Seçimler, yaklaşırken adaylar ortaya çıkmaya; bazı isimlerin adaylığı siyaset sohbetlerinin başlıca konusunu oluşturmaya başladı. Bu haftaki haber dosyamızda “hangi partiden kimler aday?” sorusuna cevaplar bulmaya çalıştık.
AKP’nin kapatılması durumunda (çok yönlü gelişmelere bağlı olarak) Menderes Türel ve Erdal Öner’in durumları zora girebilir. Abdüllatif Şener’in kuracağı parti güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkarsa Türel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun işaretine göre bu partiye geçebilir. AKP’nin yönetici kadrolarından birçoğu gibi parti tabanı da Türel’i kendilerinden saymıyor. Haber dosyamızın içinde ayrıntılarını okuyacağınız nedenlerden dolayı Türel, AKP tarafından aday gösterilmeyebilir. Türel’in yerine AKP’de alternatif gösterilen isim Can Kasapoğlu.
CHP’de Büyükşehir için olduğu gibi, ilçelerde de aday olma yarışı sessiz de olsa devam ediyor. CHP’de Büyükşehir için aday olarak görülenler ya da “ben adayım diyenler” var. Ömer Melli, Süleyman Evcilmen, Mustafa Akaydın, Alper Demirbaş, Arif Bulut, Yıldıray Sapan aday olmak isteyen ya da aday olması istenen isimler. Muhittin Böcek’in CHP’den Büyükşehir adayı olmak istediği, bu konuda Baykal’dan olumlu işaret aldığı şeklindeki duyumlarımız doğruysa, CHP’de Büyükşehir için adaylık yarışı epey kızışacak demektir.
MHP’de Büyükşehir adaylığı konusunda Nizamettin Sağır ve Mehmet Atay’ın isimleri öne çıkmış durumda. Büyükşehir ve Kepez yanında Aksu adaylığı da gündeme getirilip tartışılan Atay, büyük bir ihtimalle Kepez’den aday gösterilecek.
MHP İl Yönetimi, AKP ve CHP’nin şekillendirdiği “iki kutuplu siyaset”e karşı MHP’ye yakın gördükleri ve adına “kanaat önderleri” dedikleri siyasetçilerle işbirliğine gidecek, gerektiğinde bazı yerlerde bu isimleri MHP çatısı altında seçimlere sokmak için adaylık teklif edecek. Bu isimler arasında CHP eski il başkanı Ümit Uysal da var.
İlçelerde, CHP ve AKP ile ilgili olarak birçok isim öne çıkmış bulunmakta. MHP’nin güçlü olduğu ilçelerde bazı isimler öne çıksa da birçok ilçe de adayları henüz netlik kazanmış değil.
“Yerel seçimlerde Antalya’da hangi partiden kim ya da kimler aday olabilir?” sorusunun cevaplarını, bu partilerin yönetici kademelerinden, bu partilerin ileri gelenlerinden ya da örgüt yapısını çok iyi tanıyan partililerden öğrenmeye çalıştık.
İşte Antalya’nın aday adayları…
Ak Parti adayları
Büyükşehir adayı mevcut başkan Menderes Türel olarak düşünülse de farklı gelişmeler gündeme gelebilir.
Kapatma davasıyla başlayan süreç, Ak Parti saflarında “konjonktür değişikliği” olarak değerlendirilmekte. “Konjonktür” gereği Büyükşehir adayı olan Türel’in, yeni konjonktürü nasıl değerlendireceği merak konusu. “Konjonktür değişikliği”ne bağlı olarak Ak Parti’yle ilgili tahminlerin yenilenmesi bizler açısından da kaçınılmaz hale geliyor. AKP’nin kapatılması durumunda işlerin nereye ve ne şekilde seyredeceğini bu nedenle öncelikle ele almamız gerekiyor.
