Türkülerin “Kıvırcık” Yaprağı…

 

 

 

Bağbandım gül deremedim,
Derip yâre veremedim.
Tez geçtiniz göremedim,
Geriye dönün seneler…

 

Türkülerin “Kıvırcık” yaprağı koptu bir seher vakti… Hem de en bereketli çağında, en olgun meyvelerine durmuşken, zamansız. Gönül tellerimizi sızım sızım sızlatıp gönlünde binlerce ezgiyi, kederi, umudu yüklenip gitti…

 

Çok güzel bir candı.  Hemen her sene Abdal Musa’ya gelirdi. O sahneye çıkana dek hiç kimse oradan ayrılıp meydanı boş bırakmaz, uyuyup örtüsüz donacak çocuklarını bağırlarına basıp içlerindeki aşk ile ısıtırlardı. Herkes sevdalısı, yavrusu, abisi gibi severdi O’nu, hepimizin hısımıydı. Hiç kimseyi ayırmadan sevecenlikle, alçakgönüllülükle karşılar, tatlı dilinden dökülen “canım ciğerim”lerle esenlerdi.

 

Öldüğünü duyduğumda herkes gibi ben de inanamadım. O gün o kadar işim vardı ama ben yoktum, içim yandı tutuştu, akşama kadar türkülerini dinleyip ağladım. Akşam boş bir çuval gibi eve doğru sürüklenirken yolun kıyısında bir taksiden O’nun bir türküsü haykırıyordu;

 

Buralarda dost bildiğin ısırgan otu,

Elini tuttummu bil ki elim yanıyor.

Şeref ekmek bulamazken şerefsiz buldu,

Götürdükçe ciger aney, içim yanıyor.

Yanıyor da güzel anam, yürek kanıyor.  

 

Gözyaşlarımı gizlemeye çalışmadan yürüdüm ve düşündüm. Hadi biz aynı kültürün insanlarıyız diye sevdik, o Kafkas kökenli taksici Ahmet’e, bilge kitapçımıza, aynı dilde konuşup aynı şeylere inanmayan milyonlarca insana Kıvırcık Ali’yi sevdiren, Alevi’siyle - Sünni’siyle, sağcısı - solcusuyla, Türkü - Kürdüyle bizi O’nun türkülerinin potasında eriten neydi?

 

Kendimize bile itiraf etmekten çekindiğimiz en çıplak halimizi yüzümüze karşı haykırması mı? Kendini derde derman gibi gösterip, bu mucize otun şifasını değil sadece ısırganlığını alan “otlar”ı deşifre etmesi mi? Yüzüne bile bakmaya değmeyecek insanları baş tacı etmekliğimize ayna tutup, bunun yerine gerçek değerlerimize sahip çıkmaya çağırması mı? Belki de satılık “aşkları”, “âşıkları” yerden yere vurup sadık dosta kurban olması…

 

Ya haksızlığa başkaldıran asi yanı, hangimizde yoktu ki? Bastırılmış duygu ve düşüncelerin üstünü kör cahilliklerle örtüp nefret ve şiddet olarak devşiren bir toplum haline gelişimize dışımız inkâr etse de hangimizin içi elveriyordu? Doğa sevgisi, vefası, güzele ve güzelliğe öykünmesi hangimizin gönlündeki buzları eritmezdi? Ya köyümüzde iken köyü düşündükçe içi yananlara yanmamız nedendi?

 

Dert sayfası sütun sütun,
Anılarımla büsbütün.
Elinizi çabuk tutun,
Geriye dönün seneler…

 

Bu türküleri gönüllerinde çalıp, yurdunun sahilinde mayalayan, yaylasında döğüp mertliğe, güzelliğe, iyiliğe adak yapan, yüzyıllardır kardeşçe yaşayan biz Anadolu insanları değil miydik? Hani bugünlerde kimyaüstü hatta insanlıkdışı yöntemlerle ayrıştırılmaya çalışılsa da aslında etle tırnak olan bizler… Öyleyse neden gerçek gücümüzü, dirliğimizi unutup duygumuzun zerresine sahip olmayan, öldürmeye ayarlı “robot”lara umut bağlar, nifak tohumlarına su taşır olmuştuk? Yüzyılların akıl ve duygu imbiğinden süzülüp bizi birliğe çağıran türkülerimize kulak tıkamaya çağıran daha “kârlı” şey neydi?

 

Bahtım ile çekişim var,
Hakka boyun büküşüm var.
Daha yapacak işim var,
Geriye dönün seneler…

 

Kıvırcık Ali’nin türkülerinde toprağımıza, suyumuza, yaylalarımıza giderdik. Çünkü bir köyü olanlar için köyde yaşamak güzeldi, köylümüz -kurnazımız olsa da- şehirliden ehvendi. Köyde kimin ne yapıp ne yapmayacağını iyi kötü bilirdik ama şehirde bilemedik. Köyde Eyvaz’ı traktörünün sesinden, Didili’yi iyice bükülen belinin her yaylanışında çıkardığı istemsiz hırıltıdan, Göherce’nin eniğini her seferinde arsız çocukların yüreğini ağzına getiren ani ürmesinden tanımak bize huzur ve güven verirdi.

