DÜŞ-ünü-YORUM

Antalya için Festival Önerileri

Antalya, çok da eski olmayan bir tarihe sahiptir.

 

Şunun şurasında 2200 yıllık bir mazisi vardır ve bu Kentte yaşamış insanlar hiçbir gelenek, sanat eseri, kültür mirası bırakmamıştır.

 

Yiyip, içip, tuvalete gidip, terki diyar eylemişlerdir.

 

Böyle kupkuru bir tarihi olan Kent’te, ancak Almanların hasat bayramı Oktoberfest gibi etkinlikler düzenlenebilir. Ama yetkililerden ricam hiç olmazsa içkiyi yerelleştirsinler, bira yerine aslan sütümüzü dağıtsınlar. Adamlar biçtikleri arpadan üretilmiş bira içiyor, biz de hiç olmazsa Korkuteli üzümünden halis yeni rakı götürürüz.

 

İlla birada ısrar edilecekse, festival alanındaki tuvaletlerin sayısı arttırılsın. Yarın bir gün Oktoberfestimize 1 milyon kişi katıldığında kent amonyak kokusundan geçilmez olur.

 

Önümüzdeki sene için önerim, Çorum’dan birkaç tır dolusu hakiki leblebi getirilmesidir. Biranın yanına en uygun çerez hakiki sarı leblebidir. Sık sık tuvalete gitmeyi önler.

 

Madem çağdaşlaşma adına Almanların bira cümbüşünü getirip hayatımıza monte ettik, onlardan da, bu kadar hukukumuzun hatırına, bizden bir şenlik kopyalamalarını bekliyoruz. Mesela Beymelek/Demre Deve Güreşlerini alabilirler.

 

Başka bir seçenek ise Yağlı Güreş Müsabakaları olabilir. Side’nin zeytinyağı üreticileri sponsor olur bence. Bir de, Almanya’da cazgır bulmak zor olacağından Antalya’nın cazgırlarına da iş fırsatı çıkacaktır.

 

Yazarınız durumdan vazife çıkarıp, etkililere ve yetkililere yerel ve uluslar arası bayram, yarışma, festival örnekleri sunuyor.

 

Antalya Planlı Biniş Kartı Tatbikatı- Her yıl 21 Haziran’da uygulanır.

Halk Kart, dost mavi kuvvetleri, Ant Kart, düşman kırmızı kuvvetleri temsil eder. Tatbikat, Ant Kart’ın iptali ile son bulur. Tatbikatı kazanan Halk Kart’ın hala arz-ı endam eylememesi biraz tuhaf kaçsa da, sonuçta tatbikat tatbikattır. Ortama renk katar. Heyecan yaratır. Gündem oluşturur.

 

“Hemşerim kim daha zengin?” yarışması

Her 29 Mart’ta, Ankara’da hazırlanmış Konsolide bütçe ile Antalya’nın Gayri Safi Hasılası karşılaştırılır. Kimin daha zengin olduğu ortaya çıkar. Jüri tarafsız olmalıdır. Benim önerim Moody’s veya Standart&Poors’a teklif götürülmesidir. Hakkaniyet adına Antalya’nın verilerinin 5 ile çarpılarak dikkate alınması gerekir.

 

Nostaljik örnekler

 

Misket Festivali
Oyuna, belirlenen açılış sayısındaki misketi yatırabilen herkes katılabilir. Bütün misketler yan yana dizilir. Ardından bir baş belirlenir. Sonra da oyuna katılan oyuncular misketlerini atarlar.

 

Festivalin müzik bölümünde Misket türküsünü en iyi okuyan Ankara’lı sanatçılar davet edilir. Haliyle bu festivalin müzik teması Ankara Misket havası olacaktır.


Gazoz Kapağı Olimpiyatları
Bir misket oyunu taklididir. Burada oyun araçlarınız misket yerine gazoz kapakları ve elinize oturan bir taş parçasıdır. Mermerden olanları tercih sebebidir.

 

Kafa Karış Müsabakaları
Çukur diye de bilinen bir misket oyunudur. Amaç, rakibin misketini çukurdan uzak tutmaktır. Kullanılacak misket kaflik, gaflik, kafalık, kafçik diye adlandırılır ve son derece önemlidir. Kafliği eskitmenin bu oyunda işe yaradığı söylense de bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.


