Türkiye’nin lezzet seyyahnamesi…

Koku, görsellik, lezzet ve doygunluk... Dartanyan ve üç Silahşör’ ü andıran bu müthiş dörtlü yazmakla ve konuşmakla anlatılamaz. Hee, belki sazlı sözlü anlatım bir nebze de olsa bizleri heyecanlandıra bilir. Damağımızda hissetmeliğiz bu zenginlikleri. Burnumuzdan aldığımız koku dumanını, ömür boyu beyin hücrelerimizde yaşatmalıyız… Sabah uyanır uyanmaz, midemiz Beethoven’ın 3’ cü Semfonisi’ ni çalmaya başlar. Sarılırız rengarenk buzdolabı kapaklarına, Allah ne verdiyse artık yumuluruz kahvaltı sofralarına… Öğlen, akşam hiç durmadan arka arkaya devam eder lezzet şöleni. Hele bir de aile sofraları, dost meclisleri var ki; hiç doyum olmaz bu fıkralı, bol gülüşlü yenen yemeklerin tadına… Türkiye’nin her bölgesinden fışkıran lezzet harikaları, ölümsüz eserlerimiz olur. Lezzetlerin ismi ve cismi bizim, tadı damak köşelerinizin olsun…


 

BÖLGELER

 

1.İç Anadolu bölgesi-455 çeşit

2.Doğu Anadolu bölgesi-425 çeşit

3.Güneydoğu Anadolu bölgesi-398 çeşit

4.Karadeniz bölgesi-397 çeşit 

5.Marmara Bölgesi-184 çeşit 

6.Akdeniz bölgesi-184 çeşit 

7.Ege Bölgesi-162 çeşit

 

NOT

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecek çeşidi varmış.

Doğru söylemek gerekirse ben, bu rakamların çok daha fazla olduğunu düşünüyorum, yine de sizlerle paylaşmak istedim.

 

 

İLLERE GÖRE YİYECEK ÇEŞİTLERİNDEN SEÇMELER

Ankara: Ankara tavası; Alabörtme; Aaltüst böreği; Bezdirme; Bırtlag; Bici; Keşkek; Calla; lişkik; Saçkıran; Sızgıç; Siyel; Pıtpıt pilavı; Entekke böreği; Hamman; Papaç; Valkı; Carcıran; Kartalaç; Köremez; Tamtak tiridi; Öllüğün körü; Gizleme; Beypazarı Kurusu.

Antalya: Tarator soslu piyaz, Antalya köftesi; Arap kadayıfı; Beydağı kebabı; Gömbe kebabı; Ebegümeci kavurması; Kuyu kebabı; Kabak çintmesi; Kölle; Yörük kebabı; laba; Polzaraça; Patlıcanlı cive; Domates civesi; Kulak çorbası; Toros salatası;  Softalar aşı; Şefket-i bostan akız; Vruvez.

Ardahan: Ayran çorbası; Elma dolması; Evelik aşı; Ekmek aşı; Pişi; Düğmeç; Kesme aşı; Fodol gevreği; Sinor; Harşo.

Adana: Adana kebabı; Adana usulü kızartma mantı; Adana patlıcan dolması; Adana şiş köfte; Adana çorbası; Adana börek; Acebekli çorbası; Acılı domates soslu beğendili Adana kebaı; Adana usulü ezme; Barbunyalı içli köfte; Bici bici tatlısı; Kebapçı salatası; Karakuş tatlısı; Dul avrat çorbası; Dilme; Patlıcan ezmeli hindi Adana kebabı; Süllük; Soğan salatalı ciğer kebabı; Şırdan dolması; Mırmırık çorbası; Cevizli Bandırma tatlısı; Fellah köftesi; Yoğurtlu Adana kebabı; İçli Adana; İhbeyşi; Yüksük çorbası.

