DÜŞ-ünü-YORUM

Otel sitelerinize muhteşem içerikler yaratmak için 9 tüyo

Günümüzde otel websitelerine özgün ve çarpıcı içerikler yaratmak oldukça zorlu bir görev gibi duruyor. Bu noktada size yardımcı olacak önerilerim var. Bunun için yeterli bilgi ve deneyime sahibiz ve sizlerle paylaşmak beni mutlu eder.

 
 
Online satışlarınızın patlaması için size yardımcı olmak isterim. İşte sizin için hazırladığımız ‘ nasıl yapmalısınız?’ yolları.
 
Siteniz toplumun büyük bir kesimine kendinizi sunduğunuz platformdur. Bu nedenle algıları oluşturan ve insanların satın alma kararını belirleyen çok etkili bir hamledir. Unutmayın, bu yıl itibarıyla bütün seyahat rezervasyonlarının yüzde 57’si internetten yapılıyor.
 
Bir hikaye anlatabilmek ve konuğunuza otelinizde yaşanacak bütün bir deneyim hakkında rehberlik yapmak, online ilgiyi ve dönüşümü sağlayan anahtardır. Bunu aklınızda tutmanızı önererek aşağıda size harika öneriler sunuyorum. Pazarlama için mükemmel bir içerik yaratmanıza yardımcı olacağını düşünüyorum.
 
1.    Misafirinizi Tanımak = Güç
 
Herhangi bir online satışçının başarmak için en önemli silahı izleyicilerinin kim olduğunu bilmektir. İdeal müşterinizi tanıdığınızda onlara özel içeriği üretmek sitenize ziyaretleri satışa dönüştürmenin olmazsa olmazıdır.
 
Sitenizin içeriğini hazırlamadan önce yapmanız gereken bir iş var; otel konuklarınızla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapmak ve düzenli olarak bağlanan demografiyi hedeflemek. Bu sayede hangi kesimlere ağırlık vereceğinizi bilirsiniz. Aileler mi, emekliler mi, çiftler mi? Segmentasyon hakkında yazılan bu makalede takipçilerinizi tanımlamak için en iyi pratikler konusunda detaylar bulacaksınız.
 
Anahtar pazarlarınızı tanıdıktan sonra aktif olarak online içerik üretmelisiniz. Bu içerik ile insanların ilgisini çekebilirsiniz. Sosyal kanallarda ve websitenizde paylaşacağınız içerik ziyaretleri satışa dönüştürür.
 
2.    Her sayfanızda bir odaklanma var mı?
 
Sitenizin içerik planlamasını yaparken her bir sayfanın içeriği için bir konu (topik) tasarlamalısınız. Bunu yaptığınızda potansiyel konuklarınızı daha kolay çekebilirsiniz. Böylece konuklarınız her bir sayfanın mesajını daha net olarak anlayabilirler.
 
Eğer sayfanızın odağı noktasında bir kuşkunuz olursa, internet konusunda acemi bir kullanıcıdan yardım isteyin. Sayfanızı okusun. Daha sonra bu sayfadan ne anladığını sorun. Vermek istediğiniz mesajı almışlarsa, devam…
 
Konuları ana sayfaya ve alt sayfalara paylaştırdığınızda, konukların sitenizde kolayca gezinebilmelerine yardımcı olursunuz. Bu şekilde ziyaretçiler sitenizde daha uzun süre harcarlar. Bunun da arama motorlarındaki performansınıza olumlu etki yapacağı açıktır.
 
a. Sayfanın ana noktasını vurgulamak için tamamında anahtar sözcükler kullanın
b. Sayfanıza uygun görselleri ihmal etmeyin
c. Sayfanızı olabildiğince basit yapın.
d. Kişiselleştirin. ‘Sizin’, ‘bizim’ gibi sözcükleri kullanmaya dikkat edin. Bu sözcükler ziyaretçileri çeker ve aranızda görünmez ama sağlam bir iletişim kurulur.
 
3. Video içerik
 
Geçtiğimiz aylarda, arama motorlarında ve sosyal medyada videonun gücü giderek daha belirgin hale geldi. Konuklarınıza, yaşarken keyif alacakları deneyimi göstermek için en ideal araç videodur. Yine bu aracı kullanarak insanlara duygusal bir hikaye sunabilirsiniz.
 
