Dünyada 200’ den fazla ülke ve 7 milyar insan yaşıyor. Bu ülke halklarının bazıları şanslı, bazıları ise şanssızdır. Türkiye doğa zenginlikleri açısından cennet bir ülke ve bu ülkede yaşayan insanların da bu cennetin nimetlerinden faydalanması büyük bir kazanç. Belki nüfuzun kalabalık oluşu, diğer sosyo ekonomik nedenler bu şansı azalta veya çoğalta bilir fakat her şeye rağmen Türk halkı özellikle de Antalya’ da yaşayanlar, başta meyve sebze olmak üzere doğanın zengin nimetlerini kullanma hakkını elde etmiştir. Düşünsenize Türkiye’ de 4000 tane endemik bitki yetişiyor ve bu bitkilerin 600’ e yakını Antalya’ nın payına düşmüş. Bu şu demektir; tabiat ana, Antalyalılara çok cömert davranmış, bu cömertlik doğru mu, yanlış mı kullanılıyor orası tartışılır. Zenginlikler var olduğu sürece değil korunduğu ve doğru kullanıldığı sürece değer kazanır.
Antalya doğa zenginlikleri bakımından dünyanın göz bebeği olan bir şehirdir.
Kaç şehirde kışın denize girip üzeri bembeyaz kar örtüsü ile kapanmış dağları seyredebiliyorsunuz?
Kaç şehirde sokaklarda yürürken narenciye meyvelerinin efsunlu kokusu başınızı döndürüyor?
Kaç şehirde tarihi dokularla bu kadar sıkı bir şekilde iç içe yaşaya biliyorsunuz?
İşte bu doğal özellikler o kadar önemli ki, ne olur gelin Tanrının bahşettiği bu bulunmaz zenginlikleri koruyalım, yıkmayalım. Hırslarımız yüzünden bu nadide şehri çöp kutusuna dönüştürmeyelim. Türkiye’ nin “şaheseri” olan bu kenti, siyah boyalı kalplerin karanlık ellerine bırakmayalım…
ANTALYA ZENGİNLİKLERİNDEN BİR TANESİ DAHA, “KAMKAT” MEYVESİ
Kamkat değince garip bir şekilde insanlar yüzüme bakıyor, acaba iyi mi, yoksa kötü bir şey mi söyledi?, korkmayın kamkat narenciye grubu arasında kabuğu ile tek yenilebilen, C vitamini deposu oluşuyla övünen, evde de yetiştirilebilen ve ticari getirisi yüksek olan çok önemli bir meyvedir.
Küçük yaşlarımdan tanırım bu meyveyi. Babam, kış aylarında kamkat meyvelerini oyuncak tavşanın altına saklar ve tavşanın bana hediye getirdiğini söylerdi. O günlerden sonra severek yediğim meyvelerin “Top 10” listesine girmeyi başarmıştı.
Türkiye’ de Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yıllardır yetiştirilen bu meyveyi ne yazık ki, çok az kişi biliyor. Bu önemli eksikliğin suçlusu tabii ki halk değil, halka tanıtmak zorunda olan, lakin tanıtamayanlardır…

KAMKAT MEYVESİ (Gold Orange- Altın Portakal)
Turunçgiller familyasına ait, saksıda da yetişebilen, ceviz büyüklüğünde olan, narenciye grubu arasında kabuğu ile yenebilen tek meyve çeşididir. Kokusu ve tadı portakalı ve bergamotu andırıyor, çekirdekli olup tadı ekşimsi tatlıdır.
Ana vatanı Çin ve Vietnam olarak bilinen bu meyve en çok Çin, Japonya, Hindistan, Amerika, Güney Afrika, Kolombiya, Guatemala, Brezilya, Porto Riko, İspanya, İtalya, Avustralya, Azerbaycan, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye’ de yetişiyor.
Avrupa ülkeleri kamkat meyvesini, 1800’ li yıllarda İskoçyalı bahçe uzmanı Robert Fortune sayesinde tanışmışlar.
