Denizlerin bereketi yine yüzümüzü güldürüyor. “Balığa gel, balığa, derya kuzusu bunlar” cümlesini, balık mevsiminin açılmasıyla beraber sık-sık duymamız gerekirken ender duyar olduk. Sanki denizler bize darılmış. Evrende bilinçli olarak düşüne bilen yegane canlı varlık “İnsan” ve bu insanların bazıları, denizlere hak etmedikleri muameleyi yapıyorlar. Denizleri hoyratça ve çöp kutusu olarak kullanan bu Ekoloji düşmanlarına karşılık, denizler bizlere çok olmasa da hala bonkör davranıyorlar. Bilinçsizce avlanmalar neticesinde, eskiden var olan balık türlerinin %80’ i denizlerimizi terk etmiş, kısacası firar etmişler. Bu gidişle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, önemli ölçüde protein deposu olan bütün balıkları da ithal etmeye başlayacağız, nitekim Türkiye’ de balık ithalatı ihracattan daha fazladır. Unutmayın deniz demek doymak demek, sağlık demek, yaşam demek. Eğer denizler gerçekten de bize küserlerse, bunun bedelini çok ağır öderiz…
Türkiye’ de En Çok Tüketilen Deniz Bazı Balıklarının İsimleri
500 milyon yıllık geçmişleri olan balıklar, kıkırdaklı- kemikli, beyaz- siyah etli, yerli ve pelajik (göçmen), pullu- pulsuz olarak farklı sınıflara ayrılıyorlar.
Beyaz Etli Balık Çeşitlerinden Bazıları: Lüfer, levrek, akya, mercan, kalkan, orfoz, lahos, kırlangıç, iskorpit, trança, sinarit, adabeyi, mersin balığı, gökkuşağı alabalığı, turna, barbunya, tekir, dil, pisi, trança, dülger, fener, çipura, karagöz, çitari, mezgit, mırlam, bakalyaro, gelincik, kefal, ilerya, sudak
Siyah Etli Balık Çeşitlerinden Bazıları: Kolyoz, kılıç, orkinos, uskumru, gümüş, palamut çeşitleri, zargana, istavrit, izmarit, hamsi, sardalya, ringa, yılan balığı
100 gr yağlı balıketinde 22- 25 g protein bulunur
100 gr yağsız balıketinde 15- 19 g protein bulunur
Türkiye’ de En Çok Tüketilen Beyaz Etli Deniz Balıkları
Beyaz etli balık çeşitlerinden bazılarını ismi: Beyaz etli balık az ve orta yağlı olur, içinde bulunan jelatin miktarı siyah etli balığa göre daha fazla olduğu için hem lezzetli, hem de hazmı kolaydır.
Lüfer (Ben bu balıklara, denizlerin prens ve prensesleri diyorum- hele bir de olta lüferi olursa, ne yazık ki Marmara denizinde lüfer balığı artık neredeyse yok gibi): Ülkemizde, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’ de yaşayan göçmen balıktır. En lezzetli zamanı ağustos- kasım ayları arasında olur. En çok ızgarası, buğlaması, tuzda fırınlaması, filetosu, fırın yemekleri yapılır
Lüfer balığının çeşitleri: Defneyaprağı- 10 cm, Çinakop- 10- 15 cm; Kaba Çinakop- 15- 18 cm; Sarıkanat- 18- 25 cm; Lüfer- 25- 30 cm; Kaba Lüfer- 30- 35 cm; Kofana- 35- 120 cm
Lahos: Ülkemizde, Akdeniz ve Ege denizinde bulunur. Büyüklüğü 20- 150 cm, en lezzetli zamanı mayıs- ağustos ayları arasında olur. En çok ızgarası, tuzda fırınlaması, filetosu, buğlaması, yahnisi, fırın yemekleri yapılır.
Levrek: Bütün denizlerde bulunur. Bayağı (ispendek) ve Benekli Levrek olarak iki tipi var. Büyüklüyü 10- 120 cm, en lezzetli zamanı eylül- aralık ayları arasında olur. En çok, tuzda fırınlaması, ızgarası, buğlaması, filetosu, fırın yemekleri, çorbası yapılır.
Barbunya: Akdeniz ve Ege denizi balığıdır. Marmara denizi ve Kara denizde de bulunur. Büyüklüyü 15- 45 cm, en lezzetli zamanı ağustos- ekim ayları arasında olur. En çok tavası, ızgarası fırın yemekleri, buğlaması yapılır.
