MEVZU DERİN

Sigara yasağı derhal kaldırılsın…

Yazının başlığına bakıp da sakın sıkı bir sigara tiryakisi olduğumu zannetmeyin. Hayatımda içtiğim sigara sayısı iki paketi geçmemiştir. Otuz yıldır da ağzıma almadım. Üstelik eşim kızım ve damadım da içmezler ve inanılır gibi değil eşim hayatında hiç sigara tatmamış. Bu kadar savunmadan sonra gelelim esas konuya:

Bilindiği üzere ülkemizde kapalı mekânlarda sigara yasağı getirildi. Önceleri bu yasağın getirilmiş olması başta beni çok mutlu etmişti. Maalesef bu mutluluğumuz uzun sürmedi; bakınız kaş yapayım derken göz çıkartan bu yasak uygulamaları beraberinde de ne tür sorunlar getiri:

*Sigara içilen kapalı mekânları bildiğimizden dolayı bizim gibi sigara kullanmayan insanlar mecbur olmadıkça hiç oralara uğramıyordu ve kendimizi koruyorduk. Şimdi ise içenler; dışarıdaki soluduğumuz temiz havayı kirlettiler ve bizler dışarıda rahatça gezemez olduk.

*Eskiden kapalı mekânlarda sigara içenler; içtikleri sigaranın izmaritlerini küllüklere atarlardı şimdi ise sokaklara atıyorlar. Yollar izmaritlerle doldu. Caddeler birer izmarit tarlalarına dönüştü.

*İşiniz gereği iş yerlerine gidiyorsunuz ilgili memur Hint fakiri gibi kurumun dış kapısına konuşlanmış sigarasını bitirmesini bekliyorsunuz. İçeride amirine yaptığınız itiraz sonucunda sigarasını yarı bırakıp gelmiş ve yüzü sirke satan memur sizin işinizi ne derece sağlıklı çözebilir bir düşünün.

*Eskiden memur hem sigarasını içer hem de işini yapardı; şimdi sigara içme bahanesiyle kurum bahçesine çöreklenip bir güzel kaytarmakta ve çalışma verimi de düşmektedir.

Benim tespit edebildiklerim bu kadar. Eminim ki; göremediğim ve atladığım başka gerekçeler de olabilir. Tarih okuyanlar hatırlarlar bu yasağı 4. MURAT bile kendisi içtiği halde kaldıramamış şimdikiler mi kaldıracak nerede o bilinçli toplum. Bizim toplum yasağa karşı zaten sempati duyar.

Hatırlayınız satılan ekmek poşet içerisinde satılacaktı. Açıkta satmak yasaklanmıştı. Ne oldu ekmek poşete giremedi. Demek ki; yasak her zaman amacına ulaşamıyormuş. Kumar oynatmak güya yasak; merak etmeyin benim halkım bunun da çözümünü bulmuş Kıbrıs ve Bulgaristan ne güne duruyor.

Buradan yetkililere tekrar sesleniyorum bu sigara yasağını derhal kaldırın da biz içmeyenler bari zarar görmeyelim. İçenin ise zaten zararı kendisine dokunuyor.

 

Yayın Tarihi
11.07.2010
Bu makale 3842 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Hocamızın burada sigara yasağına karşı geldiği veya sigara bağımlısı olduğu imajı çıkmaması gerekiyor. Burada aslında koyulan yasağın sonucu olarak ortaya çıkan manzaralara değinmek istemiş. Ancak yasak kaldırılsın denmesi tabi biraz fazla kaçmış gözüküyor. 12 yıl sigara içtim ve çok şükür kurtuldum. Ama içtiğim zamanlarda hiç kimseye zarar vermemek için, çevremi kirletmemek için, işimi aksatmamak için her türlü çabamı gösterdim. Herkesin bu çabayı gösterdiğini bir düşünün. Sorun kaldı mı?

Yılmaz 26.12.2013

ben İbrahim Bey'in yorumlarına katılıyorum. zaten beyefendi de yanlış bir şeyler yazmamış, sadece biraz yanlış anlaşılmış bence. gerçekten de nereye gidersek gidelim dışarıda yığınla ayakta durarak sigara içen bir sürü insan seli görüyoruz. birçok işyerinin önünde insanlar sigara içip çöplerini de yerlere atıyorlar ayrıca hocalarıma da tabi ki katılıyorum ama katılmadığım nokta şu: Sigarayı ancak müsait zamanlarında içebilirler. yorumunda bulunulmuş. bu yorum birçok doktor ve sağlık personeli için geçerli değil maalesef. oturduğum semtin sağlık ocağı personeli, yani doktorlardan bahsediyorum, o bahsettiğiniz müsait zamanları kendi keyiflerince belirliyorlar ve hiç çekinmeden sağlık ocağının önünde onlarca bekleyen hastanın gözü önünde ve de onlarca eleştiriye rağmen dakikalarca sigara içiyorlar. bu bahsettiğim durum sıkça ve de her gün yaşanıyor maalesef. o zaman bunun denetiminde bir sorun var demektir.