Adıyaman: Adıyaman tavası; Bassala; Buğlır aşı; Bassala; Burma tatlısı; Eşşi çorbası; Kabak aşı; Karıştırmalı Adıyaman pilavı; Tavuklu aş; Tevlevi aşı; Meyir çorbası; Hitap; Sarımsaklı pognik; Şereli aş; Yapıştırma.

Artvin: Ballı lokum tatlısı; Çerge baz; Çincar çorbası; Gendima; Nağiço; Herisa; Hinkal; Hamsi köftesi; Lenger; Kaysefe; Küme; Pileki kebabı; Püşürük çorbası, Pushal; Puçuko; Siron; Süt aşı; Şilav; Soğan harşosu; Fetir; Zürbiyet.

Aydın: Alça pilav; Bolama; Etli kereviz; Kalburabastı; Koruk ekşili bamya; Dalgan kavurması; Paşa böreği; Yuvarlama; Isırgan otu böreği; Yumurtalı pazı kavurması; Yerelması yemeği; Yemiş tatlısı.

Amasya: Ayva galesi; Bakla dolması; Eli böğründe; Kesme ibik çorbası; Kaypak; Dene hasudası; Patlıcan çullaması; Pastırma gağallemesi; Madımak; Sakala çarpan çorba; Şeker böreği; Göbek dolması; Yumurtalı biber tavası; Hasuda; Unutma beni; Dene hasudası; Gelinparmağı; Gömlek kadayıfı; Yakasal börek; Yan uç; Vişneli ekmek. 

Ağrı: Abdigör köftesi; Erdek; Kuş ekmeği çorbası; Gösteberg  buğlama; Selek eli (saç kavurma); Çiriş ketesi; Hasude; Yalancı köfte.

Aksaray; Bamya çorbası; Kuskus pilavı; Soğanlama; Şerbetli Pide; Çiğleme; Mantarlı bulgur pilavı; Yeni dünya kebabı;

Afyon: Afyon kebabı; Afyon salatası; Afyon hülasası; Afyon ekmeği; Erişte baklavası;  Kaymaklı ekmek kadayıfı; Sırt sırta; Pırasa musakka; Mercimekli bükme; Maydanoz yemeği; Ramazan kebabı; Ocak bükmesi; Övme; Hamursuz; Cızdırma; Cücü kadayıf; Cevizli kesme baklava; Fırma baklavası; Yanı yarma;  İri çorbası; Zürbiye.

Balıkesir: Ayvalık tostu; Balıkesir kaymaklısı; Börülce ekşilemesi; Tirit; Tavuklu gönen mantısı; Sura; Sarımsaklı; Saçaklı mantı; Peynirli patlıcan; Kaymak hamuru; Kazdağı çorbası; Metez; Mafiş tatlısı; Çalkama; Hoşmerim; Zerde. 

Bartın: Amasra salatası; Pirinçli mantı; Pumpum çorbası; Kabak burması; Kırtıl; Sütlü armut; Halışka; Gartlaç; Göven ekmeği; Çiğ börek; Yumurtalı isput.

Batman: Batman usulü kütülk; Bumbar; Kışlık dolma; Perde pilavı; Şam böreği.

Bayburt: Ekşi lahana; Doldurma mantısı; Tel helvası; Tatlı çorba; Galacoş; Ciğerli bulgur pilavı; Süt böreği; Lor dolması; Ispanak köftesi; Yumurta pilavı; Ziron; Kadayıf dolması.

Bilecik: Bilecik mantısı; Bilecik güveci; Bozüyük; Ovmaç çorbası; Nohut mantısı; keklik kebabı; Köpük helvası; Kıtırcı helvası; Parmak köftesi; Piruhi; Samsı; Pancar pekmezi.

Bingöl: Döğme çorbası; Mastuva; Cevizlim; Xillikte güveç; Sorina pel; Selim tava; Şilki.

Bitlis: Büryan kebabı; Kengerli pilav; Gari aşı; Glorik; Gebol; Çorti köftesi; Şekalok.