Barbunya balığının çeşitleri: Kaya Barbunyası (en lezzetlisi ve en makbulü), Kum Barbunyası, Ot barbunyası, Paşa Barbunyası
Kalkan (düğmeli balık): Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’ de yaşayan göçmen balıktır. Bayağı Kalkan ve Kaya Kalkanı olarak 2 tipi var. Büyüklüğü 30- 120 cm, en lezzetli zamanı ocak- nisan ayları arasında olur. En çok tavası, ızgarası, kağıt kebabı, buğlaması yapılır.
Kırlangıç: Bütün denizlerde bulunan bereketli balıktır. Büyüklüyü 25- 75 cm, her mevsim yenir. En çok buğlaması, fırın yemekleri, sotesi, çorbası yapılır.
Karagöz: Ege denizi balığıdır, diğer denizlerde de bulunur. Çipura balığının familyasından geliyor. Büyüklüyü 15- 70 cm, en lezzetli zamanı ekim- aralık ayları arasında olur. En çok ızgarası, fırın yemekleri, buğlaması yapılır.
Karağöz balığının çeşitleri: Mırmır, Sivrigaga, Sargos, Baltabaş
Kefal (deniz kefali): Bütün denizlerde bulunur, kirli ve bulanık suları çok sever. Büyüklüyü 15- 90 cm, en lezzetli zamanı ekim- mart ayları arasında olur. En çok pilakisi, tavası, buğlaması, ızgarası, küllemesi yapılır, havyarı iyi bir mezedir.
Pisi: Ülkemizde Marmara ve Karadeniz’ de bulunur. Büyüklüyü 15- 50 cm, en lezzetli zamanı ekim- nisan ayları arasında olur. En çok tavası, ızgarası yapılır.
İskorpit: Bütün denizlerde bulunur. Büyüklüyü 10- 80 cm (sırt dikenleri zehirlidir- balıkçınıza iyice temizletin), her mevsimde yenir. En çok buğlaması, çorbası yapılır.
Tekir: Barbunyanın akrabası ve ona çok benziyor. En çok Akdeniz ve Ege denizinde bulunur. Büyüklüyü 6- 35 cm, en lezzetli zamanı eylül, ekim aylarında olur. Tavası, buğlaması, yahnisi, fırın yemekleri yapılır.
Çipura: Ege denizinin yerli balığıdır, ayrıca Akdeniz ve Karadeniz’ de bulunur. Maalesef Marmara denizinde nesli tükenmiş durumda. Büyüklüyü 20- 90 cm, en lezzetli zamanı temmuz- ekim ayları arasında olur. En çok ızgarası, fırın yemekleri, tuzda fırınlaması, buğlaması yapılır.
Çipura balığının küçük çeşitleri: Hrisof, İsparoz, Lidaki
Mercan: Marmara, Akdeniz ve Ege denizinde bulunur. Büyüklüyü 10- 80 cm, her mevsim yenir. En çok ızgarası, tavası, buğlaması, fırın yemekleri yapılır.
Mercan balığının çeşitleri: Fangri Mercan, Kırma Mercan, Lekeli Mercan, Çizgili Mercan
Dil balığı: En çok Akdeniz ve Ege denizinde bulunur. Büyüklüyü 15- 60 cm, en lezzetli zamanı ocak- mart ayları arasında olur. En çok ızgarası, tavası, şişi, filetosu, salçalı filetosu yapılır.
Mezgit- (eti tavuk etine benzediği için, tavuk balığı da denir): En çok Karadeniz’ de bulunur. En lezzetli zamanı şubat- mayıs ayları arasında olur. Tavası, sotesi, buğlaması, kavurması yapılır.

Türkiye’ de En Çok Tüketilen Siyah Etli Deniz Balıkları
Siyah etli balık çeşitlerinden bazılarının ismi: Siyah etli balık yağlı olur, içinde bulunan jelatin az olduğu için hazmı daha zordur.
Palamut: Ülkemizde en çok Marmara ve Karadeniz’ de bulunur. Büyüklüğü 15- 100 cm, en lezzetli zamanı ağustos- kasım ayları arasında olur. En çok, ızgarası, tavası, fırın yemekleri, yahnisi, köftesi, fümesi, salamurası yapılır.