 

Köyümüzde her şey bizi söylerdi. Dupbani’nin gara sığırının sesini ancak biz bilir, İbiramca’nın esprilerine gülmekten kırılırdık. Topalı, körü, ahrazı binbir çeşit Musa’mız vardır ki Hz. Musa solda sıfır kalırdı. Çünkü dilimizi arı soksa çamuru O çalar, keyfsizlensek iğnemizi anca O yapardı. Onlar bizsiz, biz onlarsız olamazdık, “olamadık” da. Bu yüzden “ali menfaatleri” için Avlan Gölü’nü kurutup bizi yoksulluğa, kıtlığa, doğanın göz göre göre kelleşmesine tanıklığa zorlayanlar dostumuz değildi, türkülerimiz onları tanımaya ve bizi kendimizi kollamaya, kimliğimize çağırırdı.

 

Köy çocukları toprakla, taşla, ağaçla, kuşla sarmaş dolaş oldukları için hayatın birçok döneminde daha cesur, yetkin ve sorunsuzdu. Biz istersek çalışıp emeğimizin karşılığını aldıkça köy dışına gezmeye de giderdik. Ama biz istersek…

 

İstemeden çıkmak zorunda kalmanın bedeli ağırdı. Gerek ekonomik nedenler, gerek Maraş, Çorum gibi vahşetler ya da şimdi neredeyse girmediği yerimizin kalmadığı, yavrularımızı elimizden alan, artık neredeyse kanıksadığımız lanet olası terör nedeniyle köyümüzden ayrılmak zorunda kalmak yüreğimizi yaktı. Kıvırcık Ali öncülü birçok ozan gibi bize bunu gösterdi, O’nun yüreğine kulak kabartmışlığımız, sevdalanmışlığımız bundandı. Bize bu bilinci aşılamaya adadı ömrünü, farkına varmazsak neler olacağını ilahi bir dille ezgi ezgi aklımıza nakşetti…

 

 

Biçemedim ömre paha,
Böldüm akşama sabaha.
Gayret edin biraz daha,
Geriye dönün seneler…

      

Türkülerinde benzersiz emek, duygu ve sorumlulukla bıkıp usanmadan çalıp söylediklerinin hepsi gerçekti, hayatın tamam kendisiydi, ne yazık ki çok erken mahrum kaldık O’ndan… Sivas’ta 21 yaşında yakılmasaydı yüzyıllık sesiyle Hasret GÜLTEKİN de bunları söylemeye devam edecekti. Çağlarca çağlayan Pir Sultan Abdal, Hatayi, Yunus, Kaygusuz… ırmaklarının bendi kime dönmüşse, bayrağı kim devralmışsa onlar söylediler, söylüyorlar. Bu toprağın türkülerini yakanlar kardeş, türküleri gönülden gönüle bir yoldu gizli gizli. O Allah vergisi duyguları ve düşünceleri yakarak yok etmeye çalışan yürekleri bile yıkar arındırır güçte, bire bin veren pınarlardan coşan seller gibiydi…

 

Bütün çabası, emeği; toplumsal duyarlılıklarımızı arttırıp bilinçlenmedikçe, köyümüze, kentimize, toprağımıza, suyumuza sahip çıkmadıkça, kendimize dokunmadıkları sürece yanlışlara, zalimlere, haksızlara boyun eğdikçe, yüreğimizi ve vicdanımızı para için sattıkça sonumuzun belli olduğunu, bundan sonra da bize değil türkülerden, türküleri yakanlardan hâşâ Yaradandan bile medet olmayacağını anlatmak içindi. Verdikleri mesajların kafamıza dank etmesi için illa türkülerin susması, türkü yakıp söyleyenlerin ölmesi gerekmezdi…

 

Haberin alsam Agâh’tan,
Kim geçmedi bu dergâhtan?
Bildiğiniz güzergâhtan,
Geriye dönün seneler…

          

Kıvırcık Ali bizimdi, bizdi, biz de oyuz, ondanız. O yaşadıkça haykırarak dedi ki;

 

“Sözünüzde sağlam, sevginizde sadık, yaşamınızda dimdik olun. Hak yemeyin, kandökmeyin, ah almayın. Değerlerinize sahip çıkın, zalime boyun eğmeyin ki zaten böylece ondan bir farkınız kalmaz. Atalarınızdan miras kalıp çocuklarınıza borçlu olduğunuz toprağınıza göz dikenleri belleyin, onlara fırsat vermeyin. Ünlü sözdür; “her horoz kendi çöplüğünde öter” köyünüzden, yurdunuzdan olduktan sonra gittiğiniz yer cennet de olsa “gurbet”tir ve gurbetin şerbeti bile ağudur.” 

