‘’Müziğin olduğu yerde, kötülük barınamaz.’
’Cervantes
21 Haziran ‘’Dünya Müzik Günü’’ dünyanın en büyük müzik kutlamalarından biridir. Kısaca öyküsü şöyle:
70’li yıllarda, Fransız Ulusal Radyosu’nda yapımcılık yapan Amerikalı Joel Cohen’in aklına dünya çapında, devasa bir müzik partisi yapmak düşüncesi gelir. Bu partinin de, yılın en uzun günü olan, 21 Haziran yaz gün dönümünde gerçekleştirilebileceğini önerir.
Ancak, bu önerinin gerçekleşmesi uzun zaman alır. Fransız Dans Yönetmeni Maurice Fleuret’in yeniden tasarımı ve Kültür Bakanı Jack Lang’ın önerisiyle; Dünya Müzik Günü 1981 yılında Fransa’da başlatılır.
Avrupa’da; İngiltere, Almanya, Belçika, İsviçre, Romanya vb. ülkelerde, daha sonra da, kıtayı aşarak Avustralya, Çin, Hindistan, Pakistan, Fas, Malezya ve dünyada birçok ülkede benimsenir. Kısa sürede, uluslar arası bir başarıya dönüşür. Günümüzde ise, 130 ülkede ve 1000’den çok kentte kutlanan, dünyanın en büyük sokak festivalidir.
Dünya Müzik Günü’nde; ‘’ Her yerde, herkes için müzik.’’anlayışıyla ücretsiz konserler düzenlenir. Böylece; profesyonel ve amatör müzisyenlerin sokak performanslarını cesaretlendirerek, halkın müzikle buluşturulması amaçlanır. Hatta Amerika’daki kimi oluşumlar, daha önce ellerine hiç müzik aleti almamış kişilerin bile, bu kutlamalara katılımlarına ön ayak olurlar.
Dünya Müzik Günü kapsamında düzenlenen tüm konser ve dinletiler için, müzisyenlerin maddi bir kazançları söz konusu değildir.
Türkiye’de ilk kez, 2005 yılında Ankara’da, Kuğulu Park vb. halka açık alanlarda çeşitli sanatçı ve topluluklar tarafından konser ve dinletilerle kutlanır. Günün özel sloganı; ‘’Müzik Yap!’’ve ‘’Sokaktaki notaya kulak verin’’ şeklindedir.
Dünya Müzik Günü 2021 yılında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Korona virüs salgını gölgesinde kutlanmıştır. Salgın nedeniyle önlemlerin alındığı konserler, kimi illerde belli sayıda izleyicinin katılımıyla ve ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
İstanbul’da, Büyükşehir Belediyesi; Anadolu ve Avrupa yakasında, kentin 17 değişik park, alan ve sokağında,
İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi; dördü, kişi sayısının sınırlı ve maske zorunluluğunun bulunduğu, ikisinin de halka açık konser etkinliğiyle değişik Açıkhava Tiyatrosu ve alanlarda,
Antalya’da, Büyükşehir Belediyesi; ‘’Müzik Şehrin Kalbinde’’ başlığıyla ve ‘’Herkes için müzik’’ anlayışıyla beş değişik alanda; canlı yayınla konsere ulaşamayanlara sosyal medya üzerinden izleme fırsatı tanıyarak,
Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi; ‘’Sanat Sokağa Geri Dönüyor.’’temasıyla, Sanat Sokağında,
Gaziantep’te değişik kültürlerden müzik topluluklarıyla alanlarda,
Dünya Müzik Günü kapsamında düzenlenen konser etkinlikleriyle kutlamalar gerçekleştirilmiştir.
Tüm Türkiye’de; her zaman olduğu gibi, kimsenin kimseye rahatsızlık vermeden müzik yapıldığı, nice Dünya Müzik Günü’nü hep birlikte kutlayabilmek dileğiyle.
‘’Bir toplumun müziği bozuldu mu, o toplumda pek çok şey bozulmuş demektir.’’Konfüçyus