Tavuk Kardeş’ in Mutluluğu
Gıd Gıd Gıdaaaaaaaak, beni dinleyin, bir duyurum var herkese! Yıllar önce kuş gribi hastalığını başımıza sardınız ve birçoğumuzu yok ettiniz, geri kalanımızın da fiyatını düşürdünüz. Allah razı olsun, Uğur Dündar ağabeyimiz bizi akladı da yenir olduk. Yıllar sonra ne oldu? Benim etim de değerlendi, fiyatım yükseldi. Artık beni yemek için daha fazla para ödeyeceksiniz. Bir ay içinde neredeyse % 20- 45 oranında sağlıklı ve lezzetli bembeyaz etime zam geldi, ne haber? Aramızda kalsın, kırmızı etin fiyatını pahalı olmasını çok kıskanmıştım, artık benim etimin fiyatı da yükseliyor. Bir yıl içerisinde belki kırmızı etin fiyatına ulaşırım. Ah ne güzel olur, ben de, çoğunlukla diyet yapanların, orta sınıf insanların yediği gıda olmaktan çıkar, lüks lokantaların pahalı mönü listelerinde yer almayı başarırım. Çooooook mutluyum. Kıd Kıd Kıdaaaaaaaaaaaak…
Tavuk Kardeş’ e Cevap
Tavuk kardeş senden hiç beklemezdim, bunu bize neden yaptın? Yazıklar olsun, oysa biz sana güvenmiştik. Kırmızı etin altın değerinde olması sebebi ile yiyemediğimiz için, senin etin bize Hızır gibi yetişmişti. Bunu da mı bize çok gördün? Sen de mi Brütüs?
Farkında mısınız bilmiyorum ama? Bu senenin “Yıldızları” olan Angus sığırlarının ithalatı sayesinde, kırmızı etin ucuzlamasını beklerken, aksine daha da pahalandı ve üstüne üstlük insan organizmasının yapı taşı, en önemli hayvani protein açısından zengin ve ekonomik olan tavuk etinin fiyatı da yükseldi. Kedileri çok severim, galiba onlarla daha yakın, yani nasıl desem? Kardeş mi olacağız acaba? Artık biz de mi kasap dükkanlarının önünden geçerken, camekanların arkasında dizilmiş çeşit- çeşit etlere bakarak miyaaav, miyaaav diye miyavlıyacağız? Kasap amcalardan bize de mi bir parça et veya sakatat atmalarını rica edeceğiz?
Bu arada ithal et satabilmek için kasaplar arasında neredeyse iç savaş çıkacak. Hakta vermiyor değilim, halka “Altın fiyatına” et sata bilmek için, evlerine ekmek parası götürebilmek için, başka ülkelerin hayvanlarına muhtaç kaldılar. Kasap ağabeyler, lütfen ithal et kapma yarışlarında bir- birinize zarar vermeyin, sizler bize lazımsınız…
Tavuk Etinin Eski ve Yeni Kilogram Fiyatı
Eski Fiyat
Bütün piliç: 4.50- 6.00 TL
Piliç pirzola: 7.00- 8.00 TL
Piliç göğüs: 6.50- 8.00 TL
Piliç kanat: 7.00- 9.50 TL
Piliç but: 6.50- 8.00 TL
Yeni Fiyat
Bütün piliç: 5.50- 7.00 TL
Piliç pirzola: 8.50- 12.00 TL
Piliç göğüs: 8.50- 11.00 TL
Piliç kanat: 10.50- 13.00 TL
Piliç but: 8.50- 11.50 TL
Tavuk etinden üretilen diğer ürünlerin (tavuk döner, sakatat, salam, sucuk, sosis, jambon, köfte gibi) fiyatı da değişik oranlarda arttı.
Ne ise, saygıdeğer okurlar, ben yine de “Yemek Yazarı” zırhımı giyinerek, sizlere tavuk eti ile ilgili daha detaylı bilgi vermek istiyorum…
Tavuk Ailesi
Sülüngiller familyasına ait olan kısa veya yuvarlak kanatlı dişi bir kuştur.
