Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, ekmek, makarna, sebze, çorba, salataların ikiz kardeşi, ziyafet sofralarının baş tacı, beyaz, sarı, esmer, mavi, yeşil renkli kalsiyum deposu, sütün küçük kardeşi, tereyağı gibi ağzımızda eriyen güzeller-güzeli peynir... İyi ki varsın…
Peynirin tarihçesi:
8000 yıllık geçmişi olan peynir çok eskiye dayanan önemli bir yiyecek.Kesin bilgi olmasa da peynir ilk olarak Orta Asya ve Orta Doğu’da yapılmış ve Roma’da yaygınlaşmış.Bazı rivayetlere göre o zamanlar yiyecekleri hayvanların derisi ya da iç organı olan midede saklamışlar.Midede (işkembe) saklanan süt mayalanarak lor haline gelmiş ve ortaya peynir çıkmış.Bu teoriye göre lor peynirinin bütün peynirlere şunu söylemesi lazım:Ey peynirler beni iyi dinleyin.Bir zamanlar bana değersiz peynir gözüyle baktınız oysa benim adım LOR-ben peynirlerin anasıyım,kraliçesiyim…
Peynir kelimesi Türkçe’ye Farsça’dan geçmiş.İlk kez Memluk Türkçesi’nde benir,penir,beynir (sütü uyutmak anlamına gelir) olarak kullanılmış.Eski zamanlarda peynire “beyaz et” demişler.

Dünyada yaklaşık 3000-4000(tüm dünyada peynirin işleniş biçimi ele alınırsa 25-30 çeşitle sınırlıdır),ülkemizde ise 250’e yakın peynir çeşidi olduğu söyleniyor.Peynirimize ne kadar sahip çıkıyor,ne kadar biliyor,tanıtıyor,üretiyor ve en önemlisi ne kadar tükete biliyoruz?Başka ülkelerden çok sayıda peynir ithal ederken,başka ülkelere biz ne kadar peynir ihraç ediyoruz?Neden Fransızların rokforu yerine Çorum kargı tulumu,İtalyanların gorgonzolası,parmesanı yerine Van’ın otlu peyniri,Trakya’nın eski kaşarı,İspanyolların cabralesi yerine Konya’nın küflü tulum peyniri,İngilizlerin çedarı yerine Trabzon’un tonya kaşarı,Hollanda’nın edamı yerine Kars’ın gravyeri olmasın? Neden cennet ülkemizin her damak tadına hitap eden lezzetli peynirlerini dünyaya tanıtmayalım?
Farkındayım çok soru sordum,çünkü gerçekler ortada.Gerçek şu ki,bize sunulmuş olan bu nimetlerimizin kıymetini bilmiyoruz,uluslararası standartları tutturamıyoruz, geliştirmiyoruz,dünyaya tanıtamıyoruz,tanıtım için gerekli olan şartları oluşturmuyoruz. Hayvancılık sektörü neredeyse yok olmak üzere,bu gidişle etimize,sütümüze,peynirimize,yoğurdumuza,kaymağımıza,tereyağımıza hasret kalacağız… Biz buna da alışırız,nasıl olsa cebimizdeki para ile ne et,ne peynir ne de zeytin alabiliyoruz.Yemeği veririz gayri...
Merdiven altı dediğimiz türden üreticiler:hamam böcekleri ile mesai arkadaşlığı yapan,farelerle,sineklerle “omuz-omuza dostlar” diyerek,biz peynir üretiyoruz diye göğüslerini kabartan,peynirin içine peynirden başka her şey katan,insan sağlığını hiçe sayan sağlık düşmanlarıdır…
Türkiye’de marka olmuş yüzümüzü güldüren çok sayıda yerli üretici firmalarımız da var.Bu üreticilere teşekkür ediyoruz ve daha fazlasını bekliyoruz.Mesela üretim tesislerini halka açmalarını,peynir üretimi,çeşitleri konusunda halkı bilinçlendirmelerini,ninelerimizden,dedelerimizden öğrendikleri bilgileri iadeyi-ziyaret olarak halkla paylaşmalarını,uluslararası peynir pazarlarında milli servetimiz,kültürel zenginliğimiz olan peynirimizi tanıtmalarını istiyoruz.Bir ürünün ilk nerede yetiştiği,yapıldığı,üretildiği değil,bu üründen hangi ülkenin ne kadar para kazandığı önemli…

Türkiye’nin yöresel peynir çeşitlerinden bazıları:
Antalya: Akseki (Kardelen çiçeğinin ana yurdu) çimin peyniri,meme peyniri,Gazipaşa keçi peyniri,tulum peyniri,girdev yaylası yörük peyniri,Korkuteli çörekli çoban peyniri,yoğurt çökeleği
Adana: Kozan peyniri,tuluk çökeleği,Ceyhan kaynatma peyniri,kuru çökelek,tulum peyniri
