“Kimse inkar gelmesin ve kıvırmasın; Ana Okulundan Üniversitesine kadar okullarda vurgun düzeni tıkır tıkır işlemektedir.”
Okullardaki bu vurgun düzeni kayıt aşamasında başlar ta ki mezun oluncaya kadar sürer. Burada tüm eğitim kurumlarımızı suçlamak istemiyorum ama basına yansıyan veli şikayetlerin sayıları hayli çok.
Nasıl mı?
Çocuğunuzu kreş veya Ana Okuluna kaydettireceksiniz; öncelikle bağış adı altında para vereceksiniz. Hele bir de isim yapmış marka bir okulsa şişirilmiş yıllık ücrete tabi olacaksınız.
Bu da yetmez; kırtasiye giderleri adı altında sizlerden 32 kalem kırtasiye malzemesi istenecek. Bu da yetmez yıl içerisinde yapılacak gezilerde paralar istenecek.
Gelelim Orta Dereceli Okullara:
İster devlet okulu olsun, ister özel özel okul olsun bağış adı altında alınan haraç olmazsa olmazlardandır. Geçmişte Milli Eğitim Bakanına kadar iletilen bu itiraza zamanın bakanı; velilere okullarda bağış alınmayacak derken; okul idarecilerine; “Kazları Bağırtmadan Yolun” diye mesajlar vermişti.
Bu da yetmez; okul kıyafetleri okul idaresinin yönlendirdiği mağazalardan alınacak.
Bu da yetmez; Kapağı dahi açılmayan yardımcı kaynak kitaplar yönlendirilen yazar ve kitap evlerinden alınacak.
Tüm bu ve benzeri vurgunlar okul idaresi ve Okul Aile Birliğince organize edilmektedir. Bildiğim süregelen bir dava var okul idaresi- Okul aile birliği Üyeleri ve Başkanı üçgeninde.
Gelelim Üniversitelere:
Barınma sorununu tam çözemeyen devletin bu açığından yararlanan ve fırsat bilen özel yurtlar; fahiş yurt ücretleri ile velileri zora sokmaktadırlar. Ayrıca mantar türer gibi; ilçelerde bile açılan üniversitelerde barınma sorunu yaşayan öğrenciler; yörenin uyanık ev sahiplerinin kiralık dairelerine mahkum edilmektedir. Ayrıca yörenin fırsatçı esnafı da fahiş fiyatlarla öğrencileri tırtıklama çabasındalar.
Ayrıca üniversitelerde yaz okulu uygulaması da ayrı bir vurgun. Benim görev yaptığım dönemde başlayan bu uygulama tamamen paraya dayalı bir uygulamaydı.
Nasıl mı?
Öğrenci sömestri döneminde başarılı olamamış da yazın sıcağında harç ödeyerek aldığı kursta mı başarılı olacak. İçimizde paraya düşkün hocaların yaz tatili masraflarını çıkarmak için düşük not vererek öğrencilerini yaz okuluna bıraktıklarının da yakın tanığıyım.
Nasıl olsa yazın veririm parayı geçerim diyen öğrenciler de hiç masum değil. Yani alan memnun, satan memnun misali.
Velhasıl kelam; bu düzen hiçbir zaman değişmez. Her zaman söylediğim gibi Eğitim Sistemimizin İki sorunu var: Birincisi: Eğitim, İkincisi: Sistem.
Sevgi ve Saygılarımla