sedef sonar 23.10.2010

Sayın Yazar ve Eleştirmenler, Bu sigara yasağı konusu beni de çok ilgilendiriyor. Çünkü sigaranın içilmemesinden yanayım ve birçok hastama ve arkadaşıma sigarayı terk ettirdim. Bu çabamı da aralıksız sürdürüyorum. Yapılan tartışmada bazı hususların yanlış değerlendirilmiş olduğunu düşünüyorum. Bence sigara içilmemesi veya içenlerin terk etmeleri ile sigara yasağı aynı terazinin kefelerine konmamalı. Zira bu sigara yasağuı nedeniyle sayın yazarın işaret ettiği bütün olumsuzluklar ve çirkin manzaralar yaşanmaktadır. Ciddi bir kuruluşun duvarı kenarında sıralanmış görevlileri veya bir okulun bahçe duvarının dışından sigara sefası yaparak öğrencilerine kjötü örnek olan öğretmenleri görmekten son derecede rahatsızlık duyduğumu söyleyebilirim. Önemli olan bu meselenin köklü bir eğitimle çözüme kavuşturulmasıdır. Bu konuda aile büyüklerine, öğretmenlere ve hek,imlere büyük görevler düştüğü kanısındayım. Son olarak şunları söylemek istiyorum. Zaten kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın bu sigara yasağı asla kalklaz. Çünkü Sayın Başbakan'ın 8 yıllık icraatları içinde en başarılı olanı bu sigara yasağı olmuştur. Hepimizin bildiği bir fıkra vardır. "Bektaşi'ye oruç tutmadığın halde sahura niçin kalkılyorsun" diye sormuşlar, O da " Sahura da kalkmayım da kıpkızıl gavur mu olayım" yanıtını vermiş. Tartışmacılara itidal dileklerimle en derin sevgi ve saygılar sunuyorum.

Dr. Sadık Özen 18.07.2010

Yorumcu arkadaşlara yanıtımdır: Sigaranın zararlarını en az sizler kadar biliyorum. Keşke içenlere zararlı etkisi yarım saat içerisinde çıksaydı da bir anlasalardı. Ben bu yazımda sanki dışarıda değil de içeride içilsin gibi bir anlayış içerisine girmişsiniz. Ben dışarıdaki zararların yan etkilerinden bahsettim. Sizler herhalde toplum içerisine fazla girmiyorsunuz. Her kurumun önüne bir gidin çöreklenmiş memur içicileri görürsünüz. Merak etmeyin bunların içerisinde amiri de var memuru da var , doktoru da var başhekimi de var, hemşiresi de var. Konu anayasa mahkemesine geldi. Bakalım ne diyecekler. Lütfen bilimselliğimiz yanında yazımdaki yaşanan gerçekleri de görelim. Sevgi ve Saygılarımla. Yrd.Doç.Dr.İbrahim Baykan

Yrd.Doç.Dr.İbrahim baykan 16.07.2010

Sayın ED.TÖR; Gazetenizde “Mıhlama” köşesinde Yrd.Doç.İbrahim Baykan tarafından yazılan “Sigara Yasağı Derhal Kaldırılsın” yazısı yanlışlarla dolu olup, bu ülkenin son yıllarda yürüttüğü en başarılı sağlık kampanyasını da baltalar niteliktedir. Önce şunu bilmekte yarar var: Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı tüm çağdaş ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. ABD’de üniversite kampusü içinde açık havada bile sigara içmek yasaktır. Kapalı alanda sigara içme yasağının amacı sigara içmeyenleri pasif içicilikten korumaktır. Pasif içicilik akciğer kanserinden bronşite kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aslında yasak ile içiciler de kendi dumanlarını tekrar solumaktan korunmaktadırlar. Sigara içmeyenlerin kapalı alanlara, işyerlerine, kahvehanelere, meyhanelere girme hakkı yok mudur? Kapalı alanda çalışan sigara içmeyen memurun, garsonun, kominin, temiz hava hakkı yok mudur? Sigara insan sağlığını bozduğu gibi önemli bir oranda yangın ve külü ve izmariti ile de pislik nedenidir. “Sigara içenler izmariti sokağa atıyorlar” şeklinde bir gerekçe ile kapalı ortamda içmeye hiç izin verilebilir mi? Sokakta yere atan, içeride de atar. Kimse herhangi bir şeyi zaten yere atmamalıdır. Bilimsel araştırmalar halkımızın sigara içenler dahil, büyük çoğunluğunun kapalı alanda sigara içme yasaklanmasından memnun olduğunu belirtmektedirler. Aynı şekilde, başka ülkelerde yapılan araştırmalar kapalı alanlarda sigara yasaklamasından sonra sigara içme oranlarında büyük azalma olduğunu, dolayısı ile de önemli sağlık ve ekonomik kazançlar elde edildiğini göstermektedirler. Ülkemizdeki vergi kayıtları da kahvehane, meyhane gibi kapalı alanlarda müşterilerin azalmadığını, tam tersine yükseldiğini ima etmektedir. Dışarıda sigara içerek “temiz hava” kirlenmez, içeride kirlenir. Biz dışarıdaki temiz havayı sigara dumanı değil ama egzoz ve baca dumanı ile kirletiyoruz. Sigara bağımlısı memurlar dışarıda sigara içmek bahanesiyle işlerini aksatamazlar. Sigarayı ancak müsait zamanlarında içebilirler. (Aslında bu durum da içenlerde sigara bırakma oranını yükseltmektedir.) Ancak gerekirse, dışarıda sigara içmekte olan bir memuru göreve çağırmayı, suratımıza sigara dumanı üfleyen bir memura her zaman tercih etmek gerekir. Kapalı yerlerde sigara içme yasağı ülkemizde büyük başarı ile uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katkısı ile artık temiz hava soluyoruz. Sigara şirketleri ise çeşitli yollarla bu yasağı delmeye çalışmaktadırlar. Yazılarımızla onlara arka çıkmamalıyız. Çocukların, hastaların, hamile bayanların ve sigara içmeyen herkesin temiz havaya uzun bir süredir ihtiyacı vardı. Yasamız sağ olsun. 14.07.2010 Prof.Dr.Gülay ŞADAN Akdeniz Üniversitesi Sigara Mücadele Kurulu Başkanı ve Tıp Fakültesi Tütün Eğitim Kurulu Başkanı- Prof.Dr.Necati DEDEOĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı

Prof.Dr.Gülay ŞADAN, Prof.Dr.Necati DEDEOĞLU 15.07.2010

Sayın Başyazar, Gazetenizde “Mıhlama” köşesinde Yrd.Doç.İbrahim Baykan tarafından yazılan “Sigara Yasağı Derhal Kaldırılsın” yazısı yanlışlarla dolu olup, bu ülkenin son yıllarda yürüttüğü en başarılı sağlık kampanyasını da baltalar niteliktedir. Önce şunu bilmekte yarar var: Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı tüm çağdaş ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. ABD’de üniversite kampusü içinde açık havada bile sigara içmek yasaktır. Kapalı alanda sigara içme yasağının amacı sigara içmeyenleri pasif içicilikten korumaktır. Pasif içicilik akciğer kanserinden bronşite kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aslında yasak ile içiciler de kendi dumanlarını tekrar solumaktan korunmaktadırlar. Sigara içmeyenlerin kapalı alanlara, işyerlerine, kahvehanelere, meyhanelere girme hakkı yok mudur? Kapalı alanda çalışan sigara içmeyen memurun, garsonun, kominin, temiz hava hakkı yok mudur? Sigara insan sağlığını bozduğu gibi önemli bir oranda yangın ve külü ve izmariti ile de pislik nedenidir. “Sigara içenler izmariti sokağa atıyorlar” şeklinde bir gerekçe ile kapalı ortamda içmeye hiç izin verilebilir mi? Sokakta yere atan, içeride de atar. Kimse herhangi bir şeyi zaten yere atmamalıdır. Bilimsel araştırmalar halkımızın sigara içenler dahil, büyük çoğunluğunun kapalı alanda sigara içme yasaklanmasından memnun olduğunu belirtmektedirler. Aynı şekilde, başka ülkelerde yapılan araştırmalar kapalı alanlarda sigara yasaklamasından sonra sigara içme oranlarında büyük azalma olduğunu, dolayısı ile de önemli sağlık ve ekonomik kazançlar elde edildiğini göstermektedirler. Ülkemizdeki vergi kayıtları da kahvehane, meyhane gibi kapalı alanlarda müşterilerin azalmadığını, tam tersine yükseldiğini ima etmektedir. Dışarıda sigara içerek “temiz hava” kirlenmez, içeride kirlenir. Biz dışarıdaki temiz havayı sigara dumanı değil ama egzoz ve baca dumanı ile kirletiyoruz. Sigara bağımlısı memurlar dışarıda sigara içmek bahanesiyle işlerini aksatamazlar. Sigarayı ancak müsait zamanlarında içebilirler. (Aslında bu durum da içenlerde sigara bırakma oranını yükseltmektedir.) Ancak gerekirse, dışarıda sigara içmekte olan bir memuru göreve çağırmayı, suratımıza sigara dumanı üfleyen bir memura her zaman tercih etmek gerekir. Kapalı yerlerde sigara içme yasağı ülkemizde büyük başarı ile uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katkısı ile artık temiz hava soluyoruz. Sigara şirketleri ise çeşitli yollarla bu yasağı delmeye çalışmaktadırlar. Yazılarımızla onlara arka çıkmamalıyız. Çocukların, hastaların, hamile bayanların ve sigara içmeyen herkesin temiz havaya uzun bir süredir ihtiyacı vardı. Yasamız sağ olsun. 14.07.2010 Prof.Dr.Necati DEDEOĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sigara Mücadele Kurulu Başkanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı

Prof.Dr.Gülay ŞADAN 15.07.2010

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!