Aydın: Çörekotlu peyniri,tulum peyniri, cıvık peyniri,toz peyniri,çiğ kesik peyniri,Didim çökeleği peyniri,Didim çoban peyniri,
Afyon: Dinar peyniri,tulum peyniri
Ankara: Kızılcahamam çömlek peyniri,Gölbaşı tulumu
Aksaray: Aksaray peyniri
Ardahan: Çeçil peyniri,İkizdere tulumu,çuma peyniri,çivil peyniri
Ağrı: Aladağ köy peyniri
Amasya: Amasya çökeleği peyniri,köy peyniri
Artvin: Şavşat sıkma peyniri,yümme peyniri,eridik peyniri,küp peyniri,telli kremalı peyniri,eritme peyniri,imansız peyniri,anzlat peyniri,Ardanuç güllüce karışık peyniri,mayalı peyniri
Bursa: Bursa dil peyniri,mihaliç peyniri,diyet peyniri
Balıkesir: Ayvalık ivrindi kelle peyniri,sepet mihaliç kelle peyniri,tulum peyniri,ayvalık cunda sepet peyniri,susurluk örgü peyniri,Balıkesir tam yağlı peyniri,Edremit sepet peyniri,Ayvalık teneke tulumu
Bolu:Mengen peyniri
Burdur: Burdur örgü peyniri
Bingöl: Bingöl salamura peyniri
Bitlis: Bitlis köy peyniri
Çanakkale: Ezine peyniri,keçi peyniri,ağuz peyniri
Çankırı: Küpecük peyniri,kesmik peyniri
Çorum: Kargı tulumu,kargı yaş peyniri
Diyarbakır: Otlu erdiş peyniri,örgü peyniri,Ergani salamura peyniri, eritme peyniri
Düzce: Abaza ve Çerkez peyniri
Erzurum: Sünme peyniri,kerti peyniri,Hınıs peyniri,tortum pişmiş peyniri,civil peyniri,tulum peyniri
Elazığ: Şavak peyniri
Erzincan: Erzincan tulumu (şakak) peyniri
Edirne: Tipi beyaz peyniri
Gaziantep: Tulum peyniri,örgü peyniri,sıkma peyniri
Giresun: Giresun çökeleği,uzayan peyniri,teçen peyniri,imansız peyniri
Hakkari: Şemdinli herki peyniri
Hatay: Dil peyniri,sünme peyniri,cara (testi) peyniri,sürke peyniri,zahterli çökeleği,kuşbaşı peyniri,ayran çökeleği,künefelik beyaz peynir
İzmir: İzmir kalsiyumlu beyaz peyniri,ödemiş teneke tulum peyniri,Bergama salamuralı deri tulum peyniri,İzmir biberli çökelek peyniri,tuzlu lor peyniri,sepet peyniri,İzmir sepet lor peyniri
İzmit: Gölcük teneke peyniri
Isparta: Isparta sütçüler peyniri, tuluk peyniri, yalvaç küp peyniri
Kırklareli: Yumuşak peyniri
Kocaeli: Keçi peyniri
Kars: Kars gravyer peyniri,deve dili peyniri,çakmak peyniri,yağlı tuluh peyniri,kaşar örgüsü peyniri, küflü çeçil peyniri,taze çeçil peyniri,karın kaymağı,kaşar lor peyniri
Kayseri: Kayseri küp peyniri
Karaman: Divle tulum peyniri
Kahramanmaraş: Tulum peyniri,parmak peyniri,kelle peyniri
Konya: Cihanbeyli küflü tulum peyniri,Ereğli bez tulumu, Selçuklu tulumu,örgü peyniri,davar peyniri
Kırşehir: Çörekotlu peyniri, çömlek peyniri
Kıbrıs: Hellim peyniri
Mersin: Anamur deri peyniri, Silifke ham çökeleği peyniri
Muğla: Fethiye geyve yörük peyniri
Manisa: Koyun peyniri
Malatya: Karışık deri tulumu peyniri
Muş: Varto keçi peyniri
Mardin: Tecen peyniri
Nevşehir: Çömlek peyniri
Niğde: Küp peyniri
Ordu: Küp çökelek peyniri,çiğ süt çökeleği peyniri,yağlı peyniri, Ünye çökeleği peyniri,kurukeş peyniri
Rize: Kurçi peyniri
Sakarya: Füme peyniri,lor peyniri,kaşar peyniri,beyaz peyniri
Samsun: Çiğ kesik peyniri
Sivas: Koyulhisar küp peyniri
Siirt: Otlu peyniri
Şırnak: Güçlü konak peyniri,pancarlı tulum peyniri,taze sarımsaklı peyniri
Tekirdağ: Lor peyniri,Trakya lüks kaşar peyniri,yağlı koyun peyniri,otlu peyniri
Trabzon: Varil peyniri,kebir tam yağlı peyniri,minzi peyniri,sürmene aho peyniri,Tonya kaşarı peyniri,yayla peyniri,koleta peyniri,otlu peyniri,sürmene çökelekli meleze peyniri,Akçaabat tel peyniri,golot peyniri,tamyon peyniri
Tokat: Küp çökelek peyniri,yağlı peyniri
Tunceli: Taze çökelek peyniri
Uşak: Koyun peyniri
Urfa: Topak peyniri,kuzu başı peyniri,tulum peyniri,beyaz peyniri
Van: Otlu peyniri
Yozgat: Biberli çökelek peyniri,çanak peyniri,salamura beyaz peyniri
Kapalı ve açık peynir alırken nelere dikkat edilmeli?