Kamkatın Kafkasya’ dan Türkiye’ ye (Rize’ ye) getirilişi ve yetiştirilmesi 60 yıl öncesine dayanıyor, fakat uzun yıllar değeri bilinmemiş. Önceleri kamkatı mandalinanın bir türü “süs mandalinası” sanmışlar daha sonra narinciye grubundan olan başlı başına bir meyve olduğu anlaşılmış.
Kamkat Türkiye’ de Akdeniz, Eğe ve Karadeniz bölgesinde yetişiyor.
Çinliler bu meyveye “altın portakal”, Ruslar “doktor”, Avrupalılar “Fortunella” diyorlar.
Kamkat dünyanın en lüks lokantalarında yeniyor, süs ağacı olarak 5 yıldızlı otellerin lobisini süslüyor, besin değeri açısından çok ilgi görüyor.
Türkiye ise narenciye cenneti olmasına rağmen bu önemli C vitamini deposu olan meyvenin değerini anlayamamış.
Değerli okurlar aklım almıyor bu ülkede bu kadar bilim adamı var acaba bu bilim adamları sadece bu meyveleri sebzeleri yemekle mi meşkul? Konuştukları zaman biz şöyle ilerideyiz, böyle ilerideyiz diyorlar, hani nerede?
Neden bu kadar değerli bir meyveyi, bırakın tanıtmalarını tanıdıktan sonra bile doğru dürüst yetiştirememişler?
Sizce asırlardır dünya ülkelerinin kullandığı bu meyveyi halka tanıtmamak, besin değeri açısından bu kadar önemsememek tarım konusunda uzman kişilerin ayıbı değil mi?
Çiftçilere, iş adamlarına duyurulur. Bu değerli meyveyi hem yetiştirin hem de iç ve dış piyasalara satın. Bu sayede halkımız da ucuz olarak bol bol yeme şansına erişsin, sevaptır…
100 gr Kamkatta Bulunan Besin Değeri
Protein 3,8 g
Yağ 0,4 g
Karbonhidratlar 72,1 g
Kalori 274
Mineraller
Kalsiyum 266 mg
Fosfor 97 mg
Demir 1,7 mg
Sodyum 30 mg
Potasyum 995 mg
Vitaminler
C 151 mg
A, B1, B2, B3
KAMKAT MEYVESİNİN FAYDALARI
Kamkat Sinir sistemini, böbrekleri düzenli olarak çalıştırır, kanser hastalığına karşı iyi bir savaşçıdır.
Kabuğu ile beraber yenildiği için C vitamini bakımından çok zengin bir meyvedir, bu nedenle de gribal enfeksiyonları önemli ölçüde önlüyor ve sinir sistemini düzenli olarak çalıştırır.
Günlük C vitamini ihtiyacınız 55-80 mg’ dır.
Her gün 35- 55 gr Kamkat tüketilirse günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.
100 gr mandalinada bulunan C vitamini miktarı: 50- 70 mg
100 gr portakalda bulunan C vitamini miktarı: 70- 95 mg
100 gr limonda bulunan C vitamini miktarı: 70- 100 mg
100 gr greyfurtta bulunan C vitamini miktarı: 80- 110 mg
100 gr kamkatta bulunan C vitamini miktarı: 140- 151 mg
EN ÇOK BİLİNEN KAMKAT MEYVESİ ÇEŞİTLERİ
Marumi
Meiwa
Hong Kong
Nagami
1 adet meyvesiz kamkat fidanı fiyatı 15- 20 TL arasındadır
1 adet büyüklüğüne göre saksıda meyveli kamkat ağacının fiyatı 25- 90 TL arasındadır
KAMKAT MEYVESİNİN MUTFAK MARİFETLERİ
Kamkat meyvesinden tatlılar, reçel, pelte, marmelat, şekerleme, salatalar, ana yemek garnitürleri, soslar ve turşular yapabilirsiniz. Kamkat kurusu ve suyu da çok lezzetli oluyor.
NOT: Kamkat meyvesinden en çok ticari getiri sağlayan ülke Yunanistan’ dır.