 

 İşte bunları ve fazlasını düşündü, üretti, yüreklerimizdeki gücü, sevgiyi, umudu yeşertti. Aşkın deryasını boylayan güzel başındaki kıvırcık saçları sevdiğimiz afacan çocuk. Acaba bunca uğraş içinde koşuştururken o sabah öleceğin aklının ucundan geçmiş miydi? Dilinde hangi türkü, gönlünde hangi muradın vardı?

 

Ama türkülerin, türkülerimiz bitmedi, bitmeyecek. Aşıladığın binlerce fidan yeşerecek ardından, senden ileri, senden içeri. Senin gibi ömrünü insanlığa kalıcı eserler bırakmaya adayan, gönüller yapan, insan olmaya çalışan binlerce can... Şimdi bütün gidenler gibi dönülmez yoldasın. Ne yapalım, buraya kadarmış. Zor gelse de yapmak zorunda olduğumuz tek şey o kaçınılmaz son gelene dek hepimiz gibi ölecek olanlarla mutlu olmaya çalışmak…

 

Güle güle canım ciğerim… Hizmetinle Hakk’a yara,  halkın zaten seni çok sevdi. Dilerim emeklerin zayi olmasın, yaktığın ışık senden sonraki yeni ışıkları tutuştursun. Türkülere verdiğin can suyu yeni canların canına car yetsin. Senin devralıp onurla taşıdığın gelenek seni aşan kuşaklarca sürsün. Türküler ve o türküleri yakan yürekler gibi sonsuz ol...

 

 

          Geriye Dönün Seneler: Dursun Ali AKINET

Yayın Tarihi
13.01.2011
Bu makale 17707 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
yüreğine sağlık 40 yıl oldu müzik biliminin içinde ama hiç kimse bu kadar güzel ALİMİZİ anlatamaz sevgili ÖZNURUM

ALİ YILMAZ 09.02.2011

Eline yüreğine sağlık ÖZNUR CAN, çok yakınen tanıdığım Ali için ona yakışanı yazmışsın. Dursun Ali AKİNET Üstadında yüreğine . Ali Türkülerle hep yaşayacak ! Avustralya'dan sevgiler.

İsmail BEKTAŞ 28.01.2011

Bu güzel duygular ve düşünceler için, bunları bizlerle paylaştığınız ve duygularımıza tercüman olduğunuz için, var olduğunuz için size binlerce teşekkür ediyor, tebrik ediyorum

Hasan Ali ÖZKANAT 18.01.2011

Güzel bir insan için güzel bir yazı. Kaleminize sağlık...

CEM ÖZAYDIN 16.01.2011

SİLAHLI MÜCADELE Silahlı mücadale dağda halkım İnmek için düz ovaya az kaldı Sistemin pisliği üretene zıkım Kışı gitti kar eridi yaz kaldı Mit it,e düşmanım hıncı içimde Halk inanır bunlara her seçimde Patron ağa bey devleti içinde Ayaklanıp bu düzeni boz kaldı Fezalim der hacim yarat huzuru Örgütlen bilinçlen defet muzuru Havadan sudan yaşar şu hazırı Kökten söküp atmak için hız kaldı

fezalibaba 16.01.2011

Çok, çok teşekkürler Öznur hanım. Duygularımın tercümanı olmuşsunuz. Kıvırcığım ışıklar içerisinde yatsın.

Yrd.Doç.DR.İbrahim BAYKAN 14.01.2011

Toplumumzda bazı değerler kolay yetişmiyor ama o değerleri çok çabuk kaybediyoruz. Bu değerli kişiler yaşarken yeterli kıymet görmüyor, yaşamını yitirdikten sonra kıymeti anlaşılıyor. Keşke o kıymet yaşarken kendileride görselerde huzur içindede yaşalar. Başımız sağolsun.

Seyfi TURAN 14.01.2011

Öznur Hanımcığım, yüreğinize sağlık..Bir türkü dostu olarak, benim duygularımı dillendirmişsiniz...sevgiler.

zümrüt kaya 14.01.2011

Kıvırcık Ali, sevenlerini, hayranlarını yetim sazı ve yüreklerinde sızı ile bırakıp. Şimşek bir ata binip buralardan uzaklaştı. Güzellikleri içerisinde yatsın. Türküler yoldaşı olsun.

Murat Şahin 14.01.2011

o denli üzülmeyin, herkesin soluğu sayılıdır ve herkesin gidiş sebebi ayrıdır. Ayrıca Hak'ka yürümek değil, öbür dünyaya intikal etmiştir sadece. Büyütmeyin yani, eğer inancınız varsa tabii.

muhammed keçeli 13.01.2011

Öznur hanım, yurdun dörtbir yanından koşup gelen ve değerli Ozanımızın Hakk'a kavuşmasında orada olan ve olamayan insanımızın duygularını, Kıvırcık Ali Can'ın yaşamını bu kadar anlamlı yazmanızı saygı ve takdirle karşılıyorum,yüreğinize sağlık.

Mehmet Keza KUNDAKÇI 13.01.2011

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!