İnsanların Youtube videoları izlemek için harcadıkları zaman her yıl yüzde 50 oranında artıyor. Tam da bu yüzden sitenizde daha çok video yayınlamalısınız. Artık sadece Youtube’a mahkum değilsiniz. Birçok sosyal kanal da platformlarında videolarınızı yayınlayacak kapasiteye sahip durumda.
 
Bu sayede potansiyel konuklarınıza videolarınızı mobil cihazlarında kolayca izleme olanağı sağlamış olursunuz.
 
Video içeriğinizi kısa ve keyifli olarak oluşturun. İzleyicinin ilgisini çekmek için sadece 3 saniyeniz var. Bu konu ile ilgili olarak Wishpond tarafından yapılan bir deneyde, izleyicilerin sadece 25%inin videoyu sonuna kadar seyrettikleri görüldü. Ortalama seyretme süresi ise 14 saniyeyi geçmedi.
 
4.    Sayfanızda nereden başlamalısınız?
 
Sayfanızın düzeni ve içeriğin tasarlanması misafir bağlılığı için hayati önemdedir. Kısa ve okuması kolay paragraflar sayfanızda harcanacak zamanı uzatır. İnsanlar bir kez oteliniz hakkında bilgi sahibi olduktan sonra size düşen bu insanlar ile kalıcı bir ilişki başlatmak ve sadakatlerini kazanmak olacaktır.
 
Çalışmanız şunları içermelidir;
Başlıklar
Giriş
Anahtar Noktalar
Hareket Noktaları
 
Başlamak için anahtar hedeflerinizi tanımlayın
 
İçerik oluşturmaya başladığınızda, sayfanızın anahtar hedefini tanımlamanız hayati öneme sahiptir. Websitenizden ne gibi sonuçlar elde etmek istiyorsunuz? Anahtar hedeflerinizi şunları içerebilir;
 
Satış yapmak
Bir anket formunu doldurtmak
Bir tanıtım broşürü indirmek
Rezervasyon formu almak
Bir Newsletter için kayıt yaptırmak
 
En çok önem verdiğiniz bilgiyi en başa yerleştirin
 
Müşteriler içeriğin tamamını asla okumazlar. Onlar metinleri, en önemli bilgiyi bulmak için tararlar. Tam da bu nedenle en önemli bilgiyi en başa koymanız çok önemlidir.
 
Araştırmalara göre sitelere girenlerin yüzde 80’i sayfa başlığını okuyor, ama ortalamada sadece yüzde 20’si başlığın altındaki metni okumaya devam ediyor. Bu veriye göre, başlığınızın dikkat çekici olması okuyanın ilgisini canlı tutacaktır. Kissmetrics sitesinde büyük bir içerik yaratmanın ipuçlarını bulabilirsiniz.
 
İçeriğiniz harekete geçmeye çağırmalı
 
Sitenize içerik üretirken bu içerik içinde insanları harekete geçmeye çağıran net çağrılar olması önceliğiniz olmalıdır. Böylece içeriğiniz insanları belirlemiş olduğunuz hedeflerinize doğru yönlendirir. Mesela, sayfanızın bir yerinde otelinizin Kral Dairesinde konaklamanın güzelliklerini anlatmış olduğunuzu varsayalım.  Açılış sayfanızda bu güzellikleri denemeye davet eden bir içerik olmalıdır, ki insanlar bu konuda harekete geçmek istesinler.
 
Tembellik etmeyin: Orijinal içerik üretin
 
Sitenizi geliştirmenin en iyi yollarından bir tanesi kopyala-yapıştır içerikten kaçınmak ve orijinal metinler yüklemektir. Google kopyala-yapıştır içerik için sizi cezalandırır. Site içinde aynı içeriği tekrarlamaktan da kaçınmalısınız. Ziyaretçileriniz tekrarlanan içeriği okuduklarında sitenize olan ilgilerini kaybederler.
 
İçeriğin otel markanızı yansıtmasına ve işletmenin kişiliğini anlatmasına özen gösterin. Bu sayede ziyaretçileriniz ile daha güçlü bir iletişim kurabilirsiniz. Özgün içerik otelinizin kendisine özel yönlerini daha güçlü biçimde anlatmanızı sağlar. Yine, özgün içerik ile konuklarınız kendilerine neler sunduğunuzu kolayca anlayabilir.
 