AKP kapatılırsa
AKP’nin kapatılması durumunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın iddianamesinde yer alan 71 Milletvekilinden 40’ı için 5 yıl siyasi yasak geleceği tahmin ediliyor. Bu durumda AKP’nin Milletvekili sayısı 300’e düşecek. AKP’nin siyasi yasak dışında kalan milletvekilleri ve parti yöneticileri yeni bir isim altında AKP’yi devam ettirecekler. AKP tarafından bu ihtimal göz önünde bulundurularak Güçlü Türkiye Partisi’nin devralındığı yolunda haberler çıktı. Seçimler için gerekli olduğu kadar, seçimlere katılabilmek için geçmesi gereken yasal sürenin garantiye alınmasına bağlı olarak GTP’nin “B Planı” olarak dipfrizde bekletildiği söyleniyor. TBMM’de, CHP-MHP-DTP-DSP ve bağımsızlardan oluşan kesim 208 milletvekilinden oluşuyor. Muhalefet partilerinin tümünün birlikte hareket etmesi durumunda bile parlamentoda çoğunluğu sağlamaları mümkün değil.
300 Miletvekili ile AKP, yeni kurulacak parti ya da devralındığı söylenen Güçlü Türkiye Partisi (GTP) çatısı altında yine iktidarın en güçlü adayı olacak.
Yeni partinin genel başkanı siyasi yasak gelmezse Tayyip Erdoğan olacak. Erdoğan’a siyasi yasak gelmesi durumunda “emanetçi” konumunu “istismar etmeyecek” bir Milletvekili (bu konuda Ali Babacan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek isimleri geçiyor) partiye geçici genel başkan olacak. Durum böyle seyrederse, AKP milletvekilleri yeni partiye geçerek iktidara kaldıkları yerden devam edecek demektir.
Ancak her şey burada bitmiyor. Erdoğan’a siyasi yasak gelirse hükümet düşecek. Erdoğan 5 yıl süreyle siyaset dışı kalacak ve başka bir partinin kurucusu ya da üyesi olamayacak. Bu durumda Cumhurbaşkanı 61. Hükümeti kurma görevini parlamento içinden bir isme (yeni partinin “emanetçi” başkanına) verecek.
İddianamede adı geçen 71 kişinin tamamına siyasi yasak getirileceğine kimse ihtimal vermiyor. Bu isimlerin büyük bölümüne siyasi yasak getirilse dahi, AKP kökenliler parlamentoda sayısal çoğunluğu koruyabilecek.
Ne var ki bir yığın soru işareti bu noktada devreye giriyor:
Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye AKP’den kaç kişi geçecek? Abdüllatif Şener’in partisine karşı, AKP’nin sadece tabanı değil kadroları da şu anda meraklı bir bekleyiş içinde. Erdoğan’a siyasi yasak gelirse AKP’li Milletvekilleri arasından memnuniyetsizlerin çıkması sürpriz sayılmayacak.
Buradan kaynaklanan farklı sonuçlar gündeme gelebilir. Bu sonuçlardan biri, uzak bir ihtimal de olsa erken seçimin gündeme gelmesi: Anayasaya göre, TBMM üye tamsayısı olan 550 milletvekilinin yüzde 10’u olan 55 milletvekilliğinin boşalması halinde ara seçim şart. TBMM’de halen 548 milletvekili var. Anayasa mahkemesi AKP’yi kapatır ve en az 53 Milletvekiline siyasi yasak getirirse 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor.
Diğer bir sonuç: AKP bölünüp parlamentoda yeni oluşumlar gerçekleşebilir. AKP milletvekillerinden bir bölümü farklı partilerin çatısı altına girebilir; bu arada yeni partiler de kurulabilir. Bu süreç Abdüllatif Şener tarafından zaten başlatılmış durumda. Bunun Antalya’ya yansıması Büyükşehir Belediyesi açısından bugün düşünemeyeceğimiz sorunları ve sonuçları beraberinde getirecek. Daha “vahim” bir gelişme sonucu parlamentoda AKP’nin sayısal çoğunluğu kaybetmesi söz konusu olabilir. Ki bu durumda yeni hükümet, CHP-MHP-parlamentodaki partiler-yeni kurulacak parti ya da partiler koalisyonu şeklinde “tecelli edebilir”.
Türel’in dünü yarını
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in bu olasılıkları dikkate almadığı, bu olasılıklara karşı duyarsız ya da tedbirsiz olduğu söylenemez.
Buraya bir anekdot düşelim: Orhan Tolunay’ın Ak Parti’nin Büyükşehir adayı olarak, yönetim kademeleri ve Ak Parti tabanı tarafından kabul görmüş olduğu bir anda, Türel son dakika golüyle adaylığı Tolunay’dan “koparıp” alıyordu. Türel’in “başarı”sı, aslında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Türel’i Başbakan’a sadece önermekle kalmayıp ona “kefil” de olmasıyla ilgiliydi. Türel’in, Hisarcıklıoğlu’nun çabaları ve Unakıtan’ın yardımıyla Başkanın Mekke’ye gideceği uçağa yetiştirilmesi Türel’e başkanlık yolunu açacaktı.