Telli Araba Bienali
Plastik arabanın, tepesinden uzunca bir tel takılarak yönlendirilmesi ile çeşitli oyunlara vesile olur. Yarış yapıldığında, yarışı her zaman en iyi koşan çocuk kazanır. Bir de çocukların, trafik kurallarını ihlal etmemeyi öğrendikleri bir oyundur.

 

Çelik Çomak Süper Ligi
İki kişi ile veya iki grup oluşturularak oynanan bir oyundur. Engül denilen bir metre uzunluğunda bir sopa ile bilik denilen yirmi cm. uzunluğundaki bir çubuk bu oyunun araçlarıdır. Önce yere büyükçe bir daire çizilir, sonra oyuna önce kimin başlayacağını belirlemek için sayışma yapılır.

 

Antalya Pentatlonu

Misket, gazoz kapağı, çelik çomak ve kafa karış ve telli araba oyunları birleştirilerek tek bir kategori halinde düzenlenebilir. Zamana karşı ve fiziksel dayanıklılık ön plandadır. Güçlü parmakları ve uzun karışı olan malı götürür.

 

Uluslar arası festival örnekleri

 

Şişme bebeklerle rafting, Rusya

St Petersburg’un azgın nehirlerinden birisinde şişme bebekler üzerinde rafting yarışması yapılır. Yarışmada kadınlar ve erkekler birlikte yer alabilir. Kadınlar için şişme erkek bebek, erkekler için ise şişme kadın bebek rafting aracı olarak kullanılır.

 

Bu yarışmanın riskleri vardır. Tecavüzcüsü bu kadar bol bir kentte rafting aletlerini korumak sorun olabilir. Bu kentte vitrin mankeni bile sapıklıktan payını aldı, hatırlatırım. Tedbir olarak şişme bebeklerin yarışma saatine kadar şişirilmemesi önerilir. Yarışma bittikten sonra ahlaki kaygılarla çevre köylerden saldırılar olursa ben sorumluluk kabul etmem, baştan yazayım…

Uluslar arası torf ve briket fırlatma Festivali- Ballaghaderreen

Bu sporun uluslar arası federasyonu vardır. ITABTA. İlk yarışma bu yıl Mayıs ayında Ballaghaderreen’de yapıldı. İlginç savurma teknikleri olan bir yarışmadır. Kazanan yarışmacı torf kütlesini tam 35 metreye fırlatmıştır.

 

Antalya’da torf hazırlamak için yeterince çamur ve su bulmak zordur. Bu durumda benim önerim siyasi söylem arşivlerine gitmektir. Yeterince çamur ve sululuk bulunacaktır.

 

Yüzünü çirkinleştirene, yağlı direğe tırmanana fıçıyla bira
İngiltere’nin kuzeyindeki Cumberland Bölgesi’nin Egremont kentinde her yıl elma hasatı renkli şenliklerle kutlanıyor. Şehir “Crab Fair” sırasında birbirinden tuhaf yarışmalara sahne oluyor. El arabasıyla taşıma, yağlı direğe tırmanma, yüz çirkinleştirme bunlardan bazılarıdır.

 

Bu kategoride yarışmaların çok heyecanlı geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Seyyar satıcılar, çöp kutularından değerli atık toplayan arkadaşlar el arabası ile taşıma kategorisinin peşin favorisidir. Yağlı direğe tırmanma yeni ve tanımadığım bir alan.

 

Yüz çirkinleştirmeye gelince, bu yarışmanın kafadan favorisi yazarınızdır. Geçmişte Yeşilçam’dan birçok film için karakter rolü teklifi almışlığım vardır.

 

Bu suratı çirkinleştirmek için eğip bükmeye de gerek yoktur. Hatta bunu yapmamak daha hayırlıdır. Böyle çirkin bir suratı bir de eğip bükmek jüri heyetinin sık sık çamaşır değiştirmesine neden olabilir.

 

La Tomatina (Domates) Festivali, İSPANYA

20.000’den fazla kişinin katıldığı Domates Festivali, endüstri şehri Brunol’da düzenleniyor. Festivalin nasıl başladığına dair birçok teori var. Bir teoriye göre bu festival, 1945 yılında Franco karşıtı gösterilerle birlikte başlamış.

 

Bakın bu konuda da kuşkularım var. Sakatlık durumları çıkabilir.

 

Geçtiğimiz aylarda bir Rus televizyonunda değişik ülkelerde yetişmiş domateslerle bir test yapıldı. Her örnek domates birkaç metre öteden duvara fırlatıldı.