Tarçınlı Kamkat Soslu Terbiyeli Hindi Bonfile
4 porsiyon
(Bu yemeğin tarifi, yapılışı ve fotoğrafı bana aittir)
Malzemeler
8 tane hindi bonfile eti (her bonfile adedi 100- 120 gr olmalı)
Terbiye Malzemeleri
1 çorba kaşığı hardal sosu ve soya sosu
2 çorba kaşığı fındık yağı
Sos Malzemeleri
250 gr kabuklu olarak rondoda parçalanmış kamkat meyvesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tarçın ve değirmen karabiber
1 çay kaşığı deniz tuzu
Yapılışı
1.Terbiye malzemelerini derin bir kapta karıştırın ve hindi bonfile etlerini içine ilave ederek sosla beraber iyice karıştırın, 2- 3 saat buzdolabının normal bölümünde bekletin.
2.Daha sonra hindi bonfile etlerini tavaya yağ koymadan orta ateşte pişirin veya önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin
Not: Terbiye malzemesinin içinde yağ olduğu için pişirmeden önce ayrıca yağ ilave etmenize gerek yok.
Kamkat Sosunun Yapılışı
1.Teflon tavada tereyağını orta ateşte eritin, kamkat püresini ve baharatları ilave edin.
2.Orta ateşte suyunu az çekene kadar 10- 15 dakika pişirin.
3.Hindi bonfile etlerini sıcak olarak tabağa alın ve üzerine kamkat sosundan ilave ederek servis yapın.
Not
Bu tarifi mutlaka deneyin, çok beğeneceğinizden eminim. Kamkat meyvesini bulamazsanız eğer portakalla da yapabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun…
ANFAŞ FOOD PRODUCT 2011 FUARI BAŞLIYOR
16–19 Şubat 2011 tarihleri arasında ANFAŞ Fuarcılık tarafından Antalya Expo Center’da düzenlenecek olan ANFAŞ FOOD PRODUCT 2011 18. Uluslararası Yiyecek ve İçecek İhtisas Fuarında, en yeni teknolojiler, uygulamalar, ürünler; yerli ve yabancı 415 katılımcı firma tarafından profesyonel ziyaretçilerin görüşlerine açılacaktır. ANFAŞ FOOD PRODUCT FUARI’ nın bu yıl, yurtiçinden ve yurtdışından 45.000 ‘in üzerinde sektör profesyonellerini ağırlaması bekleniyor.
Gıda İmalat Sektörü, Turizm/Konaklama Sektörü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, DTM (Dış Ticaret Müsteşarlığı), AKTOB( Akdeniz Turistik Otelciler Birliği ), POYD (Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği), TAFED (Türkiye Aşçılar Federasyonu), Şefler Birliği, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, KOSGEB kuruluşlarının da işbirliği ile her yıl düzenlenen ANFAŞ FOOD PRODUCT Fuarı 18’ i yılında Gıda Ağırlama, Konaklama, Hızlı Tüketim, Restoran sektörlerine ve Turizme sağladığı katkılarla, Türk Gıda Sektörü’ nün en büyük ticari etkinliği haline gelmiştir.
ANFAŞ FOOD PRODUCT 2011 Fuarı ziyaretçileri, turizm bölgeleri yoğun olmak üzere Anadolu, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki Oteller, Restoranlar, Fast-Foodlar, Barlar, Kafeteryalar, Pastane Zincirleri, Süper Marketler, Gıda Toptancıları, Üniversiteler, Okul Kantinleri, Resmi Kurumlar, Hastaneler, Yurtlar, Orduevleri, Yemek Fabrikaları ve Tüm Yiyecek İçecek Profesyonellerinden oluşmaktadır.
ANFAŞ FOOD PRODUCT 2011 FUARI’ na 103 farklı süpermarket zincirinden satın almacılar, 200 ‘ün üzerinde Catering ve Yemek Fabrikası, 16 kişilik Yurtkurların müdürleri, 43 Yurtkur İşletmecisi, 130 kişilik Askeri Mutfak ve tesislerin yetkililerinden, 1000’in üzerinde restoran ve fast– food zinciri yöneticilerinden oluşan alım heyetleri, farklı bölgelerden yaklaşık 2000 kişilik Otelciler Birliklerinin üyeleri, otel satın alma müdürleri ve yöneticileri, Muğla - Afyon –İstanbul – Denizli – Nevşehir – Ankara – İzmir, KKTC otellerinin gıda satın almacıları, Türkiyedeki tüm havalimanlarının catering satın almacıları fuara ziyaretçi olarak katılacaklarını bildirmişlerdir.