AKP’nin yönetim kademelerinde görev yapanlar gibi Türel’in de “bekle gör” süreci yaşadığı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile istişareyi ihmal etmediği yönündeki haberler bu nedenle anlamsız değil. Türel’in geleceği, Abdüllatif Şener’in güçlü bir alternatif olarak siyaset sahnesinde yer almasına bağlı olarak, Ak Parti’nin devamı olan partide mi yoksa Şener’in kuracağı partide mi yer alacağı konusunda karar vermesiyle doğrudan bağlantılı olacak. Geçtiğimiz günlerde Antalya’ya gelen ve Türel’i makamında ziyaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türel'in seçilmesinin ardından Antalya'da fark edilir değişimlerin yaşandığı”na vurguda bulunup, Türel’i övecekti.
Hisarcıklıoğlu’nun, bulunduğu yer gereği “bütün partilere eşit mesafede olmak” gibi bir “mazeret”ten sıyrılıp Şener’i açık ya da kapalı desteklemesi durumunda Türel’in Hisarcıklıoğlu’na olan “diyet borcu”nu dikkate alıp Şener’in partisi saflarında yer alması beklenebilir. Erdoğan’la yollarını ayıran Hisarcıklıoğlu’nun “siyasi ve idari yapılanmada köklü reformların zamanı geldi” şeklindeki sözlerinin Şener’in partisini işaret ettiği şeklindeki yorumlar üzerinde çok konuşuldu.
Şener’in partisinin, Antalya’daki iş alemi ve turizm sektörü temsilcilerinin desteğini aldığı söylenmekte.
Türel’in, partisiyle ilgili sorunlar yaşadığı yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını, Ak Parti’den en son ayrılacak kişinin kendisi olduğunu söylemiş olsa da, Hisarcıklıoğlu’nun işaretini dikkate almamak gibi bir tavrı benimseyeceği düşünülmüyor.
Türel alternatifsiz değil
Bu ihtimali bir yana bırakarak Türel’in Ak Parti içindeki durumunu yorumlayalım:
Menderes Türel’in, Başbakan’la arasının iyi olması sayesinde Ak Parti tabanından kabul gördüğü bilinen bir şey. Parti kadroları ve parti tabanı Menderes Türel’i kendilerinden biri olarak değil, “empoze edilmiş” biri olarak görüyor. Antkart uygulaması, raylı sistem projesi ve Yüzüncü Yıl Stadı projelerinin sadece Türel’i değil AKP’yi de gereğinden fazla yıprattığından söz ediliyor. Bir Meclis Üyesi’nin bir gazeteciye “Türel’in Antkart hırsı yüzünden 30 bin oy kaybettik” dediği konuşuluyor. Türel’in özel yaşamının geleneksel yaşamla çelişen yanları, özellikle içki içmekten imtina edememesi cemaatle ters düşmesine yol açan bir başka faktör.
Ak Partililer, Başbakan’ın özel desteği sayesinde Antalya’ya yapılan yatırımların, Antalya halkının Türel’e antipati duyması yüzünden Ak Parti açısından siyasi yatırıma dönüştürülemediğinden; Türel’in, kendi yaptırdığı anketlerde bile Ak Parti’ye oy kaybettirdiğinden yakınmaktalar.
Türel’in Belediye yatırımlarından söz ederken “biz oluruz ya da olmayız” türünden göndermelerini, Başbakan’ın icazetinden eskisi kadar nasiplenemediğine yoranların sayısı da az değil.
Menderes Türel-Tayyip Erdoğan yakınlığının ilk günlerdeki gibi olmadığı çoktandır konuşuluyor. Başbakan’ın Antkart uygulamasından dolayı Türel’i “Guinesse Rekorlar Kitabı”na layık görmesinin Türel açısından “moral bozucu” sözler olmakla sınırlı kalmadığı da son günlerin konularından.
