Antalya’da ‘en hareketli esnaf oda hangisi’ diye sorulsa bunun yanıtı tartışmasız Semt Pazarcılar Odası olur. Oda Başkanı İsmail Öz’ü tanımayan bilmeyen yoktur.
Öz, yaptırdığı, yapımına ön ayak olduğu kapalı semt pazarları ile dikkati çekti. Aynı zamanda belli bir kesimin tepkisini de çekti. Yöntemleri tartışılsa da kapalı semt pazarlarının Antalya için gerekli bir düzenleme olduğunun altını çizmek gerekiyor. Sigorta civarındaki iki katlı, yürüyen merdivenli (merdivenler 28 Haziran’da hizmete girecekmiş) kapalı pazar, şu ana kadar yapılanların en görkemlisi.
İsmail Öz, pazarların altyapısını düzenlediği gibi buralarda faaliyet gösteren esnafı da kayıt altına aldı. Disipline etti. Pazarcıları disipline etmek her yiğidin harcı değildir. Öz ve ekibi bu anlamda da başarılıdır.
Gelelim asıl konuya. Bugünlerde Sent Pazarcıları Odası’nın adının geçtiği büyük bir yatırım var. O da Kepez’deki çarşı inşaatı. Belediyenin hizmet alanında inşası süren projeye, “Mısır Çarşısı” deniyor. Adından da anlaşılacağı gibi otantik tarzda olacak. Küçük esnafı bir araya getirecek. Burada yok olmakta olan el sanatlarını icra eden esnaf olacak. Bir anlamda Antalyalıların, yerli ve yabancı konukların bulaşacağı, yerli malı üretip satan çarşı söz konusu.
Alışveriş merkezlerinin, hiper marketlerin mahalle aralarına kadar girip küçük esnafı, bakkalı yok ettiği dönemde böyle bir proje anlamlı.
Hülle iddiası
Ama çarşı projesine ve Semt Pazarcıları Odası Başkanı İsmail Öz’e yönelik suçlamalar, iddialar var. Bunların başında, Öz’ün Kepez Belediyesi’nden 10 yıllığına aldığı (ilk 5 yılı kira ödemesiz) çarşı işinde hülle yaptığı yönünde. İşi belediyeden Semt Pazarcıları Odası alıyor ama bu hakkını daha sonra ANTPAŞ adlı şirkete devrediyor. Yani oda aradan çekilmiş oluyor.
ANTPAŞ şirketinde, Semt Pazarcıları Odası’nın yüzde10 hissesi olduğunu, kalan hisselerin özel kişilerce bölüşüldüğü söyleniyor. Şirketin diğer ortaklarını İsmail Öz ‘ün tanıdıkları olduğu iddiası ortaya atılıyor. Muhaliflere göre, bu olayda Semt Pazarcıları Odası aracı olarak kullanıldı. Bu kesime göre, ikinci 5 yıl için istenen 56 bin YTL kira ile bakırcı, kalaycı gibi esnaf orada yer bulamayacak.
“Şirket olmadan olmaz”
Semt Pazarcıları Odası Başkanı İsmail Öz’e olayı sorduk. 10 yıldan beri böyle bir proje için araştırma yapıp, kafa yorduklarını, Kepez’de taş ve ahşaptan otantik bir çarşı yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Şirket olayını doğruladı. Oda bünyesinde bu projenin yapılmasının ve işletilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Önceki deneyimlerinden yola çıktığını belirterek, “Bu işin riski var. Riski esnaf odasına yükleyemeyiz. Şirket üzerinden inşaatın ve işletmenin yapılması olmazsa olmazlardan” dedi.
İsmail Öz, Kepez’deki çarşıda faaliyet gösterecek bazı el sanatları esnafını gerekirse maaşla çalıştıracaklarını söyledi. Orada; bir tüfek ustası, bakır eşya imalatı, kalaycı, demirci, el ve kilim dokumacısını bu kapsamda düşündüklerini belirtti.
Çarşıda, satılacak 145 dükkanın(22’si kafeterya, restoran) yanı sıra çocuk oyan alanı ile çok sayıda seyyar satış yerleri olacağını, köylünün burada günü birlik satış yapabileceğini vurguladı.
İsmail Öz’ün, Antalya’ya ve Kepez’e özgü esnaf çarşısı yaratılması projesi desteklenmeli. Çünkü bunun diğer şehirlerde örnekleri var. Bu zor bir proje olduğu da ortada. Ama Öz, “hülle yapıldı” iddiasının projeyi tartışmalı hale getirmesine izin vermemeli. Bizce bunun yolu öncelikle şirketin ortaklarını açıklamaktan, sonra da bu kişilerin ortak alınma gerekçelerini belirtmekten geçiyor. Doğrudur, yanlıştır ama bizim vardığımız sonuç bu.