Palamut balığının çeşitleri: Vanoz- 10- 20 cm; Çingene Palamudu- 20- 30 cm; Palamut- 30- 40 cm; Kestane Palamudu- 40- 50 cm; Zindandelen- 50- 55 cm; Torik (çok lezzetli lakerdası olur) - 55- 60 cm; Sivri- 60- 65 cm; Altıparmak- 65- 100 cm
Kılıç: Ülkemizde bütün denizlerde bulunur. Büyüklüyü 30- 400 cm, en lezzetli zamanı ağustos- ekim ayları arasında olur. En çok ızgarası, şişi, fırın yemekleri, buğlaması yapılır.
Kolyoz: Marmara, Ege ve Karadeniz de bulunur. Büyüklüyü 15- 50 cm, en lezzetli zamanı ocak ayıdır. Tavası, pilakisi, fırın yemekleri yapılır.
Uskumru: Marmara, Ege ve Karadeniz ‘ de bulunur. Büyüklüyü 15- 50 cm, en lezzetli zamanı ekim, kasım aylarında olur. En çok, tavası, ızgarası, pilakisi, köftesi, kağıt kebabı, dolması, salamurası yapılır.
Gümüş: Marmara, Akdeniz ve Karadeniz de bulunur. Büyüklüyü 8- 18 cm, en lezzetli zamanı şubat- mayıs ayları arasında olur. Tavası ve ızgarası yapılır.
İstavrit: Marmara, Karadeniz ve Ege denizinde yaşayan göçmen balıktır. Büyüklüyü 8– 50 cm, en lezzetli zamanı ekim- aralık ayları arasında olur. En çok tavası yapılır.
İstavrit ceşitleri: Kıraca- 5- 15 cm; Sarıkuyruk- 15- 30 cm; Sarıkanat- 30- 50 cm
İzmarit: Marmara ve Karadeniz’ de bulunur, Menekşe ve İstargilos olarak 2 tipi var. Büyüklüyü 15- 25 cm, en lezzetli zamanı şubat- mayıs ayları arasında olur. En çok ızgarası, tavası, yahnisi yapılır.
Sardalya (İspanya ve Portekiz’ in hamsi balığı): Ülkemizde Akdeniz ve Kuzey Ege’ de bulunur. Tırsi ve Papalina olarak 2 tipi var. Büyüklüyü 15- 30 cm, en lezzetli zamanı haziran- eylül ayları arasında olur. En çok tavası, ızgarası, salamurası, ançüezi (yağlı fileto balık ezmesi), kurusu, tütsülüsü yapılır.
Hamsi: Karadeniz’ in göçmen balığıdır, Marmara ve Ege denizinde de bulunur. Büyüklüyü 8- 20 cm, en lezzetli zamanı kasım- şubat ayları arasında olur. En çok ızgarası, tavası, buğlaması, pilakisi, yahnisi, fırın yemekleri, köftesi, ançüezi (yağlı fileto balık ezmesi) yapılır.
Yılan balığı: Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz’de bulunur. Büyüklüyü 15- 150 cm, en lezzetli zamanı ekim- mart ayları arasında olur. En çok ızgarası, tavası, fümesi, kurusu, tütsülüsü yapılır.
Türkiye’ de En Çok Tüketilen Kabuksuz Deniz Ürünleri Çeşitleri
Kalamar (mürekkepli): 10 kollu (8- 90 cm), en çok tavası, ızgarası, fırın yemekleri yapılır.
Sübye(Mürekkep balığı): 10 kollu (10- 90 cm), en çok tavası, ızgarası, fırın yemekleri yapılır.
Ahtapot (düğmeli-mürekkepli): 8 kolu var (5cm- 10 m) en çok ızgarası, salatası, haşlaması, tavası, çorbası, fırın yemekleri yapılır.

Türkiye’ de En Çok Tüketilen Kabuklu Deniz Ürünleri Çeşitleri
Karides: Yeşil Kaplan Karides (13- 17 cm); Oluklu Karides (15- 20 cm); Kuruma Karidesi (18- 30 cm). Türkiye’ de en çok, Çim (küçük boy), Jumbo (büyük boy) isimleriyle bilinen karidesler tüketiliyor. Karideslerin genel büyüklüğü 1- 30 cm’ dir, en çok söğüşü, ızgarası, tavası, salatası, güveci yapılır.
Istakoz: Makas şeklinde kıskacı olur (20- 90 cm), en çok haşlaması, salatası, çorbası, fırında soslu yemekleri yapılır
Böcek (Langust): Uzunluğu 12- 80 cm, en çok haşlaması, salatası, çorbası, fırında soslu yemekleri yapılır.