Türel’i istemeyen Ak Partililer, dürüstlüğüyle tanınmış Can Kasapoğlu’nun kendilerini Büyükşehir’de temsil edeceğine inanmaktalar. Erdal Öner, Büyükşehir için Ak Parti’de adı geçen bir diğer isim. Ak Parti’de Cihan Bulut’un ismi de Büyükşehir adayları arasında geçiyor. Demokrat Parti’nin kendini toparlama ihtimalinin olmaması nedeniyle Hasan Subaşı’nın bu partiden aday olması mümkün görülmüyor: Subaşı da zaten DP’den yerel adaylık gibi bir düşüncesinin olmadığını açıklamıştı. Ak Parti içinden Subaşı’yla dirsek temasını kesmeyenlerin olduğu da söylenmekte. Geçen dönem parti içi yoklamalarda ve oylamalarda Türel’in önünde adaylığı onaylanmış görünen, adaylığı son anda Türel’e kaptıran Orhan Tolunay da, Büyükşehir adaylığı için Ak Parti kulislerinde konuşulan bir başka isim.
AKP Muratpaşa
Ak Parti’nin Muratpaşa adayı olabilecek isimler epey kabarık. Ak Parti ve Muratpaşa denince akla ilk gelen isim, geçen dönemin başkan adayı İzzet Bayar. Can Kasapoğlu’nun adı Muratpaşa için de geçiyor. Burhan Kılıç’ın, bir dönem Muratpaşa adaylığını düşünmüş olsa da Aksu’ya yöneldiği söyleniyor. Bilal Özgür ve Cihan Bulut da Muratpaşa adaylığı konuşulan diğer isimlerden. Muratpaşa Ak Parti adayları adasında İsmail Erten’in adını anmadan geçmemek gerekir. Erten “partim bana bu görevi layık görürse görevden kaçmam” diyor. İlhami Kaplan’ın adı Muratpaşa’da olduğu gibi Konyaaltı için de geçiyor. AKP Muratpaşa adayları arasında adı geçen bir başka isim Antalyaspor’un sabık başkanı Sedat Peker.
AKP Kepez
Ak Parti’nin Kepez adaylığı için şu anda Erdal Öner’in dışında adı geçen iki isim var: Hüseyin Samani ve Yeşilbayır Belediye Başkanı Hasan Akalın. Akalın’ın Kepez adaylığı konusunda anketler yaptırdığı siyaset dedikoduları arasında dolaşmakta. Erdal Öner, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilirse Kepez’le ilgili ismi bizzat kendisinin tespit edeceği yönündeki düşünceler ağırlıkta.
AKP Konyaaltı
Konyaaltı için Ak Parti’nin aday adaylardı arasında Bedrullah Elçin, Şafak Otuzaltı, Yaşar Tabur ve Osman Karbay’ın adları geçmekte. Bu listeye Murat Sevinç’i de eklemek gerektiğini söyleyenler oldu. Muhittin Böcek’in iktidarın nimetlerinden yararlanmak için Ak Parti adaylığını kabul edebileceği, bu nedenle Böcek’e adaylık teklif edilebileceği de Ak Parti saflarında konuşulan konular arasında.
AKP Aksu
Aksu için üç isim konuşuluyor: İl Başkanı Hüseyin Samani, Aksu Belde Başkanı Halil Şahin ve eski Milletvekili Burhan Kılıç.
AKP ilçe adayları:
İlçelerde AKP’nin muhtemel adayları konusunda şu isimler konuşuluyor:
Serik: Ramazan Etli.
Manavgat: Ekrem Uyanık.
Alanya: Kemal Kaçmaz.
Akseki: Kemal Yürüyen.
İbradı: Fahri Özaltın.
Kumluca: (Şu andaki belediye başkanı) Hüsamettin Çetinkaya.
Korkuteli: Kadir Sarıcalar, Mustafa Akdeniz, Ethem Erdoğdu. Şimdiki başkan Adnan Uğurlu’ya da adaylık teklif edilebilir.
Elmalı: (Şu andaki başkan) Hüseyin Yapıcı. Akçay eski Belediye Başkanı Hilmi Karakaş’ın aday gösterilmesi de söz konusu olabilir.
Finike: Şu andaki başkan Nail Dülgeroğlu’na adaylık teklifi götürülebilir. Finike’de bir başka isim Kaan Osman Sarıoğlu.
Kaş: Şu andaki başkan Halil Kocaer AKP’den aday gösterilebilir.
Kemer: Hasan Şeker ve Mustafa Gül.. Her ikisiyle de görüşülüyor.
