Yemeye gel yemeye, kötü kokar sevmeyene
Bir az zedeçal, bir az kekik, gerek yok çekmeye mekik
Baharattır tadını veren, akıllıdır onu seven
Baharat kullan, sağlıklı yaşa, sonra da gez paşa paşa
Baharat alırken ve kullanırken dikkat etmeniz gereken püf noktalar
- Baharat aldığınız zaman mutlaka taze olmasına,rengine ve kokusuna dikkat edin.Kokusu çok keskin,rengi şeffaf,bazı baharatların (mesela pul biber gibi) üzeri yağlı olmalı.
* Azar azar alın ve 2 ay içerisinde tüketin
*Cam kavanoz kaplarda muhafaza edin
* Güneşli ve nemli ortamlardan koruyun
Bayat baharat bir çok rahatsızlığa sebep ola bilir. Kullanım şekline de dikkat etmelisiniz. Fazlası zarar, azı karar.
Bazı hekimler baharatın çok faydalı olduğunu, bazıları da zararlı olduğunu söylüyor. Faydası da bilimsel, zararı da bilimsel. Kime inanacağımızı şaşırdık. Bildiğim tek bir şey var: Rivayetlere göre ulu atalarımız ve analarımız çok sağlıklı ve mutlu yaşamışlar. Galiba bu bilimsel verilerin tek suçlusu yine bizleriz.Biz insanlar büyük canlı varlıklarız.Hem yaparız,hem yıkarız,işimize geldiği zaman bilimi bile değiştiririz. Ne dersiniz sevgili yurttaşlarım?
Derken…
GÜNÜMÜZDE UNUTULAN VEYA BÜYÜKŞEHİRLERDE BULUNAMAYAN BAHARAT ÇEŞİTLERİMİZDEN BAZILARININ İSİMLERİ:
Zarumba, amomum, şeytantersi, akkünlük, mürr, nanahan, darü’l-fülfül, sandal ağacı, sadıç, pelesenk, misk, kebabe, besbase, kafur, esmeramber, aselbent, oda ağacı, havlıcan, ravent, cedvar, ayfındığı reçinesi.
Söz verdiğim üzere bolca baharat kullandığım, tarifleri bana ait olan mönülerimden bir kaçını sunuyorum. Ben yaptım ve afiyetle yedim.Kusura bakmayın,sizlere sadece resmini suna biliyorum. Umarım bu yemek tariflerini (Sakın yapmaktan korkmayın,bu tariflerim için kimseden para almayacağım) kendi mutfağınızda sık-sık yapar ve afiyetle yersiniz!
Mönü
Fesleğenli kremalı enginar çorbası
Peynirli sebzeli patlıcan paneli ekmek (ana öğün olarakta yiyebilirsiniz)
Hindili kabak salatası(ana öyün olarakta yiyebilirsiniz)
Biberiye soslu, terbiyeli kuzu pirzola rulosu(özel günlerde yapabilirsiniz)
FESLEĞENLİ KREMALI ENGİNAR ÇORBASI (4 kişilik)
Malzemeler:
Bir tutam taze fesleğen
2 adet enginar (mevsimine göre taze
ve ya konserve)
1 adet kuru soğan (orta boy)
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı bezelye
1 adet patates (orta boy)
Bir tutam dereotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı zerdeçal, karabiber, toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı çiğ krema (isteğe göre)
Yapılışı: Tencereye yağı koyun. Sarımsağı ezin ve kavurun. Soğanları küp doğrayın ve sarımsağın üzerine ilave edin. Çok az soteledikten sonra enginarları, patatesi (istediğiniz şekilde doğrayın), bezelyeleri dökün ve 2 dakika kavurun. Sonra sıcak suyu tencereye ilave edin, 5 - 6 dakika harlı ateşte kaynatın. Dereotunu, fesleğeni ince kıyın ve baharatlarla birlikte tencereye dökün. Kısık ateşte 10 dakika pişirin, çiğ kremayı da ilave edin ve 3 dakika kaynatın, ocağı kapatın. Blenderla çorbanızı ezin. Servise hazır. Afiyet olsun!
PEYNİRLİ SEBZELİ PATLICAN PANELİ EKMEK
(4 kişilik) ( aperatif-atıştırmalık )
Malzemeler: Pane malzemeleri:
4 dilim ekmek (istediğiniz ekmek çeşidini kullanabilirsiniz) 2 adet yumurta (53-62 gr)
1 adet patlıcan (orta boy, bostan cinsi) 1 çay bardağı buğday unu
1 adet kabak (orta boy) 1 çay bardağı mısır unu
1’er adet kırmızı al biber, yeşil biber (çarliston cinsi) (galeta unu da olur)
1 adet kuru soğan (orta boy) 3 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
80 gr kaşar peyniri (orta yağlı beyaz peynir de olabilir)
1’er çay kaşığı tuz ve köri
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı (riviyera)
2 diş sarımsak

