Bir sonbahar günü Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğum yeri İslamköy’e uğradık. Arkadaşımız Öner Şan ile birlikte İslamköy’e doğru yol alırken ilk dikkatimizi beldenin yolu çekti. Atabey yol ayrımından İslamköy’e uzanan Demirel Bulvarı bakımlı sayılır. İnsana önemli bir yerleşim yerine ulaşacağı izlenimi veriyor.
Ama yolun sonunda sıradan bir Anadolu kasabasına ulaşıyorsunuz. Diğer kasabalardan ayrılan en önemli özelliği herhalde otantik kerpiç evlerinin varlığını sürdürmesi. Betona hala yenik düşmemesi..İslamköy’de sessizlik hakim. Demirel’in 40 yılı aşkın süren başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde ülke çapında ün yapan İslamköy, sanki terk edilmiş gibi. Sokaklarında tek tük yaşlılar göze çarpıyor. Kamu binaları çoktan boşaltılmış. Çoğunun boyaları dökülmüş.
İslamköy’e her gelen ziyaretçi gibi ilk durağımız Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. Müze, aslında külliyenin ortasında kalan bir yapı. Külliyenin en önemli parçası. Müzenin çevresinde, Süleyman Demirel’in ninesi Şehriban Hatun adına yapılmış cami ile kütüphane ve araştırma merkezi, şadırvan, hediyelik eşya satış yeri, lojman, çeşme, Demirel Evi, köy evi gibi üniteler bulunuyor yada bulunacak. Çünkü bunların bazıları yapılmamış yada inşa halinde. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin tamamlanmış, kısmen ziyarete açık olması durumu şimdilik kurtarıyor.
Biz İslamköy’e öğle saatlerinde ulaştığımızda müze kapalı idi. Külliye içinde dolaşırken kütüphanen açık olduğunu gördük. Kütüphanin bir odasından sesler geliyordu. Oraya yöneldik. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, bir grup uzman ile proje üzerinde çalışıyordu. Çalışmalara kulak kabarttığımızda müzenin bazı eksikliklerinin giderilmesine çalışıldığını anladık. Bu arada daha önce olmayan oditoryumun projeye eklendiğini öğrendik.
Osman Siviloğlu, Antalya’nın eski kültür müdürlerinden. Bir süre önce Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürlüğü görevine getirilmiş. Artık İslamköy’de yaşıyor. Adeta müze ile yatıp kalkıyor.
Müzeyi gezerken Osman Siviloğlu’na resmi açılışın ne zaman olacağını sorduk. Bu konuda Şevket Demirel’den bilgi almamızı önerdi. Biz İslamköy’de iken Şevket Demirel ne yazık ki Isparta dışındaydı.
ŞEVKET DEMİREL’İN “AĞA” SEVGİSİ
Belki müze Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel adına yapılmış ama bu işin mimarı Şevket Demirel. Her noktasında Şevket Demirel’in emeği, çabası, katkısı gözleniyor. Şevket Demirel’in İslamköy’e ve “Ağa” dediği ağabeyi Süleyman Demirel’e bağlılığı kolayca görülebiliyor. Müzenin girişinde Süleyman Demirel için yazdığı, “Ağa, Allah seni bu köyde, karşı ki kerpiç evde bir sonbahar günü, anam Ummuhan pekmez tavasını savururken dünyaya getirdi…” diye başlayan, “Ey ziyaretçi, Süleyman Demirel Demokrasi Müzesini dikkatli gez. 50 yıllık medeniyet mücadelesini sende sez, Kafanı kaldır, kerpiç evleri, yeşil ovayı gör. Böylece; Türkiye-Köy-Demirel ve Demokrasi arasındaki ağını ör” diye biten duygusal yazısında görmek mümkün.
Süleyman Demirel Müzesi’ni, kısa bir yazı ile anlatmak mümkün değil. Burası herkesin mutlaka görmesi gereken, Şevket Demirel’in dediği gibi dikkatli gezilmesi gereken bir yer.
Peki müze ne zaman açılacak? Şevket Demirel’e ulaşamayınca soluğu İslamköy Belediye Başkanı Mehmet Lokman Gökmen’in makamında alıyoruz. Aynı soruyu ona soruyoruz. Başkan Gökmen, AKP’li. 2004 yerel seçimlerinde Süleyman Demirel’in yeğeni olan M. Aziz Ünlü ile yarışıp seçimi kazanmış. Birazda açık fark yapmış. Buna rağmen Demirel ailesi ile arasının gayet iyi olduğunu söylüyor. Kırgınlık, küskünlük söz konusu olmamış. İslamköy’e, kurdukları müzeye “Demokrasi” adını veren Demirel’lerden beklenen siyasi olgunluk yerini bulmuş.
İSLAMKÖY ARTIK KÖY
İslamköy Belediye Başkanı M. Lokman Gökmen, beldenin son belediye başkanı. Çünkü nüfusu 2 binin altına düştüğü için İslamköy artık belde niteliğini kaybedenler arasında. Mart 2009’den sonra köye dönüşecek.1955 yılında belde olan İslamköy, 53 yıl sonra tekrar köy oluyor. Adı Süleyman Demirel ile özdeşleşen beldede bunun hüznü yaşanıyor.
