TÜİK her ay enflasyon değerlerini açıklıyor. Bunu da sepetine; belirlediği yüzlerce çeşit tüketim maddelerini yine belirlediği işletmelerden birim fiyat alarak bir enflasyon oranı belirliyor.
Ben onu, bunu anlamam; ben kendi aylık enflasyon hesabımı kendim yapar ve ona göre aile bütçemi ayarlarım.
Nasıl mı?
Gayet basit; “Güveç de Türlü hesabı.” Hem ayda bir güveç yersiniz hem de aylık enflasyonunuzu bilirsiniz.
Bunun için önce ailedeki kişi sayınız kadar gerekli güveç malzemesini belirler ve ona göre malzemenizi alırsınız. Bu arada hadi size bir iyilik yapayım benim İki kişilik ve İki öğünlük lezzetli bir güveç tarifimle örnek vereyim.
1Kg. Patlıcan,
1/2 Kg. Taze fasulye,
1/2 Kg. Kemikli kuzu eti,
1/5 Kg. Tereyağı,
10 Diş Sarımsak,
1/5 Kg. Sivri Biber,
1/2 Demet Maydanoz,
1/4 Kg. Domates.
Not: Kış aylarında kurutulmuş güveçlik malzemelerden yararlanabilirsiniz)
Tahmini yakıt gideri de belirlenerek bunlar için harcanan para kaydedilir. Toprak tencerede pişirilir ve güveç; bakın burası çok önemli; güveç pişirme esnasında asla karıştırılmaz.
Her ay bir güveç yiyeceğiniz düşünüldüğünde aylar arası fiyat artış farkı oranı sizin aylık enflasyonunuzdur. Bu yöntemi Melemen Hesabı ile de yapanları ve önerenleri de duymuştum bu da geçerli bir yöntemdir. Bu aynı zamanda; yat, kat, mücevher, araba almayan veya alamayan halk tipi yurttaşlara has bir enflasyon belirleme yöntemidir.
Kimi var bu enflasyon artışıyla ayda bir güveç de türlü yapar. Kimileri de var Üç ay yapar; daha sonraki aylarda sırasıyla melemene, salataya ve kuru soğana muhtaç olur.
Sevgi ve Saygılarımla