Yengeç (Deniz Böceği): 10 bacaklı olur ve çok çeşidi var. En çok tüketilen Pavura ve Mavi Yengeçtir (13 cm- 150 cm), haşlaması, çorbası, salatası, buğlaması, ızgarası yapılır
Kerevit: Karidese benzeyen deniz böceği (4- 15 cm), en çok haşlaması, tavası, fırın yemekleri, pilakisi, güveci yapılır.
İstiridye (İnci Evi): En çok çiğ yenir, çorbası, ızgarası, pilakisi yapılır, yaz aylarında tüketmemenizi tavsiye ederim.
Deniz tarağı: En çok çiğ yenir, çorbası, salatası, ızgarası, pilakisi yapılır.
Midye: En çok dolması, tavası, ızgarası, şiş kebabı, pilakisi, güveç yemekleri yapılır.

Ülkeler Genelinde Yıllık Kişi Başına Düşen Balık Tüketimi
Türkiye: 3- 8 kg
AB ülkeleri: 20- 30 kg
ABD: 22- 28 kg
Uzak Doğu Ülkeleri: 30- 40 kg
Balık Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar
Taze balık nasıl anlaşılır?
*Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renkli ve nemli olur, gözleri parlak- lekesiz, pulları, yüzgeçleri diri, eti sert olur (bazı balıkçılar, balıkların solungaçlarını kırmızı mürekkeple boyuyorlar. Eğer balığın solungaçlarından aşağı doğru kan akıyorsa, bu balığın kanı değil, mürekkeptir- sakın böyle hilyelere aldanmayın)
*Taze balık deniz kokar, bayatladığı zaman kötü kokmaya başlar
*Taze balığı ikiye katladığınızda katlanmaz
*Taze balığın üzerine parmak bastırdığınız zaman, parmak izi kalmaz
*Taze balığı suya bıraktığınız zaman suyun dibine çöker
*Deniz böcekleri mutlaka canlı olarak satın alınmalı
*İstiridye ve midye aldığınızda, taze ve kabuklarının sıkı kapalı durumda olmasına dikkat edin (ağzı açık, kabuğu kırılmış, hafif ağırlıkta olanlarını almayın)
Balık Nasıl Temizlenir?
*Pulsuz, küçük balıkları temizlerken, balığı sol avucunuzun içine alın ve sağ elinizin baş ve işaret parmağı ile kafasını koparın, sonra başparmağınızı karnına sokarak temizleyin, temizledikten sonra bol suyla iyice yıkayın
*Orta büyüklükte olan pulsuz balıkları bıçak yardımıyla temizleyin. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik atın, sonra balığın karnını yararak iç organlarını dışarı çıkararak temizleyin. Solungaçlarını da kopararak çıkartın. Temizlenmiş balığın içini ve başını bol suyla yıkayın, balığın içinde kan pıhtılarının kalmaması lazım
*Pullu balıksa, mutfak kesme tahtasına yatırın (balık için mutfak kesme tahtası ayrı olmalı- kesme tahtası olarak plastik, mermer veya cam olanını kullanın), bıçak ağzı ile pulları kazıyarak temizleyin (pullu balığı, kaya tuzuyla ovarsanız daha kolay temizlenir)
*Yüzgeçler mutfak makasıyla daha kolay kesilir
*Balığın kafası ve kuyruğu arzuya göre ve pişireceğiniz yemeğin çeşidine göre kesilir
*Akar suyun altında iyice yıkayın (kan pıhtıları yok oluncaya kadar)
*Tavada kızartılacak balıkların suyunu mutlaka havlu kağıtla alın, aksi takdirde kızartırken yağ üzerinize sıçrar sizi yakar ve ayrıca balığınız çıtır olmaz
*Büyük ızgaralık balıkları balıkçınıza temizletirseniz daha iyi olur
*Fileto çıkarmak için önce balığın kafasını, solungaç hizasından keserek ve balığı iki parçaya bölerek ayırın, keskin bir bıçağın ucuyla kuyruk veya kafa tarafından yatay olarak etle deri arasına girin. Eti parçalamadan derisinden ve kılçığından ayırın, filetonuz hazır (fileto kalın kılçıklı ve etli balıklardan çıkar, balık büyüklüğüne göre 2 dilim veya daha fazla çıkar - kafasından ve kılçıklarından balık çorbası yapılır)
*Tulum çıkarmak için önce balığın yüzgeçlerini kesin, sonra bıçağın ucunu balığın kuyruk kısmından itibaren derinin altına sokun ve yavaş bir şekilde deriyi yukarıya doğru çekerek etinden ayırın (bazı balıkların derisi çok kalın olur. Mesela dil balığı, kefal, sinarit balığı gibi. Bu balıkların derisini bu şekilde bütün olarak çıkarabilirsiniz- bu işleme tulum çıkarma denir)
*Kabuklu deniz ürünlerini haşladıktan sonra temizlediğinizde, yumurtalarını atmayın, bu yumurtalardan tarama mezesi yapabilirsiniz
Balık Nasıl Muhafaza Edilir?
