Bir dönemi diyeceğim ama, yılların gençliğini biçtiler. 68 oldu, 78 oldu. Ve olur ve oluyor. Bazen, cümlelerin sonunu sonu gelsin istemez insan. İçi sıkılır, nefesi daralır. CHE GUEVARA, DENİZ GEZMİŞ, ....ler ile ilgili bir zaman dilimine ilişkin bir anma olsa, hep içim sızlar, burkulur. Bir tuhaf olurum. Sözcükler beynimde düğümlenir kalır.
--Vuruldukları, öldürüldükleri, katledildikleri, asıldıkları için değil, zaten onlar yola "Ölüm nereden ve nasıl gelir ise gelsin, savaş savaş sloganlarımız kulaktan kulağa yayılacaksa,.......... ...... cenazelerimize ağıtlar yakılacak ise, ÖLÜM HOŞ GELDİ SAFA GELDİ!.." diyerek yola çıkanlardandı.
--2'inci paylaşım savaşından çıkan dünyada, kapitalizm ve burjuvazi yeni yeni iş sahaları yaratıyor ve kârına kâr katıyordu. TÜKETİM TOPLUMU OLMA YOLUNDA Kİ bütün engeller, sistem tarafından kaldırılıyor idi. ÖZGÜRLÜK de, pazarlanması gereken en önemli şey ve tüketimin toplumu yaratmanın olmazsa olmazı idi.
--1959 Küba devrimin kelebek etkisini, Ülkemizde ki 60'lı yılların özgürlük ortamını, Che Guevara'nın 1967 Bolivya'da öldürülmesini;
--68'li yıllarda ki Üniversite gençliği aydınlanmasını, Türkiye Milli Talebe Federasyonu(TMTF), FKF(Fikir kulüpleri Federasyonu) ve Öğrenci derneklerini, TİP'in Mehmet Ali Aybar, Behice Boran gibi önderleri sayesinde, söylem ve eylemleri ile toplumsal destek bulduğunu, TÖS(Türkiye Öğretmenler Sendikası) grevlerini anlatarak "kıymetli" zamanınızı almak istemem.
--68 gençliğinin en önemli yanı, anti-emperyalist, ulusalcı, Atatürkçü ve devrimci olmasıydı.78 gençliği ise, bunlara ek olarak sosyalist, enternasyonalist bir karakter taşır.
--Deniz GEZMİŞ ve arkadaşlarının ülke geleceğine ilişkin Türkiye İşçi Partisi(TİP) ile ilk fikir ayrılığını, kendilerini Milli Demokratik Devrimci(MDD) olarak tanımlamaları ile başlar.
--6.filoya ilişkin eylemleri ise en bilenen siyasi tavırlarıdır.
--Lafı uzatmadan konuyu MARKS'ın bir cümlesi ile sona yaklaştırayım. "Kapitalizm, gölgesini satmayacağı ağacı keser!.." ZAMANIN RUHU diye bir şey var mıdır? diye sormadan geçemiyor insan.
--Evet zamanın ruhu vardır. 60'lı yıllar özgürlükçü ve devrimci yıllardır. 78'li yıllar Tüm dünya ve ülkemizde de, daha enternsyonalist yılladır. 2000'li yıllar ise GLOBALİST yıllardır.
--Durum bu, başka türlü nasıl tanımlanır bilemem. Ama, sorunlara bakış, zaman ile değişiyor. Ve zamanın ruhu, insanların düşünce ve tavırlarına da yansıyor.
--68'lerde Denizler, NAYO'ya hayır diye eylem ve protestolarda iken, bi,r başka kesim de, NATO/ABD gemilerini kıbla yapıpı namaz kılıyorlardı.
--CHE'yi 1960'larda Bolivya'da öldüren Kapitalist sistem, 2000'lerde onun hatıra eşyalarından milyon dolarlar kazanma derdinde.
--Keşke, sanal CHE'ler, sanal DENİZLER'in ticari metaları yerine, Che'lerin, Denizlerin fikirleri ortalık da ser serpe dolaşsa.
--EEE ne dedik, kapitalizm bu; zamanın ruhunu iyi okur.
--iyi mi, kötü mü anlamdım ama, durumda bu.
--Bir şeyler ters de, umarım bir gün anlarız. İş işten geçmeden.