, acı bir şekilde de olsa anlamış olacak. Daha fazla tedbir alınacak ve önem verilecek belki? Belki de eski tas eski hamam devam edecek her şey bilemiyorum. Bizler de Allah?a emanet uçuşup duracağız, ordan oraya? Ne bileyim, bundan sonra ne olacak? Ölenlere Tanrı?dan rahmet, kalanlara da sabır diliyorum?
Hoşçakalın?