Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba. Gazetemizin yenilenmesi döneminde zorunluluktan haftalık yazılarımızı aksattık. Köşe yazılarıyla ilgili yazı işlerindeki son toplantımızda artık tekrar başlamam, genellikle de kent içi ulaşımla ilgilenmem istendi.
Hatırlatmak gerekirse bu köşeyi asıl amaç okurlarımıza bir pencere açmaktı. Okurlarımız ilgi gösterdiği sürece bu misyonu sürdürmek istiyorum. Bizim kendi fikirlerimizi istediğimiz her zaman yayınlama fırsatımız var. O nedenle okurların fikirlerine yer vermek daha önemli.
İşte buyurun; hem okurumuz, hem de Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi İnsan Hakları İzleme Komisyonu Sorumlusu Murat Seyhan’ın ‘Antalya’da trafik çilesi’ başlığını verdiği oldukça uzun yazısından bir bölüm. Sayın Seyhan’ın bu konudaki fikirlerine aynen katıldığımı bilmenizi isterim.
“Bizler Antalya’da yaşayan insanlar ister dolmuş, otobüs ister özel otomobil olsun her gün trafik ile boğuşuyoruz. İstanbul’un trafik sıkışıklığı herkesin bildiği bir konu. Peki İstanbul’un onda biri bile olmayan Antalya’nın trafik sorununa ne demeliyiz. Antalya’nın araç sayısı mı fazla insan sayısı mı fazla? Elbette değil. Antalya’nın sorunu yanlış sinyalizasyon ve hatalı toplu taşıma sistemi’dir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre; Antalya Büyükşehir sınırları içersinde 136 sinyalizasyonlu, 10 tane yaya butonlu toplam 146 adet ışıklı uyarı sistemi vardır. Yol uzunluğu ise 207 km yani 1.41 km ye bir ışık tabi bu durum normal ortalama.
Milli Egemenlik caddesi ve devamı Teomanpaşa caddesinde, Yıldız-Tonguç Caddesi-Meltem Bulvarında, Naranciye-Avni Tolunay-Sinanoğlu caddesinde kaç tane ışık olduğunu saymaya gerek var mıdır?
Bir örnek Milli Egemenlik caddesi ve Teomanpaşa caddesine bakalım. Muratpaşa Camisi Köşesinde 1. ışık, 50 metre gitmeden yayalar için 2. ışık, 50 metre ileride 54. sok 3. ışık, 100 metre ilerde 4. ışık Anafartalar (güllük) kavşak ışıkları, Teomanpaşa Caddesine geçmeyi başardık ise hemen karşımızda 5. yaya sinyali, biraz ilerde Samanyolu pastahanesine çıkan yol için 6. ışık, yine 50 metre gitmeden Pamir caddesi kavşağında 7 ışık ve biraz ilerde Polis evi kavşağı 8. ışık. Peki Muratpaşa Camisinden Falez Otel önüne kadar toplam yol uzunluğu ne kadar? Sadece ve sadece 2.1 km.
Örnekler çoğaltılabilir. Battı çıktı diye tabir edilen ve bir önceki Belediye Başkanı Türel zamanında yapılan alt geçitlerin trafiği bir ölçüde de rahatlattığı dikkate alındığında takdirle karşılıyor ve yeni başkanımız sayın Mustafa Akaydın’dan da yenilerini bekliyoruz. Burada battı çıktıların da kamuoyunda iyice tartışılmalı, faydaları veya zararları masaya yatırmalıdır. Çünkü bu konuda kanaatimce bir bilgi kirliliği vardır. Ayrıca battı çıktıların verimli olabilmesi için devamı olan kavşakların da aynı sisteme sahip olması gerekir.
Öncelikle her kavşağa ışık koymak yerine köprü veya kelebek kavşak tabir edilen hiç ışıksız kavşaklar yapılması en güzelidir. Mevlana Kavşağı faydalıdır. Ama her zaman trafik sıkışıklığı vardır. Mevlana kavşağı ışıksız döner kavşak olması halinde trafik çilesi de olmayacaktır. Yüzüncü yıl Turgut Reis Cad. keşişim yerine caddeyi aşağıdan geçen bir yol yapılması ile karşıya bağlanması ve yüzüncü yılın tamamen ışık sisteminden arındırılması şehir merkezine büyük rahatlatma getirecektir. Şehir merkezinde şehri güney-kuzey ve doğu-batı şeklinde boydan boya giden en az bir ve mümkünse daha fazla ışıksız yol yapılması Antalya trafiğine en büyük armağan olacaktır. Belki yapılması zordur. Ama en azından planlanma üzerinde çalışılması gerekir diye düşünüyorum.”
SABAH AKDENİZ’DEN ALINMIŞTIR