Yumurtadan yeni çıkan: Civciv
Bir yaşından küçük olan genç ve gelişme çağında olan: Piliç
Ergenlik öncesi dönemdeki yumurtlamayan dişi: Yarka
Cinsi olgunluğa ulaşmış, yumurtlayan ergin dişi: Tavuk
Ergin erkek: Horoz
Kuluçka dönemleri: Tavuklar kuluçkaya yattıklarında, yumurtaları çevirerek hepsine aynı ısı veriyorlar ve 38- 41 derecede civciv çıkabiliyorlar. Kuluçka müddeti 19- 23 gündür. İyi bir tavuktan yılda 250- 300 yumurta alınabiliyor. Aralık ve ocak aylarında tüy değiştirdikleri için yumurtlamıyorlar.

En önemli tavuk cinsleri: Denizli cinsleri, Sultan, Brahma, Mini Brahma, Salmon Faverolle, Rosekomb, Phoenix, Nemse, Fizan, Wyandotte, Leghorn, Zibrit, Habeş, Hamburg, Dev Cochin, Frizzle, Japonez, Minorka, Beç, Arden, Dorking
Tavuk Etinin Faydaları
Tavuk eti az yağlı, protein fosfor, demir, B grubu vitaminleri açısından zengin, liflerinin kısa oluşu sebebiyle çiğnenmesi ve hazmı kolay olan çok önemli bir besin kaynağıdır. Tavuk etinin parçaları farklı besin değerine sahiptir. Protein miktarı en çok göğüs etinde, yağ miktarı ise boyun ve kalça kısmında daha fazladır. Göğüs eti en düşük yağ ve en az kolesterol içeriğine sahiptir. But eti, göğüs etine göre daha fazla B2, B1 vitamini, demir, çinko ve sodyum içerir.
100 Gram Tavuk Etlerinde Bulunan Protein, Yağ, Kalori Miktarları
Göğüs Eti: Protein 22- 27 g……Yağ 2. 0- 4 g…Kalori 120- 170
But Eti: Protein 23- 28 g……Yağ 4- 6 g…….Kalori 160- 190
Bacak- Baget Eti: Protein 24- 28 g……Yağ 8- 11 g…..Kalori 180- 210
Bütün Kanat Eti: Protein 27- 30 g…… Yağ 3- 5 g…….Kalori 170- 210
Sırt Eti: Protein 26- 28 g……Yağ 9- 13 g……Kalori 210- 240
Boyun Eti: Protein 22- 25 g…….Yağ 6- 8 g…….Kalori 150- 180
Sakatat Eti: Protein 25- 30 g…….Yağ 2- 4 g…….Kalori 130- 150
Tavuk Eti Çeşitleri
Bütün Tavuk
Tavuk Fileto
Tavuk But Pirzola
Tavuk But Kuşbaşı
Tavuk But Şiş
Tavuk Kalçalı But
Tavuk Bütün Göğüs
Tavuk Göğüs Bonfile, Derisiz, Kemiksiz
Tavuk Göğüs Fileto, Derili, Kemiksiz
Tavuk Göğüs Fileto Kıyma
Tavuk Rosto
Tavuk Göğüs Kuşbaşı
Tavuk Baget
Tavuk İncik
Tavuk Sarma
Tavuk Şinitzel
Tavuk Kanat
Tavuk Bütün kanat
Tavuk Ciğer, Yürek, Taşlık
Tavuk Eti Aldığınızda Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
*Tavuk etini, öncelikle güvendiğiniz kasaptan ve marketlerden satın alın
*Taze tavuğun göğüs etinin dolgun olması gerekir ve göğüs kemiğinin ucunun esnek olmaması gerekir
*Derisinin nemli ve açık renkte olması gerekir
*Bayat tavuk eti gevşek ve pelte gibi olur
*Baharatlarla tatlandırılmış, işlenmiş tavuk eti, hazır tavuk kıyması, hazır tavuk köftesi almamaya çalışın. Bu tür etlere genellikle bir sürü hileler yapılıyor ve sağlıksızdır
*Bazı vicdansız kasaplar kırmızı ete yaptıkları gibi, tavuk etine de, ağır çeksin diye içine su enjekte ediyorlar
*Etiketlere dikkat: Ürünün ismi, net miktarı, üretici ve paketleyici firmanı adı, tescilli markası, adresi ve üretildiği yer, son tüketim tarihi, parti numarası veya seri numarası, üretim izin tarihi ve sayısı, ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı, orijin ülke ve il ismi yazılması gerekir
