Antalya’nın imar planı var mı? Ulaşım Ana (Master) Planı var mı? Yetkililer her ne kadar var deseler de soru işaretleri hala ortada.
Antalya’nın imar planı olsa bu kadar tadilat mı yapılır? Altınova’da olduğu gibi gücü olan plan mı yaptırır? İmar Planı diye önümüze konulanların anlamı da yok. Çünkü yarın değişmeyeceğinin garantisi yok. İnanmayanların belediye meclislerinin gündem maddelerine bakabilir.
Yıllar önce İsviçre’de çalışan bir Türk mühendisin yaşadığı olayı hiç unutmadık. 25-30 yıl önce Lara’da falezlerin 100 metre gerisinde, önü doğal sit ve park olan arsayı satın alan mühendis, buraya iki katlı bir villa yapar. Evini kapatıp gider. Birkaç yıl sonra geldiğinde önünde betondan perde oluşturan gökdelen siteleri ile karşılaşır. “Sit alanı, park nereye gitti?” diye bağırır çağırır ama duyan olmaz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeye kalkışır. Ama o dönemde Türkiye, mahkemenin kararlarını tanıyan sözleşmeyi imzalamadığı için sonuç alamadığını sanıyoruz.
Antalya’da bu yüzden imar planı kağıt üstündedir.
Gelelim ulaşım planına. Hasan Subaşı döneminde eksikleri yüzünden iptal edilen ulaşım planı, 10 yıldır bir türlü yapılamadı. Bekir Kumbul döneminde, nedense planı yapacak olan uzmanın parmağında dolama çıktı. Üç yılda planı yapamadı.
Kumbul’un 3 yılda yapamadığı planı Menderes Türel, üç ayda yaptı. Daha doğrusu böyle söyledi. Ama bu kez ulaşım planını göremedik. Belediye meclis üyeleri, ilgili meslek odaları da planı görememekten yakındı.
Ulaşım Ana Planı varsa -ki belediye yetkilileri var diyorsa inanmak zorundayız- ilgililerin ulaşabilmesi gerekmez mi?
Ali Çetinkaya nereden çıktı?
Gündemde, Ali Çetinkaya Caddesi’nin yaya trafiğine kapatılması var. Ortada bir anket tartışması bulunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, cadde esnafı ile anket yaptırdıklarını, ağırlıkla “yayalaştırılsın” sonucu çıktığını açıkladı.
CHP İl Başkanı Ömer Melli, tam aksi görüşü savundu. “Biz esnafı dinledik. ‘Kapatılsın’ diyen bir kişiye bile rastlamadık” dedi.
MHP İl Başkanı Aydın Yeşilyurt, “Büyükşehir’in yayalaştırma uygulaması yerindedir” görüşünde.
Bu arada bir kısım bölge esnafının yayalaştırılma kararına karşı yasal mücadele yapacakları iddia ediliyor. Ortada tam bir kaos var.
Peki ünlü ulaşım planımız buna ne diyor? Büyükşehir yetkilileri neden anketle uğraşıyor? Bunun yerine niye, “Ulaşım Ana Planı’na göre, bölgeden raylı sistem geçtiğinde zaten yayalaştırılacaktı” demiyor?
Ulaşım planında böyle bir öngörü var mı yok mu? Varsa neden düne kadar bölgenin yayalaştırılacağı konusunda tek söz edilmedi de Antalya’nın önemli ulaşım arteri olan Ali Çetinkaya hakkında aniden bir karar alındı?
Tartışmalardan bağımsız olarak konuya bakıldığında, Ali Çetinkaya’nın Belediye İşhanı-Doğu Garajı arasındaki bölümünün yayalaştırılması mantıklı ve gerekli görünüyor. Caddenin Doğu Garajı-Meydan Kavşağı arasındaki bölümünün yayalaştırılmasını, bugünkü koşullarda savunmak çok zor. Bu bölgedeki işyerleri kent merkezine neredeyse iki kilometre uzaklıkta.
Tahminlerimize göre yetkililer Ali Çetinkaya’daki yol kesitlerinin raylı sistem sonunda taşıt trafiğine yetmeyeceği gördü. Bu yüzden aniden yayalaştırılma konusu gündeme geldi. Yarın aynı gerekçe Eski Otogar-İsmetpaşa hattında da gündeme gelecektir. Hatta, Şarampol Caddesi’nde olacaktır.
Bunlar hep tahminler. Ama yaşama geçmesi olası tahminler. Bunların yerine hepimizin ulaşım planımıza bakıp, nerede ne olacağını bilmemiz gerekmez mi?
Plan varsa gerekir. Ama varsa...