Değerli okuyucularım bu yıl dördüncüsünü organize etmeyi planladığımız ulusal gastronomi sempozyumu ve sanatsal etkinlikler sempozyumunun temel amacı devletimizin ve turistik işletmelerimizin büyük tanıtım bütçeleriyle ülkemize gelmelerini sağladıkları konuklarımızın (turistler) en iyi yiyecek ve içecek hizmeti alabilmeleri ve tekrar gelmelerine katkı sağlamak hepimizin özellikle gastronomi bilimi ile uğraşan ya da çalışanların birincil amacı olmalıdır.
Bir başka ifadeyle sempozyumun amacını; ülkemiz için hayati önem taşın turizm sektöründe gastronominin önemini irdeleyerek turistik işletmelerimizin ve destinasyonlarımızın turist çekme kapasitelerini artırma yolunda yapılması gerekenleri ortaya koymaktır. Bu amaçla gastronomi konusunda çalışan bilim adamlarının araştırmalarını ortaya koyarken, uygulamacıların çalışmalarını da tartışmak olacaktır.
Gastronomi biliminin sanatsal boyutunun ele alınması ikinci gün etkinlikler kapsamında yaşanacak ve değerlendirilecektir. Özellikle ağırlıklı konaklama işletmelerimizde her şey dahil sisteminin uygulanmasının yarattığı en önemli sıkıntının gastronominin sanatsal boyutunun ihmal edilmesi olmaktadır. Herşeye ragmen işletmelerdeki servis monotonluğunun yarattığı müşteri memnuniyetsizliğini giderebilimek amacıyla uygulamaya sokulan dünya mutfakları a la carte uygulamalarında hizmet verecek elemanların mesleki deneyimlerini arttırmaya dönük olan a la carte servis sanatı, somelier sanatı, trancheure ve flambe sanatı, kokteyl hazırlama teknikleri, masa ve salon süsleme sanatı ve bar show uygulamalarımız onlara katkı sağlayacaktır.
16-17 Nisan 2010 tarihlerinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) salonlarında iki tam gün olarak planladığımız sempozyumda birinci gün gastronomi dünyasından gelecek bildiriler tartışılacaktır. Tartışma konularımız; A. Gastronomi, Kültür ve Sürdürülebilir Turizm ana başlığı altında; gastronominin önemi, bölgesel ve ülkesel ekonomik gelişime katkısı, Turizmde mutfakların sürdürülebilirliği, Turist davranışı ve gastronomi ile ilişkisi, Destinasyon pazarlamasında gastronomi, Turizm işletmelerinde Türk Mutfağı uygulamaları, İşletmelerin denetimlerinde yasal durumlar ele alınacaktır.
B. Gastronomide Yeni Eğilimler ve Konseptler başlığı altında; Moleküler gastronomi,”fusion cooking”, Temalı yiyecek ve içecek işletmeleri, Catering işletmelerinin gastronomi açısından yaşadığı sıkıntılar ve geliştirdikleri yenilikler, Outsourcing (taşeron) firmaların gastronomi bilimi açısından avantaj ve dezavantajları tartışılacaktır.
C. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliğinde Yeni Bakış Açıları ve Değerler başlığı altında; Yiyecek-içecek işletmelerinde stratejik yönetim, AB katılım sürecinin yiyecek-içecek işletmeciliği üzerine etkileri, Yiyecek ve içecek işletmeciliğinde etik konular ele alınacaktır.
D. Her şey dahil Sistemi Üzerine Tartışmalar başlığı altında; Pazarlama açısından HD nin avantaj ve dezavantajları, Bütçe planlama ve tutarlılığının sağlanmasında her şey dahil sistemi, Mesleki Standartların korunabilmesi açısından HD sistemi konuları ele alınacaktır.
Gastronomi konusunda hizmet veren tüm işletmelerimizin yöneticilerini, çalışanlarını, gastronomi eğitimi üzerinde faaliyet gösteren tüm eğitim kurumlarının öğretmenleri, yöneticileri ve öğrencilerini aramızda görmek istiyoruz.
Gastronomi ile ilgilenen, aktif olarak işin içinde olan ya da gelecekte kariyer olarak seçenlerin özellikle sempozyum tarihini ve yeri ajandalarına not düşmelerini istiyoruz. Antalya’da faaliyet gösteren ve sektördeki yiyecek ve içecek yöneticileri ile bazı mutfak elemanlarının oluşturduğu eski adıyla Yiyder yeni adıyla Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği 2007,2008,2009 yıllarında Akdeniz Üniversitesiyle ortak olarak düzenlemiş oldukları sempozyumların dördüncüsünü yapma sorumluluğunu kendilerinde hissetmişlerdir ve bu konuyu gelecek yıllara da taşıyacaklardır.
İletişim konusunda Prof.Dr.Ahmet Aktaş, aktas@akdeniz.edu.tr ve 0242.3102028; Canan Kepir, canankepir@akdeniz.edu.tr ve 0242.3106975 ya da Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, www.tgyd.org başvurabilirler.
16-17 NİSAN 2010 TARİHLERİNDE GÖRÜŞMEK ÜZERE…….