Demre: Şu andaki başkan Süleyman Topçu AKP’den aday gösterilebilir. Avukat Abdullah Boyalı da Demre’de güçlü bir alternatif.
CHP adayları
CHP Büyükşehir
Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir adayları arasında önceleri üç isim konuşuldu. Ömer Melli’nin Baykal’dan işaret aldığına yönelik söylentiler bir dönem etkili oldu. Mustafa Akaydın, CHP Büyükşehir adaylığı için adı en çok konuşulan ikinci isim oldu. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen’in yükselen başarı grafiği dikkate alınarak Baykal tarafından Büyükşehir’e aday gösterilebileceği CHP saflarında konuşuldu. Mustafa Çetin Kaya Stadı’nın açılışında bir konuşma yapan Baykal’ın, Evcilmen’i kastederek “onun gibi bir belediye başkanım olduğu için gurur duyuyorum” demesi buna yoruldu. Yıldıray Sapan, Canip Can, Alper Demirbaş, Arif Bulut, CHP’nin Büyükşehir adaylığında adı geçen diğer isimler.
CHP’nin Büyükşehir’de 10-15 bin civarında oya ihtiyacı var ve bu açığı da ancak Muhittin Böcek kapatabilir deyip, onu Büyükşehir adaylığına yönlendirmek isteyenler var.
Nail Kamacı’nın Milletvekili olduğu dönemde Büyükşehir adaylığı için ekip çalışması yürüttüğü söylenmekteydi. Şu sıralarda Kamacı’nın bu konuda bir girişim ya da çalışmasının olmadığı biliniyor.
Partili vatandaşlardan bir kesiminin kaygısına gelince: Baykal’ın geçmiş dönemde olduğu gibi CHP’nin kazanamaması için biçilmiş kaftan denebilecek bir adayı son anda bulup öne sürmesi. Başka partilere oy verenler arasında da bu beklenti yer etmiş durumda.*
CHP Muratpaşa
Evcilmen’in Muratpaşa adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Muratpaşa ile ilgili adı geçen diğer isim eskiden beri Ömer Melli idi. Evcilmen’in Büyükşehir adaylığı Melli için Muratpaşa tercihini gündeme getirebilir. Yıldıray Sapan ve Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın’ın Muratpaşa adaylığı için de “sürpriz olmaz” deniyor.
CHP Kepez
Garip Erdoğan, Kepez adaylığını açıkladı, bu yönde çalışmalar yapıyor. Yıldıray Sapan’ın Kepez adaylığı da sık konuşulan bir konu. CHP tabanında ve siyaset dünyasında Kepez’le ilgili çok konuşulan isimlerden biri de Zeki Başaran. Kepez’de parasız seçim kazanılmaz diyenler, Kepez adaylığı söz konusu olduğunda Başaran isminde birleşiyor. Başaran’ın sadece zenginliği değil, saygın ve karizmatik kişiliği de bunda etkili. Kepez Meclis üyesi Abdullah Durmaz da Kepez adaylığı için teşvik edilenlerden. Eski Milletvekili Yusuf Öztop’un Kepez’de adaylık için “ben de varım” dediği konuşulmakta. Şükrü Ceylan CHP Kepez’de adı geçen bir başka isim.
CHP Konyaaltı
CHP Konyaaltı’nda Muhittin Böcek’in dışında bir başka isim telaffuz edilmiyor. Böcek Büyükşehir adayı olursa, Deniz Baykal’ın belirleyeceği isim Konyaaltı adayı olarak seçimlere katılır deniyor.
CHP Aksu
CHP Aksu adayının mevcut Başkan Mehmet Cirit olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
CHP Döşemealtı
Döşemealtı’nda Dağbeli Beldesi Belediye Başkanı Ali Gökay ve Karaveliler Belediye Başkanı Osman Uğur’un isimleri konuşulmakta. Yerel yönetimlerde görev almayı düşünmüyor olsa da Baştuğ Çalışır’a Döşemealtı için teklif götürülebilir.
*(Son anda aldığımız bir duyum, Muhittin Böcek’in Büyükşehir adaylığına olumlu baktığı, Baykal’ın da Böcek’in adaylığına “olumlu” baktığı şeklinde. Yine de bunun bir “duyum” olduğunu, doğrulanmamış bir duyum olduğunu belirtelim.)
CHP ilçe adayları
Serik: Yusuf Etli, Güray Can.
