CHP’li bir dostum Kepez’de aldığı oy açısından CHP’yi başarılı bulup bulmadığımı sordu. “Başarılı” bulduğumu söyledim. Sonrasında “rakamlara bakmam gerekir” dedim…
Rakamlar ne diyor?
Kepez’de 2004 yılında AKP 40.898 (%34), DYP 28.539 (%24), CHP 23.026 (%19), MHP 15.681 (%13) oy almış.
Kepez’e yeni katılan yerlerle birlikte ele aldığımızda 2007 seçimlerinde partilerin aldığı oylarla ilgili şu sonuçlarla karşılaşıyoruz: AKP 71.388 (%42.5), CHP 39.909 (%23.7), MHP 30.257 (%18), DP 9.510 (%5.5).
2007 yılında 2004 yılına göre oylarını AKP 8.5, CHP 4.7, MHP 5 puan artırırken DP oylarında 18.5 puanlık düşüş gerçekleşmiş.
2009 seçimlerinde Kepez’de şu sırayı elde ediyoruz: AKP 69.972 (%34.5), CHP 59.107 (%29.2), MHP 49.293 (%24.3), DTP 13.795 (%6.8), DP 3.990 (%2), SP 2.244 (%1.1).
Bu rakamları 2004 ve 2007 seçimleriyle karşılaştırarak iki şekilde yorumlamak gerekir: 2004 seçimlerine göre AKP oylarında bir artış söz konusu değilken CHP ve MHP oylarında 11’er puanlık artış gerçekleşmiş. DP’nin 2004’te %24 olan oyları 2009’da %2’ye düşmüş.
2009 sonuçlarını 2007 sonuçlarıyla karşılaştırdığımızda ise şu rakamlarla karşılaşıyoruz: AKP oylarında 8, DP oylarında 3.5 puanlık düşüşler yaşanırken, CHP oylarında 5.5, MHP oylarında 6.3 puanlık artışlar gerçekleşmiş.
Kepez’de kimse patlayamadı
İlk bakışta AKP ve DP’nin kaybettiği oylar CHP ve MHP tarafından paylaşılmış görünüyor. Bu doğru olmakla birlikte CHP ve MHP’nin oylarının artmasındaki asıl faktör 2009’da kullanılan yeni oyların çoğunu bu iki partinin almış olması. Kepez’de kullanılan yeni oy sayısı 67 bin gibi büyük bir rakama tekabül ediyor. CHP ve MHP yeni oyların üçte ikisini almayı başarırken, AKP yeni oylardan alamadığı gibi 2007’deki oylarının da 2 bin kadarını kaybediyor.
Bu durumda Muratpaşa’da Evcilmen’le, Konyaaltı’nda Muhittin Böcek’le, Döşemealtı’nda Nurettin Tursun’la yaptığı patlamayı CHP Kepez’de de yapabilseydi seçimi kazanacaktı, denilebilir. CHP bu patlamayı Kepez’de yapamadı. Ancak Kepez’in Muratpaşa ya da Konyaaltı olmadığını, Kepez’deki seçmen profili ile Muratpaşa ve Konyaaltı’ndaki şeçmen profili arasında önemli farklar bulunduğunu unutmamak gerekir.
Başlangıçta şöyle düşünmüştük: CHP özellikle Kepez’de merkez sağ politikalar ya da merkez sağdan ithal ettiği adaylarla yarışmak yerine sosyal demokrat politika ve sosyal demokrat adaylarla yarışsa daha başarılı olurdu. Döşemealtı’nda Nurettin Tursun’un kazanması bile tek başına bu tezimizi geçersiz kılmaya yetti.
CHP’nin Zeki Başaran’la Kepez’de başarılı bir sonuç elde edip edemediğinin kanıtı, Kepez’de Zeki Başaran’a verilen oyların Büyükşehir adayı Mustafa Akaydın’a verilen oylarla eşit olması ya da Başaran’a verilen oyların Büyükşehir oylarından fazla çıkması olabilir.
Zoru başarabildi mi?
AKP Kepez’de CHP’den 10 bin 865 oy fazla almış. CHP’nin Kepez adayı Büyükşehir adayından bu rakama yaklaşan miktarda daha az oy almışsa Kepez’de seçim kaybetmenin vebali Kepez İlçe Yönetimine, Zeki Başaran’a ve kampanyayı yürüten reklam ajansına ait olacaktır. CHP’nin İlçe ve Büyükşehir oyları birbirine denk ise Kepez’de çalışma yürüten İlçe yönetimini, İlçe adayını ve reklam ajansını CHP’lilerin kutlaması gerekir.
Şu ana kadar bu konuda net bir rakama ulaşabilmiş değiliz. Ancak mevcut rakamlardan yola çıkarak sadece CHP’nin değil MHP’nin de Kepez’de önemli miktarda oy artışı gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.
Mehmet Atay seçim öncesinde Zeki Başaran’ın CHP adayı olmasını istemiyordu. Başaran’ı diğer aday adaylarına göre daha “güçlü” buluyordu. CHP Kepez’de Başaran’la değil de bir başka isimle seçime girse şu anda almış olduğu oyu alabilir miydi? İşin bu yanı da var.
CHP’de Kepez adayı olmak ateşten gömleği giymekle aynı şeydir. Buna cesaret eden ve cesaretle çalışan Zeki Başaran’a CHP’lilerin teşekkür etmeleri gerekir (diye düşünüyoruz).