 

Başka ülkelerden gelen domatesler şrak diye duvara yapışıp ezilirken, bizim domatesler tenis topu gibi duvardan duvara sıçradı. Bir parça zedelenme bile olmadı… Mübarekleri al geçmiş zaman savaşlarında mancınığa koy, gülle niyetine kullan.

 

Allah korusun, İspanya gibi, bizde de millet eline geçirdiği bu taş gibi domatesi birbirinin kafasına, gözüne fırlatırsa, hastanelerin acil servislerine yığılma olur. Şehrin bütün ambulansları vızır vızır koşturur. Trafik karman çorman hale gelir.

 

Kafaya, göze domatesi yiyenlerin içinden bıçkın, asabi, bitirimler çıkabilir, “ Ulan bana ha!” diyerek sustalıyı, silahı çeken dalar birbirine…

 

Bu nedenle, yarışma komitesi domates seçiminde kriterler belirlemeli, eski tohumdan üretilmiş, yayla işi, dokunur dokunmaz içine göçen domatesler seçilmelidir.

 

Pourcailhade (Domuz Festivali), FRANSA

Fransa’nın küçük bir köyü olan Trie Sur Baise’de Ağustos ayında düzenlenen festivale katılanlar doyasıya sosis yiyor, domuz yarışlarını izliyor ve domuz taklidi yapma yarışmasına katılıyor.

 

Yarışma Antalya’da bu isim ve içerik ile uygulanamaz. Haliyle, helal bir hayvan seçilmesi gerekecektir. Benim önerim Keçi Festivalidir. Yarışmacılar sosis yerine bol bol keçi peyniri tüketir, keçi yarışlarını izler ve keçi taklidi yapar.

 

Bazı isimler bu yarışmaya katılırlarsa, keçi taklidi yapmalarına gerek kalmaz. Doğal davranmaları yeterli olur.

 

Dünya Ayak parmağı Güreşi Şampiyonası, İNGİLTERE

Temmuz ayında düzenlenen Ayak parmağı Güreşi Şampiyonasına katılan yarışmacılar karşılıklı oturarak ayaklarını bir platforma yerleştiriyor ve ayak başparmaklarını birbirlerine kenetliyorlar. Yarışmacılardan birinin ayağı platformun kenarına değene kadar güreş devam ediyor.

 

Bu yarışmada aşırı sıcak ve nemden ötürü ayakların kokacaktır.  Bizim insanımız üç-dört günde bir çorap değiştirdiği için bu kaçınılmazdır. Bu durumda hakem heyetinin maçı yakından izlemesi mümkün olmayacağından şike yapılabilir. Ayak parmaklarının görüntüsü de şampiyonanın estetiğine darbe vurabilir. 

 

Ayak kokusunun Antalya imajına vereceği zararı gidermek için Rexona gibi markalar deodorant sponsoru olarak alınabilir. Ayak parmağı estetiği için ise Antalya otellerindeki pedikürcülerden destek sağlanabilir.

Yayın Tarihi
28.09.2010
Bu makale 8465 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
bu belediyeye boş boş önerileri bırakın da antalya nereye gidiyor.  yatırımlar durma noktasında sadece asat calışıyor, o da tam randımanlı degil 1,5 yıldır, 5 km yagmur suyu dranaj yapmışlar, daha bir kartlı sistem devreye girmedi, her yer kazalı dogu grajı, okullar bölgesi, hic bir ciddi vizyon proje üretilemedi. sadece festivallerle bu işler olmaz. AK PARTİYİ ELEŞTİRENLER ACABA CHP Lİ BELEDİYE KAC TANE KATLI KAVŞAK YAPACAK, VEYA BİR METRE RAYLI SİSTEME RAY DÖŞECEK Mİ.

mustafa kocak 30.09.2010

Adil abi, çok isabetli bir eleştiriyi nefis tarzınla resimlemişsin. Bin kere BRAVO... Hatta önerdiğin yarışmalarda ki yaratıcılığın için de bin kez daha BRAVOOO. Dünyanın birçok ülkesini gördüm ama biz de ki özenticiliğin, kopyeciliğin bir benzeri bile yok. Hele Oktober Dansı yaparak bu taklitçileğe araç olan bir Belediye Başkanı bırakın bugünü tarihte bile yok... Sevgiyle ve sevdiklerinizle kalın. Oktay van Schengen. (Anne tarafından olan soyadım)

oktay köylü 28.09.2010

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!