Bolu: Abant usulü kuzu kebabı; Acı su bazlamacı; Bakla çullaması; Balkabaklı gözleme; Bolu beyi tatlısı; Köroğlu sarması; Kedi batmaz; Kaldırık dolması; Kaşık sapı; Katık; Kartalkaya kebabı; Keşli cevizli erişte; Kaşık atmaç; Küllü çörek; Paşa pilavı; Mengen pilavı; Mengen çorbası; Mantarlı Gerede pilavı; Gırma börek; Cevizli keşli erişte; Çantıklı pide; İmaret çorbası; Safranbolu bükmesi; Sardalya kroket; Sardalya dolması; Saray helvası; Hayrabolu tatlısı; Yoğurtlu bakla çorbası; Yedigöller kebabı, Uğut tatlısı.

Burdur: Burdur muhallebisi; Dirmil kebabı; Diritme; Ekmek dilimi; Kabak helvası; Kömbe; Peynirli pide.

Bursa: Döner kebap; Pideli köfte; Asude; Ekşili baş çorbası; Etli kavata; Kemalpaşa peynir tatlısı; Kestaneli etli lahana dolması; Kaşarlı pırasa; Kaymaçina; Dızmana; Dilber dudağı; Mısır unu sarması; Patlıcan silkmesi; Cennet köşkü; Ciğer sarması; Hamur bamyası; İnegöl köftesi; Yufkalı hindi; İncir dolması.

Çanakkale: Avunya mantısı; Bakla keşkeği, Balık çorbası; Bulgur sarması; Erik macunu; Kraliçenin tacı; Kuzu sarması; Kaçamak; Kabaklı Saroz böreği; Tumbi; Turp otu salatası; Sütlü çorba; Sütlü irmik; Şelame; Lakerda; Mevlevi tatlısı; Çanakkale topları.

Çankırı: Bıhtı; Bütün et; Etli hamur; Pelverde; Mıkla; Mantarlı keşkek; Tutmaç, Çullama; Çalma; Sini; Harmandaşı; Fıt fıt aşı; Yaren güveci; Yağlı çörek; Yumurta tatlısı.

Çorum: Leblebi; Yanıç; Gül burma; Cızlak; Gömbe; Taşlık kavurması; Tel tel; Helise; Ispanaklı mıklama; İskilip dolması; Kara çuval helvası; Fakir baklavası; Yangıç.

Denizli: Ala çora; Denizli usulü piliç; Denizli mantısı; Karın dolması; Kuru börülce çorbası; Pamukkale pastası; Çaput aşı; Sıyırma; Sura; Gındıra çorbası.

Diyarbakır: Analı kızlı köfte; Ayva aşı; Babaganuş; Bostana; Bismil tava; Bakla meftunesi; Ekşili etli dolma; Diyarbakır usulü güveç; Kaburga dolması; Kibe mumbar; Cartlak kebabı, Lepik; Meftune; Hıllorik; Hırçikli meftune; Serbizer; Oruk; İçli köfte.

Düzce: Düzce köftesi; Kiremitte palamut; Kaşmakam ekmeği; Kaşık makarnası; Tekne mancarı; Şıl böreği; Çerkez tavuğu; Çırakta baba kaygana; Göbete mantısı; Lepsi; Lahana mancarı; Mezgit çorbası; Mamursa; Hamsili börek; Haluj.

Edirne: Arnavut ciğeri; Aşure; Acıbadem kurabiyesi; Bulgurlu kol böreği; Badem ezmesi; Edirne dil pastırması; Edirne dili kanapesi; Etli kapuska; Etli marul sarması; Elbasan tava; Deva-i misk; Domatesli umaç çorbası; Kuskus; Patlıcan turşusu; Rumeli beğendisi; Rumeli paçası;  Mamzama; Satır kebabı; Soğanlı kapama; Su böreği; Gaziler helvası; Çiğ börek; Oturtma; Hardaliye.

Erzincan: Aşlık çorbası; Ayva kalyesi; Armut kavudu; Buğday kavudu; Bohça tatlısı; Babukko; Erişte çorbası; Doldurma kaburga; Kör dolma; Kuru İncir ve kayısı dolması; Kabak kapaması; Sırın; Sarığıburma.

