Antkart Yönetim Kurulu Başkanı Talip Küner, sürekli olarak toplu ulaşım kartı ile ilgili tepkilerin diğer ülkelere, illere göre daha az olduğunun altını özellikle çiziyor. Ardından da Antalyalılara, toplu ulaşım sektörü üyelerine teşekkür ediyor.
Evet bu saptamaya katılmak mümkün. Antalya’da otobüs ve minibüsçülerin sisteme tepkisi oldu ama saman alevi gibiydi. Bugün sisteme açık açık karşı duran otobüs ve minibüsçü sayısı bir elin parmakları kadar bile kadar değil.
Sokaktaki yurttaş, başlarda sistemle ilgili tartışmaları uzaktan seyretti. Ancak sistem yaşamlarına girince olayın farkına vardılar. Haftalardır dile getirilen eksiklikleri yaşayarak gördüler. Canları yanınca tepki gösterdiler.
Toplu ulaşımın kayıt ve disiplin altına alınmasına, çağdaş sistemle izlenip denetlenmesine diyecek bir şey yok. Bu açıdan proje desteklenmeli. Karşı çıkılması gereken bu yapılırken izlenen yol ve yöntem. Kamunun yapması geren birçok işin firmaya devredilmesi, bu işin karşılığı alınan komisyon ve kart ücretlerinin yüksek oluşu, herkesin uzun süre kart almaya zorlanması, vs.
İnat edilen bazı uygulamalardan (kartı olmayanların araçlardan indirilmesi gibi) tepkiler üzerine zaman içinde dönüldü. Ama bunların toplumda yarattığı travma sürüyor. Bugün her ortamda Antkart konuşuluyor. Ama olumsuz yanları ile.
Konu, il sınırlarını aştı. TBMM gündemine girdi. Bu arada il dışından gelenlerde uygulamanın mağduru olmaya başladılar. Antalyalılardan sonra onların da tepkileri duyulmaya başlandı.
İstanbul ve Ankara’da yaşayan Kıbrıs Gazisi Emekli Yarbay Ejder Gezgin de bunlardan biri. Antalya’ya tatile gelen Emekli Yarbay Gezgin, halk otobüsüne bindiğinde “Gazi Kartı”nı gösterip geçmek istiyor. Kanunla verilen bu kart, kamunun denetimindeki tüm toplu ulaşım araçlarında geçerli. Yani kent farkı söz konusu değil.
Otobüs sürücüsü, “Bu kart geçmez, Antkart al” deyince aralarında tartışma çıkıyor. Otobüsten indirilen Kıbrıs Gazisi Ejder Gezgin’in içinde bulunduğu ruh halini anlatmaya gerek yok. Şikayet için gittiği Büyükşehir Belediyesi görevlileri, onun hemen Gazilere yönelik Antkart alması için yardımcı oluyorlar.
Fakat bu durum Kıbrıs Gazisi’nin istediği bir şey değil. Gazilere verilen kartın Türktiye’nin başka illerinde geçerli iken Antalya’da geçersiz sayılmasını kabullenemiyor. “Antkart, kanunun üzerinde mi? Böyle bu uygulama nasıl olur?” diye isyan ediyor.
Büyükşehir Belediyesi ve Antkart yetkilileri, bu soruya nasıl yanıt verecekler? İşte sistemin sıkıntı yaratan bir başka tarafı daha. Zaten düzelt düzelt bitmiyor.
5 Haziran şov günü
Bilindiği gibi 5 Haziran, dünya ülkeleri ile birlikte bizde de “Çevre Günü” olarak kutlanıyor. Çevreye karşı 364 gün suç işliyoruz. 5 Haziran’da sanki günah çıkarıyoruz.
Antalya’da 5 Haziran bu yıl hayli renkli geçecek. Çünkü yerel seçimlerin yaklaşması yüzünden 5 Haziran’da belediyeler yaptıklarını sergilemeye özen gösterecekler. Bu konuda yarış olacak. Değişik şovlar yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Kaleiçi’ni görücüye çıkarmaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemenin ardından Antalya’nın tarihi ve çekirdek kentinin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı öğrenildi.
Muratpaşa Belediyesi de, 5 Haziran’da 20 parkın açılışı ile Çevre Günü’ne katılacak. Çevre yatırımlarındaki iddiasını ortaya koyacak. Muratpaşa’nın açılışlarına CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katılıp katılmayacağı net değil. Baykal’ın Mayıs ayının sonunda Antalya programı olduğu duyuluyor. 5 Haziran’da tekrar gelir mi bilinmez.
Böyle bir durum olsa Antalya tarihi günlerinden birini yaşardı. 5 Haziran’da Başbakan Erdoğan Kaleiçi’nde açılış yaparken, Ana Muhalefet lideri Baykal’ı, bir kilometre ötedeki Değirmenönü Parkı’nda düşünmek hayli ilginç olurdu. Bakarsınız belki de tarihi güne tanıklık ederiz.