İçinde Olduğumuz Süreç Neler Öğretti?
Anksiyete de ve kaygı pandemisi yaşıyoruz. Bugüne kadar Moslow’ un ihtiyaçlar hiyerarşisini referans alarak kendimizi geliştirmeyi hedeflemişizdir çoğu zaman. Günümüzde her şey tepetaklak oldu.
Şu an için hangi kağıt daha önemli oldu? Sokağa çıkma yasağı ya da evden çıkamama, ihtiyaç olunca bulamama ihtimaline karşı stok yaptık. Kağıt para değil de tuvalet kağıdı önemli oldu. Arabaların markası, şekli, modeli, lüks olması hiçbir anlam ifade etmiyor.
Kurama göre insanların motivasyonu dış faktörlerden değil, kişinin kendi içinde ki ihtiyaçlara dayanır. İnsanların ihtiyaçları sınırsızdır bir ihtiyaç giderildikten sonra başka bir ihtiyaç ortaya çıkar. İnsanın davranışlarının nedeni ihtiyaçlarıdır. İhtiyaçlar temel ihtiyaçlardan kişinin kendini gerçekleştirmesine doğru yükselen basamaklardan oluşur. Birey bu basamakları birer birer tırmanır. İnsan kişiliği olgunlaşma sürecinden geçer. Bu süreçte hiyerarşik biçimde sıralı, birbiri ile ilişkili ihtiyaçlar rol oynar. Kişinin farkındalığı ne zaman oluşursa kendini gerçekleştirebilir ve içindeki mucizelerin, gizli güçlerinin farkına varabilir.
- BASAMAK FİZYOLOJİK VE BİYOLOJİK İHTİYAÇLAR: nefes, yeme, içme, uyuma, barınma, cinsellik
- BASAMAK EMNİYET VE GÜVEN İHTİYAÇLARI: iş, sağlık, mülkiyet,aile, sosyal, güvenlik, düzen, yasalar, stabilite. Dış etkilerden korunmayı içerir. İnsan tehlikelere karşı savunma halindedir. Kaygı ve korkuyu azaltır. İlişkilerde de diğer insanlarla ilişkilerimizi korumayı ve güvenli bir şekilde yürütmeyi sağlar.
- BASAMAK AİT OLMA VE SEVGİ İHTİYAÇLARI: aile, bağlanma, arkadaşlık, iş arkadaşlığı, diğer ilişkiler insan sosyal bir varlıktır. Tek başına yaşayamaz. Diğer insanlarla birlikte yaşama, kabul görme, arkadaşlık dostluk, sevme ve sevilme herkes için önemlidir. Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları karşılanan insan bir gruba ait olma ve sevilme ihtiyacı karşılanmazsa yalnız ve terk edilmiş hisseder.
- BASAMAK SAYGINLIK İHTİYAÇLARI: kendine saygı, güven, başarı, sorumluluk statü. Ait olduğunu grupta saygı görmek ister. Takdir edilen saygı duyulan başarılı bir inanın kendine güven duygusu artacaktır. Aslında bu ihtiyaç iki yönlüdür. Birey hem kendine güven ve öz saygı duymak ister, hem de başkaları tarafından da saygın olmak.
- BASAMAK BİLİŞSEL İHTİYAÇLAR: Bilme ve anlama kişisel farkındalık Yönetme, proje yönetimi, uzman liderliğini destekleyebilir
- BASAMAK ESTETİK İHTİYAÇLAR : .güzellik, denge, form, sanat Bireyin kendi. İlham verici konuşmalar yapabilir.
- BASAMAK KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME: Kişisel gelişim AMAÇ İDEAL İNSAN
- BASAMAK ÜSTÜNLÜK kendini gerçekleştirmek için diğerlerine yardım etmek
Kendini gerçekleştiren bir birey kendini kabul eder. Kendine ve çevresine saygılıdır. İçtendir, duygularını saklamaz, bastırmaz. Kısacası gerçek kendi gibidir. Gerçeği olduğu gibi algılar. Diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilir. Topluma karşı uzlaştırıcıdır değişen ve değişmeyi seven bir bireydir. Yaratıcıdır. Başkalarından devamlı yardım beklemez.
Günümüzün teknolojik gelişimleri; yapa zeka, bilgi entegrasyonu, otomasyon. Robotizasyon insan hayal gücü ve yaratıcılığı ile birleştiğinde gelecekte pozitif senaryolar gelişmesini hayal ediyoruz.
Dünya artık sürücüsüz otomobillerin, geliştirilmeye çalışıldığı Mars’a insansız araçların gönderildiği değişen ve gelişen bir dünya.
Sosyal medyada insanlar için prestij ve statü elde etmek önemli oldu. Çoğu zaman bizlere anlamsız gelen paylaşımlarla fenomene dönüşen insanlar artıyor. Kişiler 3. Basamakta aidiyet, saygı, itibar, görme aşamasında takılı kalıyor. Bu durum daha üst düzeylere kişinin çıkmasını engelliyor.
Teknoloji ve insan davranışlarının bir araya getirilerek gelişmiş stratejilerin sağlanmasında Maslow’un piramidi önemli bir yol gösterici iskelet sağlıyor. İnsani değerleri yükselten, insanlığın ortak üretimine ve sosyal kapsamaya dönüştüren bir gelişim olabilir.
Bir üst güdüye gidebilmek için altta ki güdünün %100 doyurulması yerine, belli ölçüde doyurulması yeterlidir. Düzey farklılığı, bireyden bireye, kültürden kültüre değişebilir. Bazıları için güvenlik bazıları için sevgi önemlidir.
Kollektif insani değerlerin ve etik davranışların yapay zekaya aktarımı ile insanlığı daha iyi anlayan ve insan ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan bir hedef belirlenmelidir.
Uzm. Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
Şirinyalı Mah. 50/3
ANTALYA
Telefon: 02423169899
www.antalyaterapipsikiyatri.com
www.antalyacinselterapi.com
https://neorezonansantalya.com/