Elazığ: Anamaşı; Bükmeli sırın; Kelecoş; Kındık köfte; Kibe dolması; Kırmanlı pilav; Kofik dolma;  Küncülü köfte; Dolanger; Lobik çorbası; Pirpirim boranı; Patila; Muhaşerli köftesapan dolması; Mecidiye köfte; Süslü fidoş; Simit pilav; Çaypalası; Tavşan üfelemesi; Nohut ekmeği; Fodula; Hürriyet kadayıfı; İşkene; Orcik; Zarafat; Taraklık.

Erzurum: Ayran çorbası; Erzurum bohça ketesi; Erzurum çorbası; Erzurum sarması; Den çorbası; Kadayıf dolması; Kesme aş; Sini ketesi; Soğan çorbası; Şalgam dolması; Tereyağlı ayva tatlısı; Cevizli kete; Çağ kebabı; Hıngel; Herle aşı; Çeç pancarı; Çaşır; Lorlu pazı çorbası; Lor dolması; Un helvası; Yumurta pilavı.

Eskişehir: Abısta; Acı gıcı; Eskişehir çöreği; Düğü köftesi çorbası; Pasa; Kıygaşa; Kavurma börek; Kuzu sorpa; Katlama böreği; Kazandibi; Met helvası; Tavuklu göbete; Toğga çorbası; Haşhaşlı lokum; Harşıl; Islat tarhana; Yufkalı Büryan; Yuvarlak pul böreği.

Gaziantep: Alinazik kebabı (Ala nazik); Antep Lahmacunu; Acur oturtması; Ayva kebabı; Antep baklavası; Beyran; Elma kebabı; Ekşili daraklık tavası; Keme kebabı; Kakırdak böreği; Köse Sefer kabağı dolması; Simit kebabı; Malhıtalı (mercimekli) köfte; Maş çorbası; İç katması (kısır); Tene katması; Haveydi köftesi; Omaç; Sini köftes; Süzek yapması; Şirinli çorba; Şiveydiz; Cağırtlak kebabı; Çiğdem aşı; Lebeniye; Öz çorbası; Topaç; Loğlazlı aş; Loğlaz piyazı; Yarpuz piyazı; Yoğurtlu ufak köfte; Yağlı köfte.

Giresun: Etli pancar; Kiraz tuzlusu kavurması; Gücükdene çorbası; Mısır çorbası; Mantar çorbası; Mendek çorbası; Karalahana diblesiPezik; Taflan tuzlusu kavurması; Samaksa; Çalı çileği çorbası;  Hamsi böreği; Hamsili mısır ekmeği; Fasulye kavurması; Yağlaş.

Gümüşhane: Köme; Kanzılı börek; Evelek dolması; Denli patates; Diler dudağı; Gümüşhane mantısı; Gendime pilavı; Gendime çorbası; Lemis; Fındıklı un helvası.

Hakkari: Köftesir; Kepaye; Kiflik; Kiriş; Duğeba, Soğani; Gulul çorbası; Cimilik; Çorti aşı; Lale pet; Hekerun; Yüksekova kebabı; Jaji.

Hatay: Arap kebabı; Belen Tavası; Biberli ekmek; Kumbursiye; Kereviç; Kuş gözü; Kabak oturtma; Kömeçli aş; Künefe; Kaytaz böreği; Taş kadayıf; Pisik umacı; Sini kebabı; Sumaklı aş; Sembusak; Semirsek; Şiş börek çorbası; Tuzda tavuk; Hatay usulü dövme; Zahter salatası; Zeytin üfelemesi.