*Balıkları su içinde bekletmeyin, lezzeti bozulur
*Yıkadıktan ve kuruladıktan sonra hafifçe deniz veya kaya tuzu ile tuzlayın (tuzlama işlemi balıketinin diri kalmasını sağlayacaktır). Porsiyonlara ayırarak alüminyum folyoya sarın, üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırın. Küçük balıkları buzdolabının derin dondurucu bölümünde – 18 °C’ de 2- 3 ay, büyük balıkları 3- 4 ay, 1kg üzerinde olan balıkları 4- 5 ay saklayabilirsiniz, buzdolabının normal bölümünde, alüminyum folyoya sarılmış olarak +2 ile +4 °C’ de 1 gün bekletebilirsiniz
*Donmuş balığı, buzdolabının normal bölümünde çözdürün ve hemen tüketin, çözüldükten sonra kesinlikle, tekrar derin dondurucuya koymayın
*Kabuklu ve kabuksuz deniz ürünlerini pişmiş olarak, buzdolabının normal bölümünde 1 gün bekletebilirsiniz
Balık Pişirme Teknikleri
Izgara: Izgarayı yakın, balıkları pişirdiğinizde ateşin alevi az olmalı, yoksa yanar. İyi pişmesi için bıçakla üzerini 2- 3 yerden çok derin olmayacak şekilde kesin (bu işlem 200- 400 gr olan balıklara yapılır, büyük balıkların üzerini kesseniz de ızgarada iyi pişmez). Pişme esnasında balığın üzerini 2- 3 kere fırça ile zeytinyağı veya yumuşamış tereyağı sürün, daha iyi pişer, yumuşak ve lezzetli olur. Balık bütün veya fileto olarak terbiye edilmişse zaten yağlı olacağı için bir daha yağ sürmenize gerek yok.
Kızartma: Kızartma tavasını derin, geniş ve düztabanlı olanını tercih edin. Balıkları yüksek ateşte, kızgın yağda önce süte batırın sonra unlayarak kızartın (süt balığın çıtır olmasını sağlayacak, un ise balığın yağı içine çekmesini engelleyecektir). Yağınız sıcak olmazsa balıklarınız tavaya yapışır ve dağılır. Kızartma için yağsız balıkları ve ısıya dayanıklı yağları- kanola veya fındık yağını tercih edin. Defalarca kullanılmış yağda kızartma yapmayın, hem balığın lezzetini bozar, hem de sağlığınıza zarar verir. Filetosu çıkarılan etli balıkları una bulamadan da tereyağında orta ateşte kızartabilirsiniz.
Fırında ızgara: Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerini hafifçe yağlayın, balığın üzerini bıçakla 2- 3 yerden çizin ve çok az tereyağı koyun (çok lezzetli olur). Arzuya göre baharat ve diğer malzemeleri de ilave edebilirsiniz. Fırında kağıt kebabı pişirdiğinizde, balık ve diğer malzemeleri, baharatları, fırın kağıdı yağlandıktan sonra porsiyon olarak içine koyun ve sarın, hava alması için bıçağın sivri ucuyla birkaç yerinden delin.
Buğlama: Balığı, ağzı sıkı kapanmış tencerede su koymadan (pişirme süresince tencerenin kapağını açmayın, pişme süresi balık büyüklüğüne ve gramajına göre 15- 30 dakikadır) kendi suyunda, kısık ateşte pişirin. Buğlama için beyaz etli balıkları tercih edin.