DEMOKRASİ GEÇ GELDİ
Buna en çok üzülenlerden biri de Belediye Başkanı Gökmen. “Tam da çok partili demokrasiye geçmişken hayal kırıklığı yaşıyoruz” diyor. “Çok partili demokrasi”ye takıldığımızı anlayınca konuyu açıyor. İlginç bilgiler veriyor. İslamköy’de, 1955 – 1999 tarihleri arasında hep tek bir başkan adayı olmuş. Sırası ile Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Doğruyol Partisi’nden tek bir aday belirlenmiş. İslamköylüler de tek adaya oy vermiş. 1999 seçimlerinde önce DYP’den aday adayı olan iki isim listeye giremeyince, MHP ve ANAP’tan aday olmuşlar. İlk kez çok adayla seçim yapılmış. 1999’da gelenek bozulmamış. Seçimi DYP kazanmış ama 2004’te gelenek bozulmuş. İslamköy’de ilk kez Demirel ailesinin desteklemediği bir isim başkan olmuş. Ne yazık ki de son başkan sıfatını taşıyor. Demokrasi Müzeli İslamköy’ün çok partili demokrasi deneyimi kısa sürmüş görünüyor.
ATABEY- İSLAMKÖY ÇEKİŞMESİ
Bu arada İslamköy ile bağlı olduğu Atabey İlçesi arasında yıllardır süren çekişmenin bu süreçte de devam ettiği görülüyor. Belediye hizmetlerinden vazgeçmek istemeyen İslamköylüler, Atabey’e mahalle olarak bağlanmak istediler. Beldenin, Atabey’e sadece 3 kilometre uzaklıkta olması, yasal açıdan da işlerini kolaylaştırıyordu. İslamköy Belediye Meclisi, “Atabey’in mahallesi olmak istiyoruz” diye karar aldı. Kararı, Atabey Belediyesi’ne gönderdi. Atabey Belediye Meclisi’nden, “hayır” yanıtı geldi. Bu yanıtta onlarca yılın duygusallığı olduğu kolayca fark edilebiliyor.

SİYASETİN KABESİ, TÜRKİYE’NİN DAVOSU
İslamköy Belediye Başkanı M. Lokman Gökmen, Demokrasi Müzesi’ne en az Şev ket Demirel kadar önem veriyor. Onun kadar heyecanlı. Müzenin İslamköy’ün kaderini değiştireceği görüşünde. “Burası açıldığında siyasetin kabesi İslamköy olacak. Siyasete girmek, siyaseti uzun soluklu sürdürmek isteyenler burayı mutlaka ziyaret edecek. Burası ziyaretçi akınına uğrayacak” diyor.
Başkan Gökmen, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin İslamköy’de, “Liderlik Araştırma Merkezi Projesi” bulunduğuna da dikkati çekiyor. Külliye içinde, müze ile bağlantılı merkezin çalışmalarının yurt içinde ve dışında ilgi görmesi bekleniyor. Bu proje kapsamında yılda bir kez dünya liderlerinin katıldığı toplantıların yapılmasının da olduğunu belirten Başkan Gökmen, “İslamköy, o zaman Türkiye’nin Davosu da olacaktır” diyor.
İslamköy Belediye Başkanı M. Lokman Gökmen, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışının 16 Mayıs 2009’da olabileceğini söyledi. “Neden 16 Mayıs ?” diye sorduğumuzda, “Demirel’in cumhurbaşkanı seçildiği gündür” dedi
Aslında müzenin çoktan açılması gerekiyormuş. Ama TMSF’nin Şevket Demirel’in mal varlığına el koyması projeyi 3 yılı aşkın süre geciktirmiş. Şevket Demirel, bugünlerde harıl harıl kaybettiği zamanı telafi etme peşinde.
ANIT MEZARIN ACELESİ YOK
İslamköy’de son durağımız Süleyman Demirel’in anıt mezarının yapılacağı Calcatepe oldu. Calcatepe, 980 rakımlı bir tepe. İslamköy ile birlikte Isparta ovasının bir bölümüne hakim. Tepenin zirve noktasında anıt mezarın yapılacağı yer belli. Anıt mezar için yapılan herhangi bir çalışma yok. Sadece çevresi ağaçlandırılıyor. Önce tepenin 64 bin metrekaresi anıt mezar için tahsis edilmiş. Daha sonra Bakanlar Kurulu kararı ile bu miktar 480 bin metrekareye çıkarılmış.Yani Calcatepe’nin tamamı anıt mezara ayrılmış. Şu anda tepinin ağaçlandırılma çalışması sürüyor.
Bütün bu hazırlıklardan sonra Calcatepe, yeni sakinini bekliyor. Ne diyelim Allah gecinden versin. Kimsenin bu konuda acelesi yok. Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’e uzun ömür dileyelim.