Manavgat: Şükrü Sözen, Atilla Yıldız, Ali Rıza Öner, Osman Güven, İbrahim Koç.
Alanya: Hüseyin Arıkan, Mevlüt Güven, Hayati Bora, Ali Rıza Okur.
Gazipaşa: (Şu andaki başkan) Can Burak Özgenç.
Korkuteli: Süleyman Yüksel, Ahmet Baloğlu, Cavit Arı.
Elmalı: Muhammet Gündüzbağ, (Akçay Belediye Başkanı) Mehmet Tufan, Muzaffer Ayhan.
Demre: Zühal Doğan, Yusuf Özkan, Nusret Çelik, İbrahim Kurt.
Kemer: Haşmet Ödağaçoğlu, Bülent Dolanay.
Kumluca: Aydın Özer, İsmail Acar.
Finike: Mesut Karakoyunlu.
Kaş: Fevzi Kurt, Erol Bozca, Musa Bilgiç, Tuncer Tezcan.
Akseki: Mehmet Gölcü.
İbradı: İbrahim Sağıroğlu.
Gündoğmuş: Türker Eren.
MHP adayları
MHP’de Büyükşehir adayı olarak adı sık geçen Nizamettin Sağır “ben kendim aday değilim ama böyle bir görev üstlenmem gerekirse hayır diyemem” diyor. MHP’de ikinci bir ihtimal olarak Mehmet Atay Büyükşehir’e aday gösterilebilir. Kepez’in ağırlığını kaldırabilecek bir ismin çıkması durumunda Atay’ın Büyükşehir adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Genel merkez tarafından adaylığı gündeme getirilebilecek bir isimden de söz ediliyor: Tunca Toskay. Tunca Toskay, MHP’de üç dönemdir birinci sıradan Milletvekili adayı gösterildi. Tunca Toskay’ın kendisi istekli olursa MHP’den aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor. İl Başkanı Aydın Yeşilyurt, Toskay’ın Büyükşehir adaylığının söz konusu olmadığını söyledi. Partinin bu isimler dışında görüşmelerde bulunduğu isimlerden de söz ediliyor. Mehmet Baysarı adaylık teklifi götürülebilecek isimlerden biri. Baysarı’nın “nabız yoklamaları”nda olası bir teklife “hayır” dediği de konuşulmakta. Kemal Çelik üzerine de senaryolar kuruluyor. MHP’nin Büyükşehir adayını sonuçta genel merkezin belirleyeceği kesin.
MHP’nin Büyükşehir adaylığı için Nizamettin Sağır’ın, Kepez adaylığı için Mehmet Atay’ın ismi parti içinde ve dışında çoktandır konuşulan bir konuydu. Mehmet Atay’ın Kepez adaylığı ağır basan ihtimal. Atay, Büyükşehir’e aday olursa, “Kepez’i iyi bilen, bu işe yatkın” bir isim tespit edilecek. Mehmet Atay’ın Aksu adaylığı da gündeme getirilmiş. Atay, Aksu Öğretmen Okulu mezunu, Aksu’yu tanıyan, Aksu’da tanınan biri. Aksu’dan aday olması durumunda kazanma şansı Kepez’den daha fazla olabilir deniyor. Ancak, Kepez’in, hem ilçenin kendi hem de Büyükşehir açısından önemi Atay’ın adaylığını Kepez’e adeta kilitliyor.
MHP Muratpaşa
Mustafa Akar’ın Muratpaşa’dan aday gösterilmesine tabanda sıcak bakılacağı söyleniyor. MHP İl Yönetimi özellikle Muratpaşa için “kanaat önderleri” olarak adlandırdığı isimler arasından “MHP çatısı altında seçime katılmak kaydı ile” parti dışından aday gösterme düşüncesine de sahip. “Kanaat önderleri” şöyle tanımlanıyor: “Antalya’nın sorunlarına kafa yoran, bu sorunların çözümü için projeleri olan, siyaset yapan, MHP’nin temel felsefesi ile çelişmeyen isimler.” Bu düşünceden yola çıkılarak, MHP Muratpaşa adaylığı için ilginç isimlerden söz edilmekte. MHP İlçe Başkanı Aydın Yeşilyurt’un Ankara’ya CHP’nin muhalif kanadından Ümit Uysal’la ilgili danıştığı, olumsuz cevap aldığı söyleniyor. İsmail Erten adını yönetim içinde MHP Muratpaşa adayı olarak telaffuz edenlerin olduğu; hatta kendisiyle görüşüldüğü söylenmekte. “Kanaat önderleri” arasında Ümit Uysal’ın dışında Cengizhan Gököz’ün, Güray Parlak’ın ve Abdurrahman Fırtına’nın isimleri geçiyor. “Kanaat önderleri”nin merkez sağ oyları toparlayabileceği, soldan da oy alabileceği düşünülüyor. Meclis üyelerinin oluşumunda da buna uygun “ittifaklar arayışı” söz konusu.