Ankara GIMAT Gıda Toptancıları Sitesi, İstanbul Mega Center Gıda Toptancıları Sitesi, İstanbul Rami Gıda Toptancıları Sitesi, Gıda Mühendisliği Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları fuarı, gruplar halinde ziyaret edeceklerdir.
ANFAŞ FOOD PRODUCT FUARI'NIN BU YILKİ KATILIMCILARI KİMLERİ STANTLARINDA AĞIRLAYACAK?
Anfaş Food Produkt fuarına katılanlar, 5 Yıldızlı Konaklama Tesislerinin Genel Müdürlerini, Satınalma Müdürlerini, F&B Müdürlerini, Aşçıbaşılarını, Hiper ve Süpermarketlerin Satınalma Yetkililerini, Restoran, Fastfood, Bar ve Kafeterya İşletmecilerini, Hastane, Kamu ve Özel Sosyal Tesislerin Gıda Satınalma Yetkililerini, Askeri Satın Alma Yöneticilerini, Üniversitelerin Satınalma Daire Başkanlarını, Tarım Ürünleri Üreticilerini, Ticaret Ve Sanayi Odaları Başkanlarını, Gıda Sektörünün Yazılı ve Görsel Basın Kuruluşlarını stantlarında 4 gün boyunca ağırlayacaklar.
FUARA YURT DIŞI ZİYARETÇİLERİ DE KATILACAK
FOOD PRODUCT FUARI’ nın yurt dışı tanıtımı için Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda ve Antalya İhracatçı Birliği organizatörlüğünde yapılan davet çalışmaları neticesinde alım heyetleri ikili görüşmeler gerçekleştirmek üzere fuarımızı ziyaret edecektir.
Lübnan, İtalya, Rusya, BAE, Katar, Bulgaristan, İsrail, Almanya, Azerbaycan, Ürdün, Avustralya, Gana, İngiltere, Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden profesyonel ziyaretçiler fuara geleceklerini bildirmişlerdir.
Irak’ tan Kerkük ve Erbil Ticaret Odalarından 40 kişilik heyet ve Suriye/Şam’dan 15- 16 kişilik heyet, fuarı ziyaret edecektir.
FUAR’ DA FRANSA ÜLKE STANDI YER ALACAK
Fransız Ticaret Müşavirliği- UBİFRANCE organizasyonu ANFAŞ FOOD PRODUCT FUARI’ nda Fransız Pavilionu yer alıyor.
Özellikle çikolata, şekerleme, unlu mamüller ve gurme ürünlerin sergileneceği pavilyonda Fransız firmalar, gıda toptancıları, hipermarketler, süpermarketler, restoran ve otel zincirleri ile ithalatçıları bekliyor olacak.
18. Uluslararası Yiyecek İçecek İhtisas Fuarı Anfaş Food Product kahve yarışmalarıyla renkleniyor. Fuar kapsamında düzenlenen Kahve Yıldızları Yarışmaları, Anfaş Food Product' a kahve kokusunu taşıyor.
Anfaş Food Product, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
ŞEFLER BİRLİĞİ
Her gün Türk ve dünya mutfaklarından örnekler sunarak sektörel ziyaretçilere ve alım heyetlerine yemek ziyafeti sunacaklar. Şefler Birliği organizasyona, kendi bünyesindeki ve Türkiye genelindeki tüm şefleri davet ediyor.

ANFAŞ FOOD PRODUCT FUARINA KATILAN KURULUŞLARIN ÜRÜN YELPAZESİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Kümes ve Av Etleri, Deniz Mahsulleri, Her Türlü Taze- Kurutulmuş Sebze ve Meyveler, Dondurulmuş Gıda ve Konserveler, Bisküvi, Bal, Reçel, Çikolata ve Her Türlü Şekerler, Profesyonel Yağlar, Bakliyat ve Tahıl Ürünleri, Katkı Malzemeleri, Unlu Gıdalar, Dondurma, Pasta ve Kekler, Ketçap, Hardal ve Her Türlü Soslar, Her Türlü Alkollü ve Alkolsüz İçecekler, Çay, Kahve, Toz ve Konsantre İçecekler, Kuruyemiş ve Baharatlar, Gıda Süsleme, Dekor Malzemeleri ve Ambalajları, Gıda Esansları - Aromaları ve Kimyasalları, Gıda Mühendisliği Teknolojisi Ekipmanları ve Laboratuvar Malzemeleri ve Konuyla İlgili Yayınlar v.b.
