Ne yazık ki, Güneydoğuda 10 ilimizi vurdu.
Bu iller, bu canlar, Mustafa Kemal Atatürk ile en büyük yıkımdan Türkiye’yi ayağa kaldıran bu ülkenin yedi bölge insanlarından bir bölümüdür.
Sünni, Alevi, Kürdü, Yörüğü, Lazı, Gayri müslümü, her türlü doğanı ve yaşayanı ile bir sahip çıkacağımız ve çocuklarımıza, torunlarımıza gelecek için bırakacağımız vatandır.
Hepimizin bildiği bir gerçek var ki her zaman doğru çıkıyor.
“Deprem öldürmez, binalar. Tedbirsizlik öldürür.”
Ne yazı ki, deprem kuşağı, fay hattı üzerinde ki ülkemiz, ne binalar yapımında ne alınacak tedbirler konusunda ne de kuvvetlendirme konusunda geçmiş yıllarda çalışmalar yapılmadı.
Eğitim almamış mütahitler, yapı denetim firmaları, Belediyelerde ki ilgili yetkili çalışanları ve meclis üyeleri, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve illerde ki ilgili müdürlükleri, inşa edilirken denetlenmesi gerekirken, liyakakatsızlık, iş bilmezlik, yandaşlık, rüşvetler ile bugün ki duruma geldi güzel ülkem.
Asrın felaketi olarak anılan bu depremler, doğal felaketler, orman yangınlarına her an yaşanacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım değil mi?
Artık konuşulmalı ve sorulmalıdır. Depremden önce yapılması gerekilenler niye yapılmadı?
Önümüzde bir Marmara, İstanbul Depremi olması beklenirken yapılması gerekilen ne varsa yapılıyor mu?
Yoksa hala daha oto yollar, köprüler, kanal İstanbul mu yapılması mı düşünülüyor?
Nüfusu 18 milyona yaklaşan yaşlı yerleşime sahip İstanbul’da en büyük tehlikelerden biri çarpık yapılaşma ve eski binalar değil mi?
Her şeyden önce, binalar ancak elektrik, su, doğal gaz abonelerinde Dask sigortası zorunlu yapılıyor ki Dask sigortası komik rakamlığı ile neyi karşılar? Yeniden günün şartlarına göre düzenlenmelidir.
Sigorta firması, depremlerde ve doğal afetler de sigortalan hafif, orta, ağır hasar görmüş evler, bina, işyerleri ve fabrikalar için ciddi ve gerçek anlamda tespitler yaparak, en kısa zamanda ödemeler yapması gerekmektedir.
Biran önce Belediyelerin, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve yetkili tüm birimlerin binaların çarpık yapılaşmasını, şehir yapılaşmasını, zemin etüdlerini, plan, projelerini, statiklerini ruhsata göre yapılanmaları, kaçak katların tespitleri yapmalıdır.
Ayrıca şehirlere göre imar afları verilen binalar tespit edilerek uygunluğu kontrol edilmelidir. Tabii ki liyakatlı kişiler tarafından imza attırılarak ve sorumluluk yüklenerek yapılmalıdır.
Ülke de TV, Radyo ortak yayınında Depremzedelere toplanan 115 milyar, 146 milyon, 524 bin Türk Lirasının biran önce uygun arazi yapılanması seçilerek az katlı binalar, plan ve projelere, statiklerine göre Depreme dayanıklı malzemelerden yapılarak denetlenmeli ve biran önce Depremzedelere teslim edilmeli ve yerleştirilmelidir.
Yardımlara katılan, Devletime teşkil eden Milletime yardımları için sonsuz minnetlerimizi sunarız.