İstanbul: Beykoz kebabı; Beyinli Beykoz kebabı; İstanbul kebabı; İstanbul bülbülü; İstanbul pilavı; İstanbul usulü patlıcan; İstanbul muhallebisi; Palamut köftesi; Peynirli Sarıyer böreği; Kuru fasulyeli ıspanak; Kanlıca yoğurdu; Kaymaklı beyaz çevirme tatlısı; Lüfer pilavı; Hünkar tarhana çorbası; Meyveli Sarıyer tatlısı; Sultanahmet köftesi; Sütlü dil balığı; Silivri tatlısı; Uykuluk; Yalancı patlıcan dolması.

İzmir: Boyoz; Kumru; Kıyma kavurmalı patates köftesi; Kulakaşı; Karma katma; Kalamar yumurtası; Ege pilavı; Patlıcan silkme; Papaz yahnisi; Patates böreği; Pirinçli domates dolması; Sura, Sakızlı un kurabiyesi; Semizotlu çipohorta; Tire köftesi; Mücmeri; Miyane çorbası; Meyveli Foça muhallebisi; Gerdan tatlısı; Hanya salatası; İzmir köfte; İzmir kebabı; İzmir salata; İzmir pilavı; İzmir lokması; Zeytinyağlı enginar.

Isparta: Banak; Bulama; Bütünet; Balık kurması; Kabine; Kuyruğu sulu; Karnı kara; Pelte; Derdimi; Tosmankara; Tapa lak; Sakala sarkan; Samsa; Saksağan beyni; Güllaç; Gül reçeli; Çomlek kebabı; Çapak gömmesi; Hamur dolması.

Iğdır: Bozbaş; Evelikli bulgur; Ekşili pilav; Perzana; Kaysafa; Kuru üzümlü pilav; Taş köfte; Tandır şiş; Tavuk şorva; Gatığaşı; Cızdık; Salmanca; Sabahaşı; Süt hörresi; Lepeli etli pilav; Helise; Hızdık; Fetir; İşkembe kavurma; Yoğurt çorbası.

Kahramanmaraş: Bastık kavurması; Ekşilaya sulusu; Dövme dondurma; Kuru kabak kavurması; Kallili köfte; Kahramanmaraş dondurması; Pıtpıt lapası; Peynir helvası; Patlıcanlı çöp kebabı; Ravanda; Leğen çorbası; Tirşik çorbası; Maraş paçası; Sömelek köfte; Sulu yağlı köfte; Şirinli çorba; Şekerli peynirli börek; Un sucuğu; İlende; Hapısa; Havuç dolması; Yavan köfte.

Karabük: Bükme; Kara mancar; Katlaç; Göbü; Malak; Perohi; Şaptak; Çullu börek; Çingene baklavası; Yoğurtlu yumurta; Yayım.

Karaman: Aşıran pilavı; Batırık; Bidik; Ermenek helvası; Erikli yahni; Karaman kebabı; Para köfte; Cıcıdık; Cibe dolması; Kayısı musakka; Mıkla; Menekşe kebabı; Mülükü; Sulaç; Sakala sünen; Şekerpare; Oklavadan çekme; Hindi bulgur köftesi; İrmik helvası.

Kars: Kuzu karski; Kete; Kars helvası; Kurze; Kuymak; Kars böreği; Kaz etli pilav; Kars yahnisi; Kesme çorbası; Elma dolması; Ekşili et; Piti; Tandırda kaz çekmesi; Nezik; Sulu köfte; Hörre; Hıngel; Haşıl; Hasuda; Feselli; Ispanak kökü çorbası; Umaç helvası.

Kayseri: Kayseri mantısı; Kayseri köfte; Kıymalı yağlama; Kurşun aşı; Kayseri ketesi; Kovalama; Kirtimburt; Pastırma; Pastırmalı börek; Pöç; Düğürcük çorbası; Maramısa; Nohutlu pehli kebap; Çemenli kayseri sucuğu; Şaştım aşı; Havletler; Üzüm yemeği; Fincan ağzı; Nevzine; Yağ bari; Yoğurtlaç.