* Ambalaj içinde ve üzerinde ürünle ilgili bilgiler olmalı.
* Mutlaka fiyatına dikkat edin.Çok ucuz peynir almayın,çünkü alacağınız peynir gerçek peynir değildir. (ortalama 5 lt sütten 1 kg peynir elde edilir.1 kg peynir yapımında süt miktarı peynir çeşitlerine göre 2-12 lt arasında değişiyor,ayrıca hangi hayvan sütünün kullanıldığı da önemli)
* Peynirin olgunlaşmış olanını satın alın (taze peynir olgunlaşmış peynire göre daha çabuk bozulur)
* Tadı bozuk ve keskin kokulu olmamalı (bu saydığım hususlar en çok tüketilen beyaz ve kaşar peynir çeşitleri için geçerlidir)
* Çok ekşi,acı,kirli olmamalı
* En önemlisi peynir aldığınız yerler hijyen olmalı
* Güvenmediğiniz yerlerden peynir satın almayın
Peynir nasıl muhafaza edilmeli?
*Ambalajını açtıktan sonra buzdolabına koymadan önce,streç filme sarın veya vakumlu kapta muhafaza edin (peyniriniz taze kalır ve çabuk bozulmaz)
*Peyniri dilimlemeden saklayın (kabuklu peynirlerin kabuğunu soymadan,krem peynirleri kabından çıkarmadan muhafaza edin)
*Buzdolabından yiyeceğiniz miktarda peynir çıkarın (uzun süre dışarıda kalırsa üzeri kurur,lezzeti kaybolur ve okside olur)
*Beyaz peyniri kesmeden önce bıçağı ıslatın,bu peynirin düzgün kesilmesini ve dağılmamasını sağlar
*Yemeden önce yaz aylarında 15 dakika,kış aylarında 30 dakika önce buzdolabından çıkarın ama kabından çıkarmayın (peynir soğukken kokusunu ve tadını alamazsınız)
*Bütün peynirler buzdolabında +4 ile +10 C ışıksız ortamda saklanmalıdır
Van’ın otlu peynirini eminim bir çoğunuz tüketiyorsunuz. Ancak hekimlerin deyimi ile “Doğal İlaç” olduğunu da biliyor musunuz?
Doğu Anadolu’nun bazı yörelerinde yapılan otlu peynir, çok tüketilen tanınmış bir peynir çeşidi. Bu peynirlerin en iyisi Van’da üretiliyor. Van halkı, eski çağlardan beri doğal kaynaklardan faydalanma yollarını bulmuş.Yabani otları farklı şekillerde değerlendirerek, yörelerine özgü lezzetler keşfetmişler. Otlu peyniri de önceleri ilaç olarak kullanmışlar. Hazmı kolaylaştırıcı özelliğine sahip olduğu için sadece Van’ın meşhur kahvaltılarında değil,yemeklerden sonra da tüketiliyor. Peynire katılan yabani sarımsak ve değişik otlar, otlu peynirin besin değerini arttırıyor. Bu peynir çok faydalı olduğundan, bilim adamları geniş araştırmalar yapmışlar. Çok değerli olan bu peynir hak ettiği şekilde tanıtılırsa uluslararası peynir pazarında da yüzümüzü güldürür. Peynir üreticilerine duyurulur…

Van otlu peynirinin içinde 6 familyaya ait 25 çeşit ot var: Sirmo (yabani sarımsak), mendo handuk, çöven, heliz, sirik, çünk, itsoğanı, hağız,kekik, tere, kuzukulağı, tarakotu, siyabo,catır, zater, kerkur,hiltik,sirim, nane,yarpuz, pünge, reyhan, çiriş, çatlangus.
Türkiye’de yıllık kişi başına peynir tüketimi 2-7 kg
Avrupa ülkelerinde bu oran 25-30 kg (25 AB ülkesinin ortalama oranı)
Amerika’da yıllık tüketim 19-25 kg arasındadır
Dünyanın en pahalı peyniri İspanyol cabrales peyniridir.1 kg fiyatı 1.500 £’dur.Saf keçi,koyun ve inek sütünden yapılıyor.
Peynirle ilgili deyimler:
Avradı eri saklar,peyniri deri saklar
Ar namusu peynir ekmekle yemiş
Aklını peynir ekmekle yemiş
Açıl-açıl mermerim, hellim ekmek vereyim
Peynir gemisi lafla yürümez