Eğer siz mutlu iseniz ama çevrenizdeki insanlar mutlu değillerse sizin mutluluğunuzun devam etmesine müsaade etmezler. Kahkaha terapisi felsefesinin bir parçası da etrafımızdaki insanlara da mutluluğu aşılamak konusunda çalışmaktır. Mutlu kalabilmemiz için bu şarttır.
Başkalarını mutlu etmenin en iyi yolu onları takdir etmek ve affetmektir. Kahkahanın ruhunda takdir etmek ve affetmek duyguları insanları manevi olarak güçlendirmek, mutlu etmek böylece kendini de mutlu etmektir. Beraberce kullanıldıklarında, bu ilkeler hayatınızı kökünden değiştirebilecek güçlü bir deneyim sağlayabilir.
KAHKAHA TERAPİSİ NEDİR?
Kahkaha terapisi sadece kahkaha atmanın ötesine geçer. Düzenli çalışma ile bireyin zorlu zamanları atlatabilmesine yardımcı olur veya fiziksel olarak gülmesinin zor olduğu durumlarda bile birey olumlu bir zihinsel tutum geliştirebilir. Kahkahanın ruhu tüm zorluklara rağmen sizin canlı ve pozitif bir ruh içinde kalabilme yeteneğinizdir.
Kahkaha yogası fiziksel sağlığı artırabilir, olumsuz düşünce ve duygulardan kurtulmaya ve ruhsal yapısı ile temasa yardımcı olur merhamet ve yardımseverlik aktif başkalarının mutluluğu ararken kahkaha yogası koşulsuz kahkaha ile pranayama yoga nefes tekniklerini birleştiren benzersiz bir egzersizdir. İnsanlar mizah, şaka ya da komik olay olmadan da gülebilir. Kahkaha, fiziksel bir egzersiz olarak başlayıp oynayarak stimüle edilir. Çoğu durumda bu uyaranlar kısa zamanda gerçek ve bulaşıcı bir kahkahaya dönüşür.
Bilimsel araştırmalara göre bilinçaltımız gerçek olmayan ile gerçek kahkahayı ayırt edemez. Kahkaha yogası yetişkinlerin sürdürülebilir, yürekten kahkahaya bilişsel düşünceler katmadan ulaşabildiği yegane tekniktir. Bu teknikle doğal kahkaha üzerinde bir fren etkisi yapan tüm entelektüel sistemler, bilinç ve süperego bypass edilir.
Kahkaha Yogası seansları, doğru nefes alma, germe ve esneme hareketleri, şarkılar, alkışlar ve vücut hareketleri içeren hafif ısınma teknikleri ile başlar. Teknikler her çeşit engellemeyi yıkmaya ve çocuksu oyunlar oynama duygularını geliştirmeye yöneliktir.
Nefes egzersizleri akciğerleri kahkahaya hazırlar. Devamında gelen bir dizi kahkaha egzersizleri, rol yapma ve görsel teknikler ile birlikte kullanılır
Bu egzersizler, grup davranışlarının güçlü sosyal dinamikleri ile bir araya geldiğinde, uzun zaman süren, doyurucu koşulsuz kahkahaya sebep olur. Kahkaha egzersizlerinin arasına nefes egzersizleri serpiştirilmiştir. Bilimsel olarak kahkahanın tüm fizyolojik faydalarını geliştirmek için yirmi dakika kahkaha atmanın yeterli olduğunu kanıtlamıştır.
Bir Kahkaha Yogası seansı “ kahkaha meditasyonu” ile bitirilebilir. Böyle bir seans, yapılandırılmamış kahkahanın, katılımcıların oturarak veya yatarak doğal kahkahanın bir pınar gibi içimize akmaya başladığı bir seanstır. Bu rahatlama ve sevinç duygusu veren güçlü bir deneyimdir. Bu seansa lider eşliğinde gevşeme egzersizleri yaparak da devam edilebilir.
NEDEN KAHKAHA YOGASI DENİLİYOR?
“Yoga” kelimesi Sanskritçe “Yuj” kökünden gelir. Sahip çıkmak, entegre olmak ve uyum anlamına gelir. Bunun anlamı tüm yönleriyle hayatımıza sahip çıkmak, tüm yönleri ile hayata entegre olmak yani katılmak ve vücudumuzu aklımız, ruhumuz ve içinde yaşadığımız toplumla uyumlu hale getirmektir.
Yoganın pek çok çeşidi ya da yolları vardır.
Hatha Yoga enerjilerin vücudun pozisyonlar yani Asanalar ile dengelenmesi ile ilgilidir.
Karma Yoga, özverili hizmet, iyilik eylemleri, cömertlik ile çalışır. (Mother Theresa ünlü bir Karma Yogidir.)
Bhakti Yoga ise adanmışlığın, özverinin yogasıdır.
Dr Kataria’nın bu tekniği “Kahkaha Yogası” olarak adlandırmasının en temel sebebi, kadim pranayama yoga nefes tekniklerini Kahkaha Yogası egzersizlerinde kullanmasıdır. Bu tekniklerin insan fizyolojisi üzerinde güçlü ve hızlı bir etkisi vardır ve beden, zihin ve duyguları etkilemek için dört bin yıldan fazladır kullanılmaktadır.
Yoga felsefesine göre, canlıyız çünkü evrenden gelen kozmik enerji nefesimiz yolu ile vücudumuza giriyor bu da yoga da yaşam enerjisi gücü (PRANA) olarak adlandırılıyor. Yaşamımızın temeli soluk alıp vermemizdir. Stres ve olumsuz duyguları nedeniyle nefes alıp vermemiz, stres ve negatif duygulara bağlı olarak düzensiz ve sığ olur, bu da prananın vücudumuzdan akıp geçmesini etkiler.
Tıbbi açıdan nefesin en önemli unsuru oksijendir. Hücre Fizyolojisi Enstitüsü Başkanı ve Nobel Ödüllü Dr. Otto Warburg (Dr. Warburg bugüne kadar iki kez Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan tek kişidir ve üçüncü kez aday gösterilmiştir), oksijen önemi hakkında şunları söyledi:
“Derin nefes alma teknikleri hücrelere giden oksijeni artırmaktadır ki bu da hastalıksız ve enerji dolu bir yaşamın önemli faktörüdür. Hücreler yeterli oksijen aldığında kanser oluşmaz ve de oluşamaz.”
Oksijenin insan hayatı ve sağlığı için ne kadar önemli olduğu konusunda uluslararası diğer otoritelerin beyanları bulunmaktadır.
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
Kognitif Davranışcı Terapist, Hipnoterapist (Regresyon),
Aile Terapisti, Cinsel Terapist, Sanat Terapisti
Tel: 0242 316 98 99
https://sevilayzorlu.com/
www.antalyaterapipsikiyatri.com
www.antalyacinselterapi.com
https://neorezonansantalya.com/
YouTube: https://www.youtube.com/results?search_query=sevilay+zorlu
Facebook: https://PsikiyatristSevilayZORLU
Twitter: https://mobile.twitter.com/DrSevilayZorlu
İnstagram: https://www.instagram.com/psikiyatrist_sevilay_zorlu/…
https://www.instagram.com/neorezonans_biorezonans/...