Antalya, kültür sanat etkinlikleri yönünden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerin ardından gelse de, ulusal alanda önemli bir yere sahip. Avrasya ve Altın Portakal Film Festivalleri, odyovizüel (görsel+işitsel) sanatlarda Antalya’yı dünyaya açan kaliteye sahip. AKSAV tarafından gerçekleştirilen Piyano Festivali; Opera-Bale ve Devlet Senfoni Orkestrası tarafından AKM, Aspendos ve Side’de gerçekleştirilen temsiller ve konserler; Antalya ve Side’de gerçekleştirilen uluslararası nitelikli müzik festivalleri önemli kültür sanat etkinlikleri. Devlet Tiyatrosu, Belediye Tiyatrosu tarafından sahnelenen eserler de, Antalya’da, bir boşluğu doldurmak açısından önemli işlevler yerine getirmekte.
Kentimizde edebiyat ve kitapla ilgili etkinlikler ise yeterli değil. AKSAV’ın senede bir verdiği Altın Portakal Şiir Ödülü ve ödülle ilgili düzenlediği sempozyumlar; Antalya Sanatçılar Derneği’nin kısıtlı imkânlarıyla düzenlediği Şiir ve Öykü Günleri, sınırlı bir entelektüel kesimin çabalarıyla yürütülebilmekte.
Edebiyat günleri
Sınırlı bir grup tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan kitap fuarıyla ilgili atılan adımlar, kent halkından ve iş dünyasından yeterli desteği görebilmiş değil. TÜYAP’sız bir kitap fuarının gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilse bile rağbet görmesi mümkün görünmüyor. TÜYAP’ın Antalya’da kitap fuarı açması için Antalyalıların TÜYAP’a en azından ücretsiz mekân sağlaması gerekiyor. TÜYAP Kitap Fuarı için uygun mekan olarak ANFAŞ’tan söz ediiyor.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Antalya Belediyelerinin Kültür birimlerinin, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, bu konuda çaba sarf etmekte olan Antalyalılarla görüşerek bir koordinasyon kurulu oluşturmaları (ya da mevcut kurulu geliştirmeleri) gerekir.
Antalya’da gerçekleştirilebilecek (gerçekleştirilmesi gereken de diyebileceğimiz) bir başka etkinlik ise, “uluslararası edebiyat günleri”. Uluslararası edebiyat günleri “Akdeniz ülkeleri edebiyat günleri” şeklinde düşünülebileceği gibi, Avrupa, Asya ve Orta Doğunun çeşitli ülkelerini kapsayacak şekilde de düşünülebilir. “Edebiyat günleri”, kitap fuarı içinde yer alabileceği gibi; bağımsız bir etkinlik olarak da düşünülebilir. Uluslararası edebiyat günleri, Türkiye’nin tanıtımı açısından, kültür turizmi açısından büyük olanaklar sağlayabilir.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Akaydın, Antalya’nın kültür sanat kenti olarak geliştirileceğinden söz etti. İlçe Belediye Başkanlarımızın her biri seçim kampanyası döneminde “Sanatçı Köyü” kurmaktan dem vurup, bu konudaki düşüncelerini seçim sonrasında unutmayı yeğlediler.
İyi galerilerde kötü resimler
Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içinde kurulacak bir Edebiyat Fakültesi Antalya’nın kültürel atılımına büyük katkı sağlayacaktır.
Bekir Kumbul’un Büyükşehir ve AKSAV Başkanı olduğu dönemde gerçekleştirilen Resim Festivali’nin devamı getirilmedi. Adı “festival” olur ya da olmaz plastik sanatlarla ilgili benzer bir etkinliğin, Resim Festivali’nin olumlu ve olumsuz deneyimlerinden de yararlanılarak gerçekleştirilmesi bir başka eksikliğin tamamlanması açısından önemli.
Antalya’da az sayıda iyi ressama karşılık çok sayıda kötü ressamın var olduğunu söylersek birilerine haksızlık etmiş sayılmayabiliriz. Azımsanmayacak sayıdaki Resim Galerisinde azımsanmayacak sayıda kötü resim sergilenmekte.
Belli galerilerin, belli standartları kendine iş, sergileyeceği eserin belli bir beğeni düzeyine hitap etmesini dert edinmesi gerekmekte.
Bütün bunlar kentsel dönüşümü kültürel ve estetik yönden etkileyen ve destekleyen kişi ve kurumların kolektif çabasına ihtiyaç duyar.
Kültür-sanat kurumlarının yeniden yapılanması bu aşamada kendini dayatabilir. Bazı kültür kurumlarımızı yöneten “yabani”lerin “kültürlü”lerle değiştirilip, kurumların paldır küldür yönetilmesi önlenebilir.
Akaydın ve ekibi başta olmak üzere yerel yöneticilerden kentin okuryazarlarının isteği bu yöndedir.