Yerel siyasi gündeme, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in muhalefeti, “Komedi Dükkanı”na benzetmesi ile bazı meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini, “siyasallaşmakla” suçlaması damgasını vurdu.
İlk tepki meslek odalarından geldi. 18 meslek odası ortak bir bildiri yayınlayarak tepki gösterdi. Bu yakıştırmayı şiddetle reddetti.
Asıl tepkiyi haftanın ilk gününde muhalefet partilerinden bekliyorduk. Pazartesi günü CHP’den, MHP’den, DSP’den, SP’den ses çıkmadı. DP’nin kent gündemi ile ilişkisi tartışılır. Orada bu işleri yapması gerekenlerin Antalyaspor’da iş aradıkları duyuluyor. Yani bu süreçte DP’den ses çıkmaz.
Muhalefet cephesinden Türel’in sözlerine ilk tepki, CHP Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Sapan’dan geldi. Sapan, alışagelen sert üslubu ile Türel’e yüklendi. “Komiklik” yakıştırmasını iade etti.
Sapan, Türel’i gerçekleri ters yüz etmekle, Antalyalılarla dalga geçmekle suçladı. “Sokak Tramvayı” dediği raylı sistemin çok yavaş ilerlediğini, buna rağmen Türel’in, “Dünya rekoru hızdayız” diyerek komik olduğunu söyledi. Başkan Türel’in Antalyaspor’daki tavrını da inandırıcılıktan uzak, camia ile dalga geçer nitelikte buldu.
CHP Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Sapan, partisinin yanı sıra bir anlamda tüm muhalefet adına Başkan Türel’e yanıt vermiş gibi oldu. Aynı silahla Türel’e yanıt verdi. Onun komik olduğunu söyledi.
Komiklik yakıştırması şimdilik ortada duruyor. Ama ortada başka bir gerçek var. Kimin komik olduğuna kamuoyu yerel seçimlerde karar verecek.
Öner’e tapu ve ruhsat suçlaması
Sapan’ın bu hafta hedef aldığı bir diğer Belediye Başkanı Erdal Öner oldu. Öner’e genel seçim öncesinde astırdığı, “20 bin tapu, 100 bin insan” afişlerinin akıbetini sordu.
Sapan’ın iddiasına göre, Ahatlı bölgesinde, mülkiyeti Vakıflar’a ait ünlü 226 Parsel’i ilgilendiren bu konuda, Kepez Belediye Başkanı Öner, halkı kaldırmış oldu. Halktan, Vakıflar’a tapu parası olarak ödemek için “ilk taksit” adı altında para topladı. Açılan dava üzerine mahkeme, bu işlemi durdurdu. Sapan, 6 trilyon lira civarında olduğunu söylediği bu paranın nerede olduğunu sorguluyor.
Kepez Belediyesi’ni ilgilendiren diğer iddia ise, Mehmet Akif Mahallesi 6732 Sokak’ta ruhsatsız olarak çalışıp halk sağlığını tehdit ettiği iddia edilen konfeksiyon boyama-baskı tesisi ile ilgili. İddia, belediyenin ruhsatsız tesisi görmezden geldiği şeklinde. CHP’liler tesisin sahibini “hatırlı kişi” olarak yorumluyor.
Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Yıldıray Sapan’ın bu iki açıklamasına bir diyeceği olacaktır diye düşünüyoruz. Çünkü iddialar hiç “es” geçilecek nitelikte değil.
Tarımın duayeni Hasan Ünal
Grow Fide’nin sahibi eski milletvekili Hasan Ünal, Antalya ve Türk tarımımın sorunlarını ülke gündemine taşınmasında önemli rol oynuyor.
Bu alanda Antalya Ticaret Borsası, İhracatçılar Birliği gibi kuruluşlarının mutlaka önemli çalışması, çabası var. Hasan Ünal’ın açıklamaları, çabaları onları tamamlıyor. Yaygın basında sık sık tarımla ilgili açıklamaları yer alıyor. Gazetelerin ekonomi sayfalarını yönetenlerin tarım konusunda görüşlerine başvurdukları otoritelerden biri haline geldi.
Son olarak yaygın gazetelerin ekonomi sayfalarında, Rusya’nın başta domates olmak üzere, 5 tarım ürünü ithalatını durdurması üzerine yaptığı açıklamasını okuduk. Ünal, domatesi, ucuz gübre ve Çin’den gelen ilacın yaktığını söylemiş. Çin malı ucuz tarım ilaçlarının piyasada kol gezdiğini duyuyorduk. Ama hiçbir yetkili ve sorumludan bu yönde bir saptama işitmemiştik. Tarımın duayeni Hasan Ünal, ilk saptamayı yapan kişi oldu. Doğru söze ne denir?