3 T, TARIM, TİCARET BİTME, TURİZM BİTME...
Aşamasına gelmek üzere !!!
Antalya, Türkiye'nin yüzde 33 tarım ürünlerini üreterek ve Devlet bütçesine geliri kazandıran bir metropol şehir.
Antalya'da ki ve ülkede ki tarımın çökmesinin sebeplerini sıralayacak olursak. İlk başta ülkede ki enflasyon yüksekliğinin ana nedeni olan, petrol fiyatların da dışarıya bağımlılık göstermesi. Enerji üretiminin, İç Anadolu ve Güney Anadolu da kullanılan kaçak artezyen kuyularının artması, elektrik kullanımının kaçak derecede artmasının maliyetlere yansımasına, işçi ücretlerinin hayat pahalılığı karşısında yükselmesine, tohum, gübre, ilaç fiyatlarının, mazot fiyatlarının sürekli artmasına neden olmuştur..
Bu yıl ülkede yaşanan doğal felaketlerinin, aşırı derecede yağışlardan dolayı sel felaketlerinin artması, fırtınalardan, soğuklardan dolayı don olaylarının yaşanması tarladaki, camekanlarda ki, seralarda ki ürünlerin telef olmasına neden olarak Çiftçinin zarar görmesine, banka kredilerini ödeyememesine neden olmuştur.
Tabii ki bu olaylar ülkede yaşayan halkın mutfağına, yaşamına yansıyarak geçim şartlarını etkilemiş, aile çöküntülerine sebep olmuştur. Ülke eğitim yaşamına kadar inmiş, yüksek okul talebelerin, barınma, beslenme sorunlarına kadar yansımışlardır. İlkokul dönemi çocuklarının yeterli besleneme nedenlerinden dolayı, geceleri yatağa aç girmelerine, okullarında ailelerinden yeterli harçlık alamadıkları için ara öğünleri yiyemedikleri yüzünden, beslenememe ve vitaminsiz kalma neticesinden vücut dirençlerinin düşmesine, hastalanmalarına bile neden olmuştur.
Ülke insanının ekonomik çöküntüleri nedeni ile sebze, meyve pazar yiyecek ihtiyaçlarından tutun her türlü ev ihtiyaçlarını yapamamaları yüzünden, Ticaret sektöründeki çöküntüler başlamış, alınan banka kredilerinin ödenememesine küçük esnaflarda başlayan iflaslar başlamıştır.
Aşırı plansız, programsız artan yatak kapasitelerine, yapılan eksik tanıtım yanlış ucuz pazarlamalar eklenmiş yıllarca gelir düzeyi turistlerin ülkeye gelmesine sebep olmuştur. Ülkenin turizm geliri gelen sayının artmasına rağmen bu yüzden düşmüştür.
AB Ülkelerinde yapılanları Turizm Fuarları dikkat çekici bir gösterge olmuştur.
Rus-Ukrayna Savaşı'nın uzun sürmesi ise Almanya'dan sonra ikinci en büyük pazarlarımızdan biri olan Rus pazarımızı olumsuz etkilemesine neden olmuştur.
Ayrıca, Ülkenin bir elin parmakları kadar az sayılan Tur operatörü ve Otelcinin, iddia ile getirmek istediği ve kısa adı AKTOB olan Akdeniz otelciler birliğinin ısrarla karşı çıktığı HD (Her şey Dahil) sistem denilen uygulama ülkenin Turizm gelirinin artmasına zarar vermiştir.
Bugün bu yanlışlık yeni, yeni birilerinin kafasında yer etmeye başlamış, zararı konuşulmaya başlanmıştır.
Bizim Ülkemiz, YP (yarım pansiyon), BB (yatak kahvaltı) sistem ile Denizini, Güneşini, Kumunu, doğasında ki Tarihini, Kültürünü tanıtarak, turlardan, animasyonlardan para kazanarak her yıl daha fazla milyarlarca Dolar daha kazanabilirdi.
Ne yazık ki, geçmiş olsun demeye gönlümüz razı olmuyor.
Tarımı, teşviklerle desteklenen Çiftçimiz, Turizmimizi de eğitimli, bilinçli, turizm tecrübeli insanımız yapsın. Esnafımız da ucuz banka krediler ile desteklenerek,yüksek vergilerle sık boğaz edilmesin.