Hazır olun. Yakın zamanda sizin için seçilip önünüze koyulan yerel yönetim adaylarından büyük, şaşaalı projeleri artarda duymaya başlayacaksınız. Geçen seçimlerde olduğu gibi. Kesin olan, adaylardan basit, yaşama doğrudan dokunan projelerden söz edilmeyeceği, edilme olasılığının çok düşük olduğu. Neden? Bize de büyük projeler yakışır da ondan.
Oysa, basit işleri başaramayanların kulağa hoş gelen büyük ve karmaşık projeleri başarma şansları da pek yoktur.
Örneğin, adına ne derseniz deyin, pek çok aday tarafından, büyük yeşil alan projeleri kabul gören, oy getireceğinden kuşku duyulmayan vaatler olarak, ballandıra ballandıra anlatılacaktır. Ancak, o parkı kullanacak farklı vatandaşların (kadın erkek, çocuk, yaşlı, vb.) nasıl bir yeşil alan istedikleri, buna göre burada hangi hizmetlere (çocuk bahçesi, yürüyüş ya da spor yapma imkanı, kuş , sincap, kedi köpek gibi canlılara yaşama alanı olup olamayacağı, gibi) yer verileceği, buraya hangi bitki türlerinin dikilmesinin uygun olacağı, halkın park anlayışı ve kullanım biçiminin ne yönde değişiminin amaçlandığı gibi basit ama can alıcı sorulara yanıt arama gibi basit konulardan söz edildiğini duyamayacağız. Hatta, mevcut yeşil alanların kullanıp kullanılmadığı, hangi saatlerde ve nasıl kullanıldığı, tüm bunların olası nedenleri konusunda, basit de olsa inceleme yapıp projesini bu inceleme sonuçlarına dayandırmış bir başkan adayına rastlama şansımızın olmadığını iddia ediyorum. Görürsem, partisine bakmadan, oyumu ona vereceğim. Yeniden seçilecek adaylara kentlerinde yaşanmış basit bir sorunun nedenini araştırıp araştırmadığını sorunuz. Oyunuzu ona göre belirleyiniz. Bu basit soru çok ciddi anlamlar ifade edebilir diye düşünüyorum. Oyumuza mitolojiler üzerinden değil, somut gerçekler üzerinden talip olan adaylara bir şans vermeyi göze alabilmeliyiz. En azından bu seçimler bunun ilk adımı olabilmeli.
Bildiğiniz gibi, bazı adaylar kent içi ulaşım sorununu büyük ve masraflı battı çıktı projeleriyle, raylı sistemlerle çözeceği vaatlerinde bulundu. Ancak, seçim sonucundan bağımsız olarak, sorunu çözmediği, çözemediği görüldü. Ama siz hiçbir yerel yöneticinin, her türden kural ihlallerini affetmeyeceği, ısrarla cezalandıracağı gibi basit bir öneride bulunduğunu, ya da kent ölçeğinde ulaşım yollarında şerit genişliği (iki şeritli bir yolda üç aracın yan yana gelebilmesine izin veren) ve sayısını (iki şeritten üç şeride yükselen sonra yeniden iki şeride düşen standartsız yollar) düzenleyerek bu sorunun çözümüne basit ve ucuz bir katkı sağlaya bileceği vaadinde bulunduğunu duydunuz mu? Ya da toplu taşıma ve taksi şoförlerini (buna resmi araç sürücülerini de ekleyebilirsiniz) eğitip ısrarla denetleyerek ulaştırma konusunda basit ve ucuz yaklaşımlarla önemli katkılar sağlanabileceğini öneren bir aday ya da yerel yönetici hatırlıyor musunuz?
Çok daha basit bir strateji, eğer herhangi bir yerel yönetici ya da adayı, akla gelebilecek her konuda, kent içinde (dışında da) kurallara saygılı olarak yaşamayı sağlamayı temel proje önerisi olarak sunarsa en yararlı projeyi sunmuş olacaktır. Kurallara saygılı olarak yaşamanın hayata geçirilmiş olmasının yaşamımızı ne denli kolaylaştıracağını, temel sorunlarımızdan bazılarını sesiz sedasız çözüme kavuşturacağını, kent ile aramızdaki ilişkileri nasıl olumlu yönde ve derinlemesine etkileyeceğini yaşayarak görebileceğiz. Sadece bu küçücük,
Küçücük olduğu kadar basit değişim-dönüşümün etkisini görmemizi vadeden aday benim adayımdır.
İstendiğinde yüzlerce basit ama etkili olabilecek örnek bulunabilir, yaratılabilir.
E.F. Schumacher’in dediği gibi; küçük ve basit olan güzeldir.
İlanen duyurulur.