Tavuk Etinin Doğru Saklama Koşulları
*Tavuk eti, çok çabuk bozulan bir gıdadır. Alış veriş yaptığınızda tavuk eti ve diğer etleri en son alın ve kısa sürede eve ulaştırıp en fazla 1 gün içerisinde pişirinceye kadar buzdolabının normal bölümünde muhafaza edin
*Gün içerisinde tüketmeyeceğiniz tavuğu buzdolabının -18º C 2- 3 ay saklayabilirsiniz
*Tavuk etini alüminyum folyoya sararak dondurmanız daha doğru olur
*Tavuk eti, et tahtası yerine plastik, cam veya mermer üzerinde kesilmelidir çünkü mikroplara karşı dayanıksızdır
*Tavuk çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır
*Pişirmeden önce tavuğu oda sıcaklığına getirin, iyice yıkayın, içini nemli kağıt havlu ile silin ve pişirdiğinizde suyunu bırakmaması için kurulayın.

Tavuk Etinin Terbiye Yöntemleri
(Bütün tarifler bana aittir ve 1- 1. 5 kg tavuk eti miktarı için geçerlidir)
*1 çorba kaşığı süzme yoğurt, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1’ er tatlı kaşığı elma sirkesi, nar ekşisi, toz biberiye, öğütülmüş deniz tuzu, bal. Malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına masaj yaparak sosu yedirin ve en fazla 4- 6 saat, son bahar ve kış aylarında 2º C, ilkbahar ve yaz aylarında 4º C buzdolabında bekletin
*1 çay bardağı kanola yağı, 1’ er çorba kaşığı acı veya tatlı kırmızıbiber salçası, maden suyu, limon suyu, hardal sosu, 2 çorba kaşığı soğan suyu, 1’ er tatlı kaşığı toz kakule, soya sosu, pekmez, 1 çay kaşığı öğütülmüş deniz tuzu. Malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına masaj yaparak sosu yedirin ve en fazla 4- 6 saat, son bahar ve kış aylarında 2º C, ilkbahar ve yaz aylarında 4º C buzdolabında bekletin
*2 diş ezilmiş sarımsak, 1’ er çorba kaşığı süzme yoğurt, tahin, kabak çekirdeği yağı, nar ekşisi, 1’ er tatlı kaşığı köri, öğütülmüş deniz tuzu, bal. Malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına masaj yaparak sosu yedirin ve en fazla - 6 saat, son bahar ve kış aylarında 2º C, ilkbahar ve yaz aylarında 4º C buzdolabında bekletin
*2 diş ezilmiş sarımsak, 1’ er çorba kaşığı süzme yoğurt, üzüm çekirdeği yağı, domates suyu, nar ekşisi, 1’ er tatlı kaşığı köri, öğütülmüş deniz tuzu, bal. Malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına masaj yaparak sosu yedirin ve en fazla 4- 6 saat, son bahar ve kış aylarında 2º C, ilkbahar ve yaz aylarında 4º C buzdolabında bekletin
*1 kahve fincanı süt, 2 çorba kaşığı soğan suyu, 1’ er çorba kaşığı balzamik sirke, acı sos, tahin, badem yağı, 1’ er tatlı kaşığı toz pimpinel, öğütülmüş deniz tuzu, pekmez. Malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına masaj yaparak sosu yedirin ve en fazla 2- 3 saat en fazla 4- 6 saat, son bahar ve kış aylarında 2º C, ilkbahar ve yaz aylarında 4º C buzdolabında bekletin
Not: Süt ürünü tavuk etini çok çabuk yumuşatır ve dağılmasını sağlar. Sütle yapılan özellikle tavuk göğsü eti terbiyelerinde et, buzdolabında kısa süre bekletilmelidir
Tavuk Yemeklerine En Çok Yakışan Baharatlar