Yapılışı: Önce teflon tavada veya fırında ekmeklerin 2 yüzünü de kızartın. Patlıcanı verev, halka ve ya şerit şeklinde 1 cm kalınlığında kesin. Una, yumurtaya ve mısır ununa bulayıp, ayçiçek yağında iki tarafını da kızartın ve tepsiye alın. Soğanları julyen (ince kibrit) şeklinde kesin ve teflon tavaya zeytinyağını koyarak soteleyin. Üzerine sırası ile, kabağı, kırmızı al biberi, yeşil biberi (yulyen kesin) ilave edin. Pişmeye yakın, sarımsağı (dövülmüş), tuzu, pul biberi, köriyi ilave edin 5 dakika kavurun, ocaktan alın. Kaşar peynirini rendeleyin, kavurduğunuz sebzelerin içine karıştırın. Kızarmış ekmekleri tepsiye dizin. Patlıcan paneleri ekmeklerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirin. Kaşar peynirli sebze karışımını patlıcan panelerin üzerine kaşık yardımı ile dizin ve önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede peynir eriyene kadar pişirin. Eminim bu aperatifi çok beğeneceksiniz. Afiyet olsun!
NOT: Genellikle ev mutfaklarında peyniri eritmek için, mikro dalga, (profesyonel mutfaklarda da salamandıra ocağı kullanılır) veya normal fırın kullanırız. Benim, bunun için hem pratik, hem de ekonomik bir yöntemim var. Teflon tavaya sebzeli patlıcan paneli ekmekleri dizin ve tavanın ağzını iyice kapatın, çok kısık ateşte peynir eriyene kadar pişirin. Eğer ekmeklerin altı yanar diyorsanız ki, yanmıyor, benmari usulünü de kullanabilirsiniz (kaynayan su buharın da pişirme yöntemi). Tavayı kaynayan su tenceresinin üzerine oturtun ve ağzını kapatın. İstediğiniz neticeyi alacaksınız.

HİNDİLİ KABAK SALATASI (1 KİŞİLİK)
Malzemeler:
100 gr hindi göğüsü (tavuk da olabilir)
1 adet kabak (büyük boy)
1 adet salatalık (büyük boy)
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı süzme yoğurt (normal yoğurt da olur ama su bırakır)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı tuz
200 ml sıcak su
Yapılışı: Hindi göğüslerini 200 ml sıcak suda haşlayın. Kabağı, salatalığı iyice yıkadıktan sonra kabukları ile birlikte rendeleyin. Dereotunu ince kıyın,derin bir kapta zerdeçalı,zeytinyağını,tuzu karıştırın.Rendelenmiş kabağı,salatalığı,dereotunu karışıma ilave edin ve hepsini birlikte harmanlayın.Servis tabağına alın,haşlanmış hindi göğüslerini istediğiniz şekilde kesin ve salatanın üzerine dizin.

BİBERİYE SOSLU TERBİYELİ KUZU PİRZOLA RULOSU
Malzemeler: 600 dr kuzu pirzola (kemiği çıkarılmış, ince dövülmüş, bütün parça halinde)
Eti marine (terbiye) etmek için malzemeler:3 çorba kaşığı ayçiçeği yağı, 2 diş sarımsak (dövülmüş),1 tatlı kaşığı elma sirkesi
İç malzemesi: Sos malzemesi:
Yarım demet roka 6 çorba kaşığı et suyu
1 adet kuru soğan (orta boy) 2 adet taze veya kuru biberiye
120 gr ceviz (kırık) 1 tatlı kaşığı balzamik sirke
1’er çorba kaşığı nar ekşisi, zeytinyağı 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Kuzu etini bir gün önceden veya 3-4 saat önceden marine edin. İç malzemesini hazırlayın. Soğanı ince yarım halka şeklinde doğrayın,tavaya yağ koyun ve soteleyin. Rokaları ince kıyın soğanın üzerine ilave edin kavurun. Pişmesine az kala cevizleri,nar ekşisini,tuzu ilave edin 3 dakika daha kavurun ocağı kapatın. Marine edilmiş kuzu pirzolanın alt kısmına sotelenmiş iç malzemeyi koyup,yarısına gelecek şekilde sarın.Tavada harlı ateşte 2’er dakika 2 yüzünü de kızartın. Et, suyunu içine hapsettikten sonra önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10 dakika pişirin. Etin yanmaması için tepsinin üzerini folyo ile kapatın ve 10 dakika daha pişirin. Sosunu hazırlamak için tavaya yağ koyun. Biberiyeleri parçalayıcıda ince kıyın ve çok az yağda soteleyin. Üzerine et suyunu, balzamik sirkeyi ve tuzu ilave edin. Harlı ateşte 5 dakika pişirin, sosunuz hazır. Yemeğinizi fırından çıkarın servis tabağına alın ve sosu da üzerine dökün. Afiyet olsun!
Sizlerden çok güzel tepkiler aldım. Herkese çok teşekkür ederim. Haftaya ‘lezzet dünyası’nda farklı konu ve bilgilerle görüşmek üzere…
elektronik posta adresi: melekhalil1@hotmail.com