Muratpaşa’da kadın adayın tercih edilmesi durumunda Kadın Kolları Başkanı Zerrin Ekebil’in Muratpaşa adayı gösterilmesi söz konusu olabilir.
MHP Kepez
Büyükşehir adaylığı söz konusu olmazsa Kepez’de Mehmet Atay’ın adaylığı kesin denilebilir. Eski il başkanı Adem Altındağ ve İsa Akdemir de Kepez MHP adayı olarak düşünülen diğer isimler. Kepez adaylığı için MHP’de yedi başvuru yapılmış. Başvuru yapanların isimleri şöyle: Abdullah Yıldırım, Mehmet Atay, Memici Özer, Muhammet Çayır, Nihat Seyitoğlu, Osman Özer, Şaban Yavuz.
MHP Konyaaltı
MHP Konyaaltı için İlhami Kaplan’ı düşünüyor olabilir. Eski ve yeni il başkanları Mustafa Akar ve Aydın Yeşilyurt’un Tunca Toskay’la birlikte “yoklama çekmek” için İlhami Kaplan’la bir araya gelip sohbet ettikleri duyumlarımız arasında.
MHP Aksu
Aksu’da diğer partilerde olduğu gibi MHP’de de işler karışabilir. Aksu ilçe olunca 2900 nüfuslu Aksu, 8500 nüfuslu Çalkaya, 2400 nüfuslu Yurtpınar ve 6700 nüfuslu Pınarlı beldeleri ilçe çatısı altında birleşti. Aksu’da nüfus dengelerinin dışında alan dengeleri, aşiret dengeleri, yerli-yabancı nüfus faktörü dikkate alınmak zorunda. Şu anda Yurtpınar Belediye Başkanı olan Ali Akcan’ın MHP’den ilk etapta aday gösterilebileceği söyleniyor.
MHP Kemer
Kemer’de şu andaki belediye başkanının AKP’yle arasının iyi olmadığı, MHP’li yöneticilerin Hasan Şeker’e “nezaket ziyareti”de bulunarak adaylığının söz konusu olabileceğini “çıtlattıkları” söyleniyor.
MHP Döşemealtı
Döşemealtı’nda Sadi Küçük ya da Sami Küçük’ten biri başkan adayı olabilir.
Belirlenmiş isimler
MHP İl Yönetiminin aday olarak belirlediği ve genel merkezin onayına sunacağı isimler şunlar:
Gazipaşa’da Ali Tarıktepe, Elmalı’da Hüseyin Altıntaş, Alanya-Konaklı’da Ali Şahin, Alanya Karlıcak’ta Zihni Asıltürk, Serik-Çandır’da Ergüven Yılmaz, Serik-Kadriye’de İsmail Şahin.
İl yönetimi tarafından belirlenen 20’ye yakın isimse Temmuz ayı sonunda basına açıklanacak.
MHP ilçe adayları
MHP’nin ilçe adayları konusunda arayışlar devam ediyor. Şu anda belediye başkanı olan isimlerin dışında Gazipaşa ve Elmalı’da isimler belirlenmiş durumda. MHP’nin çevre ilçelerde adaylığı kesinleşen ya da aday gösterilmesi muhtemel olan isimler şöyle:
Serik: Mehmet Habalı.
Manavgat: Zeynel Şenol.
Alanya: Hasan Sipahioğlu.
Gazipaşa: Ali Tarıktepe.
Finike: Nail Dülgeroğlu.
Kaş: Mehmet Karabaş.
Elmalı: Hüseyin Altıntaş.
Kemer: Hasan Şeker’e adaylık teklif edilebilir.
Gündoğmuş: Ahmet Demirel.
Korkuteli: Adnan Uğurlu.
(Son Nokta Dergisi’nde de yayınlanmıştır)