Kastamonu: Avuz; Banduma; Deli oğlan sarığı; Kastamonu pilavı; Köle hamuru; Kabak paçası; Pirinçli mantı; Patates paçası; Simit tiridi; Talaş böreği, Cırık tatlısı; Çemen; Fincan böreği; Haluçga; Şurra.

Kırıkkale: Alazlama; Batallaş; Bulama; Etli mercimekli bulgur pilavı; Kömbe; Külleme; Keskn tavası; Sızgıt; Sarığıburma; Çalma; Yeşil mercimek çorbası.

Kırklareli: Bıldırcın kağıt kebabı; Karakabaklı Kırklareli böreği; Kuru kaçamak; Kaymakçına; Külür; Kaçamak; Plaska; Pırasa böreği; Nohutlu ekmek; Sulu kaçamak. 

Kırşehir: Ayva dolması; Kırşehir köftesi; Keykef; Temal; Tandırda çömlek paça; Gendeme; Çirleme; Hasirde.

Kilis: Belluriye; Kilis kebabı; Kilis tava; Köllük aşı; Kübbülmüşviyye; Kibe; Ekşili mahlıta; Sucuk hapısası; Şıhılmahşİ; Teşrübe; Tava katmeri; Talı mahlıta; Cennet çamuru; Firik pilavı; Mıkşi; Müceddere; Mayanalı kahke; Gerebiç; Oruk kebabı; Haytayla; Züngül.

Konya: Akşehir güveç kebabı; Akşehir helvası; Konya fırın kebabı; Karışık dolma; Etli ekmek; Papara; Mevlana böreği; Galle gabak; Saç arası; Susuz kebap; Sülbiye; Şalgalı pilav; Şekerleme; Libje basta; Toyga çorbası; Tarhun çorbası; Hatçana böreği; Hırtlak turşusu; Çokratma; Çöpleme; Ildız kökü; İşkevteli bulgur pilavı; Yufkalı içli köfte.

Kocaeli: Akkabak tatlısı; Kandıra yoğurdu; Kuru börek tatlısı; Koca görmez; Keten helva; Kerpe lokumu; Değirmendere keki; Poçuk çorbası; Pazılı kuzu kapama; Pişmaniye; Pospos; Saray helvası; Tavşan kapama; Lahana salatası; Otur Fatma tatlısı; Çiğ celi kavurma; Üre; Yalancı mantı.

Kütahya: Ev baklavası; Kütahya usulü kavurma; Kütahya köftesi; Küp eti; Kötdür tatlısı; Dol amber böreği; Tosunum; Tekke çorbası; Namaz dolması; Namaz lokması; Sıkıcık çorbası; Su muhallebisi; Gökçüme hamursuzu; Ovma şehriye; Göveçli pilav; Cimcik; Çene çarpan çorbası; Zerdeli pilav.

Malatya: Ergibaz; Kaymaklı kayısı dolması; Kudret topu; Kağıt kebabı; Kurşun geçmez köftesi; Keloğlan köftesi; Kınalı ekmek; Pileke; Patlıcan dövmesi; Taş küllüğü; Tortor tatlısı; Malatya tavası; Malatya kebabı; Samutlu çiğleme; Soğan dolması; Sünger tatlısı; Gurut çorbası; Gilgirikli köfte; Çökelekli çiğ köfte; Hesirde; Fasulye yaprağı sarması. Manisa: Biberli cacık; Ekmek dolması; Eşek helvası salatası; Kırkağaç köftesi; Kıymalı canfeş böreği; Kula şekerli pidesi; Mesir macunu; Kula güveç kapaması; Otlu pide; Manisa kebabı; Salihli odun köftesi; Susamlı aşure; Şekerli pide.

Mardin: Alluciye; Badem şekeri; Kibe; Kitel raha; Kiliçe; Kahriya tatlısı; Kışke; Davke hamiye; Mardin kebabı; Mutabbaka; Mantarlı maklube; Mercimek köftesi; Nane çüçe; Pekmezli yoğurt; Lebeniye; Ceviz sucuğu; Sembüsek; Şehriyeli bulgur pilavı; Helhel; İşkembe dolması; İrok, İkbeybet (içli köfte); İsfiri.