5.    Satış için en güçlü noktalarınızı kullanın
 
Sizi farklı kılan nedir? Bir tüketici webde gezinirken mutlaka ilgilerini çekecek bir şeyler arar. Bulduğunda da süreç tamamlanır, bir marka bulur, ilgi duyar ve artık kolay kolay o markayı unutmaz.
 
Otelinize bakın. Özgün satış avantajlarınız nelerdir? Harika bir göl kenarında mısınız? Yakınınızda büyük bir AVM mi var? Restoranınızın yemekleri muhteşem mi? Otelinizin genel atmosferi nasıl? Eğlenceli? Doğal? Otelinizi benzerlerinden ayıran nedir, bunları bulun.
 
Bunları yaptıktan sonra ziyaretçilerinize neler verebileceğiniz ile ilgili açık bir resim sunun. Bu resimde verdikleriniz misafirinizin aradıkları ile örtüşüyor ise, satışa yöneltmeniz daha da kolaylaşır.
 
Örneğin Kuzey İrlanda’daki Galgorm Otelin anahtar sunumu Luxury Termal Köy havasıdır. Websitesi bu havayı daha ilk sayfada çok net olarak yansıtır.
 
6.    Ücret planlaması tanımlamaları
 
Kısa ve sevimli olsun
Ücret planlamaları sunduğunuz ürün ile ilgili bilgi vermeli ve öne çıkan özelliklerini anlatmalı. Bütün bir oteli satmıyorsunuz. Otelin tamamının satışı sitenin bütününü ilgilendiren bir fonksiyondur.
 
İşte size ücret planınızı yaparken işinize yarayabilecek anahtar formatlama tipleri
 
·         Tutarlılık: Bir stil seçin ve bunu sonuna kadar muhafaza edin. Bütün planlamalarda fontları ve metin ölçülerini sabit tutun.
·         Ton: Ücret planlamalarındaki bütün açıklamalarda metin tonunu aynı tutun. Site metinlerinde farklı tonlara ( eğlenceli, resmi vb) kayarsanız insanların kafası karışır.
·         Olumlu ifade tarzı: Bütün ifadeleriniz olumlu yönde olmalı. Örneğin, ‘ Erken Rezervasyon: Kredi Kartınızı Kullanmalısınız’ yerine ‘Erkenci Kuşlara İndirim’ diyebilirsiniz.
·         Uzunluk: Uzun paragraflardan kaçının. Online metinleri okurken göz pınarlarımız kurur. Bu nedenle insanların hemen anlayacağı kısa ve etkili cümleler kullanın.
·         Herşey planınızla ilgili olsun: Tekrar ediyorum, bütün bir oteli burada satmıyorsunuz. Sadece her bir ücret planına kısa bir açıklama cümlesi ekleyin. Özel teklifinizin cazip yönünü vurgulayın. Otelinizin tamamının rekabet avantajlarını sıralamaktan kaçının.
 
7.    İşletmeniz için ‘upsell’
 
‘Upselling’ işletmeniz için ekstra gelir kaynakları yaratabilmeniz için mükemmel bir fırsattır.
Potansiyel ‘upsell’ fırsatları şunlar olabilir;
 
Müşterilerinizi exclusive ya da luxury odalara ya da süitlere yönlendirmek
 
Odaların standartında olmayan ilave hizmet ve servisleri sunmak. Bunlar arasında ayrı bir lounge, yemek odası, eğlence sistemleri, ipod, kişiye özel müzik, özel imzalı yatak takımları ve havlular olabilir.
 
Bazı odalarınızın manzarası diğerlerine göre daha etkileyici ve seyri hoş olabilir. Kimi odalarınızın hem göl, dağ, deniz, hem de kara manzarası olabilir. Bu farkları bir ayrıcalık olarak değerlendirin ve satın.
 
Üst kategoride odanızı satabilmek için önemli olan şudur; bütün odalarınızın ücret planlaması çok iyi yapılmalıdır. Bu sayede misafiriniz kendisine sunulan bu fırsatı önemsesin ve yükseltme için ikna olsun. Oteliniz için en uygun ücret uygulamalarının ne olabileceğini belirlemek için testler yapabilirsiniz.
 