Haşlama: Balıkları orta ateşte 8 dakika haşlayın, sonra kısık ateşte 8- 9 dakika pişirmeye devam edin (balık fazla haşlanırsa eti erir). Balık çabuk pişer ve kendi suyunu bırakır, onun için tencereye fazla su koymayın. 500 gr balığa 1 su bardağı sıcak su yeterli olur. Çok sulu olursa lezzetini ve besin değerini kaybeder. Kabuklu deniz ürünlerini canlı olarak kabuklarıyla beraber derin, büyük tencerede haşlayın, haşlama suyuna 1 çorba kaşığı elma sirkesi dökün (mesela ıstakoz- kıskaçları ve ayakları bağlı şekilde tencereye atılır, 40 cm’ lik ıstakozun pişme süresi orta ateşte 30- 35 dakikadır- her 1 cm için 50 saniye). Kabuklu deniz ürünlerinin pişme süreleri farklıdır.
Deniz Balıkları Kültür Balıklarından Nasıl Ayırt Edilir
*İlk önce fiyat farkı önemli, büyük deniz balıklarının çeşidine göre kg fiyatı 40 TL’ den başlar
*Deniz balıklarının derilerinin renkleri daha koyu, pulları daha belirgin olur, kültür balıkları ise aylarca dar kafeste yüzdükleri için birbirlerine sürtünüyorlar ve pulları deniz balıklarına göre daha fazla aşınıyor
*Deniz balıkları devamlı hareket ettikleri için daha büyük, daha kaslı ve az yağlı olurlar
*Deniz balıkları yosun kokar, kültür balıkları ise daha çok yağ ve ilaç kokar
*Deniz balıkları farklı büyüklüklerde olur, kültür balıklarının hepsi genelde aynı boyda olur
*Deniz balıklarının gözleri daha şeffaf, solungaçları daha canlı renkte olur
Beyaz Etli Balık Fileto Terbiye Yöntemleri
(Tarifler bana aittir. Bu terbiye yöntemleri, lüfer, levrek, kılıç, somon, akya, mercan, fener, dil gibi büyük, beyaz etli filetosu çıkarılmış balıketlerine uygulanır. Ölçüler 500- 700 gr balık filetosu için geçerlidir)
*1’ er dal taze fesleğen, taze mercanköşk, 6- 7 adet tane karabiber, 1 diş sarımsak (dövülmüş), 1 çay kaşığı zencefil tozu, 3 çorba kaşığı süt, 4 çorba kaşığı susam yağı
*2 dal taze biberiye- rosemary (küçük çam ağacına benzer), 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat, 1 çorba kaşığı hardal, 3 çorba kaşığı kabak çekirdeği yağı
*1 adet orta kalınlıkta yarım halka şeklinde doğranmış kuru soğan, 1’er çay kaşığı keten tohumu tozu, kırmızı toz biber, 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı, üzüm pekmezi, 2 çorba kaşığı badem yağı
*1 çay bardağı süt, 1’ er çay kaşığı kuru pimpinel tozu, kişniş tozu, 1 diş sarımsak (dövülmüş), 1’ er çorba kaşığı sızma zeytinyağı, kanola yağı
*2- 3 dal taze kekik, 2 tane avokado yaprağı, 1’er çay kaşığı tane karabiber tozu, köri, 1 diş sarımsak (dövülmüş)1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 2 çorba kaşığı fındık yağı
*2- 3 dal taze adaçayı, 2- 3 adet taze defne yaprağı, 1’er çay kaşığı tarçın, tane karabiber, 1’ er çorba kaşığı soya sosu, tahin, 2 çorba kaşığı ceviz yağı
*1’ er çorba kaşığı çiçek balı, nar ekşisi, süzme yoğurt, 2 çorba kaşığı kanola yağı, 3- 4 adet kakule tozu, 1 çay kaşığı beyaz toz biber
Malzemeleri derin bir kabın içine dökün ve karıştırın. Balıkların her tarafına karışım bulaşacak şekilde kabın içine yatırın. Terbiye yaparken, elinizle balıketlerini ezmemeye çalışın.
Not: Malzeme isimleri size değişik gele bilir, ülkemizde hepsi mevcuttur. Beyaz etli balık filetosu çok narin ve değerli bir ürün, onun için bu malzemeleri kullanırsanız çok lezzetli ve sağlıklı balıklar yiyebilirsiniz. Ben, balığın terbiyesinde limon suyu, sirke gibi yüksek asitli ürünleri kullanmaya karşıyım. Nedeni, balıkların besin değerlerini kısmen öldürüyor. Siz isterseniz kullanabilirsiniz. Balıkları terbiye ettikten sonra buzdolabının normal bölümünde 2- 3 saatten fazla bekletmeyin. Şimdiden afiyet olsun…