Mersin: Bezelyeli Mersin balığı; Kere bici; Kokulu çörek; Kara ekşi; Peynir soslu Mersin balığı ızgarası; Patlıcan salatalı Mersin füme; Mersin balığı yahnisi; Mersin balığı haşlaması; Mersin balığı tavası; Mersin balığı tütsüsü; Mersin Yörük sıkması; Tantuni; Susamlı köfte; Silifke batırığı; Ciğer dürüm; Cezerye; Yumurtalı ekmek; Zahter.

Muğla: Ara; Börülceli Muğla pilavı; Balıklen; Ballı kabak, Köyceğiz usulü tavuk dolması; Köpeoğlu; Kuru ekmekli Bodrum salatası; Dut meç; Döş dolması; Marmaris pilavı; Milas köftesi; Milas şiş kebap; Çökertme kebabı; Çıntar kavurması; Fethiye keşkeşi; Ot ekşilemesi; Çopur; Tel torlu börülce; Üzüm köftesi; Yalankı; Yarı yardan ayırmayan.

Muş: Muş köftesi; Mırtoğe; Pırvaz; Teter helvası; Cavbelek; Çorti aşı; Hez dolması; Hazüt dolması; Helimaşı.

Nevşehir: Ağpakla; Düğü; Dıvıl; Dolaz; Katma aşı; Kapadokya köftesi; Kayısı dolması; Kandil makarnası; Nevşehir tavası; Sızgıt; Gendime; Fırında çömlek eti.

Niğde: Kaşık kayganası; Köfter; Mangir çorbası; Niğde tavası; Nohutlu kuru etli çanak; Ditme; Papara; Tatlı dürüm; Halvet er; Göğ domates musakkası; Çakmak.

Ordu: Bordure de riz; Kabak muhallebisi; Domates turşusu kavurması; Pallobye; Pancar döşemesi; Pancar çorbası; Tirmit kavurması; Melocan kavurması; Mısır yağlaşı; Sakarca mıhlaması; Galdirik kavurması; Hoşgıran kavurması; Golit ekmeği; Fırın fasulyesi; Fasulye turşusu kavurması; Lahana turşusu kavurması; Isırgan yağlaşı; İçli tava.

Osmaniye: Börek çorbası; Etli gömbe; Patlıcanlı pilav; Tirşik; Toğgar; Teleme; Sultan dolması; Somak ekşisi; Saç kömbesi; Sir; Sarma içi; Çiçcire; Çakıldaklı; Yüzük çorbası.

Rize: Enişte lokumu; Kiremitte hamsi; Kabak sütlacı; Domatesli mıhlama; Pepçura; Pekmezli kabak; Termonı; Mısır ekmeği; Sebzeli Hamsi; Çumur; Rize köftesi; Rize simidi; Hamsili rasti; Hamsi kayganası; Hamsi ekşilisi; Hamsi çorbası; Hamsi tatlısı; Hopi çorbası; Laz böreği; Vurma lahana.

Sakarya: Adapazarı üsülü kuzu budu; Adapazarı ıslama köftesi; Epışıps; Dımbıl çorbası; Pazı tavası; Peçeli; Dartı; Uhut.

Samsun: Kocakarı gerdanı; Katık böreği; Kıymalı Karadeniz pidesi;Turşu kavurması; Memecik; Samsun pidesi; Haluçka; Lokul; Yer pancarı.

Siirt: Büryan; Bumbar; Bıjıka toraki; Kitel; Keşka; Pırtıke; Perde pilavı; Non potene;Gırap; Gıloruk; Siirt dolamsı; Siirt köftesi; İmçerket.

Sinop: Nokul; Mısır çorbası; Mama lika; Sirkeli pırasa; İçli Tava; İçi etli hamur.