Sarımsak, soğan, köri, taze ve kuru kekik, taze ve kuru fesleğen, taze ve kuru nane, kakule, taze ve kuru ginseng, taze ve kuru zencefil, taze ve kuru zerdeçal, taze ve kuru kişniş, taze ve kuru biberiye, anason, rezene, pimpinel, beyaz, pembe biber, karabiber, kırmızı toz ve pul biber, mercanköşk, muskat, susam, keten tohumu, hardal, mahlep, kuru ve taze tarhun, defne yaprağı, tarçın
Bütün veya Parça Tavuk Etini Nar Gibi Kızartabilmek İçin Yapmanız Gerekenler
(Bütün tarifler bana aittir ve 1- 1. 5 kg tavuk eti miktarı için geçerlidir)
*1 kahve bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi, portakal suyu, maden suyu, 1’ er tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, bal
*2’ er çorba kaşığı nar ekşisi, limon suyu, 1 çorba kaşığı yumuşak tereyağı, 1’ er tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, kırmızı tatlı veya acı toz biber, bal
*1’ er çorba kaşığı tatlı veya acı kırmızız biber salçası, maden suyu, limon suyu, kanola yağı, 1’ er tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, öğütülmüş tane karabiber, pekmez
*1’ er çorba süzme yoğurt, kaşığı tatlı veya acı kırmızız biber salçası, 1’ er tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, nar ekşisi, elma sirkesi, tatlı veya acı kırmızı toz biber, pekmez
*1’ er çorba limon suyu, pekmez, tahin, fındık yağı, 1’ er tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, öğütülmüş tane karabiber, kırmızı tatlı veya acı toz biber
Not: Hangi tarifi yaparsanız yapın, malzemeleri karıştırın, tavuk etinin her tarafına güzelce masaj yaparak sosu yedirin ve 5 dakika dinlendirdikten sonra pişirin
Domates Soslu Kabak Çanağında Sebzeli Tavuk (4 porsiyon)
(Tarif, yemeğin fotoğrafı bana aittir. 4 mevsim tüketebileceğiniz çok hafif, sağlıklı, ekonomik ve lezzetli bir mönü)
Malzemeler
4 adet kabak (orta boy)
150- 200 g tavuk göğüs
1’ er adet orta boy kuru soğan, kemer cinsi patlıcan, paprika cinsi kırmızıbiber
2 adet çarliston cinsi yeşilbiber
Bir tutam dereotu
Sos Malzemeleri
4 adet rendelenmiş domates
1’ er tatlı kaşığı acı veya tatlı kırmızıbiber salçası, kuru kekik
1’ er çorba kaşığı balzamik sirke, fındık yağı
1’ er çay kaşığı öğütülmüş deniz tuzu, bal
1 kahve bardağı sıcak su
Yapılışı: Kabakların kabuğunu tıraşlayın, içini oyun ve iki yere bölün. Patlıcanı (kabuğunu soyduktan sonra), soğanı, biberleri, kabak içini, tavuk göğsünü jülyen (ince, uzun) şeklinde doğrayın. Önce pişme sırasına göre soğanı, tavuk göğsünü, kabak içini, patlıcanı ve biberleri tavaya yağ dökerek sote yapın. Ocağı kapatın, dereotunu ince kıyın ve harca ilave edin karıştırın.
Sosun Yapılışı: Derin bir tavaya veya tencereye domatesleri dökün. Salçayı (sıcak suda açarak dökün) suyu, balzamik sirkesini, kekiği, tuzu ve balı ilave edin kaynatın. Sos koyulaşınca ocağı kapatın. Sote karışımını kaşık yardımı ile çiğden kabak çanaklarının içine yerleştirin, tencereye dizin ve üzerine domates sosunu ilave edin. Önce 5 dakika harlı ateşte, sonra 5 dakika kısık ateşte pişirin ve 5 dakika daha dinlendirin. En son kabak çanaklarının üzerlerine ince kıyılmış dereotu dökün ve servis yapın. Afiyet olsun…