Otelinizin misafire oda ve kahvaltı dışında sunabileceği neler olduğunu belirleyin. Bunlar özel bir alakart yemeği, spa terapisi ya da bir tur olabilir.
 
8.    İmaj kullanımı
       
“ Bir resim binlerce söze bedeldir” diye bir söz vardır ve bu otel websiteleri için çok geçerli bir doğrudur. Otelinizin duygusal bir fotoğrafını yaratmak ve bu fotoğraf içinde misafirlere sunabileceklerinizi anlatmak insanların hemen dikkatini çekecektir. İşte size kalıcı bir iletişimin ilk adımı olacak bir öneri.
 
İnsanlara hikayenizi anlatın
Otelinizin çekirdek değeri nedir? İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmenizin sırrı nerede? Çalışanlarınız mı? Yemekleriniz mi? Ürününüz mü? Diyelim ki kendi ekmeğinizi ya da biranızı üretiyorsunuz… Bunun için bir imaj yaratın. İnsanlar bu imaja takılacak ve bu noktadan hareket ederek işletmenizi merak edecektir.
 
Her bir imajı dikkatle seçin. Her bir sayfada 4 imajdan fazla olmamasına özen gösterin. Tasarlayacağınız imajlarla bir deneyimi satacağınızı unutmayın. Bunu yaparsanız, insanlara otelinizde böyle bir deneyimi hayal etme fırsatı sunarsınız.
 
9.    İnsanın Gücü- Onların söylediklerini değerlendirin
 
İnsanları marka elçiniz olmaya yöneltin. Üstünlüğünüz için, insanların söylediklerini bir sosyal kanıt olarak kullanın. Onların sizin hakkınızda söyledikleri online dünyada ya da kulaktan kulağa uzun bir yolculuğa çıkacaktır.
 
İnsanları her türlü online mecrada hakkınızda yorum yapmaya teşvik edin. Olumlu ya da olumsuz, fark etmez. Her ikisi de sizin için etkili bir tanıtım fırsatı yaratır. Olumsuz yorumlara vereceğiniz saygılı cevaplar okuyanların nezdinde itibarınızı yükseltir.
 
TrustYou tarafından yayınlanan en son analizde, tatilcilerin yüzde 95’inin oteliniz hakkında okudukları yorumları dikkate alarak karar verdikleri belirtiliyor.
 
İnsanları yorum yazmaya teşvik etmek için 4 öneri:
 
Bütün geribildirimlere ve yorumlara cevap verin
Yorumları işinizdeki aksaklıkları gidermek ve kaliteyi yükseltmek için kullanın
Olumlu ve özgün müşteri yorumlarını sitenizde yayınlayın ve satış avantajı sağlayın
Yorum yapan konuklarınız ile kalıcı email iletişimi kurun
 
İçerik planlamanız için aksiyon önerileri
Mevcut içeriğinizi sürekli olarak takip edin ve değerlendirin
Daha etkili bir içerik için rakiplerinizi ve Dünyayı analiz edin.
En özgün satış avantajlarınızı kullanın
Otelinizin kişiliğini ön plana çıkartın
Müşterilerinizi dinleyin
 
 
Rachel McCoy’dan tercüme eden: Adil Gürkan
Yayın Tarihi
01.02.2016
Bu makale 2091 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Otelimiz için herşeyi mükemmelleştirip Webimiz için de elden gelenleri yapsak bile- Yöremiz ve Ülkemizin imajı/itibarı konusunda ne yapalım Adil Bey? Yıllardır hiç kimsenin memnun olmadığı bir Ülke Tanıtım YÖNTEMİ ve Destinasyonlar için hiç bir Bölgesel İMAJ çalışması yok iken- Ağzıyla kuş tutan bireysel Oteller- Bu koşularda "ne kadar başarılı olabilir?"acaba..?? Ayrıca: Yıllardır bu koşullarda sürekli kan kaybetmiş olan otellerimizin "teknolojiye ve pazarlamaya harcayacak bütçesi" bile kalmamışken- Bu hayati konular nasıl toparlanacak ve düşülen derin girdaplardan nasıl kurtuluş sağlanabilecektir? Yılların ihmallerinin acısı daha yeni ortaya çıkmaktadır AMA? Muhteşem içeriklerden önce Nurlu ufukları görebilmek gerekmiyor mu?

Zafer Cengiz 03.02.2016

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!