Sivas: Belibak; Bad; Kelecoş; Keş çorbası; Divriği pilavı; Peskutan çorbası; Peskimet; Tırhıt; Madımak yemeği; Mirik köftesi; Sivas kebabı; Sübura; Hasuda; Yarımca börek.

Şanlıurfa: Basma köfte; Bostana; Duvaklı pilav; Daş ekmeği; Pencer cacığı; Kuzu içi; Küncülü akıt; Kemeli kebap; Patlıcanlı kebap; Müftehi tas kebabı; Ciğer kebabı; Çiğ köfte;  Şıllık tatlısı; Lahmacun; Lebeni çorbası; Urfa kebabı; Zingil.

Şirnak: Bırınzer; Kutlık; Pırasa böreği; Meyre; Mahmılatık; Suryaz; Şerbıdev; Şımşıpe; Hekeheşandi; Fıreydin.

Tekirdağ: Bulama; Ekşimikli biber kavurması; Köbete; Kaçamak; Tekirdağ köftesi; Lutuka; Şarköy’ün göceli kapaması.

Tokat: Bacaklı çorba; Erikli yavan sarma; Kabak kavurması; Pehli; Tokat sarması; Tokat kebabı, Tokat böreği; Madımak; Saç çökeleklisi.

Trabzon: Akçaabat köftesi; Ekşaşi; Pazı dolması; Pepeçura; Laz böreği; Kara lahana dolması; Korkoto çorbası; Termoni; Muhlama; Çumur; Fasulye tavalısı; Hamsikoli; Hamsili pilavı; Hamsi tava; Hamsi çığırtası; Haşıl; Vurma lahana; Vakfıkebir ekmeği.

Tunceli: Döğürcekli içli köfte; Kül gömbesi; Kalbur hurması;  Patile; Taş ekmeği; Nahna köftesi; Mahluta çorbası; Yumurtalı tepsi kumbiği; Hazırlop köfte; Hırınç; Şakka çorbası.

Uşak: Alaca tene; Demir tatlısı; Ciğerli bulgur; Ciğer sarma; Gül peksimeti; Çomlek eti; Farkalla; Yağlı gevrek; Yumurta sızdırması; Haşhaş sürtmesi; Uşak böreği.

Van: Eşkili; Kavut; Kurut köftesi; Kurut çorbası; Keledoş; Dövme köfte; Çılbır; Çiriş pilavı; Çiriş mıhlası; Otlu peynir, Van balığı (inci kefalı); İlitme; Enseger.

Yalova: Pavli; Paponi; Papa; Çubiyiş gayi; Silohto; Luhu şuşkey çirbuli; Lalanga; Yalova köftesi; Yaprak pidesi.

Yozgat: Bezdirme; Patatesli Yerköy çorbası; Testi kebabı; Şöbiyet; Yozgat böreği.

Zonguldak: Bazlama; Ev makarnası; Komeç ekmeği; Malay; Cevizli erişte; Çaycuma yoğurdu; Cevizli dolma; Çizleme; Uğmaç.

 

 

 

Derleyen: Melek HALİL

 

NOT

Türk mutfağının otel restoran mönülerinde yer almasını avazım çıktığı kadar; otel genel müdürlerine, dernek başkanlarına, restoran sahiplerine, aşçılara söylüyor, birçok gastronomi toplantılarında dile getiriyor ve makalelerimde yazıyorum. İşe yaradığını görünce ve duyunca da çok mutlu oluyorum. Son zamanlarda otel yöneticileri ve restoran sahipleri bu konuyu ciddiye almaya başladılar. Ben, yine de elim kalem tuttuğu sürece yazmaya ve konuşabildiğim sürece duyurmaya devam edeceğim…

 

www.gurmemelek.com

e.posta: melekhalil1@hotmail.com

Yayın Tarihi
26.06.2011
Bu makale 8044 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Melek hanım arşiv niteliğindeki yazınızı zevkle okudum.Çok faydalı ve yararlı bir yazı olmuş.İnatla yazmaya devam başarılar dilerim.

İzzet Ünlü 02.07.2011

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!