MOLEKÜLER MUTFAK SANATI
Chef Clup Derneği’nin değerli üstatları birbirinden değerli aşçıbaşılar fuarımızda moleküler mutfak sanatından örnekler sunacaklardır.
Her yıl büyüyerek Türkiye’nin en geniş katılımlı gıda fuarı olan fuarımızda yer almak, katılımcılarımız için prestij sağlamaktadır.
Sorumluluğumuzun bilinciyle bir önceki yıldan daha büyük olma yolundaki hedefimize şimdiden ulaşmış olmamız, 16– 19 Şubat 2011 de sezonun ne kadar parlak geçeceğini müjdeler niteliktedir.
KAHVE YILDIZLARI YARIŞMASI
Uluslararası World Barista Championship hakemleri ve Türkiye’nin önde gelen Kahve Eğitmenleri, Türkiye’nin “En İyi” lerini seçecek. Türk milli takımı da bu yarışmayla belirlenecek.
Haziran ayında Colombia’ da düzenlenecek olan 2011 Kahve Dünya Şampiyonası-World Barista Championship 2011'e Türkiye adına katılacak milli takımın da belirleneceği Türkiye Kahve Yıldızları 2011 Barista Yarışması bu yıl dördüncü kez 16- 19 Şubat 2011 tarihleri arasında Anfaş Food Product Fuarı Bünyesinde düzenlenecek.
Dünya Barista Şampiyonası kurallarının uygulanacağı yarışma kapsamında, profesyoneller tarafından yapılan şovlar, fuar alanına ayrı bir renk katacak. Kahve Yıldızları 2011 Yarışması’ nın jüri üyeleri arasında “Avrupa Gurme Kahve Derneği” nin kurucusu ve ilk başkanı Norveçli Alf Kramer ve Kahve Tadım Uzmanı Dünya Barista Şampiyonu Akredite Hakemi ve Kahve Danışmanı İtalyan Lauro Fioretti de yer alıyor.
KATEGORİLER
Türkiye Barista Yarışması
Latte Art (Süt Sanatı) Yarışması
Coffee in Good Spirits (Alkollü Kahve) Yarışması
Cup Tasting (Kahve Tadım) Yarışması
Türk Kahvesi Yarışması
YARATICI BARMENLER DE “ANFAŞ FOOD PRODUCT” FUARINDA YARIŞACAK
Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, ANFAŞ organizasyonu ile Anfas Food Product kapsamında, “Türkiye Yaratıcı Barmenler Yarışması” düzenlenecek.
Food Product Fuar alanında özel olarak tasarlanan 500 m2’ lik alanda gerçekleştirilecek “3. Türkiye Yaratıcı Barmenler Yarışmasında” barmenler kişisel becerilerini, yaratıcılıklarını, şov yeteneklerini 4 gün boyunca sunacaklar. Rakı, viski, cin, şarap, votka, kahve tabanlı yaratıcı kokteyl ve şov sanatı olmak üzere 2 ana dalda gerçekleştirilecek yarışma için, dünyadaki uluslararası formatlar harmanlanarak Türkiye’ de özel bir konsept geliştirildi. Türkiye genelinden 120 üzerinde barmenin katılımı kesinleşen yarışmada ilk üçe giren yarışmacılara çeşitli armağanlar verilirken, tüm yarışmacılara katılım madalyası verilecek. Müzik ve şovlarla da renklenecek etkinlik F&B’ cilerin buluşma noktası olacak.
Organizatör: Anfaş Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş
Adres: Antalya Havaalanı Yolu 9 km, Cihadiye Köyü/Pınarlı Beldesi, 07110 Aksu/Antalya
Telefon: 0 242 462 20 00
Fax: 0 242 462 19 90
Saygılarımla
Murat YÖRENÇ
Anfas Food Product Fuar Direktörü